Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ЗИМОВІ опеньки

Наука і життя // Ілюстрації

Сімейка молодих зимових опеньків на дереві.

Цей "букет", що росте на коренях того ж дерева, досяг зрілості.

<

>

Літо 2002 року видалося в Підмосков'ї дуже сухим і спекотним. Дощі пішли тільки в серпні, та й то не сильні. Тому грибів восени зовсім не було. Адже гриб виростає швидко тільки над землею - як би з нирки на величезній, що пронизує землю або деревину, павутині тонких ниток міцелію. Причому маса гриба приблизно в сто разів менше виштовхнули його назовні міцелію. Які ж потрібно мати поля цих ниток, щоб на землі утворити сім'ю товстих міцних грибів або виростити великий "букет" опеньків на дереві!

Минув вересень з сильними нічними заморозками, а за ним і жовтень. Після заморозків і теплих днів початку жовтня ще може статися потужний вихід білих грибів. Бувають і непоказні останні передзимових гриби, що йдуть під сніг, але після першої відлиги вони поникають і змінюють забарвлення. Нічого подібного мені не траплялося.

А ось зимових опеньків, маловідомих їстівних грибів, що зустрічаються не часто, набрав. Вони зазвичай з'являються, коли пройдуть вже не одні заморозки, випаде і розтане сніг і коли грибникові в лісі, здавалося б, робити нічого. Спеціально шукати такі опеньки, напевно, не має сенсу, але якщо ви знаєте їх грибницю - йдіть впевнено: вони вас чекають.

У довідниках-визначниках грибів сказано, що зимові опеньки ростуть великими групами і зростками на стовбурах або коріння дерев листяних порід в жовтні-грудні, а в більш теплій Європі - до березня. Їх опукла капелюшок - гладка, рудувато-жовта або жовто-коричнева, діаметром 2-10 см. М'якоть товста, жовтувата, з м'яким приємним смаком і слабким грибним запахом. Пластинки тонкі, жовті або жовтувато-палеві. Ніжка циліндрична, ближче до капелюшку - жовтувата, до основи - коричнево-бура або чорно-бура.

Ці гриби я знаходжу щороку пізньої осені на одних і тих же деревах (беру капелюшок і жовту частину ніжки). Вони не бояться морозів і після настання відлиги не змінюють форму і колір. Зустріти їх можна і взимку - руді ніжки і шляпки заманливо визирають з-під шапочки снігу. А вже яке задоволення принести в холодну пору додому тільки що знайдені лісові гриби!

Буває, ростуть зимові опеньки і в місті на деревах. Ні з якими іншими їх сплутати не можна - в цей час інші просто не народяться.

Фото автора.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама