Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Підпокрівельні плівки та мембрани. Види і матеріали підпокрівельних плівок і мембран

  1. Зміст: (приховати)
  2. Види і матеріали паро-, гідроізоляційних плівок і мембран
  3. пароізоляційні плівки
  4. гідроізоляційні плівки
  5. мембрани
  6. Псевдодіффузіонние мембрани (перфоровані плівки)
  7. Дифузійні і супердифузійні мембрани

Кожен знає, наскільки важливо, щоб дах будинку не протікав. Це стосується як районів з постійними опадами протягом усього року, так і місць, де опади випадають епізодично або в певний період року. Дощова і тала вода, потрапляючи під дахове покриття, руйнує утеплювач і будівельні конструкції даху. Для того щоб запобігти впливу вологи на конструкції, використовуються спеціальні захисні гідро- і пароізоляційні плівки і мембрани. Ці матеріали беруть участь також в загальній системі вентиляції даху, тому так важливо правильно з великого асортименту матеріалів, що подаються будівельним ринком, вибрати потрібні. У цій статті ми розповімо про види захисних плівок, матеріалах, з яких вони виробляються, сферах їх застосування.

У цій статті ми розповімо про види захисних плівок, матеріалах, з яких вони виробляються, сферах їх застосування

Зміст: (приховати)

Гідро- і пароізоляція даху

Покриття покрівлі покликані захистити будинок від зовнішньої вологи і вітру. Але найменша помилка при укладанні покрівельного матеріалу або екстремальні погодні умови (шквалистий вітер з дощем, косою злива і т.п.) можуть привести до того, що волога все ж буде потрапляти під дахове покриття, руйнуючи теплоізоляцію і конструкцію даху. Для захисту утеплювача і покрівельних конструкцій від вологи зовні і для виведення накопиченої в утеплювачі і конструкціях вологи потрібно робити гідроізоляцію.

покрівельний пиріг
покрівельний пиріг

Гідроізоляція влаштовується за допомогою гідроізоляційних плівок і мембран. Завдання гідроізоляційних плівок і мембран - не пропускати вологу зовні, а також випускати вологу з внутрішніх конструкцій даху, тобто «дихати».

Розміщення мембран
Розміщення мембран

Таким чином, основними показниками для вибору гідроізоляційних плівок і мембран є:

  • Вологостійкість - тобто вага води, який зможе утримувати матеріал (чим більше, тим краще);
  • Паропроникність (чим вище показник, тим краще). Від цього показника залежить необхідність наявності або відсутність нижнього вентиляційного зазору * - тобто вентиляційного зазору між утеплювачем і гідроізоляційним матеріалом.

Якщо будинок опалювальний, і в ньому живуть люди, то в приміщенні присутні водяні пари. Водяна пара прагне піднятися вгору, потрапляючи в утеплювач і конструкції даху. Через різницю зовнішніх і внутрішніх температур на них осідає конденсат. В результаті, властивості утеплювача погіршуються, крокви, лати стають вологими, при мінусових температурах дах промерзає, а при розморожуванні з'являється цвіль, що в подальшому призведе до псування внутрішнього оздоблення будинку і порушення його температурного режиму. Від пари, що піднімаються з приміщень, потрібно захистити утеплювач і конструкції даху. Тому потрібно робити пароізоляцію, що також прописано в діючих нормах: СНіПII-3-79 «БУДІВЕЛЬНА ТЕПЛОТЕХНІКА» п. 6.5. Для захисту від зволоження теплоізоляційного шару (утеплювача) в покриттях будівель з вологим або мокрим режимом слід передбачати пароізоляцію (нижче теплоізоляційного шару).

Пароізоляція влаштовується за допомогою пароізоляційних плівок. Завдання пароізоляційних плівок - не пропустити до конструкції даху і утеплювача водяні пари з приміщень. Основний показник для вибору пароізоляційної плівки - паропроникність (тобто: чим менше цей показник, тим краще плівка).

Розміщення паро- і гідроізоляційних плівок
Розміщення паро- і гідроізоляційних плівок

Для чого потрібні вентиляційні зазори

вентиляційні зазори
вентиляційні зазори

Під покрівлею даху влаштовують вентиляційні зазори. Розглянемо пристрій вентиляційних зазорів для опалювального будинку. При використанні гідроізоляційних плівок (захист від вологи зовні) і пароізоляційних плівок (захист від вологи зсередини) влаштовуються два вентиляційних зазору: верхній і нижній (див. Малюнок):

  • Верхній вентиляційний зазор влаштовується між покрівельним покриттям і гідроізоляційної плівкою: через нього видаляється волога, що потрапила під покрівельне покриття зовні. Таким чином, всі дерев'яні конструкції даху провітрюються, і їх довговічність збільшується.
  • Нижній вентиляційний зазор влаштовується між теплоізоляційним матеріалом і гідроізоляційної плівкою: через нього видаляється волога, пропадає в утеплювач з внутрішнього приміщення. Водяна пара з внутрішніх приміщень будинку затримується пароізоляцією, якій служить пароізоляційна плівка. Через різницю зовнішніх і внутрішніх температур утворюється конденсат, який осідає на внутрішніх поверхнях всіх шарів покрівельного «пирога». Знижуються теплоізоляційні властивості покрівлі, може з'явитися цвіль і гнильні бактерії. Завдяки нижньому вентиляційному зазору - між утеплювачем і вищерозміщеної гідроізоляційної плівкою - дах провітрюється і не перезволожуються. Якщо в якості гідроізоляції використовуються матеріали з високою паропроникністю - мембрани, то необхідність в нижньому вентиляційному зазорі відпадає.

В опалюваних будинках, де дах утеплена (утеплене підпокрівельний простір) обов'язково виконують пароізоляції даху (пароізоляційною плівкою) і гідроізоляції даху (гідроізоляційної плівкою або мембраною). У неопалюваних будинках з неутепленої дахом (неутеплені підпокрівельний простір) роблять тільки гідроізоляцію.

Види і матеріали паро-, гідроізоляційних плівок і мембран

У цьому розділі ми розглянемо різні види пароізоляційних плівок, гідроізоляційних плівок і мембран.

пароізоляційні плівки

Для пароізоляції використовуються поліетиленові перфоровані плівки. Вони встановлюються між утеплювачем і стелею в опалювальних будинках з утепленим підпокрівельним простором.

Загальні властивості пароізоляційних плівок:

      • Не дають волозі проникати в теплоізоляцію.
      • Через паронепроникності плівок в житлових приміщеннях збільшується вологість, тому потрібно постійно приміщення провітрювати

Поліетиленові плівки відрізняються:

      • неармовані;
      • армовані;
      • плівки з додатковим шаром фольги.

Зведена таблиця властивостей пароізоляційних плівок
Зведена таблиця властивостей пароізоляційних плівок

Примітка: вартість плівок дана усередненої.

гідроізоляційні плівки

Для гідроізоляції покрівлі використовуються перфоровані плівки. Встановлюються гідроізоляційні плівки між покрівельним покриттям і утеплювачем.

Загальні властивості гідроізоляційних перфорованих плівок:

      • Мають вищий ступінь паропроникності (за рахунок мікроотворів), в порівнянні з неперфоріруемимі. Однак, все ж і х паропроникність низька - до 40 г / м2 на добу, цього недостатньо для забезпечення повноцінного відведення пари з внутрішніх приміщень дома.Прімененіе плівок з малої паропроникністю веде до ризику накопичення води в утеплювачі при найменших дефектах пароізоляції.
      • Можливість забруднення мікроотворів і зниження паропроникності. Наприклад, в суху погоду пил з вентиляційного зазору може закривати отвори. До того ж плівка виготовляється з полімерів, вони електризуються, і тому пил добре притягається до наелектризованої плівці. Пофарбовані плівки електризується менше.
      • При установці гідроізоляційних плівок в опалювальних будинках з утепленою дахом, між плівкою і утеплювачем потрібно створювати нижній вентиляційний зазор.

Гідроізоляційні плівки бувають:

      • поліетиленові;
      • поліпропіленові;
      • з додатковим антиконденсатна шаром.

Поліетиленові плівки і поліпропіленові плівки діляться на:

      • армовані;
      • неармовані.

армовані;   неармовані

Примітка 1: вартість гідроізоляційних плівок дана усередненої.

Примітка 2: антиконденсатні плівки мають одностороннє застосування: кладуться глянцевою поверхнею вгору, а шорстким, антиконденсатна шаром, вниз.

Антиконденсатні гідроізоляційні плівки рекомендуються будівельниками зазвичай для пристрою під металеві покрівлі, такі як, наприклад, металочерепиця без внутрішнього акрилового покриття, так як на металевих поверхнях велика ймовірність утворення конденсату і подальшої корозії металу. Тому антиконденсатна плівка на відміну від інших гідроізоляційних плівок не має перфораций, тобто вона не дихає. Таким чином, ця плівка зовсім не дозволяє пару проникати з теплоізоляції під покрівлю і конденсуватися на внутрішній стороні покрівельного покриття. Весь пар накопичується на нижній поверхні плівки і вбирається текстильним шаром плівки. Тому потрібно обов'язково робити нижній вентиляційний зазор між антиконденсатної плівкою і теплоізоляцією (4-6 см) для вивітрювання скупчився конденсату.

мембрани

структура мембран
структура мембран

Мембрани - відносно новий матеріал. На відміну від раніше використовуваних матеріалів (плівок), мембрани за рахунок своєї нетканій структури випускають весь пар зсередини приміщення, але не пропускають вологу, що просочується через дахове покриття, всередину конструкції даху. Прикладом природного матеріалу, що має властивості не пропускати вологу всередину, і при цьому випускати її назовні, може служити шкіра.

Мембрани стали широко застосовуватися при будівництві опалювальних будинків і будинків з опалювальними горищами, і, особливо, в мансардному будівництві. Вони оптимальні при переобладнанні холодного горища в мансардне приміщення без заміни встановленої кроквяної конструкції. Структура мембран паропроницаема, тому, якщо покласти мембрану прямо на шар теплоізоляції, конденсату не буде.

В результаті стає не потрібен нижній вентиляційний зазор * - тобто зазор між утеплювачем і гідроізоляційної плівкою. (див. вище).

Один і два вентиляційних зазору
Один і два вентиляційних зазору

Мембрани отримали найрізноманітніші назви: дифузійні, супердифузійні, дихаючі, паропроникні, паропро- і паровиводящіе, пародіффузіонние, парорегулірующіе, вітроізоляційних, високопаропроніцаемие, ветрогідроізоляціонние.

Щоб внести ясність в ці визначення, розділимо мембрани за ступенем їх паропроникності:

      • Псевдодіффузіонная мембрана (паропроникність 20-300 г / м2 на добу) Паропроникність присутній, однак рівень її недостатній, щоб не робити вентиляційний зазор;
      • Дифузійна мембрана (паропрініцаемость від 400 до 1000 г / м2 на добу); Вентиляційний зазор не потрібен;
      • Супердифузійна мембрана (паропроникність від 1000 і вище г / м2 на добу). Вентиляційний зазор не потрібен.

За способом укладання мембрани зустрічаються:

      • Одностороннього застосування, вони розкочуються поперек крокв тільки певною стороною назовні,
      • Двостороннього застосування, в цьому випадку не має значення, яким боком мембрану монтують на утеплювач або, в разі псевдодіффузіонних мембран, на обрешітку.

Псевдодіффузіонние мембрани (перфоровані плівки)

Невірно, якщо перфоровані плівки називають дифузійними мембранами. За наведеною вище кваліфікації перфоровані плівки можуть бути віднесені тільки до псевдодіффузіонним мембран. Вони вимагають наявності вентиляційного зазору. Плюси і мінуси псевдодіффузіонних мембран залежать від матеріалу, з якого зроблені плівки, і описані вище.

Дифузійні і супердифузійні мембрани

Загальні властивості дифузійних і супердифузійних мембран:

      • Чи не пропускають воду зовні всередину покрівельних конструкцій і при цьому мають здатність випускати пар зсередини приміщень. Є мембрани одностороннього і двостороннього застосування.
      • Висока паропроникність мембран не зменшується при експлуатації в запиленому середовищі.
      • Для утеплювачів мембрана є вітрозахистом, не дає вивітрюватися тепла, а, отже, скорочує тепловтрати.
      • Чи не знижується паропроникність, так як немає отворів, які могли б засмічуватись. Мембрани монтуються на утеплювач, без зазору, за рахунок чого товщина покрівельного "пирога" зменшується, і економиться простір. Так як виконується тільки один вентиляційний зазор - між плівкою і покрівельним покриттям.
      • Мембрани можуть використовуватися в парі з покрівельними матеріалами, зворотна сторона яких не боїться впливу вологи: керамічна і цементнопесчаная черепиця, бітумна черепиця та композитна металочерепиця. Справа в тому, що мембрана пропускає пари вологи назовні, при різниці зовнішньої і внутрішньої температур на внутрішній поверхні високо теплопровідні матеріалів, до яких відносяться метали, утворюється конденсат, і матеріал може коррозировать.

Розглянемо різницю у властивостях дифузійної і супердифузійної мембран:

Примітка: вартість і характеристики мембран дані усереднені
Примітка: вартість і характеристики мембран дані усереднені.

Окремий клас є об'ємні розділові дифузійні мембрани. Вони призначені для фальцевих і інших металевих покриттів - цинкових, мідних, сталевих, алюмінієвих. Особливо рекомендуються для покриттів з титан-цинку на пологих схилах (3-15 °), коли велика небезпека корозії металу.

Цей матеріал являє собою поліпропіленову неткану мембрану з об'ємною тривимірної структурної гратами.

Цей матеріал являє собою поліпропіленову неткану мембрану з об'ємною тривимірної структурної гратами

Об'ємні дифузійні мембрани

      • Використовується для покрівель з цинку, міді, алюмінію і оцинкованої сталі.
      • Забезпечує постійну вентиляцію покрівлі завдяки своїй об'ємної решітці (висота близько 8 мм), що стикається з покрівельним покриттям, і видалення конденсату, якщо він все ж утворюється.
      • Рекомендується застосовувати при влаштуванні покрівель складної форми (башти, купола, слухові вікна).

Властивості об'ємної дифузійної мембрани:


Примітка: вартість об'ємних мембран дана усередненої.

Хотілося б відзначити, що вартість подкровельной захисту (пароізоляції і гідроізоляції) становить всього від 1 до 5% вартості всього даху. При цьому, наслідки неправильного вибору або монтажу цих матеріалів позначаються на стані всього даху і приміщення в цілому. Познайомившись з властивостями різних видів підпокрівельних плівок і мембран, ви з більшою впевненістю зможете підібрати необхідний Вам матеріал. У наступних статтях ми більш детально розповімо про критерії вибору цих матеріалів і про те, як їх змонтувати.

Примітка: вентиляційні зазори створюються за допомогою обрешітки.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама