Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Автомат вступної: особливості вибору вступного автомата

  1. Типи автоматів введення
  2. однополюсний
  3. двополюсний
  4. трьохполюсний
  5. Розрахунок автомата введення
  6. вибір ВА
  7. установка
  8. Відео про електрощит

При подачі електрики в квартиру на поверховому електрощиті можуть бути встановлені наступні апарати комутації введення:

Вступної автомат (ВА) - це автоматичний вимикач подачі електрики від мережі живлення до об'єкта, якщо виникає перевантаження в ланцюзі, або сталося коротке замикання (КЗ). Від перерахованих апаратів він відрізняється більшою величиною номінального струму. На фото зображений щит з розташованим в ньому зверху вступним автоматом.

На фото зображений щит з розташованим в ньому зверху вступним автоматом

Щит з автоматичним вимикачем

Правильніше називати пристрій - ввідний автоматичний вимикач. Оскільки він ближче інших пристроїв знаходиться до повітряної лінії, апарат повинен мати підвищену комутаційної стійкістю (ПКС), що характеризує нормальне спрацьовування пристрою при виникненні КЗ (максимальний струм, при якому автоматичний вимикач здатний хоча б одноразово розімкнути електричний ланцюг). Показник вказується на маркуванні приладу.

Типи автоматів введення

Подача електрики до об'єкту залежить від його потреб і схеми електромережі. При цьому підбираються відповідні типи автоматів.

однополюсний

Вступний вимикач з одним полюсом застосовується в електромережі з однією фазою. Пристрій підключається до живлення через клему (1) зверху, а нижня клема (2) з'єднується з відходить проводом (рис. Нижче).

Нижче)

Схема однополюсного автомата

Автомат з одним полюсом встановлюється в розрив фазного проводу і відключає його від навантаження при виникненні аварійної ситуації (рис. Нижче). За принципом дії він нічим не відрізняється від автоматів, встановлених на відвідних лініях, але його номінал по току вище (40 А).

Схема вступного однополюсного автомата

Живить фаза червоного кольору підключається до нього, а потім - до лічильника, після чого розподіляється на групові автомати. Нейтральний провід синього кольору проходить відразу на лічильник, а з нього на шину N, потім підключається до кожної лінії.

Автомат введення, встановлений перед лічильником, повинен бути опломбований.

Вступної автомат захищає кабель введення від перегріву. Якщо КЗ відбудеться на одній з ліній відгалужень від нього, спрацює її автомат, а інша лінія залишиться працездатною. Подібна схема підключення дозволяє швидко знайти і усунути несправність у внутрішній мережі.

двополюсний

Двухполюсник є блок з двома полюсами. Вони забезпечені об'єднаним важелем і мають загальну блокування між механізмами відключення. Ця конструктивна особливість важлива, так як ПУЕ забороняють проводити розрив нульового проводу.

Не допускається установка двох однополюсніков замість одного двухполюсника.

Вступної автомат з двома полюсами застосовується при однофазному вводі через особливості схем підключення в будинках старої споруди. У квартиру робиться відгалуження від стояка міжповерхового електрощита однофазної двухпроводной лінією. Жеківський електрик може випадково поміняти місцями проводи, що ведуть у квартиру. При цьому нейтраль виявиться на вступному однофазном автоматі, а фаза - на нульових шинах.

Щоб забезпечити повну гарантію відключення, треба знеструмити квартирний щиток за допомогою двухполюсника. Крім того, часто доводиться міняти пакетний вимикач в поверховому щиті. Тут зручніше відразу поставити замість нього двополюсний вступної автомат.

У квартиру нового будинку йде мережу з фазою, нейтралью і заземленням зі стандартною кольоровим маркуванням. Тут також не виключена можливість змішування проводів через низьку кваліфікацію електрика або просто помилки.

Ще однією причиною установки двухполюсника є заміна пробок. На старих квартирних щитках ще залишилися пробки, які встановлені на фазі і на нулі. Схема з'єднань при цьому залишається незмінною.

ПУЕ забороняють установку запобіжників в нульових робочих проводах.

Двухполюсник в даній ситуації встановити зручніше, оскільки немає необхідності переробляти схему.

При підключенні електрики до приватного будинку по схемі ТТ двухполюсник необхідний, так як в такій системі можливо появи різниці потенціалів між нейтральним і заземлюючим проводом.

На рис. нижче зображена схема підключення електрики в квартиру з однофазним введенням через двополюсний автомат.

Схема введення з двополюсним автоматом

Живить фаза подається на нього, а потім - на лічильник і на влаштування протипожежного захисного заземлення УЗО, після чого розподіляється на групові автомати. Нейтральний провід проходить відразу на лічильник, з нього на УЗО, шину N, а потім підключається до УЗО кожної лінії. Нульовий провідник заземлення зеленого кольору підключається відразу до шини PE, а з неї підходить до заземлюючих контактів розеток №1 і №2.

Ввідний автоматичний вимикач захищає кабель введення від перегріву і КЗ. Він також може спрацювати при КЗ на окремій лінії, якщо там несправний інший автомат. Номінали лічильника і протипожежного УЗО підбираються вище (50 А). В цьому випадку пристрої будуть також захищені вступним автоматом від перевантажень.

трьохполюсний

Пристрій застосовується для трифазної мережі, щоб забезпечити одночасне відключення усіх фаз при перевантаженні або короткому замиканні внутрішньої мережі.

До кожної клеми трехполюсніка підключається по фазі. На рис. нижче зображені його зовнішній вигляд і схема, де для кожного контуру існують окремі теплової та електромагнітний расцепители, а також дугогасильні камери.

Трьохполюсний автомат в шафі і його схема

При підключенні до приватного будинку ввідний автоматичний вимикач встановлюється перед електролічильників із захистом на 63 А (рис. Нижче). Після лічильника ставиться УЗО на струм витоку 300 мА. Це пов'язано з великою протяжністю електропроводки будинку, де має місце високий фон витоку.

Після УЗО здійснюється поділ ліній від розподільних шин (2) і (4) до розеток, освітлення, а також окремим групам (6) подачі напруги в прибудови, трифазним навантаженням і іншим потужним споживачам.

Після УЗО здійснюється поділ ліній від розподільних шин (2) і (4) до розеток, освітлення, а також окремим групам (6) подачі напруги в прибудови, трифазним навантаженням і іншим потужним споживачам

Трифазна мережа приватного будинку

Розрахунок автомата введення

Незалежно від того, є автомат вступним чи ні, його розраховують шляхом підсумовування струмів відходять до навантажень ліній. Для цього визначається потужність всіх споживачів, які підключаються. Номінал визначається для одночасного включення всіх споживачів електроенергії. З цього максимальному току підбирається найближчий номінал автомата зі стандартного ряду в бік зменшення.

Потужність вступного автомата залежить від номінального струму. При трифазному харчуванні потужність визначається тим, як підключені навантаження.

Потрібно також визначити кількість апаратів комутації. На введення потрібно тільки один вимикач, а потім по одному на кожну лінію.

На потужні прилади типу електрокотла, водонагрівача, духової шафи необхідно встановити окремі автомати. В щитку має бути передбачено місце для установки додаткових автоматичних вимикачів.

вибір ВА

Вибір пристрою проводиться за кількома параметрами:

  1. Номінальний струм. Його перевищення призведе до спрацьовування автомата від перевантаження. Підбірка номінального струму проводиться по перетину підключеної проводки. Для неї визначають допустимий максимальний струм, а потім вибирають номінальний для автомата, попередньо зменшивши його на 10-15%, приводячи до стандартного ряду в бік зменшення.
  2. Максимальний струм КЗ. Автомат вибирається по ПКС, яка повинна дорівнювати йому або перевищувати. Якщо максимальний струм КЗ становить 4500 А, підбирається автомат на 4,5 кА. Клас комутації підбирається для освітлення - В (Iпуск> Iном в 3-5 разів), для потужних навантажень типу опалювального котла - С (Iпуск> Iном в 5-10 разів), для трифазного двигуна великого верстата або зварювального апарату - D (Iпуск> Iном в 10-12 разів). Тоді захист буде надійною, без помилкових спрацьовувань.
  3. Встановлена ​​потужність.
  4. Режим нейтрали - тип заземлення. У більшості випадків він являє собою систему TN з різними варіантами (TN-C, TN-CS, TN-S),
  5. Величина лінійного напруги.
  6. Частота току.
  7. Селективність. Номінали автоматів підбираються з розподілу навантажень в лініях, наприклад, автомат введення - 40 А, електроплита - 32 А, інші потужні навантаження - 25 А, освітлення - 10 А, розетки - 10 А.
  8. Схема харчування. Автомат підбирається за кількістю фаз: одне, - чи двополюсний для однофазної мережі, трьох, - або четирехполюсний для трифазної.
  9. Виробник. З метою підвищення ступеня безпеки, автомат вибирається у відомих виробників і в спеціалізованих магазинах.

Кількість полюсів для трифазної мережі дорівнює чотирьом. При наявності тільки трифазних навантажень зі схемою підключення трикутником, можна використовувати трьохполюсний автомат.

Вимикач на вводі повинен відключати фази і робочий нуль, так як в разі витоку на одній з фаз на нуль існує ймовірність удару струмом.

Трьохполюсний автомат можна застосовувати для однофазної мережі: фаза і нуль підключаються до двох клем, а третя залишиться вільною.

Вибір вступного автомата в залежності від типу заземлення:

  1. Система TN-S: підводять нульові захисний і робочий дроти відділені від підстанції до споживача (рис. А нижче). Щоб одночасно відключити фази і нуль застосовуються двополюсні або чотириполюсні вступні автомати (в залежності від кількості фаз на вводі). Якщо вони з одним або трьома полюсами, нейтраль проводиться окремо від автоматів.
  2. Система TN-С: підводять нульові захисний і робочий дроти суміщені і проходять до споживача через загальний провідник (рис. Б). Автомат встановлюється однополюсний або трьохполюсний на фазні провідники, а нуль вводиться через лічильник на шину N.

Схеми поширених типів заземлений

установка

Автомат введення встановлюється в щитку зверху, з лівого боку. Відводять лінії зручно монтувати зверху вниз. При малій кількості навантажень він може бути однополюсним і підключатися через фазний провід. В такому випадку повного розриву живильної ланцюга не відбувається.

Монтаж зазвичай проводиться на DIN-рейку, при відключенні харчування.

Відео про електрощит

Відповідь на питання, як скоммутіровать вступної електрощит, можна отримати з відео нижче.

Як показує практика, підключення вступного автомата не є складною роботою. Важливо правильно розрахувати його по потужності, продумати схему з'єднань і встановити з урахуванням особливостей, наведених у статті.

Оцініть статтю:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама