Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Подрозетник для гіпсокартону

  1. Вибір матеріалу і розміри підрозетника
  2. Підготовка продрозетніка до установки в гіпсокартон, підбір коронки
  3. Покрокова інструкція монтажу настановної коробки
  4. Відео: «Як встановити електромонтажну коробку в гіпсокартоні»
  5. Критерії вибору підрозетників

Стіни, перегородки і стелі з гіпсокартону стали характерними реаліями сьогоднішнього будівельного майданчика. Мобільність перепланування, сухий спосіб зведення конструктивних елементів і декору, висока Ремонтабельни і екологічність - далеко не повний перелік переваг, міцно закріплених за технологіями монтажу з гіпсокартону. Ще не так давно будівельники з побоюванням відгукувалися про нововведення, але сьогодні ситуація з підрозетників радикально змінилася. Далі мова піде про настановних монтажних коробках, які застосовуються в стінах з гіпсокартону.

Вибір матеріалу і розміри підрозетника

Потреба в електрифікації приміщень, виконаних з гіпсокартонних стін і стель привела до створення спеціальних аксесуарів, що дозволяють монтувати електричні вимикачі, розетки та інші засоби енергозабезпечення з урахуванням специфіки матеріалу.

Одним з з таких аксесуарів є підрозетник для установки розеток і вимикачів в гипсокартоновиє перегородку.

Коробка електромонтажна (електротехнічна) - це пристрій, який призначений для прокладки, з'єднання і розлучення електричних кабелів. Застосовується при електрифікації будівель внутрішніми і зовнішніми лініями електропередачі.

Застосовується при електрифікації будівель внутрішніми і зовнішніми лініями електропередачі

Установча електротехнічна коробка круглої форми

Коробки електромонтажні й приналежності поділяються на два види: коробки розподільні і коробки установочні.

Перші призначені для монтажу точки розгалуження проводів, другі для установки вимикачів або розеток подачі напруги. Установчі коробки, крім свого прямого призначення, можуть грати роль розподільчої коробки.

Існують металеві та пластикові електричні коробки, на побутовому мовою звані підрозетники. Найбільш широке застосування отримали коробки з поліпропілену, завдяки низькій собівартості і прекрасним діелектричним властивостям.

За конструкційним особливостям подрозетники діляться на дві категорії.

  • установчі коробки для повнотілих стін
  • установчі коробки для пустотілих стін

Відмінність їх полягає в тому, що подрозетники, призначені для монтажу в пустотілих стінах, забезпечені затискним механізмом, який дозволяє надійно закріплювати коробку в стіні.

Відмінність їх полягає в тому, що подрозетники, призначені для монтажу в пустотілих стінах, забезпечені затискним механізмом, який дозволяє надійно закріплювати коробку в стіні

Закріплюється в стіні за допомогою затискного пристрою

На всій території Європейського континенту прийнятий єдиний стандарт внутрішнього поперечного перерізу підрозетника, який становить 68 мм. Завдяки цьому, установчі коробки є універсальним монтажним пристроєм для всіх видів розеток і вимикачів.

Різні виробники електротехніки, випускають подрозетники мають незначні відмінності в формі, кольорі і щільності пластику. Можуть відрізнятися форма і матеріал, з якого зроблений затискної механізм, який представляє з себе дві «лапки» на рухомих різьбових фіксаторах.

Для установки двох і більше коробок в одному місці, використовуються «батареї» підрозетників, скріплених в єдиний блок спеціальними з'єднувачами. Такі блоки застосовуються в місцях, які використовуються для підключення великої кількості споживачів. Наприклад, в кухні над робочим столом або для підключення оргтехніки в офісних приміщеннях.

Блок підрозетників для установки трьох розеток

Крім традиційно круглих настановних коробок, бувають також коробки квадратної форми, прямокутної або овальної.

При виборі потрібної форми підрозетника враховується конкретна ситуація, в якій буде проводитися монтаж.

Квадратні і прямокутні підрозетники використовуються в тому випадку, коли всередині встановлюється точки, планується додаткова розводка кабелів. Це пов'язано з тим, що внутрішній обсяг таких коробок більше. Фактично, ці різновиди підрозетників, поєднує в собі функції роздавальної і настановної коробки одночасно.

Один з видів підрозетника квадратної форми

Овальні подрозетники застосовуються при монтажі двох і більше розеток або вимикачів в одному місці, замінюючи собою збірні блоки. Їх вигідно використовувати в тих випадках, коли розетки розташовані вертикально.

Використовується електротехнічна коробка овальної форми

Підготовка продрозетніка до установки в гіпсокартон, підбір коронки

Для монтажу настановної коробки в стіну, зроблену з гіпсокартону, потрібно провести ряд підготовчих дій.

Провести розмітку стіни і відзначити на ній точки, де будуть розташовуватися розетки і перемикачі освітлення. Для цього потрібен олівець (або маркер) і вимірювальна рулетка.

Суворих стандартів, які обмежують місце розташування немає, тому кожен забудовник має право самостійно вибрати місце.

Як показала практика, розташовувати розетки електроживлення занадто близько до підлоги може бути чревате коротким замиканням (наприклад, в разі витоку води із системи опалення). Тому, прийнято встановлювати їх на відстані 20-30 см. Від підлоги, з таким розрахунком, щоб не доводилося сідати на підлогу для включення в них домашніх електроприладів. Зручною вважається та розетка, до якої легко дістати, нахилившись.

Винятком з цього правила можна вважати розетки підключення комп'ютерної та телевізійної мереж. Найчастіше вони монтуються в останню чергу і кабелю прокладають в уже зібрані плінтуси підлоги. Усередині плінтуса є порожнина, призначена для протягання додаткових мережевих ліній. Тоді плінтус розрізається і в нього монтується розетка із спеціальними роз'ємами. Це допускається, оскільки цей вид кабелів пропускає через себе так звані «слабкі струми» і короткі замикання йому не страшні.

Це допускається, оскільки цей вид кабелів пропускає через себе так звані «слабкі струми» і короткі замикання йому не страшні

Установка підрозетника на плінтусі для розведення телевізійної та комп'ютерної мережі

На кухонному «фартуху», розетки піднімають на 15-20 см. Над рівнем робочого столу.

Розташування розеток на кухні

Вимикачі освітлення розташовують, як правило, на висоті 90 або 150 см. Від підлоги і 15-20 см. Від краю дверної рами.

Виконуючи розмітку, рекомендується користуватися будівельним рівнем або лазером, особливо якщо в один ряд розташовані кілька розеток.

Виконуючи розмітку, рекомендується користуватися будівельним рівнем або лазером, особливо якщо в один ряд розташовані кілька розеток

Будівельний рівень дозволяє точно визначити розташування розеток

Для установки блоків з ряду вимикачів або розеток, потрібно відзначити центри майбутніх кіл на відстані 71 мм.

Відео: установка підрозетника в стіну з ГКЛ.

Підрозетники потрібно привести в робочий стан, відрегулювати розташування затискного пристрою. Якщо стіна складається з 2 шарів гіпсокартону, значить, відстань між ободом підрозетника і лапкою має бути більше 2,5 см. В іншому випадку коробку встановити не вдасться. Відстань легко регулюється розкручуванням гвинта фіксатора. Тому, на початку роботи найкраще відвести затискні лапки на максимальну відстань від верхнього обода.

З боків і на дні кожної настановної коробки розташовані перфоровані отвори, пластик на яких потрібно виламати виходячи з планованого підключення. Теоретично, в кожен отвір повинен простягатися один кабель, але на практиці монтажник вирішує самостійно, скільки отворів йому потрібно для з'єднання.

Крім того, перед початком роботи потрібно з'єднати подрозетники в «батареї», якщо такі заплановано. Це робиться за допомогою з'єднувачів із пластику, які кріпляться в бічні вушка коробки (прямокутної форми). У магазинах з'єднувачі продаються окремо і не входять в комплект з підрозетників, тому ними треба запастися завчасно.

Закріплюються за допомогою пластмасових засувок

Для висвердлювання отворів під настановну коробку, знадобиться коронка діаметром 68 мм. і шуруповерт або дриль (перфоратор). Якщо таких немає, отвір можна акуратно вирізати будівельним ножем, попередньо накресливши коло в запланованому місці. Але так як від форми отвору залежить правильність встановлення, краще все-таки застосувати коронку для дерева.

Розмір коронки для установки підрозетника в гіпсокартоні 68 мм

Не можна також вирізати отвір ножем, якщо стіна розташована в санвузлі або на кухні і обкладена кахлем. У таких випадках застосовують коронку з алмазної ріжучої крайкою (по бетону).

Покрокова інструкція монтажу настановної коробки

Якщо подрозетники і інструменти готові, а розмітка нанесена на стіни, процедура установки не займе багато часу і сил.

Насамперед потрібно зробити отвір. Для цього встановлюється коронка на шуруповерт (дриль, перфоратор) і на середніх оборотах, впираючись свердлом в намічений центр, висвердлюється окружність потрібного діаметра.

Відео: тонкощі монтажу підрозетника в стіні з гіпсокартону.

Так як під гіпсокартоном прокладений кабель, який буде приєднуватися до розетки, свердлити потрібно не поспішаючи, стежачи за тим, щоб не пошкодити провідник. Як тільки коронка пройде через товщу гіпсу, її можна виймати з отвору.

Після цього необхідно дістати кабель зі стіни і ввести всередину підрозетника. Відповідно, якщо кабелів кілька, всі вони на момент кріплення настановної коробки до стіни, повинні бути всередині підрозетника.

Відповідно, якщо кабелів кілька, всі вони на момент кріплення настановної коробки до стіни, повинні бути всередині підрозетника

Розводка кабелів при монтажі настановної коробки

Якщо це не глуха стіна, а перегородка, зашита гіпсокартоном тільки з одного боку, кабелю виводити не обов'язково, так як залишається відкритим доступ з іншого боку.

І останній, завершальний етап - закріплення коробки в стіні. Для цього підрозетник вставляється на своє місце, і плавно затягуються гвинти затискного пристрою. При цьому головне - не перестаратися, так як надмірне затягування шурупів може привести до пошкодження різьблення в пластмасовому «тілі» коробки. Найкраще виставити регулятор зусилля на дрилі на низькі значення (3-4 поділу), а остаточний затяжку провести вручну.

Відео: «Як встановити електромонтажну коробку в гіпсокартоні»

Завершальний етап роботи

На завершальному етапі роботи проводиться коригування встановлених підрозетників. Можливі дефекти усуваються, забирається пил, і обрізаються до потрібних розмірів кабелю.

Якщо кабелів багато, то при обрізанні потрібно пам'ятати про їх маркування. Наклейки з підписами переносяться на нове місце, що б згодом не виникло плутанини.

Якщо під час свердління і установки десь утворився скол гіпсокартону, його потрібно ліквідувати за допомогою гіпсової шпаклівки ( «Уніфлот» і ін.). Для збільшення міцності і запобігання розтріскування, місця шпаклівки попередньо проклеюються сітчастим бондажём.

Критерії вибору підрозетників

Щоб з океану підрозетників, які розташувалися на прилавках магазинів, вибрати саме ту модель, яка відповідає запитам, потрібно знати його точний розмір (діаметр і глибину), форму (круглу, квадратну, овальну) і призначення (для бетону, гіпсокартону або саману) .

Якщо все це відомо, залишиться визначитися лише з виробником, який випускає це електротехнічний пристрій. Природно, віддавати перевагу варто торговим маркам, чия продукція відома і добре зарекомендувала себе.

Ось кілька прикладів з найбільш відомих моделей, які успішно застосовуються на професійному рівні.

  • Подрозетник СЗЕЗ - випускається російським виробником. Прекрасно зарекомендував себе в електромонтажних роботах, відрізняється якісним пластиком, високим ступенем пожежної безпеки.
  • Установча електротехнічна коробка HEGEL 68х60 мм. КУ 1205 - бренд вітчизняної компанії, на російському ринку з 2006 року. Відмінною особливістю моделі є металеві затиски.
  • Подрозетник китайського виробництва «Dr.HD» (ID9288) - незважаючи на не зовсім втішні відгуки про товари китайського виробництва, дана продукція відрізняється високим рівнем якості. Коробка квадратної форми і вміщує в собі всі позитивні характеристики, властиві підрозетників з такою формою.
  • Коробка електротехнічна 2332UJBS - продукт компанії «ABB» (Швеція), виготовлена ​​з високоякісного поліпропілену. Торгова марка добре відома своїм професійним електромонтажних обладнанням.
  • Подрозетник GUSI ELEKTRIC 68 мм. Продукт вітчизняного виробництва, приємно відрізняється ціною. Якість відповідає світовим стандартам.

Монтаж настановної коробки, завдяки простоті її пристрою, доступний кожній дорослій людині. Процедура не вимагає спеціальних навичок або знань. Єдина необхідна умова, якщо монтаж виробляється під час ремонтних робіт, це повне відключення подачі електричного струму. Перед тим як приступити до роботи необоходимо знеструмити розетку і додатково перевірити відсутність напруги за допомогою індикатора.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама