Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Пестициди: захист для рослин або отрута для людини?

  1. види пестицидів
  2. Кругообіг пестицидів в природі
  3. Стокгольмська конвенція
  4. альтернатива пестицидів
  5. Як захистити себе від згубного впливу пестицидів?

Всесвітня організація охорони здоров'я радить вживати щодня не менше 400 грамів овочів, фруктів і ягід. Однак ці продукти, які прийнято вважати беззастережно корисними, можуть такими і не бути. Овочі і фрукти у великій кількості стають причиною важких захворювань, кажуть експерти, таких як рак, хвороба Альгеймера і синдром гіперактивності у дітей. Чому? Тому що пестициди!

Канадські вчені виявили прямий зв'язок між вживанням продуктів, отруєних пестицидами, і гіперактивністю дітей. Дослідники провели спостереження за тисячу сто тридцять один дитиною віком від 8 до 15 років, виділивши групу дітей з синдромом дефіциту уваги і гіперактивності. На основі аналізів сечі вони виявили, що ризик розвитку зазначеного синдрому вдвічі вище у тих з них, у кого в сечі була відмічена підвищена концентрація діметілтіофосфата, тобто продукту розпаду фосфорорганічних сполук.

Пестициди накопичуються в товстій кишці людини, де вони повільно, але вірно отруюють організм. Коли ви вживаєте в їжу "пестицидних" яблуко, ви також закушуєте більше 30 різними пестицидами, які були розпорошені на фрукті. Полуниця, яблуко, селера, шпинат, виноград, вишня, листя салату і солодкий перець найбільше обробляються хімікатами.

Полуниця, яблуко, селера, шпинат, виноград, вишня, листя салату і солодкий перець найбільше обробляються хімікатами

Багато хто може здивуватися і запитати про те, чому органічні продукти несуть в собі така шкода? Відповідь: для отримання хорошого врожаю і «товарного» вигляду не тільки великі компанії, але і невеликі сільські господарства використовують кошти із захисту рослин (пестициди - прим.ред.), В складі яких є СОЗ.

СОЗ - стійкі органічні забруднювачі. Речовини особливо небезпечні так як мають властивості накопичуватися в організмі а саме в жировій тканині і вивести СОЗ з організму людини практично не можливо, також вони є органікою і сприймаються організмом як корисні, а значить організм не використовують захисні функції проти них.

Поняття СОЗ з'явилося в Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі, сформульованої і відкритою для підписання 23 травня 2001 року Конференції повноважних представників в Стокгольмі.

види пестицидів

Згідно з даними 2015 року, світовий обсяг продажів пестицидів - як сільськогосподарських, так і несільськогосподарських культур, склав $ 60 млрд. Сільське господарство є великим бізнесом, і пестициди разом з генетично модифікованими організмами є гарантією отримання врожаю, а значить і надприбутки.

Пестициди за своїм призначенням в сільському господарстві діляться на кілька груп:

  • інсектициди - для знищення шкідливих комах;
  • акарициди - для знищення рослиноїдних кліщів;
  • інсектоакарициди - для одночасного знищення шкідливих комах і рослиноїдних кліщів;
  • афіціди - для знищення попелиць;
  • нематоциди - для знищення фітопатогенних нематод;
  • лімаціди - для знищення равликів;
  • родентициди - для знищення гризунів;
  • зооциди - для знищення тварин;
  • бактерициди - для знищення збудників бактеріальних хвороб;
  • гербіциди - для знищення небажаної трав'яної рослинності (бур'янів);
  • арборициди - для знищення небажаної деревної і чагарникової рослинності;
  • альгіциди - для знищення водоростей.

Незважаючи на поширену думку про те, що пестициди - це продукт 21 століття, їх використовували ще в давнину. Про це можна дізнатися з літературних праць про найдавніші цивілізації. Наприклад, в 22 пісні «Одіссеї» Гомер в зв'язку з використанням сірки для обробки будівель і прилеглої території вживає сучасне поняття - обкурювання (фумігація), і називає сірку "очищає" (дезінфекція). За 400 років до н. е. Демокріт рекомендував обприскувати рослини чистим настоєм маслин (олив) без солі для запобігання гниття і поразки комахами. Він же запропонував обробляти насіння соком заячої капусти: це рослина багата дубильними речовинами і органічними кислотами, які негативно діють на збудників хвороб.

Так чому ж сьогоднішні пестициди викликають особливу небезпеку, якщо людство завжди їх застосовувало? Справа в тому, що в даний момент склад хімічних речовин став дуже шкідливим для навколишнього середовища і організму людини, але більш ефективним в боротьбі з шкідниками.

Кругообіг пестицидів в природі

Екологи стривожилися, коли СОЗ почали знаходити в крові у арктичних тварин, хоча дані захисні речовини для рослин ніколи не застосовувалися в Арктиці. Вчені прийшли до висновку, що пестициди настільки стійкі за своїм складом, що переносяться з інших районів землі, долаючи великі відстані. Їх кругообіг в природі відбувається дуже швидко.

Спочатку вони потрапляють в повітря і грунт, поглинаються рослинами, доходять до підземних вод, здатні біологічно руйнуватися, а також випаровуються знову в атмосферу. До слова, однією з причин зникнення червонокнижного беркута з колишніх ареалів, вчені вважають згубний вплив на нього пестицидів. Від цього шкаралупа птахів стає тоншою і у пташеняти немає шансів вижити.

Від цього шкаралупа птахів стає тоншою і у пташеняти немає шансів вижити

Стокгольмська конвенція

З огляду на величезну шкоду пестицидів, в 2001 році комісія ООН ініціювала переговори в Стокгольмі з регулювання використання стійких органічних забруднювачів. Було прийнято рішення заборонити або обмежити СОЗ, які мають такі властивості:

  • Стійкість до хімічних і біологічних впливів;
  • Биоаккумуляция і біоконцентрації в харчових ланцюгах;
  • Погана розчинність в воді, хороша розчинність в жирах;
  • Летючість, здатність до переносу з водою, пилом;
  • Висока токсичність, в тому числі репродуктивна токсичність (зниження статевої функції і здатності до розмноження, а також патологічний вплив на розвиток потомства), тератогенність (вплив на ембріон), нейро- і Імунотоксичність (призводить до порушення функцій імунної системи і зниження сопратівляемості організму), канцерогенність.

Згідно з документом, СОЗ діляться на три категорії. Список A - речовини, які не повинні використовуватися, імпортуватися, експортуватися, а також бути в виробництві або продажу і необхідно вживати заходів до їх повної ліквідації. Список В включає речовини, які дозволені до використання в окремих країнах і на обмежений час. Список С включає ненавмисно утворені речовини - наприклад, ГХБ.

ГХБ - гексахлорбензол (інсектицид, фунгіцид). Використовується для протруювання насіння. Найбільше впливає на печінку, центральну нервову систему і серцеву систему, накопичується в організмі.

* Список стійких забруднювачів, що входять в "брудну дюжину" Стокгольмської конвенції ви можете подивитися тут.

альтернатива пестицидів

Насправді існують і біологічні методи боротьби зі шкідниками. Вони можуть включати в себе використання грибів, бактерій і інші безпечні інструменти.

Вчені, що працюють у співпраці з британською компанією Oxitec, повідомляють про те, що генетично модифіковані комахи можуть успішно замінити застосування хімічних пестицидів. На роль цих генетично модифікованих комах були обрані самці маслини мухи. Новий вид комах назвали «ГМО-мухами» (Frankenflies). Після спарювання генетично модифікованих самців з дикими самками маслини мухи самки будуть гинути. У перспективі це має суттєво знизити їх популяцію і позитивно позначитися на майбутніх урожаїв. У порівнянні з хімікатами, подібні комахи не завдають ніякої шкоди навколишньому середовищу і, більш того, абсолютно не становлять загрози людині. Зараз же фермерам доводиться використовувати для захисту своїх посівів нечуване кількість шкідливих хімічних пестицидів.

Однак вищеописані методи боротьби з шкідниками часто дуже затратні і вимагають більше часу. Хімічні методи контролю шкідників - зовсім інша історія.

Саме тому деякі агропромислові компанії йдуть на незаконне ввезення хімікатів, незважаючи на міжнародні заборони. Так, казахстанські громадські працівники написали заяву в Комітет МСГ РК про ввезення ТОО "Long Xin" 97 бочок незареєстрованого пестициду тріфлуарін 480 на територію Карабасского сільського округу Східно-Казахстанської області. Органи справили перевірку на наявність заборонених хімікатів в зазначеному місці, і факт підтвердився. Компанія виплатила штраф у розмірі 50 МРП, а за фактом незаконного переміщення з Китаю в Казахстан речовини було порушено кримінальну справу.

Як захистити себе від згубного впливу пестицидів?

Ми вже говорили, що пестициди - це інструмент бізнесу для подвоєння своїх доходів в сільському господарстві. Тобто готовність людей купувати відполіровані овочі, фрукти і ягоди незалежно від сезону призводить до необхідності використовувати пестициди. Також і самі дачники, включаючи садівників, грішать застосуванням хімікатів для боротьби зі шкідниками хоч і в малих кількостях. У наших руках немає можливості зупинити пестицидне індустрію, але ми можемо хоча б скоротити їх використання. Для цього, ми написали три основних правила, які допоможуть в цьому починанні.

  1. Не купуйте пестициди

Якщо ви використовуєте в своєму саду або городі засоби захисту від шкідників, то перестаньте це робити. Навіть невеликі дози цих засобів мають в складі шкідливі пестициди. Таким чином, не тільки ваша сім'я вдихає і навіть вживає в їжу пестициди, а й вся прилегла екосистема страждає від такого впливу.

2. Купуйте овочі та фрукти у місцевих фермерів з невеликим господарством

Пестициди в основному використовують великі компанії, які мають великий товарообіг своєї продукції.

3. Поговоріть з рідними, друзями і знайомими про шкідливість пестицидів. Розкажіть їм про те, як захистити себе від шкідливого впливу.

У статті були використані дані з відкритих джерел:
pesticidy.ru , agrocounsel.ru , csd-center.kz , env.kz
Джерело фото: huffingtonpost.com

Пестициди: захист для рослин або отрута для людини? was last modified: by Айдана Тоқтарқизи

Чому?
Багато хто може здивуватися і запитати про те, чому органічні продукти несуть в собі така шкода?
Так чому ж сьогоднішні пестициди викликають особливу небезпеку, якщо людство завжди їх застосовувало?
Як захистити себе від згубного впливу пестицидів?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама