Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Топ-10 цікавих фактів про надзвичайну природі Карпат

Рідкісні та зникаючі види, унікальні природні явища і творіння природи, яких не побачиш ніде в світі. Мабуть, ніхто і ніколи не зрозуміє всіх законів і таємниць надзвичайного гуцульського краю, пише Depo.Закарпатье з посиланням на ВСвіті .

1. Насправді Карпати - не що інше, як східне відгалуження Альп.

Однак геологія Карпат - значно складніше геології Альп. Їх флора і фауна досить схожі.

2. Джерело природньо газованої води

Унікальне джерело природньо газованої мінеральної води, яка майже не зустрічається в природі, знаходиться в карпатському селі Келечин. Ця вода може застосовуватися для питного лікування і ванн при захворюваннях органів травлення, серцево-судинної системи, а також недокрів'ї та гінекологічних проблемах.

3. "Висячі" болото

Найбільш незвичайним серед боліт вважаються висячі, або схилові, які "туляться" на гірських схилах. Одне з знаменитих "висячих" боліт в Гринявських горах знаходиться в урочищі Кугутарка. Це невелике болото, розміром десять на десять метрів, має круглу форму і розташоване на південному схилі гори Хітанка. Воно знаходиться на висоті 1457 м. Н.р.м. і харчується в основному дощовою водою.

4. Гуцульський кінь

Порода відома як Гуцулик або Гуцул - гірська порода домашніх коней, яка розлучається в Карпатах і деяких країнах Східної Європи). У 1979 році гуцульські коні отримали статус реліктової породи і були взяті під охорону. Коні дуже стійкі і володіють унікальними здібностями підніматися по гірських стежках, дуже обережно, високо піднімаючи передні ноги, переступаючи через різні перешкоди. Сотні років гуцульських коней розводили в горах в дуже суворих природних умовах. Ізольована від інших коней, порода розвинулася в стійких і сильних коней. Ця маленька кінь дуже здорова, стійка до захворювань і здатна жити під відкритим небом на підніжному кормі круглий рік.

5. Супершвидкий гриб

Рекорд швидкості росту серед рослин належить навіть не бамбуку, а представнику грибів - веселці смердючій, яка зустрічається в карпатських лісах. За одну хв шапка піднімається на п'ять мм - вона росте просто на очах і вдвічі швидше за бамбук.

6. Цікавий отруйний гриб

У Національному Природному Парку "Синевир" на висоті 850 м.н.р.м на узліссі був виявлений дуже цікавий вид гриба. Його назва - рядків звичайний, і вид, як бачите, незвичайний. Особливо шапка, яка має кулясту форму з складчастої поверхнею, каштаново-коричневого кольору з порожниною всередині. Ніжка коротка, білувата, теж порожня. Необхідно бути дуже обережними під час збирання цих грибів, тому що його часто помилково приймають за зморшок їстівний.

7. На карпатських схилах, де часто подорожують туристи, насправді зростає багато отруйних рослин. Найпоширеніші з них:

аконіт

Смертельною для людини є доза 1,5-6 мг отрути рослини. Аконітін дуже швидко вбирається слизовими оболонками рота і кишечника, проте, що найцікавіше, так само швидко він проникає через шкіру в організм. Дія отрути проявляється вже через кілька хвилин.

наперстянка великоквіткова

Вважається, що саме настоянкою наперстянки на вини був отруєний Олександр Македонський. В англійській мові наперстянка отримала дві назви: Дзвіночки мерця (Dead man's Bells) і Ведьмин вогонь (Witches 'Gloves). Основним токсином квітки є глюкозид дигитоксин, який міститься у всіх частинах рослини.

чемериця біла

Токсичність цієї рослини була відома ще в древніх Греції та Римі. Її завжди використовували для виготовлення сильнодіючих отрут і не тільки з метою вбивства певної людини, а й проти щурів і бліх ... Найбільш токсичною частиною чемериці є її корінь.

вовчі ягоди

Містять токсичну смолу. Ці ягоди не з'їдаються ніякими тваринами. Смертельною дозою для людини є 10-15 ягід, які мають дуже привабливий яскраво-червоний колір.

8. Саламандра плямиста

Отруйним тваринам, яке водиться в Карпатах, є саламандра плямиста. До слова, це ще й дуже рідкісний вид. Отрута шкірних залоз плямистої саламандри діє на нервову систему і є досить токсичним для ссавців, її середня смертельна доза становить 1.2 мг на 1 кг маси жертви. Не виключено, що захисна функція шкірних виділень також пов'язана з їх антигрибковим і антибактеріальну дію.

9. Викопна фауна

Найзначніша палеонтологічна знахідка на території Карпат - це, ймовірно, місцезнаходження викопної фауни в селищі Старуня (Івано-Франківська область), яке стало відомо на весь світ. У 1907 р тут абсолютно випадково були знайдені рештки тварин кінця льодовикової епохи. У озокеритній шахті на глибині 12,5 м було викопано мамонта, а трохи глибше - волохатого носорога, гігантського оленя, різних викопних птахів та земноводних. Очевидно, сіль, озокерит, розчин нафти та безкисневі умови багна сприяли консервації доісторичних тварин. Крім того, свого часу на території Карпат були знайдені останки шаблезубих тигрів і гігантських акул, які давно вимерли, останки дельфінів. В долині річки Прут було знайдено скам'яніле яйце орла бороданя, якому близько 15 мільйонів років.

10. Печера з прозорими стінами

У Тячівському районі є карстова печера, стіни якої покриті молочно-білим прозорим кальцитом. Відкладення на стінах нагадують за формою химерні казкові кам'яні квіти. Печера має наукове та естетичне значення.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама