Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція плоскої і скатної покрівлі своїми руками.

  1. Матеріали для гідроізоляції покрівлі
  2. полімерні мембрани
  3. Монтаж ПВХ мембрани на плоскій покрівлі
  4. Як правильно це зробити при мембранної гідроізоляції даху
  5. Обмазувальна гідроізоляція
  6. мастика
  7. фарбувальна гідроізоляція
  8. обклеювальна гідроізоляція
  9. проникаюча гідроізоляція
  10. гідроізоляційна плівка
  11. Як зробити гідроізоляцію даху?

Гідроізоляція плоскої або скатної покрівлі - це один з найважливіших і обов'язкових етапів її пристрою. Обробити плоску або скатний дах так, щоб вона не протекла вже після першого дощу - завдання не легке, але вкрай важлива. Хто хотів би вже через місяць-два після виконання покрівельних робіт знову повертатися до старої роботі, щоб зупинити і усунути протікання? Тому все робити потрібно відразу, якісно і продумано, використовуючи при цьому тільки якісні сучасні матеріали.

Перш ніж приступити до огляду видів гідроізоляції дахів і розглянути їх технологію слід розібратися з тим, які ж взагалі бувають даху. Адже від того яку покрівлю потрібно ремонтувати або крити безпосередньо залежить вид матеріалів і технологія їх нанесення або монтажу.

Від того, наскільки якісною буде виконана гідроізоляція покрівлі своїми руками, залежить не тільки цілісність ізоляційного шару, але і теплоізоляційний шар який руйнується під впливом вологи. Варто відзначити, що волога може надходити в підпокрівельний простір у вигляді пари, після чого конденсуватися і скопувати на ізоляцію. А вже з гідроізоляційного шару стікати в організований водовідвід.

Матеріали для гідроізоляції покрівлі

Залежно від їх складів і способу нанесення поділяються на:

  • - гідроізоляційні перфоровані плівки (так звані гідробар'єр), антиконденсатні плівки;
  • - полімерна плівка - мембрана - це ПВХ-мембрана, ЕПДМ (EPDM-мембрана), шипоподібному або супердифузійна мембрана);
  • - гідрофільна гума;
  • - обмазочна гідроізоляція - це акрилова, бітумна, силіконова, каучукова, поліуретанова мастика, однокомпонентний або двокомпонентний матеріал;
  • - напилюваний гідроізоляційний матеріал - це може бути рідка гума, сечовина, двокомпонентний акрілатний складу;
  • - ін'єкційні матеріали - це поліуретанова, акрилатна, силікатна смола, цемент та інші емульсії;
  • - пенетрирующих матеріал - це напівпроникну і здатний проникати матеріал.

полімерні мембрани

Порівняно нова технологія на будівельному ринку гідроізоляційних матеріалів. Серед усього розмаїття варто відзначити такі матеріали як: ПВХ-мембрани, ЕPDM-мембрани і деякі дифузні мембрани.

Залежно від необхідних характеристик міцності і експлуатаційних характеристик можна зустріти такі дифузні мембрани:

  • - дифузні мембрани з мікроперфорацією;
  • - супердіффузние мембрани;
  • - антиконденсатні мембрани.

Що стосується дифузних мембран з наявністю мікроперфорації і супердіффузние то їх можна застосовувати практично на всіх видах дахів. Але при цьому у таких здавалося б ідентичних матеріалів різна технологія монтажу. Наприклад, при монтажі мембрани з мікроперфорацією необхідно залишати вентиляційний зазор між гідроізоляційним і теплоізоляційним шаром дахів. А ось при монтажі супердифузійної мембрани в такому зазорі немає необхідності. Супердифузійні мембрани ідеально підходять при облаштуванні житлових мансардних приміщень. А ось антиконденсатні мембрани, які завдяки НЕ тканина Матеріали здатні вбирати весь конденсат є найкращим варіантом для покрівель з металочерепиці.

А ось антиконденсатні мембрани, які завдяки НЕ тканина Матеріали здатні вбирати весь конденсат є найкращим варіантом для покрівель з металочерепиці

Середньостатистичний термін служби таких мембран близько 26 років. В їх складу не входять шкідливі для людського здоров'я речовини, вони мають достатню міцність і пожежною безпекою.

Радимо переглянути корисне вигляді про те як правильно виконується мембранна гідроізоляція плоскої покрівлі:

Монтаж ПВХ мембрани на плоскій покрівлі

ПВХ-мембрани також мають достатню багатофункціональністю. Даний матеріал відмінно підходить як для будівництва нової покрівлі, так і для ремонту старої покрівлі неважливо якої конфігурації і виду. За допомогою спеціальної зварювання створюється міцний Влагоізоляціонний шар. ПВХ-мембрана складається з трьох шарів: 1) ПВХ шар визначає колір матеріалу; 2) армований поліестер; 3) ПВХ шар (сірого кольору).

Купити ПВХ-мембрани можна тільки у вузьких рулонах. Кріпиться мембрана трьома способами механічним, баластових або приклеюється.

Баластний спосіб кріплення допустимо тільки для дахів з кутом ската не більше 10-11%. Мембрана укладається на покрівлю, закріплюється по периметру полотна і засипається гравієм або дрібним щебенем. Як правило, застосовується при спорудженні інверсійних покрівель. Але при застосуванні цього способу кріплення створюється істотне навантаження на конструкцію. Більш легким способом є механічне кріплення (цвяхи, шурупи, цвяхи). А коли потрібно виконати гідроізоляцію покрівлі дуже складної конфігурації то мембрана приклеюється.

PDM-мембрана не тільки багатофункціональна, тобто підходить для будь-якого виду дахів з її допомогою можна виконати гідроізоляцію самих кривих і вигнутих покрівель, з будь-яким кутом ската. Листи мембран укладаються один на інший з таким собі нахлестом, а місця стиків проклеюються самоклеющейся стрічкою.

Якщо необхідно виконати гідроізоляцію плоского даху, то для кріплення і додаткового захисту PDM-мембрани зверху насипають шар сипучих матеріалів (гравій або керамзит). На скатних дахах панелі мембрани кріпляться механічним способом або приклеюються. У такого матеріалу відмінні характеристики і стійкість до температурних змін. Термін гарантії PDM-мембран близько 50 років. Завдяки своїй еластичності PDM-мембрани здатні подовжуватися приймати форму поверхні. Але при цьому гострі поверхні і хімічні речовини у вигляді ПММ (паливно-мастильні матеріали) і масел для мембрани шкідливі. Також її доведеться додатково обробити акриловим покриттям і час від часу його оновлювати.

На зображенні нижче наведено приклад - гідроізоляція покрівлі за допомогою ЕPDM-мембрани

Також радимо переглянути відео про те:

Як правильно це зробити при мембранної гідроізоляції даху

Обмазувальна гідроізоляція

Зазвичай це бітум і матеріали на основі бітуму. З їх допомогою створюється покриття товщиною від 0,5 см до 3 см. Мінус таких покриттів в тому, що вони втрачають свою пластичність вже через 4-6 років в залежності від зовнішніх факторів. В результаті чого під механічним впливом покриття руйнується.

Бітумно-полімерна мастика - це порівняно нове покоління обмазувальної гідроізоляції покрівель. Ціна 1 м2 такого покриття обійдеться вам від 25 до 90 доларів.

мастика

Гідроізоляція покрівель із застосуванням мастики виконується тільки на плоских дахах або, в крайньому випадку, дахах з невеликим ухилом 1-3%.

По складу мастичні матеріали поділяються на:

  1. бітумно-полімерні;
  2. полімерні;
  3. бітумно-гумові.

За способом застосування вони бувають гарячі - це ті які потрібно попередньо розігріти до 155 ° С, і холодні - які підігрівати непотрібно при веденні робіт в теплу пору року (при температурі повітря нижче + 6 ° С мастику потрібно підігріти.

Незаперечним є гідністю містичних матеріалів, є те, що вони відмінно наносяться і триматися практично на будь-якій підставі, будь це бетон, дерево або метал. Після нанесення мастики вона застигає і утворюється суцільне безшовне резіноподобное покриття, термін служби якого більше 15 років. Якийсь ступенем даний вид гідроізоляції нагадує технологію пристрою наливних підлог, від чого носить ще одну назву - наливна покрівля.

фарбувальна гідроізоляція

Сама назва несе відповідь, що гідроізоляційне покриття у вигляді бітумних і полімерних лаків, фарб і емульсій. Фарбувальну гідроізоляцію можна наносити як вручну, так і з розпилювача. Матеріал для виконання якісної фарбувальної гідроізоляції наноситься 3-5 шару для більшої надійності. Але навіть при такій кількості шарів загальна товщина гідроізоляції зазвичай не перевищує і 5 мм. Після нанесення останнього шару матеріалу поверхня покривається шаром дрібнозернистого піску, таким чином, досягається необхідна міцність покриття. Виробники даного матеріалу твердять, що термін служби гідроізоляційного шару близько 6 років.

Купуючи матеріал для виконання фарбувальної гідроізоляції покрівлі, варто віддати свою перевагу пластифікованим полімербітумним композиціям.

Що стосується вартості робіт на виконання фарбувальної гідроізоляції покрівель то вона в кілька разів більше ніж обмазочная і зазвичай становить від 90 доларів за 1 м2.

обклеювальна гідроізоляція

Цей спосіб є одним з найбільш старих і поширених. Принцип її виконання полягає у використанні листових і рулонних гідроізоляційних матеріалів як: руберойд, пергамін, толь, стекловойлок, ізол, гідроізол і бризол. Але з приходом нових матеріалів до них приєдналися такі як: вініпласт, поліетилен, поліхлорвініл, изопласт, мостопласт, ізоеласт, Екофлекс.

При виконанні оклеечной гідроізоляції поверхню основи повинна бути сухою і досить рівною (допускаються нерівності на поверхні до 2-4 мм). Після того як поверхня підготовлена ​​тобто вирівняти і очистити її покривають грунт шаром бітумної емульсії, з допомогою якої власне і виробляється наклеюванні матеріалів. Листи обраного гідроізоляційного матеріалу укладаються внахлест на 15-20 см, додатково проклеівая.

Варто відзначити, що дана гідроізоляція досить чутлива до механічних пошкоджень і досить складна в монтажі. Після того як всі листи матеріалу наклеєні бажано ще раз пройтися бітумною емульсією і посипати крупним піском або кам'яною крихтою. Також такий спосіб гідроізоляції доступний тільки при температурі повітря не менше + 11 ° С. Але переконливий плюс в тому що вартість виконання робіт близько 10 доларів за 1 м2.

проникаюча гідроізоляція

Даний вид гідроізоляції виконується тільки на поверхнях з пористою структурою, такі як бетон, цегла або вапнякові блоки Даний вид гідроізоляції виконується тільки на поверхнях з пористою структурою, такі як бетон, цегла або вапнякові блоки. Матеріал також наноситься на попередньо підготовлену поверхню. Просочення проникає в структуру поверхні і заповнює всі пори і тріщини. Плюс такої гідроізоляції не тільки в тому, що вона не пропускає вологу вона ще й зміцнює всю конструкцію, перешкоджаючи утворенню нових тріщин. Як просочувальної гідроізоляції застосовують рідке скло, рідкі полімери, різні синтетичні смоли або гарячий бітум.

Для нанесення складів можна використовувати пульверизатор, валик або звичайну щітку. Але при цьому основа повинна бути добре очищено і знежирене, для того щоб матеріал зміг проникнути в пори і утворити там кристали. По завершенню підготовчих робіт і нанесення проникаючого гідроізоляційного складу волога крізь цемент і бетон більше не просочитися як мінімум 5-10 років. Залежно від використовуваного складу.

гідроізоляційна плівка

Цей спосіб виконання гідроізоляції покрівель є найпростішим і дешевим. Як правило, гідроізоляційна плівка застосовується для гідроізоляції скатних дахів під шифер, керамічну черепицю або металочерепицю. Також вона застосовується при утеплювальних роботах з використанням мінеральної вати або пінополістиролу.

Також вона застосовується при утеплювальних роботах з використанням мінеральної вати або пінополістиролу

Гідроізоляційна плівка на похилому даху укладається горизонтально, починаючи від карниза, по напрямку до коника з невеликим нахлестом.

Гідроізоляційна плівка на похилому даху укладається горизонтально, починаючи від карниза, по напрямку до коника з невеликим нахлестом

Гідроізоляційна плівка кріпиться також за технологією. Після того як крокви покрівлі зібрані і встановлені поверх них кріпиться гідроізоляційна плівка за допомогою рейок 5х3 см. Дли рейок повинна бути на 15-20 см менше ширини стрічки гідроізоляційної плівки (для нахлеста плівки). Тобто якщо ширина рулону плівки 1,5 м, то другий ряд рейок повинен бути довжиною 1,3-1,35 м. Саме другий ряд, так як рейки першого ряду будуть ще менше, тому що гідроізоляційна плівка напускається 10-15 см на карниз. Звідси 15-20 см плівки піде на нахлест і 10-15 см на карниз значить, довжина рейок першого ряду буде 25-35 см менше ширини рулону гідроізоляційної плівки.

Звідси 15-20 см плівки піде на нахлест і 10-15 см на карниз значить, довжина рейок першого ряду буде 25-35 см менше ширини рулону гідроізоляційної плівки

Ми розглянули тільки найпоширеніші групи гідроізоляційних матеріалів. Тепер давайте розглянемо, коли і який з них краще застосувати.

Як зробити гідроізоляцію даху?

Що стосується гідроізоляції покрівлі, яка буде утеплятися із застосуванням пінополістиролу, то за умови якісної укладання матеріалу і гарною закладенні стиків гідроізоляційну плівку або інший ізоляційний матеріал можна не використовувати. Пінополістирол з 25-тій - 30-тій щільністю сам по собі може служити хорошою гідроізоляцією.

Якщо вам потрібно утеплити і захистити від вологи плоску покрівлю або зробити з неї инверсионную, для цього можна використовувати найрізноманітніші види мембран в комплексі з утеплювача. Як ми вже говорили для гідроізоляції плоскої покрівлі можна використовувати наливну ізоляцію у вигляді мастик або рідку гуму. При цьому ці матеріали можна застосовувати як для ізоляції нового даху, так і для ремонту окремих ділянок.

При цьому ці матеріали можна застосовувати як для ізоляції нового даху, так і для ремонту окремих ділянок

Природно можна використовувати і перевірені рулонні матеріали як руберойд і толь (і дешево і практично). Але якщо потрібно зробити ізоляцію даху не тільки якісно, ​​але і на багато років тоді краще застосовувати більш сучасні матеріали як євроруберойд або рубемаст.

Але якщо потрібно зробити ізоляцію даху не тільки якісно, ​​але і на багато років тоді краще застосовувати більш сучасні матеріали як євроруберойд або рубемаст

Для пристрою мансардних приміщень в поєднанні з теплоізоляцією і пароізоляцією краще використовувати супердифузійні мембрани. Відповідно і ціна солідна. При влаштуванні дахів зі складною конфігурацією ідеальне рішення - мембрани.

При влаштуванні дахів зі складною конфігурацією ідеальне рішення - мембрани

Багато будівельників-самоучки стверджують, що при правильному монтажі шиферу ніяка гідроізоляція не знадобиться. Але це не так. Не дарма ж наші діди прадіди під шифер клали руберойд, зараз - це гідробар'єрні плівки або перфоровані гідроізоляційні плівки. Ці ж матеріали застосовуються і під металочерепицю. Не варто забувати і про таке явище як конденсат, який скупчується на покрівельний матеріал в більшій чи меншій мірі.

Повторюватися не будемо більш докладно про те, як кріпиться гідроізоляційна плівка, ми вже писали вище. Варто відзначити лише те, що в поєднанні з утеплювача це найекономніший варіант і відмінне поєднання ціна-якість.

Фальцева покрівля, та й в іншому все інші види металевої покрівлі найкраще оснастити антиконденсатна шаром. А при влаштуванні антиконденсатна шару передбачається верхній, і нижній вентиляційний зазор. Для чого потрібно робиться додаткову обрешітку.

Для чого потрібно робиться додаткову обрешітку

При використанні мембран в нижньому вентиляційному зазорі немає необхідності.

Для покрівель з єврошиферу і фальцевих так як вони мають гарну теплопровідність виконувати гідроізоляцію своїми руками з дифузійних мембран не потрібно.

Для крівлі існують спеціальні об'ємні розділові мембрани. А ось для сланцевої покрівлі використовують мембрани, але при цьому передбачається один вентиляційний зазор.

А ось для сланцевої покрівлі використовують мембрани, але при цьому передбачається один вентиляційний зазор

При монтажі антиконденсатної плівки вентиляційні канали повинно бути два.

На вибір гідроізоляції даху впливає дуже багато факторів, але основні з них такі як:

  • - тип даху (плоска, скатна, складної конфігурації);
  • - призначення (експлуатована чи ні);
  • - вид покрівельного матеріалу (шифер, черепиця, бетон, металочерепиця, єврошифер, фальцева, сланцева або інші види покрівлі);
  • - наявність і вид утеплювача матеріалу.

Природно досвідчені майстри вже мають свої перевірені роками рецепти поєднання кращої гідроізоляції для тієї чи іншої покрівлі. Та й Ви, вивчивши наші поради, самостійно зможете вибрати і застосувати відповідний варіант гідроізоляції для покрівлі вашого будинку.

Хто хотів би вже через місяць-два після виконання покрівельних робіт знову повертатися до старої роботі, щоб зупинити і усунути протікання?
Як зробити гідроізоляцію даху?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама