Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

гідроізоляція стелі

  1. Коли потрібна гідроізоляція стелі
  2. Способи гідроізоляції стелі
  3. Бітумна і полімерна обмазочная гідроізоляція
  4. Водостійка цементно-полімерна штукатурка
  5. проникаюча гідроізоляція
  6. Натяжні стелі
  7. Технологія нанесення бітумної обмазувальної ізоляції
  8. Технологія нанесення цементно-полімерної гідроізоляції
  9. Технологія нанесення проникаючої гідроізоляції
  10. Відео - Проникаюча гідроізоляції Пенетрон, принцип дії і технологія нанесення
  11. Відео - Технологія монтажу натяжних стель з ПВХ

Гідроізоляція стелі не є обов'язковою умовою будівництва будинків і квартир, але часом вона необхідна, щоб захистити дорогий ремонт і меблі від протікання. При цьому використовуються сучасні матеріали, що забезпечують надійний захист від вологи декоративного оздоблення стелі та перекриттів. Гідроізоляція стелі не є обов'язковою умовою будівництва будинків і квартир, але часом вона необхідна, щоб захистити дорогий ремонт і меблі від протікання

гідроізоляція стелі

Коли потрібна гідроізоляція стелі

зміст матеріалу

У яких випадках необхідна гідроізоляція стелі? Згідно будівельним нормам, це питання вирішують за допомогою гідроізоляції підлог в приміщеннях з можливими протечками води. Процедуру виконують за допомогою рулонних матеріалів - стеклоизола, руберойду і бітумної або полімерної мастики. Якщо гідроізоляція зроблена за всіма правилами, вона надійно захищає і перекриття, і стеля нижнього поверху від вологи.

Гідроізоляція міжповерхових перекриттів

Однак не всі вдома відповідають цій вимозі. Гідроізоляція може спочатку не відповідати будівельним нормам або прийти в непридатність з часом. Тому якщо ви не впевнені в стані перекриттів, краще зробити в квартирі гідроізоляцію стелі одним із запропонованих нижче способів.

Гідроізоляція стелі захистить від затоплення сусідами зверху

Ми рекомендуємо захистити стелю від води в наступних випадках:

  • при розташуванні квартири на верхньому поверсі старого будинку - в них нерідкі випадки пошкодження покрівлі, при цьому опади потрапляють на горище, а потім в житлові приміщення;
  • при неблагонадійних сусідів зверху, що допускають витік води з необережності;
  • на лоджіях і балконах, якщо знаходиться вище балкон не захищений від опадів;
  • при поганій витяжної вентиляції у вологих приміщеннях і можливої ​​конденсації крапель вологи на стелі.

Конденсат на бетонній поверхні стелі

Гідроізоляцію стелі зазвичай застосовують у ванній, туалеті і на кухні. Однак варто врахувати, що при сильному затопленні вода може проникнути у внутрішні порожнини плит перекриттів, а по ним - в інші приміщення. Тому правильніше гидроизолировать стелю у всіх кімнатах. Так ви зможете не тільки зберегти меблі і дорогий ремонт, а й уникнути короткого замикання в електропроводці.

Способи гідроізоляції стелі

Не всі способи гідроізоляції можна використовувати на стелі. Рулонні матеріали, незважаючи на їх хороші захисні властивості, складно монтувати на його поверхні, а при сильній протечке і погіршенні адгезії вони просто можуть відвалитися. До того ж подальша обробка по рулонних матеріалів досить складна. Тому на практиці цей спосіб застосовують вкрай рідко.

Тому на практиці цей спосіб застосовують вкрай рідко

Рулонні гідроізоляційні матеріали дуже ефективні, але їх важко монтувати на стелі, а при сильній протечке і погіршенні адгезії вони просто можуть відвалитися

Найчастіше для стель використовують:

  • обмазувальну гідроізоляцію на бітумної або полімерній основі;
  • спеціальну штукатурку з водостійкими полімерними добавками;
  • проникаючу гідроізоляцію, зменшує водопроникність бетону;
  • натяжні стелі з ПВХ-полотен.

Гідроізоляційна мастика Церезіт СL 51

Гідроізоляційна мастика Церезіт СL 51

Штукатурна суміш IN-TECK AQUALINE

У кожного із способів є переваги і недоліки, і перш ніж віддати перевагу одному з них, потрібно уважно вивчити всі особливості.

Натяжна стеля - ще один спосіб гідроізоляції стелі

Бітумна і полімерна обмазочная гідроізоляція

Спосіб, часто застосовуваний для підлог, стін, фундаменту, полягає в тому, що на підготовлену поверхню наносять один або кілька шарів готової мастики, яка має водовідштовхувальні властивості. Висихаючи, вона утворює досить міцну плівку, паро- та вологонепроникний.

Висихаючи, вона утворює досить міцну плівку, паро- та вологонепроникний

Бітумна мастика має водовідштовхувальні властивості

Переваги методу:

  • невисока ціна;
  • проста технологія нанесення;
  • великий вибір обмазувальних матеріалів.

недоліки:

  • погіршується парообмен в приміщенні, потрібно влаштування витяжної вентиляції;
  • при протечках вода залишиться всередині перекриттів, що рано чи пізно призведе до руйнування бетону, погіршення адгезії, появі цвілі і грибка;
  • більшість мастик мають темний відтінок, тому під подальшу фарбування в світлі відтінки потрібна додаткова штукатурка.

Обмазувальну гідроізоляцію застосовують для бетонних стель на лоджії та балкон з провітрюваної верхньої стороною перекриттів, в ванній або санвузлі для виключення впливу конденсату. При цьому необхідно пристрій примусової вентиляції, наприклад, витяжного вентилятора в вентканалах.

При цьому необхідно пристрій примусової вентиляції, наприклад, витяжного вентилятора в вентканалах

Еластичність бітумної мастики забезпечує надійне зчеплення матеріалу з поверхнею, що захищається від вологи

Також допускається використовувати ці розчини при облаштуванні підвісних стель з рейок, панелей або гіпсокартону, при цьому потрібно забезпечити хорошу вентиляцію простору між чорновим і чистовим стелями.

Зверніть увагу! Для дерев'яних стель використовують склади на основі латексу з додаванням антисептика. Такі склади не тільки надають деревині вологостійкість, а й захищають її від гниття і комах.

Такі склади не тільки надають деревині вологостійкість, а й захищають її від гниття і комах

Латексна мастика ГідроМЕБ Акрил

Водостійка цементно-полімерна штукатурка

Різновид обмазувальної ізоляції - сухі суміші на основі цементу, що включають полімерні добавки, які перешкоджають проникненню води. Їх розводять, як звичайну цементно-піщану суміш, і обробляють стелю за звичайною технологією. Після повного висихання утворюється влагонепронцаемий штукатурний шар.

Переваги методу:

  • порівняно невисока ціна складів;
  • можливість застосування в усіх приміщень;
  • збереження парообмен і комфортного мікроклімату;
  • можливість використання під будь-які види обробки.

Етапи нанесення штукатурки

недоліки:

  • при сильній протечке вода залишиться в перекриттях, через що штукатурка може відшаруватися і відпасти;
  • під чистову обробку потрібно нанесення вирівнюючого шару з вологостійкої шпаклівки.

Водостійку штукатурку можна застосовувати як у вологих приміщеннях, так і в звичайних кімнатах, вона не перешкоджає виходу парів вологи і не сприяє утворенню конденсату. Оштукатурені стелі можна фарбувати, обклеювати шпалерами, кріпити до них підвісні або натяжні конструкції.

Зверніть увагу! Перед оштукатурюванням необхідно закрити всі тріщини і шви, щоб уникнути прямого проникнення води.

проникаюча гідроізоляція

Сухі суміші на основі високоякісного цементу, піску і хімічно-активних компонентів, що володіють здатністю проникати в товщу перекриттів і заповнювати пори бетону нерозчинними кристалогідрату. За рахунок цього бетонні перекриття стають водонепроникними по всій товщині.

Суміш розводять водою до сметанообразного стану і наносять на зволожений стелю тонким шаром, після чого просушують. Водонепроникність стелі при попаданні вологи збільшується, так як у вологому середовищі зростання кристаллогидратов триває більш активно.

Проникаюча гідроізоляція КТ трон-1

Переваги методу в тому, що він:

  • підходить для будь-яких приміщень, так як не погіршує парообмен;
  • виключає застій вологи в бетонних перекриттях, пов'язуючи її в складні сполуки;
  • підходить для будь-якого подальшого оздоблення.

Крім того, з часом міцність і водонепроникність перекриттів зростає. Недолік же у способу один - досить висока ціна. Щоб обробити всю стелю, доведеться витратити пристойну суму. Але результат того вартий - стеля стане абсолютно непроникним для води.

Але результат того вартий - стеля стане абсолютно непроникним для води

Схема роботи гідроізоляції проникаючої дії

Зверніть увагу! Закладення швів і тріщин при використанні цього способу виконують за допомогою аналогічних ремонтних складів.

Натяжні стелі

Спосіб, що включає не тільки гідроізоляцію стелі, але і декоративну обробку. Для додання стелі водостійкості можна використовувати будь-які натяжні полотна, але серйозну протечку - до 100 літрів води на метр квадратний - здатні витримати тільки стелі з ПВХ-матеріалу. Вони мають високу еластичність, завдяки чому розтягуються і збирають воду у вигляді звисає зі стелі «краплі». Після усунення протікання зібрану полотном воду відкачують і стеля набуває вихідну форму.

Після усунення протікання зібрану полотном воду відкачують і стеля набуває вихідну форму

Натяжна стеля здатний утримувати великий обсяг води

Переваги методу:

  • забезпечення надійного захисту від протікання і конденсату;
  • можливість використання для ванної та кухні, для житлових кімнат;
  • великий вибір кольорів і фактур, що дозволяє поряд з гідроізоляцією створити фінішну обробку на будь-який смак;

недоліки:

  • зниження рівня стелі мінімум на 5 см, тому натяжні конструкції не рекомендуються для низьких приміщень;
  • неможливість застосування на балконі - ПВХ-полотна при мінусових температурах тріскаються і деформуються;
  • необхідність в спеціальних навичках і інструментах або допомоги професійних установників;
  • висока вартість, особливо якщо мова йде про велику площу обробки.

Глянцевий натяжна стеля

Незважаючи на високу ціну, натяжні стелі дуже часто використовуються для гідроізоляції перекриттів, так як не вимагають попередньої підготовки і дають хороший декоративний ефект. З їх допомогою можна швидко вирішити відразу два завдання по ремонту стелі.

Технологія нанесення бітумної обмазувальної ізоляції

Для обмазувальної гідроізоляції стелі використовують бітумно-полімерні емульсії (КНАУФ-флехендіхт, Ceresit CP43, CP44, CP48) або бітумно-каучукові склади (Техноніколь №21 і №33).

Для обмазувальної гідроізоляції стелі використовують бітумно-полімерні емульсії (КНАУФ-флехендіхт, Ceresit CP43, CP44, CP48) або бітумно-каучукові склади (Техноніколь №21 і №33)

Бітумно-каучукова мастика Техноніколь

Їх застосовують для гідроізоляції стель при невеликій імовірності протікання або в тому випадку, якщо зверху плити виконана ретельна гідроізоляція. Покрокова інструкція виконання обмазувальної гідроізоляції приведена в таблиці 1.

Таблиця 1. Інструкція по нанесенню обмазувальної гідроізоляції на стелю.

Кроки, ілюстрації Опис дій Кроки, ілюстрації Опис дій

Крок 1. Підготовка поверхні стелі


Необхідно ретельно видалити старе покриття зі стелі та верхньої частини стін на 15-20 см. Побілку або фарбу змивають спеціальними складами або змочують водою і зчищають шпателем. Залишки фарби змивають чистою водою з рідким миючим засобом з ПАР. Можна використовувати для цієї мети рідина для миття посуду. Стельову плитку або шпалери повністю знімають, зачищають залишки клею металевим шпателем. Підвісні або натяжні конструкції демонтують.
Необхідно ретельно видалити старе покриття зі стелі та верхньої частини стін на 15-20 см

Крок 2. Закладення щілин


Закладають цементною штукатуркою або шпаклівкою щілини, тріщини і шви, особливо між стіною і стелею - в цьому місці протікання найбільш вірогідні.
Закладають цементною штукатуркою або шпаклівкою щілини, тріщини і шви, особливо між стіною і стелею - в цьому місці протікання найбільш вірогідні

Крок 3. Грунтовка

Стеля просушують і покривають ґрунтовкою, рекомендованої виробником обмазувальної гідроізоляції. Гарантувати можна пензлем, валиком або розпилювачем. Просушують стелю протягом зазначеного на упаковці часу.
Стеля просушують і покривають ґрунтовкою, рекомендованої виробником обмазувальної гідроізоляції

Крок 4. Нанесення рідкої обмазувальної ізоляції

Для цієї операції потрібно широка кисть. Перший шар наносять пензлем у напрямку швів, розмазуючи його досить тонко - це сприяє кращій адгезії. У швах і стиках розчином ретельно заповнюють всі зазори. Склад наносять на стелю і на стіни смугою 15-20 см від стелі. Висушують шар, після чого наносять наступний перпендикулярно першому і також ретельно просушують його.
Для цієї операції потрібно широка кисть

Як закрити тріщину на стелі

Технологія нанесення цементно-полімерної гідроізоляції

Склади для цементно-полімерної гідроізоляції можуть бути як у вигляді сухих сумішей (IVSIL Vodostop, Bergauf Hydrostop), так і у вигляді готових розчинів (AKZO NOBEL HydroStop). Їх можна використовувати в приміщеннях з будь-якою вологістю, в тому числі при безпосередньому контакті з водою.

Їх можна використовувати в приміщеннях з будь-якою вологістю, в тому числі при безпосередньому контакті з водою

Цементно-полімерна гідроізоляція Bergauf Hydrostop

Технологія нанесення цементно-полімерної гідроізоляції описана в таблиці 2.

Таблиця 2. Інструкція по нанесенню цементно-полімерної гідроізоляції на стелю.

Кроки, ілюстрації Опис дій Кроки, ілюстрації Опис дій

Крок 1. Підготовка поверхні стелі

Повністю видаляють старе покриття і обробку зі стелі, як це описано в таблиці 1. При наявності плям жиру, іржі та забруднень очищають їх будь-яким підходящим засобом, потім промивають водою.
Повністю видаляють старе покриття і обробку зі стелі, як це описано в таблиці 1

Крок 2. Вирівнювання та грунтовка стелі

Всі тріщини, шви і порожнини необхідно вирівняти цементно-піщаним розчином. Поверхня грунтують складом, рекомендованим виробником, наприклад, Bergauf PRIMER, в один або два шари.
Всі тріщини, шви і порожнини необхідно вирівняти цементно-піщаним розчином

Крок 3. Установка армуючої сітки

Якщо стеля має занадто гладку основу або кришиться, рекомендується закріпити на ньому кладочную сітку з дрібним осередком. Її кріплять за допомогою дюбелів через 20-30 см. Сітка не повинна провисати.
Якщо стеля має занадто гладку основу або кришиться, рекомендується закріпити на ньому кладочную сітку з дрібним осередком

Крок 4. Розведення суміші


Розводять суху суміш по інструкції. При використанні готової суміші досить перемішати її. Зволожують стелю з пульверизатора або пензлем.
Розводять суху суміш по інструкції

Крок 5. Нанесення цементної гідроізоляції


Суміш наносять пензлем, валиком або широким шпателем в залежності від необхідної товщини шару. Допускається нанесення в два-три шари, при цьому необхідна просушка протягом 6-12 годин. Через добу після обробки стеля готова до подальшої обробки.

Технологія нанесення проникаючої гідроізоляції

Більш надійний спосіб гідроізоляції стелі, що забезпечує повну водонепроникність бетонних перекриттів. Незалежно від шляху проникнення води в бетон вона буде пов'язана в нерозчинні кристалогідрати, що запобіжить руйнування бетону і появі цвілі.

Проникаюча гідроізоляція продається у вигляді сухих сумішей на основі високоміцного портландцементу і дрібнозернистого піску з хімічними добавками. До них відносяться Пенетрон, Masterseal, Лахта, Гидротекс, XYPEX і інші аналогічні суміші.

Склад для проникаючої гідроізоляції Пенетрон

Принцип дії проникаючої гідроізоляції показаний на ілюстрації. Компоненти розчину, потрапляючи на зволожену поверхню бетону, вступають в реакцію з компонентами бетону і молекулами води. В результаті в порах починається ріст кристалів, розмір яких досить великий, щоб не пропускати краплі води, разом з тим вони не перешкоджають парообмену. При намоканні наступних шарів бетону зростання кристалів поновлюється, поступово вони заповнюють всю товщу перекриттів.

Принцип дії проникаючої гідроізоляції

Покрокова інструкція нанесення проникаючої гідроізоляції описана в таблиці 3.

Таблиця 3. Інструкція по нанесенню проникаючої гідроізоляції на стелю.

Кроки, ілюстрації Опис дій Кроки, ілюстрації Опис дій

Крок 1. Видалення старих покриттів

Зі стелі повністю видаляють старе покриття, фарбування або обробку. Виводять іржаві і жирні плями.
Зі стелі повністю видаляють старе покриття, фарбування або обробку

Крок 2. розшивки швів

Шви і тріщини розшивають на глибину і ширину близько 20 мм. Ділянки, що мають нетривке зчеплення з підставою, видаляють перфоратором.
Шви і тріщини розшивають на глибину і ширину близько 20 мм

Крок 3. Зачистка поверхні стелі

Всю поверхню стелі зачищають, щоб оголити пори бетону. Зробити це можна механічно за допомогою металевої щітки або насадки на дриль, а також хімічно за допомогою спеціальних складів, наприклад, Хімфрез. Пил видаляють щіткою або пилососом.
Всю поверхню стелі зачищають, щоб оголити пори бетону

Крок 4. Нанесення проникаючої гідроізоляції


Розводять основну гідроізоляційну суху суміш по інструкції. Добре змочують щілини і тріщини водою з пульверизатора кілька разів, дозволяючи воді вбратися якомога глибше. Суміш наносять пензлем товщиною 1-1,5 мм. Висушують протягом декількох годин, повторно зволожують і наносять другий шар такої ж товщини.
Розводять основну гідроізоляційну суху суміш по інструкції

Крок 5. Закладення дефектів стелі

Для закладення швів і тріщин необхідно придбати спеціальний розчин тієї ж марки, що і основна гідроізоляція. Його відмінність - в товщині шару, що наноситься і здатності добре заповнювати великі дефекти. Розводять ремонтну суміш по інструкції виробника. Наносять в зволожені тріщини тонкий шар основного розчину за допомогою кисті, заповнюють дефекти ремонтним розчином і висушують, після чого знову обробляють основним гідроізолюючим розчином.
Для закладення швів і тріщин необхідно придбати спеціальний розчин тієї ж марки, що і основна гідроізоляція

Крок 6. Остаточна оздоблення стелі

Протягом 2-3 діб стелю регулярно зволожують з розпилювача - це сприяє більш глибокому проникненню гідроізолюючих компонентів. Після цього його необхідно просушити не менше 72 годин і зачистити щіткою для видалення надлишків розчину. Після цього можна приступати до подальшої обробки.

Відео - Проникаюча гідроізоляції Пенетрон, принцип дії і технологія нанесення

Установка натяжних стель

Для монтажу ПВХ-стель необхідні не тільки навички, але і спеціальний інструмент, т. К. Монтаж здійснюють при температурі в приміщенні вище 50 градусів. Тому багато хто замовляє у професіоналів - майстри не тільки якісно встановлять полотно, але і нададуть допомогу у виборі дизайну. Якщо ви хочете впоратися з цим завданням самостійно, рекомендуємо прочитати статтю і подивитися відео з їх встановлення.

Якщо ви хочете впоратися з цим завданням самостійно, рекомендуємо   прочитати статтю   і подивитися відео з їх встановлення

Схема монтажу натяжної стелі

Відео - Технологія монтажу натяжних стель з ПВХ

Вибір способу гідроізоляції залежить від виду приміщення і ваших фінансових можливостей. Гідроізоляція стелі, виконана з дотриманням технологій, повністю захистить ваш будинок від протікання води і не дозволить прикру випадковість зіпсувати ремонт, меблі і настрій.

пароізоляція стелі пароізоляція стелі

Детальний опис способів пароізоляції стелі з покроковими інструкціями ви знайдете в цієї статті ! Також рекомендуємо прочитати про те, як поклеїти стельову плитку на нерівний стелю .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама