Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Рідка гума для гідроізоляції - властивості, способи нанесення, де купити і ціна на гідроізоляцію

  1. Рідка гума та її характеристики
  2. Основні характеристики рідкої гуми
  3. Ціни на рідку гумову покрівлю «Кровелін»
  4. Способи нанесення гідроізоляції з рідкої гуми
  5. Переваги та недоліки рідкої гуми
  6. Області застосування рідкої гуми
  7. Застосування рідкої гуми для гідроізоляційних робіт
  8. Ціни на рідку гуму Капітель
  9. Гідроізоляція покрівельного покриття
  10. Відео: Гідроізоляція старої плоскої покрівлі однокомпонентной рідкої гумою з механічним нанесенням...
  11. Відео: Рідка гума - універсальний гідроізоляційний матеріал

Проблеми якісної гідроізоляції виникають практично на всіх етапах будівництва або ремонту будівлі. Від її ефективності безпосередньо залежить довговічність експлуатації того чи іншого об'єкта. Матеріалів, використовуваних в подібних цілях, в наш час представлено в продажу чимало. І одним з найбільш надійних є рідка гума для гідроізоляції фундаментів , Дахів, стін, перекриттів і інших конструкцій будинку. Склад може бути завдано на поверхні різними способами, що надає можливість вибрати для себе найбільш зручний для роботи. Проблеми якісної гідроізоляції виникають практично на всіх етапах будівництва або ремонту будівлі

Рідка гума для гідроізоляції

Рідка гума дозволяє забезпечити дуже надійну і довговічну захист від вологи. Широко використовуються для гідроізоляційних робіт рулонні матеріали, такі, скажімо, як руберойд, що приклеюється на мастику в кілька шарів, все одно не дають гарантії повної водонепроникності. Під впливом зовнішніх природних факторів на покритті можуть з'являтися тріщини або розшарування. Матеріали втрачають з часом свою еластичність і починають кришитися. На відміну від них, гідроізоляція з рідкої гуми не має стиків і швів. Матеріал після нанесення утворює монолітне еластичне, але в той же час - досить міцне покриття.

Познайомимося з рідкою гумою ближче.

Зміст статті

Рідка гума та її характеристики

Загальні поняття. Різновиди складів, що відносяться до рідких гум

Якісна гідроізоляція - це одне з найважливіших умов для максимально тривалої безаварійної експлуатації будівель, для комфортного проживання в них. Останнім часом все більше майстрів віддають перевагу саме рідкої гумі. Обумовлюється такий вибір і зручністю її нанесення, і тривалістю гарантованого виробником терміну експлуатації цього захисту.

Обумовлюється такий вибір і зручністю її нанесення, і тривалістю гарантованого виробником терміну експлуатації цього захисту

Незаперечні достоїнства такого гідроізоляційного матеріалу, як рідка гума, вже встигло оцінити дуже велика кількість забудовників

При створенні цього матеріалу були враховані всі важливі переваги складів на базі полімерних смол і бітумів. По суті, вони і стали основними складовими нового продукту. Безумовно, крім цих компонентів, до складу гідроізоляційного матеріалу входять різні добавки, що забезпечують швидку і рівномірну полімеризацію і максимальну стійкість до зовнішніх впливів.

Однак, склади, які можна віднести до рідких гум, можуть відрізнятися і за формою випуску, і за технологією забезпечення створення міцної еластичної плівки.

  • Найпростіше у використанні однокомпонентні полімер - бітумні мастики . Вони по консистенції схожі з фарбами, тому їх так часто і називають - гумова фарба. Склади повністю готові до застосування: варто лише відкрити штатну упаковку - і починати нанесення. Полімеризація відбуватиметься під впливом контакту з повітрям і в міру випаровування розчинника. В якості останнього дуже часто виступає вода, хоча зустрічаються рідкі гуми і на органічних розчинниках.

Однокомпонентні склади типу «рідка гума» за своєю консистенцією і за способом нанесення дуже схожі зі звичайною фарбою

  • Інший тип - це двокомпонентні склади, які вимагають приготування перед нанесенням. Компоненти А і В, що входять в комплект, змішуються в певній, зазначеної виробником пропорції. І за рахунок хімічної реакції між ними починається процес полімеризації.

Комплект двухкомпонентной рідкої гуми - дві ємності з різними складами, що сполучаються і перемішують перед початком нанесення.

Характерна особливість - досить обмежений «термін життя» приготованого складу. Він після змішування починає швидко густіти, і вже через 30 ÷ 40 хвилин може прийти в повну непридатність для подальшого нанесення. Тобто при роботі з такими типами рідкої гуми слід проявляти певну вправність. І замішувати тільки таку кількість, яка буде гарантовано вироблено за вказаний виробником термін.

  • Нарешті, третій варіант, призначений виключно для механізованого нанесення. Це теж, по суті, двокомпонентний склад. Основним компонентом є водна емульсія, яка містить зважені мікроскопічні крапельки (близько 10 мкм в діаметрі) латексних смол і бітуму. За рахунок однакової негативною зарядженості цих частинок вони не злипаються між собою. Тобто в цій дисперсної системі підтримується певна рівновага. А сам склад повністю зберігає всі властивості рідини, тобто володіє відмінною плинністю, і його легко наносити за допомогою пневматичного фарбопульта.

Двокомпонентна рідка гума «Слов'янка». В якості другого компонента виступає водний розчин хлористого кальцію.

А другим компонентом є 10% водний розчин звичайного хлористого кальцію. Але він повинен вноситься безпосередньо при нанесенні складу на оброблювану поверхню. Для цього використовується спеціальне обладнання - двоканальні розпилювачі, що забезпечують одночасну подачу обох компонентів в потрібній пропорції (зазвичай це 10: 1). По суті, з розпилювача виходить два конусоподібних факела, і їх змішання відбувається вже на поверхні будівельної конструкції.

Нанесення рідкої гуми за допомогою спеціального двоканального розпилювача. Добре видно два факела, які змішуються безпосередньо на оброблюваної поверхні.

Це дуже важливий момент. Справа в тому, що хлористий кальцій практично миттєво порушує збалансованість емульсійної системи. Дрібні краплі бітуму і латексу моментально злипаються між собою, утворюючи щільну еластичну плівку.

Дуже зручно при обробці, наприклад, стельових або вертикальних поверхонь - завдяки миттєвій полімеризації немає ні падаючих крапель, ні патьоків. Та й швидкість такого нанесення виходить вельми вражаючою. До для самостійної гідроізоляції він навряд чи підійде. Потрібен спеціальний комплект обладнання, та й хоча б один працівник з відповідною кваліфікацією.

Основні характеристики рідкої гуми

Який би варіант випуску рідкої гуми не був, в результаті виходить міцне еластичне плівкове покриття, що володіє цілим рядом унікальних якостей. Хімічні складові такої гідроізоляції інертні до інших матеріалів, тому не вступають з ними в реакцію. Крім того, склад має високу адгезію з практично будь-якими підставами. Тому, потрапляючи на поверхню, рідка гума рівномірно розподіляється по ній, заповнює пористу структуру, створюючи захисну плівку і навіть збільшуючи міцність елемента конструкції будівлі.

Тому, потрапляючи на поверхню, рідка гума рівномірно розподіляється по ній, заповнює пористу структуру, створюючи захисну плівку і навіть збільшуючи міцність елемента конструкції будівлі

Досвід, що наочно демонструє відмінну еластичність і високу міцність на розрив якісної рідкої гуми.

Рідка гума при нанесенні на поверхню може утворювати шар товщиною від 1 до 3 ÷ 5 мм. І він в будь-якому випадку має високу вологостійкість. Цікаво, що при порівняльних лабораторних випробуваннях результати показали: захисні здатності цього матеріалу можна прирівняти до рулонному бітумному покриттю, укладеному в чотири шари.

Ціни на рідку гумову покрівлю «Кровелін»

Рідка покрівля гумова Кровелін

За консистенцією і зовнішнім виглядом рідка гідроізоляція являє собою емульсію чорного, темно-сірого, синього, білого, світло-сірого, коричневого та інших квітів. Ця обставина дозволяє підібрати оптимальний варіант для конкретного стилю зовнішньої обробки, наприклад, фасаду, цоколя будинку або його даху.

Складів, що відносяться до рідких гум, пропонується у продажу чимало. Безумовно, вони можуть дещо відрізнятися і індивідуальними особливостями. Але основні фізичні та експлуатаційні характеристики багато в чому схожі. Загальне уявлення допоможуть отримати дані, зведені в таблицю нижче.

Найменування параметрів рідкої гуми Показники Витрата емульсії при створенні покриття товщиною в 1 мм, кг / м² 1,3 ÷ 1.7 Щільність матеріалу після полімеризації, кг / м³ 1000 ÷ 1100 Умовна міцність на розрив, МПа 0.4 Відносне подовження при розриві,% до 700 Міцність зчеплення з бетонною поверхнею, МПа 1 Міцність зчеплення з металом, МПа 1.5 температура крихкості по Фраасу, ˚С -65 Теплостійкість протягом п'яти годин, ˚С 110 Вологопоглинання за 24 години,% не більше 0,5 Діапазон температура при якому допускається виробляти покриття , ˚С +5 ÷ +50
Є склади, стійкі і до негативних температур Водонепроникність при тиску 0,01 МПа за 24 години Повна відсутність мокрої плями

Ще раз підкреслимо, що головною відмінністю рідкої гуми від аналогічних матеріалів є її швидке застигання після нанесення на поверхню. Ну а водна основа переважної більшості таких складів не містить токсичних речовин, що робить матеріал безпечним для навколишнього середовища.

Гідроізоляційний матеріал активно застосовується в областях з холодним кліматом, так як здатний витримати гранично низькі температури. На спеці цей матеріал теж не втратить надійності - не "потече». Крім того, рідка гума, на відміну від бітумних рулонних покриттів, з часом не розтріскується, тому що не втрачає свою еластичність протягом всього терміну експлуатації.

Еластичність рідкої гуми сама по собі оберігає її від розтріскування і пошкоджень

Термін експлуатації такого гідроізоляційного покриття обчислюється кількома десятками років. Гумовий шар не відшаровується від основи під впливом перепадів температур, добре протистоїть вібрації, стійкий до механічних пошкоджень.

Способи нанесення гідроізоляції з рідкої гуми

Рідку гуму можна наносити декількома різними способами.

Рідку гуму можна наносити декількома різними способами

Гідроізоляція цокольній частині фундаменту і вимощення шляхом напилення двухкомпонентной рідкої гуми (емульсія + хлористий кальцій).

  • Механізоване нанесення проводиться шляхом холодного напилення за допомогою фарбопульта (для звичайних однокомпонентних складів, за подобою фарби) або спеціальної двоканальної установки, про що розповідалося вище.

Напилення забезпечує надійний рівномірний гідроізоляційний шар і дозволяє провести якісну обробку поверхонь в будь-якому просторовому розташуванні і з будь-якої за складністю «геометрією». Крім того, процес напилення дозволяє максимально знизити витрату, а саму роботу - провести в найкоротші терміни.

Крім того, процес напилення дозволяє максимально знизити витрату, а саму роботу - провести в найкоротші терміни

Розподіл наливної гідроізоляційного складу рідкої гуми за допомогою раклі

  • Наливна емульсія - це однокомпонентний або двокомпонентний склад, який змішується в загальній місткості безпосередньо перед нанесенням його на підготовлену поверхню. Такий варіант гідроізоляції вважається бюджетним, так як не вимагає застосування додаткового обладнання. Склад після замішування розливається на підставу, а потім розподіляється по ньому за допомогою раклі або валика. Зрозуміло, що таке можливо виключно на горизонтальних поверхнях. Технологія багато в чому схожа з принципом облаштування наливних полімерних підлог.

Гідроізоляція басейну шляхом нанесення рідкої гуми фарбуванням

  • Фарбу з властивостями рідкої гуми (теж однокомпонентну або приготовану двохкомпонентну) наносять за допомогою широкої кисті або валика, в залежності від розташування ділянки. Валиком виходить швидше, але в важкодоступних місцях (в тих же кутах) без кисті все одно не обійтися.

Переваги та недоліки рідкої гуми

Тепер, розібравшись з основними характеристиками цього гідроізоляційного матеріалу, варто виділити його «плюси» і «мінуси». Це повинно допомогти з вибором складу.

Перевагами рідкої гуми над деякими її аналогами, можна вважати такі якості:

  • Практично повна водонепроникність якісно нанесеного шару.
  • Монолітність покриття, тобто відсутність швів, що виключає наявність «лазівок» для проникнення води до основи.
  • Однорідність матеріалу при дотриманні технології його підготовки і нанесення.
  • Висока адгезія складів до будь-яких будівельних матеріалів. Ця якість дозволяє заповнити гідроізоляційним покриттям всі вади поверхні і навіть мікроскопічні тріщини.
  • Відмінне поєднання міцності і еластичності.
  • Стійкість більшості складів до руйнівній ультрафіолетового випромінювання.
  • Стійкість до високих і низьких температур, що робить гідроізоляцію «всепогодної» і «всесезонной».
  • Можливість самостійного нанесення, за винятком обумовлених вище методів.
  • Екологічна чистота покриття. Рідка гума не виділяє шкідливих для навколишнього середовища і людини випаровувань, не розкладається на компоненти. Крім того, вона не буде служити живильним середовищем для мікрофлори.
  • Простота в ремонті гідроізоляції. При утворенні механічних пошкоджень досить нанести на них рідку гуму, закривши нею виявлені тріщини або розриви.
  • Широка область застосування матеріалу.
  • Рідка гума збільшує захищеність ділянки, на яку вона нанесена, тим самим продовжуючи термін його безаварійної служби.
  • Тривалий термін експлуатації гідроізоляції, який може обчислюватися в 20. 30 і навіть більше років.

Є у цього покриття і свої недоліки:

  • При нанесенні рідкої гуми на поверхню напиленням збільшується вартість робіт, так як доводиться запрошувати фахівця зі спеціальним обладнанням.
  • Покриття хоч і міцне, але все ж не любить довготривалих механічних навантажень, а також впливу гострими предметами. Тому, наприклад, при нанесенні рідкої гуми на цокольну частину фундаменту гідроізоляційний шар бажано закрити утеплювачем, а потім - декоративним облицюванням.
  • Деякі склади рідкої гуми недостатньо стійкі до ультрафіолетових променів і вимагають додаткового захисту, наприклад, наступним фарбуванням. Це в основному стосується покрівельних складів. Тому, купуючи цей матеріал для гідроізоляції покрівлі, необхідно уважно вивчити його характеристики і рекомендації виробника.
  • Ще один умовний недолік безпосередньо випливає з гідності. Шар рідкої гуми при виникненні такої необхідності буде вкрай складно видалити з поверхні. І зробити це можливо тільки механічним способом. Така гідроізоляція абсолютно інертна до впливу розчинниками і нефтесодержащими продуктами.

Області застосування рідкої гуми

Рідка гума на сьогоднішній день застосовується у всіх областях будівництва. І не тільки там, де потрібно гідроізоляція - вона справляється і з захистом рук від інших агресивних зовнішніх впливів.

І не тільки там, де потрібно гідроізоляція - вона справляється і з захистом рук від інших агресивних зовнішніх впливів

Цоколь і помста, пофарбовані рідкої гумою, стійкою до ультрафіолетового впливу. І обробка, і захист одночасно.

  • У житловому будівництві її широко застосовують для гідроізоляції і посилення пароізоляції несучих конструкцій - стін, фундаментів, перекриттів. Рідка гума - просто знахідка для покрівельних робіт, особливо - на плоских дахах або з зовсім невеликим кутом ухилу ската. Її використовують для надійної гідроізоляції льохів і підвалів, басейнів і штучних ставків, а також інших ємностей і резервуарів для зберігання води. Причому, обробці можуть піддаватися як бетонні, так і дерев'яні конструкції.
  • У сільському господарстві рідку гуму застосовують для гідроізоляції при будівництві іригаційних каналів і дамб, для створення гігієнічних покриттів на тваринницьких об'єктах.
  • Застосовується вона при будівництві промислових об'єктів, в тому числі з категорії підвищеної небезпеки. Без неї не обходиться при зведенні наземних і підземних шляхопроводів, тунелів, мостів. Покривають нею поверхні великих підземних парковок. Крім цього, цим складом гідроізолюють фундаменти, підлоги, стіни промислових будівель, труби різних діаметрів, стабілізують насипу і укоси, зміцнюють котловани при видобутку гірських порід, покривають дахи і стіни металевих ангарів і багато-багато іншого.
  • Само по собі напрошується її широке використання на будь-яких гідротехнічних об'єктах. Це гідроізоляція водонапірних веж, відстійників, басейнів, підземних сховищ, водостоків, колекторів, захист інших бетонних і металевих конструкцій.

Кузов автомобіля, пофарбований кольоровою рідкої гумою

  • Останнім часом широко затребуваним напрямком стало використання рідкої гуми для покриття днищ і навіть кузовів автомобілів. Правда, тут використовуються дещо інші склади, що спеціально розробляються для такого застосування.

Застосування рідкої гуми для гідроізоляційних робіт

Необхідно відразу зазначити, що застосування рідкої гуми має свої особливості. Тому перед тим як приступити до її нанесення, необхідно ознайомитися з інформацією про деякі нюанси.

Рідка гума надходить у продаж в герметичних балонах, пластикових або металевих відрах або бочках.

Двокомпонентні представляються собою комплект з двох ємностей. Смороду змішуються между собою в питань комерційної торгівлі пропорціях перед нанесенням на поверхню. Інший, вже згадуваний вище варіант - емульсія і розлучуваності в воді до 10% концентрації хлористий кальцій. Але це - виключно для напилення спеціальною установкою.

Товщина шару, що наноситься може варіюватися, залежно від матеріалу конструкції, що вимагає гідроізоляції.

  • На бетонну поверхню, як правило, склад напилюється або наноситься за допомогою ручного інструменту товщиною не більше 2 мм.
  • На металеві конструкції - 1 ÷ 1,5 мм.
  • На цегляну стіну - 1,5 мм.
  • На деревину - 0,75 ÷ 1 мм.
  • На дахове покриття - 2,5 ÷ 3 мм.

Тривалість висихання шару буде залежати від температури навколишнього середовища. Так, якщо вона становить +20 градусів, то поверхня буде готова через 4 години. Якщо ж температура всього +10 градусів, то повне висихання може зайняти вже близько доби.

Будь-який спосіб нанесення рідкої гуми надійно закріпить її на поверхні, з якого б матеріалу вона ні була виготовлена, будь то дерево, цегла, бетон або метал. Єдине, що необхідно враховувати - це те, щоб підстава була сухою й очищеною від пилу.

Гідроізоляція підлоги на балконі рідкої гумою.

Щоб підстрахуватися і виключити проникнення вологи через краю покриття, напилення слід проводити з запасом. Наприклад, в приміщення з підвищеною вологістю і з високою ймовірністю протікання (ванна кімната) склад наноситься не тільки на підлогу, але і на нижню частину стін, а також на стіни в області розміщення сантехнічних приладів, проходки труб, розташування водяних розеток і т.п . Якщо необхідно гідроізолювати підлоги на балконі , То також варто захопити нижню частину стіни будинку і огорожі (суцільного парапету) на 200 ÷ 250 мм у висоту.

Ціни на рідку гуму Капітель

Рідка гума Капітель

Перед тим як зробити нанесення рідкої гуми на поверхню, основу необхідно підготувати. Цей процес включає кілька етапів. Причому багато що залежить від області нанесення матеріалу.

Гідроізоляція покрівельного покриття

При необхідності обробки металевої покрівлі, комплекс робіт складається з наступних кроків:

При необхідності обробки металевої покрівлі, комплекс робіт складається з наступних кроків:

Гідроізоляція металевого даху гаража напиленням рідкої гуми

  • Насамперед необхідно провести ревізію покрівлі на предмет надійності і правильності кріплення всіх її елементів.
  • Далі, поверхню необхідно очистити від старого відшаровується фарбувального покриття, від вогнищ іржі, якщо мова йде про металевої даху. Чи можливо застосувати будь-які доступні способи - від абразивної зачистки жорсткими сталевими щітками до використання хімічних змивів. Якщо є можливість, бажано поверхню промити від насевшей пилу. Якщо ж це неможливо, то хоча б дуже ретельно проместі покрівлю віником.
  • Основа повинна бути сухою, тому не можна робити покриття в похмуру погоду з перспективою переходу в дощ, або якщо недавно він вже пройшов, і дах не встигла висохнути.
  • Наступним кроком готуватися все необхідне для роботи, в тому числі і спорядження, що забезпечує безпеку. Буде нужно:

- Надійна сходи для підйому вгору. Якщо нудно - містки для переміщення по похилій покрівлі.

- страхувальний пояс.

- Захисні окуляри і респіратор - це однозначно необхідно в тому випадку, якщо рідка гума буде наноситися за допомогою фарбопульта.

- Рукавички і робочий одяг.

  • Після ретельної підготовки можна приступати до нанесення матеріалу. Напилення або розподіл складу по основі валиком проводиться смугою шириною в 1200 ÷ 1500 мм. Шар повинен бути рівномірно розподілений по поверхні. Дуже важливо стежити, щоб не залишалося незачеплених острівців, так як саме вони можуть стати причиною протікання.
  • Якщо потрібно другий (третій) шар, то він повинен наноситися тільки після застигання попереднього.
  • Додатково в деяких випадках гумове покриття після повного висихання покривається фарбувальним складом.

Гумове покриття плоскої покрівлі, нанесене методом напилення.

  • Особливо важливо дотримуватися рівномірність нанесення гідроізоляції на плоску покрівлю. Рідка гума повинна утворити на поверхні монолітне безшовне покриття, яке надійно захистить підставу від проникнення вологи. Тут іноді доводиться вдаватися і до більш товстим шарам нанесення, аж до 5 ÷ 6 міліметрів. Але це повинні розраховувати фахівці-будівельники.

Відео: Гідроізоляція старої плоскої покрівлі однокомпонентной рідкої гумою з механічним нанесенням складу

Гідроізоляція фундаменту і інших бетонних поверхонь

Нанесення рідкої гуми як на вертикальну, так і на горизонтальну бетонну поверхню здійснюється по приблизно однаковою схемою. І починається воно також з підготовки поверхні.

І починається воно також з підготовки поверхні

Гідроізоляція стінок стрічкового фундаменту приватного будинку.

Рідка гума широко застосовується для гідроізоляції фундаментів, так як вона надійно захищає ці підстави від проникнення вологи і спричиненої перезволоженням ерозії. Як правило, нанесений шар потім закривається термоізоляцією (зазвичай це міцні плити екструдованого пінополістиролу), яка, в свою чергу, охороняє гідроізоляцію від механічних пошкоджень при зворотній засипці грунту.

Для вертикальних поверхонь, звичайно, набагато зручніше спосіб напилення рідкої гуми. Але якщо це здається «дорогим задоволенням», можна застосувати і звичайне фарбування однокомпонентним складом.

Безумовно, для вертикальних поверхонь стін найзручніше застосовувати метод напилення рідкої гуми. Але якщо такої можливості немає, цілком підійде і звичайна «фарбування» в кілька шарів.

Утеплення фундаменту - то, про що багато хто просто забувають Утеплення фундаменту - то, про що багато хто просто забувають

З гідроізоляцією фундаменту начебто все зрозуміло - вона захищає його від ерозійного впливу грунтової вологи. Але утеплювати-то його навіщо, адже він все одно знаходиться під землею? А між тим, термоізоляція фундаменту - це найважливіший захід, що забезпечує і довговічність будівлі, і комфортність проживання в ньому. Детальніше про це - в спеціальній публікації нашого порталу.

Останнім часом цей гідроізоляційний матеріал широко використовується і для покриття підлог ванних кімнат, перед подальшим облицюванням їх керамічною плиткою. Для цих цілей зазвичай використовуються однокомпонентні склади, які не вимагають замішування, так як готові до застосування. Та й використання розпилювальних установок в умовах невеликого приміщення не виглядає рентабельним. Цілком достатньо наливний або обмазувальної (фарбувальний) технології нанесення.

Цілком достатньо наливний або обмазувальної (фарбувальний) технології нанесення

В умовах невеликого приміщення більш рентабельним, та й нескладним в самостійному проведенні бачиться нанесення рідкої гуми валиком або пензлем.

Відео: Рідка гума - універсальний гідроізоляційний матеріал

Роботи з гідроізоляції бетонних поверхонь (а сюди ж можна віднести і басейн, фонтан, водяний гідрант, колодязь і т.п.) провадиться у такому порядку:

  • З поверхонь видаляється будівельний пил. Оптимальний варіант, якщо мова йде про роботи на вулиці - змити її потужним струменем води. Таким чином можна домогтися більш високої адгезії між підставою і наноситься рідкою гумою.
  • Якщо виконується гідроізоляція підлоги, наприклад, у ванній кімнаті, то пил спочатку необхідно видалити пилососом, потім, по можливості, промити водою. А після висихання поверхні - знову пройтися по ним пилососом.
  • Потім будь-яку поверхню необхідно добре просушити.
  • На підготовлену поверхню наноситься рідка гума. Про способи нанесення вже неодноразово говорилося. Важливо - дотримати рівномірність шару, що не залишати не пофарбованих «острівців». Втім, на сірому тлі бетонної поверхні вони стають добре помітними. І потрібно бути вкрай неуважним, щоб упустити їх з поля зору.
  • Якщо гідроізоляція наноситься в два або три шари, то кожен з них повинен бути добре просушений. Втім, цей процес зазвичай не займає багато часу. І особливо, якщо рідка гума буде напилюється спільно з затверджувачем - хлористим кальцієм. При такій технології застигання відбувається в лічені хвилини.

Проте, після нанесення останнього шару не слід проявляти зовсім вже зайве нетерпіння. Тобто намагатися якомога швидше переходити до наступних операцій. Краще дати покриттю як мінімум добу для остаточної повноцінної полімеризації. Після цього «зміцніла» плівка буде вже мало чого боятися.

* * * * * * *

Отже, рідка гума - це дуже надійна гідроізоляція для будь-яких будівельних конструкцій. І при бажанні і можливості можна сміливо користуватися можливостями цього матеріалу при проведенні будівництва або ремонтних робіт в приватному будинку або квартирі.

Але утеплювати-то його навіщо, адже він все одно знаходиться під землею?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама