Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Горох маш (боби мунг) - корисні властивості турецького гороху; фото рецепти страв з ним

  1. Корисні властивості
  2. Використання в кулінарії
  3. Як готувати горох маш?
  4. Користь гороху маш і лікування
  5. Шкода гороху маш і протипоказання

Горох маш є овальні боби маленького розміру і зеленого кольору. Характер наявність у продукту глянцевого блиску і гладкій поверхні (див. Фото). Є й інша назва - боби мунг або турецький горох.

Вирощуванням цієї рослини ще в давнину займалися індіанці. Батьківщиною бобів мунг прийнято вважати Індію і Пакистан. На сьогоднішній день культивують рослина практично у всіх країнах з субтропічним кліматом.

Для нашої території в більшості випадків продукт вважається екзотичним, а багато хто навіть і не знають про його існування. Однак прінебрежітельное відношення такий продукт зовсім не заслуговує, оскільки горох маш не тільки смачний, а ще й дуже корисний.

Однак прінебрежітельное відношення такий продукт зовсім не заслуговує, оскільки горох маш не тільки смачний, а ще й дуже корисний

Корисні властивості

Корисні властивості гороху маш обумовлені його багатим складом. У великій кількості в ньому знаходиться клітковина, яка сприяє очищенню кишечника і сприятливо позначається на стані травної системи.

Містить цей вид бобових вітаміни групи В, які нормалізують роботу нервової системи і процес кровотворення.

До складу маша входить фосфор, необхідний для пам'яті, а також цей мінерал допомагає організму краще протистояти стресу. Крім цього, при регулярному вживанні бобів мунг поліпшується зір і робота нирок, а також зміцнюється кісткова тканина.

Рекомендується внести в раціон горох маш при лікуванні астми, алергії і артриту.

При частому вживанні поліпшується гнучкість суглобів. Варто також сказати про позитивну дію продукту на роботу серцево-судинної системи. Допомагає він знизити артеріальний тиск.

Містить турецький горох фолієву кислоту, яка корисна для вагітних жінок.

Містить турецький горох фолієву кислоту, яка корисна для вагітних жінок

Використання в кулінарії

Географія використання гороху маш в кулінарії досить широка, наприклад, люблять його мешканці Індії, Азії, Японії, Кореї та багатьох інших країн.

Найчастіше боби відварюють, а після гасять в спеціях, щоб в повній мірі розкрити смак продукту.

Найчастіше боби відварюють, а після гасять в спеціях, щоб в повній мірі розкрити смак продукту

Багато турецький горох за смаком порівнюють з квасолею. Можна такі боби класти в перші страви, а також готувати з них смачні і оригінальні гарніри до м'яса. Популярна східна закуска - маш обсмажений у фритюрі. В Індії з очищених бобів готують пасту «дхал», яка є основою для приготування різноманітних десертів, морозива, желе, кремів і т. П. Для кулінарів маш є знахідкою, оскільки з ним можна поєднувати абсолютно різні продукти. Оригінальний смак може вийти при з'єднанні з імбиром, часником, арахісом, різними овочами і морепродуктами. Можна класти боби в салати.

З гороху добувають крохмаль, який в подальшому використовують у приготуванні локшини і желе. З бобів мунг також роблять борошно, що використовується для приготування випічки. А ще, у споживають в їжу і паростки цих бобів, наприклад, кладуть їх в салати і другі страви.

Люблять маш і вегетаріанці, оскільки ситний і смачний продукт дозволяє замінити м'ясо.

Як готувати горох маш?

Готувати горох маш можна різними способами, але будь-яка кулінарна обробка повинна починатися з замочування. Якщо бобові молоді, то досить потримати їх у воді протягом години. Найкраще турецький горох залишити у воді протягом 24 годин. Загалом, чим м'якше і ніжніше ви хочете отримати бобові, тим більше часу їх варто замочувати.

Щоб зварити горох маш, необхідно взяти 1 склянку бобових і промити плоди в холодній воді. У цей час необхідно закип'ятити 2,5 склянки води і тільки потім додати туди горох. Після закінчення 20 хвилин слід додати сіль. Туди ж відправте 1 столову ложку рослинної олії. Готуйте бобові ще 10 хвилин. Рідина не повинна вся вбратися і, щоб від неї позбутися, маш відкиньте на друшляк. Також можна готувати боби мунг в мультиварці в режимі «Плов».

Ще один варіант, як можна приготувати маш - проростити його. Паростки можна вживати в якості окремого продукту, а також класти в салати, закуски, рагу і в інші страви.

Перед тим як приступити до пророщування, горох необхідно добре промити, перебрати, видалити зіпсовані зерна. Після цього його необхідно залити водою і залишити на ніч. Потім маш гарненько промийте і перекладіть в банку, яку потрібно накрити марлею і зафіксувати мотузкою. Банку необхідно перевернути і помістити в ємність з водою під кутом в 45 градусів. Це важливо, щоб боби наситилися вологою. Після цього банку поставте в темне місце і час від часу повторюйте процедуру з водою, щоб зволожити маш.

Рекомендується вживати боби, коли паростки будуть близько 1 см.

Користь гороху маш і лікування

Користь гороху маш відома давно, тому не дивно, що його використовують в лікуванні багатьох захворювань. Цей вид бобових діє як антитоксичний засіб, тому можна його застосовувати для кращого загоєння термічних опіків. Володіє продукт сечогінний ефект.

Пророщені боби рекомендується вживати при інфекційних і запальних захворюваннях. Корисно їсти страви з маша при харчових отруєннях.

Подрібнені в порошок боби рекомендують використовувати в домашній косметиці. З їх допомогою можна очистити шкіру і звузити пори. При регулярному використанні шкіра стає більш м'якою, ніжною і шовковистою. Крім цього, продукт допомагає позбутися від невеликих зморшок і підтягнути шкіру. До складу гороху входить нанокоензім - речовина, яка допомагає боротися з віковими змінами шкіри і захищає від негативного впливу оточуючих факторів.

Шкода гороху маш і протипоказання

Шкода горох маш може принести при індивідуальній непереносимості. Протипоказано вживати продукт у великих кількостях людям з проблемами травлення.

Як готувати горох маш?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама