Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Шкода глутамату натрію

  1. У чому шкода глутамату натрію?

Глутамат натрію, який в списку інгредієнтів може бути названий «підсилювачем смаку» або «харчовою добавкою», входить в неймовірно велика кількість готової їжі - від чіпсів і сухариків до ковбас і сирних продуктів. Крім того, він є головним компонентом бульйонних кубиків і порошків, часто додається в суміші спецій і виконує соло в продуктах швидкого приготування. Слава у глутамату натрію найтемніша, і все ж мало хто уявляє, чим саме шкідливо це речовина.
Глутамат натрію, який в списку інгредієнтів може бути названий «підсилювачем смаку» або «харчовою добавкою», входить в неймовірно велика кількість готової їжі - від чіпсів і сухариків до ковбас і сирних продуктів

По суті це сіль глутамінової кислоти, в натуральному вигляді присутня в багатьох продуктах харчування, але нас цікавить її синтетичний аналог, який застосовується в харчовій промисловості. Вперше глутамат натрію виділили на початку минулого століття - і потім ця речовина швидко проникло в кухні спочатку азіатських, а потім і європейських, американських країн. Це білий порошок, який впливає на смакові рецептори людини, фактично роблячи будь-яку їжу більш привабливою, надаючи їй більш інтенсивний відтінок смаку. Найсильніше він підкреслює смак м'ясних страв, хоча і в інших випадках їм не гребують.
В цьому і полягає причина активного і часто надлишкового використання глутамату натрію виробниками продуктів, спецій, фаст-фуду: ця речовина робить їжу смачною, а значить:
• Ви купуєте більше їжі, «підсаджують» на певні продукти, наприклад, чіпси, напівфабрикати, витрачаєте на все це гроші, хоча без додавання підсилювача смаку, можливо, і дивитися б на багато з них не стали.
• Виробник може не ускладнювати собі життя використанням продуктів найвищої якості: глутамат натрію зробить смачним навіть блюдо з не надто свіжих компонентів далеко не вищого сорту.

У чому шкода глутамату натрію?

Підсилювач смаку не є отрутою, крапля якого тут же прожжет дірку в вашому шлунку, але при надмірному вживанні і накопичення негативного впливу шкоду від нього очевидна.
Гастрит та інші захворювання травної системи. В першу чергу страждає травлення - і справа тут не тільки у вживанні самого глутамату натрію, але і в тому, який ваш раціон. Якщо в ваш організм потрапляє багато глутамату натрію, значить, у вашому меню повно напівфабрикатів, ковбас, фаст-фуду і хімічних спецій. Все це містить багато солі, сумнівних компонентів, синтетичних добавок і - вишенька на торті - глутамату натрію. Таке харчування - пряма дорога до гастриту і всіляких порушень травлення.
Спотворення смаку, порушення харчової поведінки. Через постійної стимуляції смакових рецепторів звичайна їжа скоро починає здаватися прісної і нудною, несмачною. Ви норовить використовувати все більше глутамату натрію, солі, цукру, всіляких добавок, уникаєте натуральних страв «без нічого». Згодом у вашому раціоні залишається все менше каш, супів і нормальних приготованих страв - і все більше з'являється напівфабрикатів, синтетичних соусів, фаст-фуду. Також підсилювачі смаку впливають на харчову поведінку: багато дієтологів пов'язують епідемію ожиріння з масовим використанням смакових добавок і цукру в харчовій промисловості. Чим більше їжі з глутамат натрію ви вживаєте, тим більше вам хочеться, - і так по наростаючій. Як правило, це досить калорійні продукти (чіпси, м'ясні напівфабрикати, соуси), так що і ожиріння виявляється не за горами.
• Вважається, що вживання глутамату натрію у великих обсягах є фактором ризику в розвитку ряду захворювань, таких, як цукровий діабет, атеросклероз , Хвороби суглобів, нирок, підшлункової залози. Однозначно шкідливі синтетичні харчові добавки для печінки. Те ж можна сказати і про нервову систему.
Непрямий шкоду. Так як за допомогою підсилювачів смаку дуже часто виробники продуктів заглушають сумнівний смак, ясна річ, що, вживаючи подібні «ласощі», ви наносите своєму здоров'ю додаткової шкоди. Візьмемо як приклад м'ясні напівфабрикати, які часто виготовляють з самого жалюгідного сировини - недоносків шкіри, м'яса останнього сорту, хрящів і т.д. У натуральному вигляді вам би і в голову не прийшло є подібне. Але якщо у все це додана сіль , Спеції, глутамат натрію, ароматизатор, барвник, перед вами на тарілці виявляється який-небудь нібито апетитний м'ясний рулет. Ваш смак обдурять, але в ваш шлунок все одно потрапляють відходи м'ясного виробництва, м'ясної сміття, можливо, навіть несвіжий.
Фінансові втрати. Глутамат натрію - реклама товару у плоті, ідеальний засіб залучення покупця. Ви купуєте, наприклад, чіпси зі смаком бекону, пробуєте, вам подобається (ще б пак!), І що ви робите далі? Правильно: купуєте їх знову. І знову. І знову. Ви витрачаєте гроші за обман смаку, а натомість отримуєте упаковку джанк-фуд - їжі, яка вам не потрібна. За ті ж гроші ви, що не одурманені «чарівним смаком» цих самих чіпсів, купили б упаковку рису або пакет овочів, приготували б пристойний вечерю. Але замість цього ви витрачаєте гроші на незрозуміло що. Виробники у виграші, ви - навпаки.
Чим замінити підсилювач смаку? Якісні, свіжі і добре приготовані натуральні продукти смачні самі по собі: ніякої глутамат натрію не дасть кращого смаку, ніж запечене м'ясо, справжня сирна скоринка або наваристий курячий бульйон. Підкреслити ж смак якісних продуктів вам допоможуть натуральні спеції - зелень, перець, коріандр, куркума, суміші типу каррі без додавання «синтетики».

У чому шкода глутамату натрію?
У чому шкода глутамату натрію?
Ви купуєте, наприклад, чіпси зі смаком бекону, пробуєте, вам подобається (ще б пак!), І що ви робите далі?
Чим замінити підсилювач смаку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама