Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Робочий день в офісах скорочується тільки при температурі вище +28 градусів

Згідно із законодавством наймачі зобов'язані створювати комфортні умови праці для працівників, які відповідають вимогам охорони праці.

Інстанції для скарг три: наймач, профспілка, санстанція Інстанції для скарг три: наймач, профспілка, санстанція

У квітня 2013 року постановою МОЗ №33 були затверджені нові санітарні норми і правила «Вимоги до мікроклімату робочих місць в виробничих і офісних приміщеннях», а в липні минулого року прийнято доповнення до Закону про охорону праці «Додаткові перерви. Режим роботи при неблагополучних погодних умовах ». В останньому документі, зокрема, передбачено, що при сильній спеці і морозі (+ 30 ... + 34 ° С і (-30 ... -34 ° С) наймач зобов'язаний встановлювати режим роботи, що виключає заподіяння шкоди життю і здоров'ю працівника.

- У санітарних нормах і правилах одним з найважливіших нововведенням є те, що його дія поширюється не тільки на всі види виробничих приміщень і організацій, а й на офісні приміщення організацій всіх форм власності, а також фізичних осіб, в тому числі ІП, - розповідає головний технічний інспектор праці Федерації профспілок Білорусі Олександр Зайцев. - Так, згідно з документом, максимально допустимої при сидячій роботі з невеликою енерговитрат є температура в + 28 ° С. У тих виробничих приміщеннях, в яких неможливо встановити навіть допустимі значення параметрів мікроклімату, наприклад, через технологічних вимог до виробничого процесу або економічно обґрунтованої недоцільності, мікрокліматичні умови повинні розглядатися як шкідливі і небезпечні. При цьому наймачеві слід використовувати заходи захисту працівників, що передбачають додаткові перерви, кондиціювання повітря, повітряне душирование, застосування засобів індивідуального захисту, створення приміщень для відпочинку, і також регламентувати час роботи у шкідливих умовах праці.

Так, згідно з новими санітарними нормами, при температурі + 28,5 ° С тривалість робочого дня при тих же умовах (сидяча робота, невелика енерговитрат) повинна становити 7 годин, при + 29 ° С - 6 годин і т.д.

Якщо в офісі або на виробництві норми мікроклімату порушуються, то громадяни мають право звернутися безпосередньо до наймача або ж до профспілки. В іншому випадку варто звернути письмовий запит в санітарно-епідеміологічну службу з проханням зробити необхідні заміри. За їх результатами складається акт, який підписують представники санепідслужби та організації.

Жару переможуть доплати?

Як повідомили порталу www.interfax.by в прес-службі Федерації профспілок Білорусі, на підприємствах, де режим роботи набагато інтенсивніше офісного, мінімізація наслідків спекотної погоди здійснюється відповідно до положень колективних договорів. Проте, наприклад, керівникам підприємств легпрому були розіслані листи від Білоруського профспілки працівників легкої промисловості та профільного концерну з проханням вжити термінових заходів зі створення нормальних умов праці.

За словами заступника голови Республіканського комітету Білоруського профспілки працівників легкої промисловості Валерія Ждановича, на підприємствах рекомендувалося, зокрема, частіше здійснювати вологе прибирання, встановлювати додаткові вентилятори, регулярно доставляти охолоджену воду, коригувати робочий графік.

На практиці ж, як повідомили оглядачеві порталу www.interfax.by в прес-службі ФПБ, кожне підприємство підійшло до вирішення «спекотною» проблеми по-своєму.

Добрушський фарфоровий завод. Тут в гарячих цехах температура може перевалити за +40 градусів. Місцевий колективний договір передбачає в спеку додаткові доплати: робочі цехів, де знаходяться печі для випалення посуду, за умови, що температура повітря більше + 27 ° С, отримують не менше 10% від тарифної ставки четвертого розряду.

ВАТ «8 Березня». Тут в зв'язку з аномальною погодою закупили додаткові вентилятори, в кожному цеху стоять кулери з холодною водою, вікна заклеєні солнцеотражающей плівкою. Майстри змін приходять на роботу раніше, щоб встигнути провітрити приміщення. Тим, хто працює у шкідливих умовах праці, в літній період збільшують розмір надбавки.

Оршанський льонокомбінат. Після модернізації в цехах встановлена ​​система клімат-контролю. Там, де переоснащення ще має бути, працівникам надали право на додаткові перерви. Всі співробітники забезпечені питною водою.

«Гаряча лінія» для гарячої пори

За словами Олександра Зайцева, технічна інспекція праці ФПБ постійно контролює ситуацію щодо дотримання належних умов праці для працівників, в тому числі в зв'язку з аномальною погодою. Працівники забезпечуються питною водою, в цехах встановлюються сатуратори, закуповуються вентилятори. Така ж робота ведеться і на будівельних об'єктах, а також в полях, де зараз в розпалі збирання зернових.

До слова, якщо на підприємстві є проблеми з дотриманням норм техніки безпеки і порушується температурний режим, а наймач не приймає належних заходів, будь-який працівник може зателефонувати за телефоном «гарячої лінії» технічної інспекції праці ФПБ. Її телефон: (017) 203-90-48. Дзвонити можна в будні дні з 11.00 до 13.00 і з 15.00 до 17.30.

- Нещодавно звернулися працівниці квиткових кас столичного залізничного вокзалу, - наводить приклад фахівець. - Там, незважаючи на сучасність самої будівлі, каси так і не обладнані кондиціонерами. І поліпшення умов праці касирів має бути для галузевої профспілки першочерговим завданням. Також зверталися працівники одного зі столичних торгових центрів. Там також ніхто не подбав ні про кондиціонування приміщення, ні навіть про оснащення його вентиляторами. Всі дзвінки фіксуються і кожна ситуація розглядається в індивідуальному порядку.

Олександр Нестеров

Жару переможуть доплати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама