Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Золота лихоманка: що потрібно знати про золоте- Pink.ua

Золото - один з найцінніших і рідкісних металів на планеті. Що не піддається іржі та хімічного впливу, він практично вічний. Незважаючи на поширеність золота, добувають його буквально по крихтах, а мати «шматочком сонця» вже шість тисяч років прагнуть мільйони людей. Що ж особливого в цьому металі, і що потрібно знати про золото?

Що ж особливого в цьому металі, і що потрібно знати про золото

Проба золота

Існують стандартні проби золота: 375, 500, 585, 750, 958, 999. Іноді зустрічається 583-та проба.

З чистого золота прикрас не роблять, воно занадто м'яке. Зате їм покривають куполи церков, чому називають ще сухозлітним.

Найвища проба для ювелірних виробів - 750-я. Прикраси із золота такої проби краще надягати по урочистих випадках, а на кожен день мати щось з виробів традиційної 585-й, вони менше схильні до стирання. Найнижча проба в ювелірному прикрасі - 375-я, при більш низькому вмісті золота виріб перестає вважатися ювелірним.

колір золота

Іноді думають, що колір золота залежить від проби, але це не так. Відтінок визначає лигатура - сплав інших металів в складі вироби. Не так давно недремне фантазія ювелірів додала до традиційних квітам золота - жовтого, червоного, білого - і інші екзотичні відтінки - наприклад, фіолетовий і чорний!

Традиційно в золото додають мідь і срібло, що надає йому рожевий і червоний відтінки. Біле золото з'явилося як заміна тугоплавкой і дорогий платині - це сплав з паладієм, нікелем або сріблом. Жовтий колір надає золоту лигатура з суміші срібла, цинку і міді. Існують сплави золота зі сталлю - тоді метал має синюватий відтінок.

Чорне золото - це високотехнологічне з'єднання золота з кобальтом і хромом. Воно не тільки відповідає високим запитам дизайнерів і вимогливих клієнтів, але і володіє фантастичною міцністю і гіпоалергенність. Іноді чорним золото робить покриття з рутенію або родію, але воно менш переважно, тому що з часом стирається.

Пурпурний і фіолетовий відтінки досягаються за допомогою сплаву з галієм і алюмінієм, а зелений і синій - з рубідій і индием.

Традиційно вважається, що жовте золото підходить для оправи дорогоцінних каменів теплих тонів - смарагдів, рубінів, кольорових опалів або блакитних топазів. Якщо облямувати в жовте золото діамант, він буде некрасиво «жовтих».

Відсотки, золотники, карати

Є три різних системи позначення кількості золота у виробі: метрична, золотникова і каратная. Звична нам система - метрична, вона вимірює кількість золота в процентах. Так, 585 проба означає, що вміст золота в виробі одно 58,5%.

Але якщо ти захочеш купити прикрасу десь за кордоном, ти можеш зіткнутися з Золотниками і каратами. Каратна система зустрічається в США, Великобританії та Італії. Один карат - 0,2 грама. Золото вищої проби відповідає 24 каратів. Чим нижче проба, тим вищий вміст лігатури (інших металів). Наприклад, 18-я проба - це 18 карат золота і 6 карат іншого сплаву.

Один золотник дорівнює 4,266 грамів. Чисте золото 999 проби відповідає 96 золотникам.

Чи не заплутатися допомагають таблиці, які дозволяють співвіднести все три системи між собою (вони зазвичай є в ювелірних магазинах).

Секрети вдалої покупки

Золоті вироби краще купувати у великих перевірених магазинах з ім'ям.

При покупці уважно оглянь прикраса - місця спайки повинні виглядати ідеально, а клеймо не повинно бути нечітким і розмитим. Ти можеш попросити у продавця лупу, щоб уважно все розглянути.

Клеймо повинно містити пробу і «іменник» - дані про виробника і інспекції товару.

Також потрібно попросити і вивчити документи вироби. Інакше замість золотої прикраси можна, наприклад, придбати срібне з золотим напиленням.

Забавні факти

Легенда про золоте руно, можливо, пов'язана з тим, що овечі шкури здавна використовували для промивання піску, так як вони добре затримували крупинки золота.

Золоті злитки бувають самих різних форм. Але дотепні швейцарці придумали надавати золоту форму шоколадної плитки. Вага кожної часточки - 1 грам, а відламати її не складає труднощів, адже чисте золото - дуже м'який метал.

Золото також дуже пластично - із злитка величиною із сірникову коробку можна розкачати лист розміром з тенісний корт.

Кругообіг золота в природі існує :) Твоє прикраса майже напевно на одну шосту частину складається з металу, який використовується вдруге. А значить, воно цілком могло бути видобуто древніми інками, греками або єгиптянами.

Читай також: правила догляду за ювелірними прикрасами і ювелірні тренди 2015 .

Що ж особливого в цьому металі, і що потрібно знати про золото?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама