Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Шкідники кімнатних рослин

  1. білокрилки
  2. попелиці
  3. волохаті попелиці
  4. кореневі червці
  5. щитівки
  6. подури білі
  7. павутинні кліщі
  8. трипси
  9. Грибні комарики (сциарід)
  10. як позбутися
  11. механічний метод
  12. Застосування народних рецептів
  13. біологічний метод
  14. хімічний метод

Хвороб і нападів ворогів піддаються всі живі істоти, не є винятком і кімнатні рослини. В'янення насадження сприяють не тільки неправильний догляд і несприятливі умови. Існують також і шкідники кімнатних рослин, які представляють серйозну загрозу для «зелених друзів». Про найпоширеніших видах таких комах і розповість ця стаття.

В'янення, непоказні бутони, слабке стебло і поразки кореневої системи є результатами діяльності квіткових паразитів. Тому боротьба з шкідниками кімнатних рослин повинна бути своєчасною, в іншому випадку плачевних наслідків не уникнути. Нижче представлені назви і опису шкідників, поява яких становить загрозу для зелених вихованців.

білокрилки

З білими крихітними метеликами, довжина тіла яких не більше 2 мм, знайомі багато любителів квітів. Відмінною особливістю шкідника є жовтувате тіло і дві пари обпилених крил:

  • виявити паразитів можна на тильній стороні листової пластини;
  • ознакою присутності комах є солодкуваті сліди, на яких згодом з'являється грибок сажі.

Завдяки ссе ротового апарату личинки живляться соком рослини, в результаті чого воно поступово в'яне і може навіть загинути.

На замітку!

Мешканці оранжерей віддають перевагу гібіскусу, пеларгонії або бегонії. Досить з'явитися лише однієї особини, щоб через час кімнатна рослина атакувала ціла популяція білокрилок. Тому при виявленні боротися з ними треба негайно .

попелиці

Хвороб і нападів ворогів піддаються всі живі істоти, не є винятком і кімнатні рослини

Білокрилки і тля на кімнатних рослинах
Ще один вид шкідливих комах, що володіють колючо-смокче ротовим апаратом. Паразити мають яйцевидної форми тіло, розміри якого не перевищують 2 мм. Незважаючи на довгі ноги, переміщається тля зовсім нешвидко. Забарвлення комахи варіюється в залежності від виду (від жовто-зеленого до бордово-чорного кольору).

У природі існують як безкрилі, так і крилаті особини. Проникнути в будинок вони можуть через вікно, разом з купленими рослинами і навіть в принесеному букеті квітів.

волохаті попелиці

Борошнисті червеці або як їх ще називають волохаті попелиці, вважаються одним з найбільш небезпечних шкідників. Ці білі черв'ячки живуть на стеблах і зворотному боці аркуша в місцях проходження жилки. Про присутність борошнистих червців свідчить паутинообразная наліт білого кольору, а також виділяється ними липка рідина.

Самки шкідника відрізняються високою плодючістю. Вони відкладають яйця в виділення, що нагадують грудочки вати. За деякий час з них з'являються рухливі личинки, які дуже швидко поширюються по рослині. Тому виявивши сліди присутності борошнистих червців, необхідно в терміновому порядку від них позбавлятися.

кореневі червці

Загрозу кореневій системі рослин представляє і кореневої червець. Живуть шкідники в землі або на нижній частині стебел, через що на них з'являється білястий наліт. Не дуже рухливі самки набагато більші за самців (досягають до 2,5 мм). Вони мають циліндричної форми тіло, покрите восковим нальотом. Кладки яєць жіночі особини відкладають в спеціальні камери, створені з власних нагадують цвіль виділень.

Самці мають велику схожість з білокрилкою. Вони припиняють харчуватися в стані дорослої особини, в зв'язку з чим досить швидко гинуть. Саме тому цілі покоління комах складають жіночі особини.

На замітку!

Присутність комах гальмує зростання квіток, листя починає тьмяніти і кривитися. Заражені насадження піддаються також і грибкових захворювань.

щитівки

На зелених вихованців можуть паразитувати декілька видів щитівок. Так, від пальмової щитівки страждають черешки і листя пальм. Також існують кактусова, рожева, плющевого, каліфорнійська , Лаврова і навіть олеандрових щитівки. Вони подібно черепахам ховаються під своїми панцирами. Позбутися від щитівки на кімнатних рослинах мріють багато. Квітникарям часто доводиться боротися зі щитівкою на орхідеї і лимоні .

Серйозну небезпеку для рослини являє ложнощитовка, відмінною рисою якої є відсутність воскового панцира. Більших розмірів самки комах (до 5 мм), на відміну від самців вони не мають ніг і крил. Тіло жіночих особин покрито опуклим щитом, який може бути, як подовженою, так і округлої форми.

Сисні шкідники селяться на стеблі або уздовж жив на тильній стороні аркуша. Існує також і полушаровидная ложнощитовка, що відрізняється великими габаритами і об'ємом. Особливо від неї страждають папороті, аспарагуси і мирти. Нижче представлено фото шкідників кімнатних рослин.

Нижче представлено фото шкідників кімнатних рослин

Кореневі червці, щитівка і подури біла

подури білі

Досить часто в квіткових горщиках заводяться дрібні стрибучі комахи - подури білі. Ці рослинні паразити:

  • мають подовжене тіло, покрите рідкісними волосками;
  • 3 пари ніг;
  • довгі вусики;
  • воліють вологий грунт, компост і перегній.

Харчуються грунтові шкідники рослинними залишками, не відмовляться і від живої кореневої системи. Це уповільнює ріст рослини і може привести його до загибелі.

павутинні кліщі

Павутинний кліщ є одним з найбільш поширених і небезпечних шкідників кімнатних рослин, боротися з яким доводилося багатьом квітникарям. Дрібне, ледь помітне, комаха важко розгледіти без збільшувального скла. Мешкає на нижньому боці листових пластин. Швидко розмножується при наявності сприятливих умов, а саме, коли в приміщенні присутній сухе і тепле повітря.

Свідченням того, що рослина уражена кліщем свідчать:

  • світлі плями, утворені після уколів листових пластин і висмоктування з них соків;
  • наявність найтоншої павутинки, що покриває поверхню листя, через що вони набувають сріблясто-сірий окрас і з часом опадають.

особливо від павутинних кліщів страждають китайські троянди, герані і пальми.

трипси

Тріпсами називають невеликих, не більше 1,5 мм в довжину комах, що мають чорний або темно-коричневе забарвлення. Нижня частина тіла червонувато-жовтого відтінку. Живуть шкідники кімнатних рослин на тильній стороні аркуша. Відкладають яйця в мікроскопічних отворах, пророблених в листі і бутонах квітів.

На замітку!

Сигналізує про присутність трипсів на кімнатному рослині сріблястий малюнок, який комахи залишають на листках.

Сигналізує про присутність трипсів на кімнатному рослині сріблястий малюнок, який комахи залишають на листках

Павутинний кліщ, трипси та грибні комарики

Грибні комарики (сциарід)

Нерідко навколо кімнатних квітів можна помітити дрібних (до 0,5 см) мушок, яких називають грибними комариками. статевозрілі сциарід інфікують квіти і є рознощиками личинок інших шкідників. До того ж вони відкладають яйця в коренях рослин, з яких через час з'являються личинки - небезпечні шкідники кімнатних рослин в грунті. Білуваті черв'ячки пошкоджують кореневу систему культури, причиною чого стає її загибель.

як позбутися

Питанням, як боротися зі шкідниками кімнатних рослин, спантеличені багато квітникарі-аматори. Вирішити цю проблему можна різними способами:

  • за допомогою механічної обробки;
  • застосування біологічних препаратів;
  • використання хімічних коштів від мошок та інших паразитів;
  • застосування народних рецептів.

механічний метод

Найпростіший і доступний спосіб боротьби з шкідниками кімнатних рослин в домашніх умовах. Пошкоджені листя слід зрізати продезинфікованим інструментом, а місця зрізів обов'язково обробити активованим вугіллям. Помітних оку людини шкідників, таких як щитівки або червеці, можна вибрати вручну.

На замітку!
Позбавити зеленого друга від комах, що мешкають на його стеблах і листках, також допоможе контрастний душ, обприскування водою або протирання зараженої шкідниками поверхні ватним диском.

Застосування народних рецептів

Під час хвороби рослин, причиною якої стали шкідливі комахи, багато квітникарі застосовують перевірені часом народні засоби. Відвари з ромашки, кропиви, деревію, кульбаби або нагідок абсолютно нешкідливі як для здоров'я людини, так і для самої рослини. Подібним ефектом володіє часник і цибулю. Досить відваром полити і обприскати рослину, щоб шкідники покинули його.

Не менш дієві і скоринки цитрусів, які слід розпарити і прикопати в грунт. Виділений ними аромат буде не до вподоби рослинним паразитам.

Способи боротьби з комахами
Досить ефективними в боротьбі з шкідниками кімнатних рослин є деревна зола, фурацилін, сода або марганцівка. Приготований з них розчин використовують для обробки заражених рослин.

На замітку!

Рідкий склад не буде швидко стікати в грунт, якщо до нього додати господарське мило.

біологічний метод

Даний метод боротьби передбачає використання біологічних засобів, основу яких складають рослинні компоненти, а також незначна кількість отрути. Тому при використанні даних препаратів слід дотримуватися запобіжних заходів:

  • рослини обробляють розчином, приготованим відповідно до інструкції;
  • після чого зелений вихованець повинен обсохнути;
  • кімната, в якій проводилася обробка, піддається ретельному провітрювання.

Позбутися від мошок і інших шкідників в кімнатних квітах можна за допомогою препаратів: Агровертін, Фитоверм або Іскра-Біо.

хімічний метод

Хімічні засоби для боротьби зі шкідниками
Домогтися швидкого результату в боротьбі з шкідниками кімнатних рослин допоможе застосування хімічних препаратів, основу яких складають інсектицидні компоненти. Однак слід враховувати, що вони дуже токсичні і становлять небезпеку для здоров'я людини. Тому використовувати такі засоби бажано лише, в крайньому випадку. Причому обробку в такому випадку слід проводити в добре провітрюваному приміщенні і при наявності засобів індивідуального захисту.

Важливо!

При використанні токсичних препаратів в кімнаті не повинні перебувати діти і домашні вихованці.

Добре зарекомендували себе в боротьбі з шкідниками кімнатних рослин такі препарати, як Пиретрум, Хлорофос, Ф'юрі, грім 2 , Карбофос або Децис.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама