Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Септик для високих грунтових вод своїми руками: як вибрати?

  1. Основні правила монтажу
  2. герметичність камер
  3. Захист від спливання
  4. Саморобна герметична конструкція
  5. Захист від пученія грунту
  6. Організація грунтової доочищення
  7. Будівництво септика в глині
  8. Ще кілька порад

У тому випадку, якщо немає можливості підключити будинок або дачу до системи центрального відведення стоків, доводиться споруджувати каналізацію, що працює автономно. При цьому необхідно брати до уваги місцеві умови, в тому числі такий важливий фактор, як рівень, на якому залягають грунтові води. Так, якщо в даній місцевості високий рівень грунтових вод - септик доведеться будувати за особливою технологією. Розглянемо, як це можна зробити.

Серед найбільш популярних варіантів автономного очисної споруди варто виділити септик. Ця установка дозволяє не тільки акумулювати, а й очищати стоки. У цьому його суттєва перевага перед накопичувачами, які вимагають регулярного відкачування.

У той же час септики обходяться значно дешевше, ніж сучасні станції біологічної очистки. І, на відміну від останніх, вони енергонезалежний. Використання звичайного септика при високому рівні грунтових вод (УГВ) виключено, так як очищена вода просто не буде вбиратися в перезволожений грунт.

Крім того, існує ризик затоплення відстійників грунтовими водами. Розглянемо, які методи будівництва застосовують при таких умовах.

Основні правила монтажу

Якщо грунтові води залягають на глибині 2 метрів від поверхні грунту і вище, то такий рівень вважається високим. Септик для високих грунтових вод повинен володіти такими якостями:

  • Повна водонепроникність камер;
  • Необхідність захистити від спливання;
  • Необхідність запобігти пошкодженню корпусу внаслідок пученія грунту при замерзанні і відтаванні.

Розглянемо ці моменти докладніше.

герметичність камер

Герметичність - це важлива умова при будівництві будь-якого септика. Однак якщо очисна споруда будується при високому УГВ, цього фактору потрібно приділити особливу увагу. Якщо камери недостатньо водонепроникні, то виникає ризик потрапляння забруднень в грунтові води.

А це дуже небезпечно, особливо якщо забруднення досягне водоносних шарів. Недбалість при будівництві септика може стати причиною зараження питної води і спровокувати сплеск захворювання людей, що проживають в цій місцевості.

Порада! Плануючи побудувати септик і виявивши, що УГВ на ділянці високий, варто відмовитися від використання в якості матеріалу цегли або кілець із залізобетону. Ідеальним рішенням стане пластиковий септик або монолітна залізобетонна конструкція.

Найпростіший варіант - покупка готового септика заводського виробництва. Такі моделі виготовляються з пластика (рідше зі склопластику) і мають абсолютно водонепроникний корпус. Недоліком цього варіанту є те, що при високому рівні грунтових вод на ділянці істотно підвищується ризик спливання очисної установки.

Захист від спливання

У тому випадку, якщо планується встановити септик з пластиковим корпусом, потрібно подбати про те, щоб легкий корпус не сплив, піднятий грунтовими водами. Така аварійна ситуація призведе до повного руйнування системи каналізації і може сприяти забрудненню навколишнього середовища.

Тому при установці септика з легким пластиковим корпусом використовується прийом, який називається якорение. Виконується ця частина роботи так:

  • У підготовленому котловані проводиться вирівнювання дна. Якість роботи контролюється рівнем;

Якість роботи контролюється рівнем;

  • На дно насипається шар піску висотою 30 см, проводиться його трамбування;
  • Поверх піску укладається плита із залізобетону, потім встановлюється септик;
  • Перекинувши через верхню кришку бандажні ремені, закріплюють їх на металевих петлях заставних деталей.

Порада! При відсутності можливості використовувати вантажопідйомну техніку, немає можливості укласти плиту на дно котловану. В цьому випадку, слід зробити заливку дна котловану бетонним розчином з установкою закладних металевих кріплень.

Саморобна герметична конструкція

Якщо господарі хочуть побудувати септик при високому УГВ своїми руками, то найбільш прийнятним варіантом є влаштування монолітної бетонної конструкції. Всі збірні септики недостатньо герметичні. Споруда монолітного септика своїми руками - трудомістке завдання. Основні етапи робіт:

  • підготовка котловану, пристрій на дні піщаної подушки;
  • заливка дна бетонною сумішшю з попередньою закладкою металевої арматури;
  • споруда опалубки для бетонування бічних стінок резервуара і створення внутрішньої перегородки. При будівництві опалубки в місцях майбутнього проведення переливів, а також вхідних і виводять каналів, вставляють відрізки труби необхідного діаметра. Так як після того, як бетон застигне, робити отвори в стінках резервуара буде важко;

Так як після того, як бетон застигне, робити отвори в стінках резервуара буде важко;

  • заливка бетонного розчину в підготовлену опалубку;
  • приєднання труб;
  • пристрій опалубки для плити перекриття з люками для очищення резервуару і установки труб вентиляції.

Основна складність в будівництві цього виду септика полягає в необхідності замішування великої кількості розчину. Виконати цю роботу своїми руками непросто, тому, по можливості, краще взяти в оренду бетономішалку.

Захист від пученія грунту

При замерзанні і відтаванні грунту відбуваються його зрушення. В період міжсезоння цикли замерзання і відтавання можуть повторюватися по кілька разів на добу. Якщо використовується септик з пластиковим корпусом, то подібні зрушення грунту можуть привести до деформації або пошкодження корпусу.

Для захисту септика від такого впливу використовується спеціальна засипка, яка складається з п'яти частин піску і однієї частини сухого цементу. При копанні котловану розмір ями підбирається з урахуванням того, що після установки між стінкою корпусу і укосом котловану залишалися зазори 15 см шириною з кожної зі сторін.

Зворотну засипку виробляють пошарово з ущільненням і проливкой водою кожного з шарів.

Порада! Щоб не допустити деформації корпусу септика в процесі засипки, необхідно одночасно проводити наповнення камер водою. Причому потрібно стежити, щоб рівень води завжди був вищий за рівень засипки на даний момент.

Організація грунтової доочищення

При високому УГВ немає можливості побудувати дренажний колодязь або звичайне поле фільтрації. В цьому випадку, доводиться споруджувати приґрунтовому фільтрує касету. А оскільки така касета буде розташовуватися вище самого септика, то в схему потрібно буде включити герметичний накопичувальний колодязь з насосом, що підкачує.

Вода з септика буде подаватися в колодязь, а потім насосом перекачуватися в фільтруючу касету. Монтаж касети проводиться так:

  • Знімається родючий шар грунту (30-40 см);
  • Насипається пісок до рівня грунту;
  • По контуру котловану встановлюються бетонні бруски висотою 30-40 см. Бруски скріплюються між собою;
  • В утворену порожнину насипають щебінь;
  • Зверху встановлюється інфільтратор (ємність із пластику, що не має дна), під який підводиться подає труба;
  • Інфільтратор ретельно утеплюється. Для цієї мети використовують пінопласт або керамзит;
  • Потім касета засипається грунтом шаром не менше 30 см. Після чого вийшла гірку можна декорувати.

Будівництво септика в глині

Складнощі виникають і при будівництві септика в глинистому ґрунті, істотні труднощі виникають, коли ведеться влаштування полів фільтрації. На глинистому ґрунті поля фільтрації будуються так:

  • якщо УГВ нижче 1,5 метра - влаштовують полузаглубленние фільтри або фільтруючі касети;
  • при високому УГВ - влаштовують поверхневу систему фільтрів касету, споруджуючи піщано-гравійну подушку.

якщо УГВ нижче 1,5 метра - влаштовують полузаглубленние фільтри або фільтруючі касети;   при високому УГВ - влаштовують поверхневу систему фільтрів касету, споруджуючи піщано-гравійну подушку

Оскільки шар глинистого грунту, найчастіше, має товщину не більше 2,5-3 метрів, то при низькому рівні УГВ можливо пристрій фільтруючого колодязя.

Порада! Щоб вибрати підходящий варіант пристрою септика в глинистому ґрунті своїми руками, необхідно вивчити типи грунту на ділянці. Найбільш точні відомості можна отримати, якщо замовити проведення геологічної розвідки, однак, це зажадає додаткових витрат.

При будівництві полів фільтрації в глинистому ґрунті своїми руками, потрібно, перш за все, розрахувати їх площа. Цей показник залежить від кількості стоків. Так, при добовому витраті води 0,5 куба, досить буде майданчики метр на метр.

При збільшенні обсягу стоків в два рази, доведеться будувати поля фільтрації площею 2 квадратних метра. При будівництві полів фільтрації своїми руками, слід дотримуватися таких правил:

  • відстань від дна фільтруючих канав до залягання грунтових вод повинен становити не менше 1 метра;
  • на дно підготовлених канав викладають дренажну сітку, поверх якої насипають щебінь і пісок;
  • дренажні труби прокладають з ухилом 1 см на кожен метр довжини.

відстань від дна фільтруючих канав до залягання грунтових вод повинен становити не менше 1 метра;   на дно підготовлених канав викладають дренажну сітку, поверх якої насипають щебінь і пісок;   дренажні труби прокладають з ухилом 1 см на кожен метр довжини

Оскільки глина майже не вбирає воду, потрібно подбати не тільки про будівництво фільтруючих касет, але і про відвід рідини. Для цього слід побудувати своїми руками систему дренажу. Ця система буде відводити не тільки очищену, а й дощову воду.

Рекомендується спорудження кільцевого дренажу навколо септика. Для цього копають траншею так, щоб її дно було на 20 см нижче рівня промерзання грунту. Усередині насипають піщану подушку і укладають геотекстиль. Дренажні труби прокладають з ухилом, відсипав піском і гравієм і обертають в геотекстиль, покладений раніше.

Ще кілька порад

  • Монтаж септика потрібно проводити, починаючи з середини літа або на початку осені. В цей час УГВ найнижчий;
  • Якщо котлован наповнився водою, то монтаж виробляти не можна, необхідно спочатку відкачати воду;
  • При високому УГВ не слід сильно заглиблювати септик. Вигідніше встановити його на мінімальній глибині, а потім добре утеплити.

При високому УГВ септики цілком можуть функціонувати. Тільки будувати ці очисні споруди потрібно буде за особливою технологією, враховуючи специфічні умови місцевості.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама