Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідроізоляція стрічкового фундаменту своїми руками

  1. Що потрібно врахувати перед вибором типу гідроізоляції фундаменту
  2. горизонтальна гідроізоляція
  3. вертикальна гидрозащита
  4. ізоляція бітумом
  5. Рулонний гідроізоляція
  6. Інші способи гідрозахисту

Стрічковий фундамент: загальний вигляд

Стрічковий фундамент часто використовується для забезпечення стійкості будівель на сухих і рухливих грунтах. Він являє собою смугу бетону, залиту по периметру майбутньої будови. Так як матеріал, з якого виготовляється така підстава, може швидко зруйнуватися під дією води, гідроізоляція стрічкового фундаменту є першочерговим завданням для будівельника. Існує кілька типів і способів виконання цієї роботи, які варто розглянути.

Що потрібно врахувати перед вибором типу гідроізоляції фундаменту

Якщо в процесі проектування будинку вибір припав на заливку стрічкового фундаменту, майстрам варто провести ряд досліджень, щоб виконати свою роботу правильно:

  • сам фундамент повинен виявитися нижче рівня промерзання землі;
  • важливо врахувати рівень підземних вод;
  • вимоги до гідроізоляції можуть змінюватися в залежності від призначення майбутньої будови;
  • варто досліджувати місцевість на предмет різкого підйому води після паводків і сильних опадів;
  • важливим фактором буде сила здуття грунту, впливає на зміни рівня грунту.

Всі ці фактори можуть вплинути на глибину траншеї, яку доведеться викопати під фундамент, і використовувані засоби захисту від води. За типом розташування гідроізоляції фундаменту з блоків ФБС вона ділиться на горизонтальну і вертикальну, які мають кілька варіантів виконання.

горизонтальна гідроізоляція

Розташування верхньої і нижньої горизонтальної гідроізоляції

Цей тип гідрозахисту виконується перед початком виготовлення фундаменту з метою запобігти потраплянню капілярних вод знизу. Для повного виконання поставлених завдань він повинен бути являти собою спеціальну підставу, можливо більше, ніж периметр майбутнього будинку. Для невеликого будови буде досить стяжки з цементу і піску в пропорції 1: 2.

При будівництві житлового будинку буде потрібно більш серйозна підготовка:

  • на дно котловану укладається і трамбується шар піску товщиною 20-30 см;
  • для початку роботи замість піску можна використовувати глину;
  • поверх першого шару наноситься цементна стяжка товщиною 6-8 см;
  • потім потрібно дочекатися, поки цемент висохне, що займає до 14 днів;
  • потім перша стяжка покривається бітумною мастикою і кладеться руберойд;
  • зверху шар руберойду закривається ще одним шаром мастики;
  • робиться друга стяжка.

Після повного висихання матеріалу починається виготовлення фундаменту.

Якщо передбачуване будова буде з деревини, варто виконати і верхню горизонтальну гідроізоляцію стрічкового фундаменту. Інакше вода буде надходити до деревини, викликаючи її гниття.

Як можна виконати верхній шар горизонтальної гідрозахисту і при цьому легше розрізати рулон руберойду, можна побачити в наступному відеоролику:

вертикальна гидрозащита

На відміну від горизонтальної гідроізоляції цей тип роботи можна виконати не тільки в процесі будівництва, але і при захисті вже готового будови від впливу вологи. У розпорядженні майстрів існує кілька варіантів матеріалів, використовуваних для гідроізоляції блоків ФБС:

  • мастика з поліуретану;
  • бітум в рулонах;
  • полімерні мембрани.

Всі ці засоби відрізняються по міцності, довговічності, еластичності, способам монтажу і вартості, тому перш ніж вибрати один із запропонованих способів, майстру варто визначити різницю між гідроізоляційними матеріалами, їх сильні і слабкі сторони.

ізоляція бітумом

Такий спосіб вважається найбільш поширеним завдяки низькій вартості матеріалу, його еластичності і простоті в нанесенні. Рідка мастика заповнює всі щілини і порожнечі в фундаменті, перешкоджаючи проникненню вологи всередину. Така гідроізоляція стрічкового фундаменту своїми руками може бути виконана зусиллями однієї людини.

Склади бітумної мастики відрізняються по теплостійкості, тому при виборі варто звертати увагу на маркування. Її останні дві цифри вказують на максимально допустиму температуру, при якій склад зберігає свої властивості.

Однак у методу є і свої недоліки. Склад наноситься в кілька шарів, що збільшує тривалість робіт. Він не гарантує захисту на всі 100% і вимагає повторної обробки фундаменту вже через 10 років.

Перед нанесенням шару мастики потрібна підготовка поверхні. Вона повинна бути суцільною, з округлими кутами, без гострих виступів, з максимально плавними переходами з горизонталі до вертикалі. Якщо в фундаменті є сліди від повітряних бульбашок, їх слід затерти дрібнофракційних цементним розчином. Також поверхню необхідно очистити від пилу і бруду. Все це відіб'ється на рівності і цілісності нанесеного складу.

Обов'язково потрібно перевірити поверхню на вологість. Якщо показник складе більше 4%, бітум не ляже міцним шаром, а почне розшаровуватися через короткий час після нанесення.

Якщо показник складе більше 4%, бітум не ляже міцним шаром, а почне розшаровуватися через короткий час після нанесення

Нанесення бітумної мастики

Наступним етапом роботи є грунтовка. Вона виконується або бітумним праймером, або сумішшю бітуму БН70 / 30 з бензином в співвідношенні 1: 3.

Для нанесення суміші потрібно валик або кисть. У місцях, де основа має стики або нерівності, необхідно нанесення 2 шарів грунтовки. Після чого можна приступати до покриття фундаменту мастикою.

Для її приготування великі шматки бітуму подрібнюються і розтоплюються в відрі. Так як склад вже при першому нагріванні частково втрачає свої властивості, варто використовуватися суміш до того, як вона охолоне.

Для забезпечення більш надійної ізоляції варто нанести 3-4 шари. Для захисту мастику зверху вкривають геотекстилем або теплоізоляційним шаром. На проблемних ділянках мастику потрібно армувати стеклохолстом або склотканиною.

Рулонний гідроізоляція

Цей тип гідроізоляції ФБС можна використовувати як доповнення до мастики, а як самостійний спосіб захисту фундаменту від вологи. Як матеріал найчастіше використовується руберойд, який відрізняється низькою вартістю і доступністю. У порівнянні з мастикою, він захищає основу від вологи набагато довше (до 50 років). При цьому виконати цю роботу одному вже буде неможливо.

При цьому виконати цю роботу одному вже буде неможливо

Вертикальна гідроізоляція руберойдом

Щоб покрити фундамент або цоколь руберойдом, спочатку потрібно підготувати поверхню і покрити її бітумною мастикою. У цьому випадку не варто піклуватися про ретельності нанесення шару, оскільки він виконуватиме функцію кріплення руберойду до поверхні.

Листи основного покриття потрібно спочатку знизу трохи підігріти за допомогою пальника, а потім покласти їх на шар бітуму. Руберойд кладеться внахлест з припуском в 10-15 см. Для додаткової фіксації всі стики також нагріваються. Після кріплення фундамент просто засипається грунтом без додаткового захисту.

Замість руберойду можна застосувати більш сучасні матеріали, такі як полімерні плівки з бітумно-полімерним напиленням. Принцип роботи при цьому залишиться той самий. Різниця буде в терміні служби покриття і в ціні.

Інші способи гідрозахисту

У сучасній будівельній практиці поряд з вищеописаними способами існує ряд альтернативних методів:

  1. В якості гідроізоляції можна використовувати звичайний шар штукатурки. Термін служби такого покриття не буде довго внаслідок низької гідростійкості матеріалу (максимум 15 років), але його неважко нанести знову.
  2. Для захисту від рідини стрічковий фундамент можна покрити складом на основі рідкої гуми. Якість гідроізоляції в цьому випадку буде високим. Мінусами такого рішення стануть висока вартість матеріалів, включаючи спеціальний склад грунтовки, наявність розпилювача або низька швидкість роботи через його відсутність.
  3. Проникаюча гидрозащита на основі спеціальних складів може бути використана як для зовнішньої, так і для внутрішньої обробки будівель. Труднощами для майстра в цьому випадку буде мала поширеність і висока вартість такого методу.
  4. Майстрами може бути запропоновано створення глиняного замка. Для цього по периметру навколо фундаменту викопується траншея, дно якої покривають сумішшю піску і щебеню, а зверху залишився простір закривають шаром глини, яка стає надійним бар'єром для підземних вод або рясних опадів.

Гідроізоляція фундаменту - важлива частина проектування і будівництва будь-якої будівлі. Це основний захист будь-якої стінової конструкції. Залежно від типу гідрозахисту її можна проводити або перед виготовленням фундаменту, або вже після завершення будівництва. Складність виготовлення, вартість і термін служби залежать від обраного матеріалу і правильності його нанесення.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама