Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Шкідники кімнатних квітів

  1. павутинний кліщ
  2. ознаки
  3. Лікування і профілактика
  4. Щитівка і ложнощитовка
  5. ознаки
  6. Лікування і профілактика
  7. трипси
  8. ознаки
  9. Лікування і профілактика
  10. борошнистий червець
  11. ознаки
  12. Лікування і профілактика
  13. белокрилка
  14. ознаки
  15. Лікування і профілактика
  16. попелиця
  17. ознаки
  18. Лікування і профілактика

Ваші квіти хворіють, хоча ви дотримуєтеся всі умови? У такому випадку варто запідозрити шкідника! У домашніх умовах, які часто далекі від природних, квіти більш уразливі. Розпізнати кліща, тлю, щитівки і ін. Вам допоможе онлайн-діагностика. Шкідники кімнатних квітів: фото, ознаки та методи боротьби з ними.

зміст:
павутинний кліщ
Щитівка і ложнощитовка
трипси
борошнистий червець
белокрилка
попелиця

павутинний кліщ

Найпоширеніший і підступний шкідник! Павутинний кліщ на кімнатних рослинах відмінно себе почуває, особливо в зимовий і ранньовесняний період. Опалення, сухе повітря і висока температура створюють сприятливі умови для його розмноження. Якщо врахувати, що цей квіткоїд дуже плідний, він легко може перекочувати на інших «сусідів»!

Кліщ відноситься до павукоподібних і може виглядати по-різному. Найпоширеніші види - кліщ павутинний звичайний, червоний і цікламеновий.

ознаки

Незалежно від різновиду кліща, результати його діяльності викликають загибель листа! Шкідливе комаха живиться квітковим соком, висмоктуючи його з листя і молодих пагонів. Це негайно відбивається на зовнішності квітів: вони втрачають яскравість, соковитість, тьмяніють. На одних рослинах з'являються жовті цятки, які поступово приводять до пожовтіння листя, на інших листя сохне з країв і деформуються. Частенько кліщ може залишати за собою павутинку, яку видно на просвіт між гілками і листям. А іноді можна побачити і самих шкідників! Так, кліщ звичайний білий видно неозброєним оком на внутрішній стороні біля основи листа. Цикламеновий кліщ вважає за краще пухнасті рослини, а червоний кліщ і зовсім селиться на пелюстках квітучих рослин.

Цикламеновий кліщ вважає за краще пухнасті рослини, а червоний кліщ і зовсім селиться на пелюстках квітучих рослин

павутинний кліщ павутинний кліщ   павутинний кліщ павутинний кліщ

Цикламеновий кліщ вважає за краще рослини з пухнастими листям - цикламени , Фіалки, глоксинії. Червоний кліщ може оселитися на будь-якій рослині, але його улюбленими ласощами є квітучі види - троянди, бальзаміни, кали, орхідеї, а ще цитрусові.

Лікування і профілактика

Більшість кліщів не переносить високої вологості повітря, тому найкращою профілактикою є регулярне обприскування (не тільки верхній, а й нижнього боку листа) і теплий душ. Якщо шкідники вже присутні на рослині, можна обмити листя розчином господарського мила. Влітку по можливості виносьте квіти в сад, або на балкон! На перших порах допомогти може обприскування розчином зеленого мила !

Якщо кліщ встиг сильно поширитися і пошкодити листя, доведеться вдатися до допомоги акарицидів - хімічні препарати для боротьби з кліщами. До їх числа належить «Акарін», «Агровертін», «Інта-вир», «Вертімек». «Неорон» знищує не тільки кліща, але і його личинки, а «Фитоверм» найбільш безпечний для мікрофлори рослини. Щоб кліщ не повернувся, потрібно виправити помилки в догляді!

Щитівка і ложнощитовка

Комахи з сімейства червців, тіло яких вкрите щитком. Ця особливість не тільки визначила назву шкідника, а й зробила його невразливим до обприскування хімічними препаратами. Але на відміну від попереднього представника, щитівка не рухається, навпаки, присмоктавшись до рослини, вона залишається нерухомою. Тому виявити її легко!

Щитівки відносяться до сисних комах, вони, немов п'явки, висмоктують сік рослини, при цьому виділяючи клейку рідину, яка закупорює пори, заважаючи квітці дихати. Ложнощитовка - це близький родич щитівки, що перевершує її за розміром. До речі, це шкідливе сімейство має чимало різновидів: вони бувають круглі, овальні, білі, бурі, коричневі від 2 до 7 мм за розміром.

ознаки

Уражені квіти відстають у рості і розвитку, скидають листя і бутони. Щитівка на кімнатних рослинах в прямому сенсі слова «обліплює» гілки і навіть основний стовбур, а ще може ховатися в пазухах листків. Зовні ці шкідники схожі на крапельки воску, або нарости! Дрібні щитівки утворюють скупчення, що нагадують наліт уздовж стебел і листових прожилок. В результаті можуть відмирати листя і навіть гілки, попередньо покриваючись червоно-бурими, або жовтими плямами. Особливо небезпечні щитівки для молодих пагонів!

Особливо небезпечні щитівки для молодих пагонів

щитівка щитівка   щитівка щитівка

  • Група ризику
    Місцем дислокації щитівки частіше вибирають листяні рослини (особливо папороті, аспарагуси, плющі , Лимони, бегонії ), Але можуть з'явитися і на сукулентів (фікусах, заміокулькас ), А також нерідко вражають орхідеї.

Лікування і профілактика

Провокуючими факторами до розмноження щитівок стає сухість повітря і брак світла, характерні для зимового періоду. Вони також можуть проникнути в квартиру з вулиці! Ослаблені, хворі рослини, у яких з тих, чи інших причин порушені обмінні процеси, є справжньою принадою для щитівок. Здорові квіти з сильним імунітетом застраховані від цих шкідників!

Насамперед необхідно прибрати відмерлі частини, а також видалити всіх видимих ​​щитівок. Це можна зробити за допомогою теплого душу, м'якої губки (або м'якою щіткою) і господарського мила. Альтернативою стане просочений лимонним соком, або оцтовим розчином ватяний тампон. Спирт може обпалити і без того постраждала рослина, а масло закупорить пори!

На цьому етапі можна позбутися від старших особин, на яких не діють інсектицидні обприскування. Щоб знищити не видимих ​​оку щитівок і їх личинки, краще підстрахуватися і додатково обробити рослина інсектицидами. Для цих цілей використовують препарати «Актара», «Актеллік», «Арріво», «Фитоверм». Самим щадним методом боротьби є розчин зеленого мила , Але він ефективний на початкових стадіях!

трипси

Ще один вид сисних шкідників, які, на відміну від попередніх, до пори-до часу ховаються в товщі аркуша. Справа в тому, що личиночная стадія відбувається всередині листя, де і розмножуються трипси. Поки вони виростуть і виявляться зовні, вже встигнуть досить сильно нашкодити рослині! Цикл розвитку триває близько 20 днів, після чого личинки перетворюються в комах з дрібним подовженим тільцем розміром 1,5 мм, які легко перелітають з гілки на гілку і здатних заразити всі екземпляри в домашній колекції.

Трипси порушують структуру листової пластини, лист деформується, втрачає забарвлення, темніє, або знебарвлюється і поступово відмирає. Крім цього дорослі комахи, подібно щитівка, залишають за собою липкі виділення, які закупорюють пори рослини і можуть спровокувати грибкові хвороби.

ознаки

У початковій стадії трипса не складно впізнати за характерними відмітинах на листках. На поверхні листа з'являються хаотичні світлі точки, «штрихи» і цілі доріжки, які поступово поширюються, а в підсумку можуть злитися в одну велику біляста пляма! Дорослих комах також можна помітити неозброєним оком - вони мають темне довгасте тільце, здатні літати, а, сідаючи на квітку, залишають за собою сріблясту доріжку з липких виділень.

Дорослих комах також можна помітити неозброєним оком - вони мають темне довгасте тільце, здатні літати, а, сідаючи на квітку, залишають за собою сріблясту доріжку з липких виділень

трипси трипси   трипс трипс

  • Група ризику
    Шкідник всеїдний, але улюбленими рослинами для нього стають пальми з великими листками, цитрусові культури і навіть сукуленти ( фікус каучуконосний , хойя , монстера , Аспідістра, лавр, еухаріс , Сингониум, сеноплія).

Лікування і профілактика

Головне - вчасно помітити перші ознаки появи трипса на кімнатних рослинах, щоб він не встиг розвинутися з личинок. В цьому випадку можна призупинити процес за допомогою інсектицидів шляхом обприскування і кореневих обробок. Адже, перебуваючи всередині листа, шкідники стають невразливі для зовнішньої дезінфекції, для цього і поливають під корінь! Але, щоб виключити появу комах зовні, обприскують надземну частину.

На початкових етапах добре з цим завданням справляється зелене рослинне мило (Його можна купити в квіткових, садових магазинах). Якщо трипс сильно вразив рослина, використовуйте препарати «Актара», «Дантоп», «Апачі» (для кореневої обробки), а також «Фитоверм», «інтавір» (для обробки зовнішньої).

Сайт flowery-blog.ru радить регулярно оглядати внутрішню сторону листя, обприскувати рослини, провітрювати кімнату. Трипси можуть завестися навіть у літній період, але вони, як і інші шкідники, вибирають своєю «мішенню» слабші квіти.

борошнистий червець

У народі ці шкідники мають назву «волохаті воші», вони - найближчі родичі щитівок і також є сисними комахами. Прозвали їх так за зовнішній вигляд - скупчення схожі на вату. Борошнистий червець на кімнатних рослинах любить молоді пагони, листя і бутони! Він висмоктує сік, сильно гальмує зростання рослин, викликає відмирання його частин, молодих пагонів, скидання бутонів, нирок, всихання і деформацію пагонів і листя.

Цей ворог іноді ховається в пазухах листків, стаючи непомітним, але розмножується дуже швидко, тому поширюється на грунт, пагони і навіть на корені. У природі відомо більше 2000 видів червців, для рослин всі вони становлять небезпеку! У кімнатній культурі найчастіше зустрічається саме білий борошнистий червець.

ознаки

Ховатися червець вміє погано, його видають білі ватообразние виділення, в яких самки комахи відкладають яйця! Зазвичай скупчення їх можна побачити в пазухах нових листя, на молодих пагонах. Крім «клаптиків» вати можна помітити і самих шкідників - вони не великі, близько 3 мм в розмірі, також білого кольору, з довгастим тільцем.

Крім «клаптиків» вати можна помітити і самих шкідників - вони не великі, близько 3 мм в розмірі, також білого кольору, з довгастим тільцем

борошнистий червець борошнистий червець   борошнистий червець борошнистий червець

  • Група ризику
    Не можна сказати точно, які саме рослини любить червець! Його метою можуть стати як декоративно-листяні види, так і сукуленти і навіть кактуси. Наприклад, монстера, хрізолідокарпус, ноліна , каланхое , антуріум , Камелія, азалія, кливия , Амариліс, гібіскус , Аспарагус.

Лікування і профілактика

Винищити несподіваного гостя на перших порах не складно! Досить протерти листя, видалити білий наліт і продезінфікувати уражені ділянки. Зробити це можна за допомогою ватного тампона, або м'якою щіткою. Для очищення підійде мильний розчин, а для подальшої дезінфекції - настоянка календули, або будь-який трав'яний спиртовий настій. Доброю профілактичним заходом є обприскування розчином зеленого мила . Це допоможе запобігти рецидив!

При сильному ураженні червецем потрібна більш радикальна терапія - полив і обприскування препаратами-інсектицидами - «Актара», «Вермітек», «інтавір», «Цветофос», «Фитоверм». Якщо червець встиг поширитися, краще повністю замінити грунт в горщику, попередньо оглянувши і промивши коріння проточною водою.

Необхідно періодично оглядати квіти на предмет присутності злобного комахи. Особливо, молоде листя і пагони! Червець не любить вологості, тому частіше обприскуйте і протирайте рослини.

белокрилка

Комаха виду сисних, близько 3 мм завдовжки, зовні схоже на моль білого кольору. Розмножується досить швидко, відкладаючи яйця групами на внутрішній поверхні листа. Дорослі комахи також тримаються групами, висмоктуючи соки з листя і молодих гілок - найніжніших частин! В результаті листя знебарвлюються, жовтіють і обпадають.

Ці шкідники кімнатних квітів вміють літати, але зазвичай вони ліниво сидять на внутрішній поверхні листя, поки їх не потурбуєш. Харчуючись, ці неприємні мушки залишають на рослинах продукти життєдіяльності, які згодом стають основою для розвитку грибка. Найчастіше білокрилку можна побачити влітку, вона також є садовим «капосником» і частим гостем теплиць.

ознаки

Розпізнати білокрилку на квітах простіше простого: з нижньої сторони листа залишаються личинки білого кольору, що утворюють групи, а також характерний білуватий наліт. На цій стадії найпростіше впоратися зі шкідником!

На цій стадії найпростіше впоратися зі шкідником

белокрилка белокрилка   белокрилка белокрилка

Лікування і профілактика

На стадії личинок можна викорінити комаха за допомогою обприскування інсектицидами, найбільш ефективним з яких є «Актара». Також підійдуть «Агравертін», «Інта-вир», «Акарін», «Фитоверм». Якщо комахи вже перетворилися в моль, одним обприскуванням не обійтися, адже біла моль дуже рухлива. У цьому випадку скористайтеся клейкими стрічками, на які ловлять мух. Вони стануть пастками для літаючих білокрилок!

Як і інші агресори, цей теж любить сухе повітря і тепло. Частіше обприскуйте і протирайте листя, оглядайте їх з усіх боків, щоб вчасно застати шкідника, частіше провітрюйте приміщення.

попелиця

Зовні вона теж схожа на моль, але відрізняється за кольором (від світло-зеленого до чорного), розмір дорослих комах близько 3 мм. Мешкає великими колоніями, переважно на садових кольорах! Індикатором поширення попелиці в садових умовах служать мурахи, які поглинають солодкі виділення попелиці. Ці виділення привертають інших комах і служать провокуючим фактором для розвитку грибкових захворювань.

Попелиця на кімнатних рослинах може виявитися в літній період. Харчуючись їх соком, тля вражає молоді пагони, заважає розвитку і росту, викликає деформацію старого листя і листопад. Рослина, атаковане попелиць, швидко гине! Тому, важливо встигнути позбутися від комахи, поки воно сильно не розплодилося. Попелиця та інші шкідники садових квітів.

ознаки

Поява попелиці можна спостерігати на верхівкових пагонах, нирках, молодих гілках, які обліплює дорослий шкідник. В результаті листя скручуються, деформуються. Попелиця не завжди вміє літати, існують і безкрилі особини! Личинки тля зазвичай ховає на нижній поверхні листа.

Личинки тля зазвичай ховає на нижній поверхні листа

тля тля   тля тля

  • Група ризику
    Подібно білокрилками, тля вибирає рослини з ніжною листям. Найбільш уразливі декоративно-листяні види з дрібним листям.

Лікування і профілактика

Лікування також аналогічно попередньому випадку! Допомогти може своєчасна обробка інсектицидними і протигрибковими препаратами ( «Акарін», «Актара», «Іскра-біо», «Інта-вир» і ін.). Важливо вчасно помістити рослину на карантин і оглянути знаходяться поруч з ним, адже тля легко переміщується!

Якщо ж комаха не встигло окупувати всю рослину, можна впоратися і без токсичних препаратів - влаштувати квітці теплий душ із застосуванням господарського мила, або провести обприскування розчином зеленого мила .

Корисні матеріали:
Народні рецепти боротьби з шкідниками .
Хвороби кімнатних квітів: ознаки і лікування .
Як прогнати квіткову мошку.
Стерилізація земляної суміші - способи.

Тепер трипс, щитівка, кліщ і ін. Шкідники кімнатних квітів не залишаться непоміченими, і Ви зможете ефективно з ними боротися.

Підтримайте наш сайт, поділіться посиланням в соцмережах. Дякуємо!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама