Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

У мережі 380в обмеження по потужності. Розрахунок автоматичних вимикачів

  1. Розрахунок струму автомата
  2. Вибір характеристичної кривої
  3. Розрахунок автоматичного вимикача.
  4. Відмінності захисних пристроїв
  5. Плюси і мінуси
  6. Які критерії відбору обладнання
  7. обчислення показників
  8. Значення струму при виборі перетину кабелю
  9. Для чого потрібні захисні автомати і як вони працюють?
  10. Чим небезпечне невідповідність кабелю мережевий навантаженні?
  11. Захист слабкої ланки електричного кола
  12. Як розрахувати номінал автоматичного вимикача?
  13. висновок

Для вибору автоматичного вимикача необхідно провести розрахунок параметрів автомата.
Розрахунок автоматичного вимикача полягає у визначенні номінального струму автомата поряд з время-токовой характеристики автомата. Вибір кількості полюсів автомата не є розрахунковим показником, а приймається виходячи зі схеми підключення харчування.
При розрахунку автомата необхідно пам'ятати, що призначенням автоматичних вимикачів є захист ліній живлення від руйнування електричним струмом , Що перевищує розрахункове значення для даної конкретної проводки. Іншими словами, можна сказати, що при проведенні розрахунку автоматичного вимикача необхідно враховувати не стільки потужність підключаються до проведення навантажень, скільки дозволений для лінії живлення робочий струм і струми, що виникають при включенні навантажень, звані пускоивмі струмами.
При рассчете номінального струму автомата до уваги береться робочий струм електропроводки і застосовується таблиця розрахунку автомата захисту, відповідно до переріз проводу і його матеріалом для визначення номінального струму автомата. При виборі час струмового характеристики враховуються пускові струми подключаеих навантажень.

Розрахунок струму автомата

Як було зазначено вище, при розрахунку струму автоматичного вимикача - автомата, враховується сила струму, що допускається для нормальної і безпечної роботи конкретної лінії живлення, що захищається автоматичним вимикачем. Тобто для розрахунку номіналу автомата потрібно знати максимальний робочий струм лінії лінії живлення, а не потужність і силу струму підключаються навантажень. Можна сказати і по іншому: Розрахунок струму по потужності навантажень може проводитися тільки в разі відповідності електропроводки потужностям назгузкі. Часто застосовується розрахунок струму автомата за сумарною потужністю навантажень не усітивает те, що автоматичний вимикач в першу черги призначений для захисту ліній електроживлення, а не навантаження.
Так як документація на електропроводку зазвичай відсутня і документально визначити, на який струм проводка була розрахована не представляється можливим, то номінальний робочий струм проводки можна обчислити по перетину проводить жили проводу. Залежно від площі перерізу провідника, матеріалу провідника (мідь або алюміній), а так само способи прокладки проводки (відкрита, прихована в стіні, в лотку, в трубі або в землі) провід може витримати різні струми без перегріву.
Перетин дроту залежить від діаметра провідника (є функцією діаметра провідника круглого перетину). Діаметр провідника можна виміряти мікрометром або штангельциркулем і розрахувати перетин провідника по діаметру з помощю формули: S≈0,785 * D 2, де S - це площа перерізу провідника в міліметрах квадратних (мм 2), а D - це діаметр провідника в міліметрах (мм) . ВАЖЛИВО - потрібно вимірювати діаметр тільки проводить жили, а не діаметр проводу разом з ізоляцією, який буде більше і при розрахунку дасть невірний результат робочого струму електро проводки.
Використовуючи результат вимірювання діаметра жили проводу та додані таблиці в залежності від матеріалу проводки, ліва для мідних жил і права для алюмінієвих жив, визначаємо допустимий струм для проводки.
Як було зазначено вище, при розрахунку струму автоматичного вимикача - автомата, враховується сила струму, що допускається для нормальної і   безпечної роботи   конкретної лінії живлення, що захищається автоматичним вимикачем Визначаючи допустимий струм проводки слід враховувати, що наведені таблиці вказують ток для прихованої проводки , Крім того, видно що при найбільш поширеному вигляді проводки (один двожильний провід), допустимий струм трохи більше ніж при використанні трьохжильного дроти. Це пов'язано з тим, що робочий струм проводки обмежується температурою, до якої нагрівається провід при протіканні по ньому струму. У разі трижильні проводки тепловіддача дроти знижується в порівнянні з двожильним проводом і допустимий робочий струм так само знижується в порівнянні з двожильним проводом. Так само можна відзначити, що в разі одного одножильного проводу допустимий робочий струм проводки трохи збільшиться в порівнянні з двожильним проводом. Після визначення робочого струму проводки, підбираємо номінал струму автомата, який цю проводку захищатиме. Номінал автомата вибирається або рівним або меншим робочого струму проводки. Іноді використовують автомат з номіналом трохи перевищує робочий струм проводки.

Вибір характеристичної кривої

Крім номіналу автомата вибирається так же час-струмовий характеристика, крива автомата, що залежить від підключених до проведення навантажень, вірніше від їх пускових струмів. У наведеній таблиці вказані кратності пускових струмів деяких електроріборов і їх тривалість.
Крім номіналу автомата вибирається так же час-струмовий характеристика, крива автомата, що залежить від підключених до проведення навантажень, вірніше від їх пускових струмів Виходячи із зазначених кратності пускового струму і відомого струму електроприладу можна визначити якої сили в амперах досягне ток в мережі при включенні приладу і скільки такий підвищений струм буде тривати. Наприклад, знаючи, що потужність електром'ясорубки становить 1,5 кВт, тобто робочий струм буде дорівнює 6,81 Ампер, і з огляду на кратність пускового струму до 7 раз отримати струм в 48А !, і такий струм може текти в ланцюзі протягом 1 - 3 секунд . Якщо автоматичний вимикач, встановлений для захисту лінії, від якої живиться ця м'ясорубка, B16, то подивившись на час струмовий характеристику B ми побачимо, що він може спрацювати по перевантаження під час включення м'ясорубки, так як триразове перевищення 16 Ампер якраз дорівнює 48-і ампер, в зв'язку з чим для захисту цієї лінії краще використовувати C16, у якого спрацьовування від короткочасного перевищення, відповідно до характеристичної кривої C починається з 16 Х 5 = 80 ампер.
Незважаючи на те, що в таблиці присутні і великі кратності струмів, наприклад у блоків живлення, де зарядка електролітичних конденсаторів створює пусковий струм аж до 10-ї кратного, потужність таких приладів зазвичай невелика і тривалість такого струму досить мала, що зазвичай не створює загрози пускового відключення автомата.

Автоматичний вимикач - це пристрій, що забезпечує захист електропроводки і споживачів (електричних приладів) від коротких замикань і перевантаження електромережі. Побутує помилкова думка, що автоматичний вимикач забезпечує захист електроприладів від неполадок в мережі. Це нісенітниця, тут скоріше навпаки, автоматичний вимикач захищає проводку від самих споживачів, адже перенавантаження електромережі створюють самі споживачі.

У кожного автоматичного вимикача є свої технічні характеристики , Але щоб зробити правильний вибір автоматичного вимикача, потрібно розуміти і враховувати лише три: це номінальний струм, клас автомата і відключає здатність.

Розберемо їх по порядку.

Номінальний струм In - це сила струму, яку може пропустити через себе автомат. При перевищенні номінального струму, відбувається розмикання контактів автоматичного вимикача, внаслідок чого знеструмлюється ділянку ланцюга. За стандартами, відключення автоматичного вимикача має відбуватися при силі струму в 145% від номінального. Найпоширеніші автомати з номінальним струмом в 6; 10; 16; 20; 25; 32; 40; 50; 63 А.

Клас автомата - це короткочасне значення сили струму, при якому автомат не спрацьовує. Що це означає? Існує таке поняття як пусковий струм. Пусковий струм - це струм, який короткочасно споживає електроприлад при запуску. Пусковий струм може у багато разів перевершувати номінальний струм приладу. Наприклад, при включенні лампочки в 60 Вт, створюється пусковий струм в 10-12 разів більше від робочого. Це означає, що протягом декількох секунд, лампочка буде споживати не 0.27 А, а 2.7-3.3 А. Для того щоб компенсувати пускові струми і використовуються класи автоматів.

Існують 3 класу автоматичних вимикачів:

  1. клас B (перевищення пускового струму в 3-5 разів від номінального)
  2. клас C (перевищення пускового струму в 5-10 разів від номінального)
  3. клас D (перевищення пускового струму в 10-50 разів від номінального)

Найоптимальніший клас для житлових і комерційних приміщень - це C клас.

Здатність, яка відключає - це граничне значення струму короткого замикання, яке може витримати автоматичний вимикач без втрати працездатності. На нашому ринку розповсюджені автоматичні вимикачі з відключає здатністю в 4,5 кА (кілоампер). Але в Європі такі автомати до установки заборонені, там вони повинні бути мінімум в 6 кА. Якщо подивитися на практиці, то цілком вистачає і 4,5 кА, так як в побуті струм короткого замикання рідко перевищує 1 кА. Якщо хочете відповідності стандартам, то вибирайте автомат на 6 кА і більше, якщо хочете по економніше, то автомат на 4,5 кА саме те.

Розрахунок автоматичного вимикача.

Автоматичний вимикач можна розраховувати двома методами: по силі струму споживачів або по перетину використовуваної проводки.

Розглянемо перший спосіб - розрахунок автомата по силі струму.

Першим кроком, потрібно підрахувати загальну потужність, яку потрібно повісити на автомат. Для цього підсумовуємо потужність кожного електроприладу. Наприклад, потрібно розрахувати автомат на житлову кімнату в квартирі. У кімнаті знаходиться комп'ютер (300 Вт), телевізор (50 Вт), обігрівач (2000 Вт), 3 лампочки (180 Вт) і ще періодично буде включатися пилосос (1500 Вт). Плюсуя всі ці потужності і отримуємо 4030 Вт.

Другим кроком розраховуємо силу струму за формулою I = P / U
P - загальна потужність
U - напруга в мережі

Розраховуємо I = 4030/220 = 18,31 А

Вибираємо автомат, округляючи значення сили струму в більшу сторону. У нашому розрахунку це автоматичний вимикач на 20 А.

Розглянемо другий метод - підбір автомата по перетину проводки.

Цей метод набагато простіше попереднього, так як не потрібно робити ніяких розрахунків, а значення сили струму брати з таблиці (ПУЕ табл.1.3.4 і 1.3.5.)

Допустимий тривалий струм для проводів і кабелів з мідними жилами

в одній трубі

двох одножильних

трьох одножильних

чотирьох одножильних

одного двожильного

одного трьохжильного


Допустимий тривалий струм для проводів і кабелів з алюмінієвими жилами

Перетин струмопровідної жили, мм 2

Струм, А, для проводів, прокладених

в одній трубі

двох одножильних

У багатьох житлових будинках, побудованих більше 20 років тому, є проблеми з електричною проводкою , Так як додається все нова і нова побутова техніка, з високими вимогами до якості мережі і з іншими показниками потужності. Одна з проблем - невідповідність сили струму перетину проводки. всім знайоме коротке замикання або простріл витка. Щоб уникнути подібного, однієї заміни кабелів зовсім мало, потрібно встановлювати захисні автомати, що дозволяють уникнути витоку напруги. Корисно буде дізнатися, як підібрати диференційний автомат або звичайний автомат (автоматичний вимикач) в свою квартиру в залежності від навантаження.

Відмінності захисних пристроїв

Слід розрізняти апарат у вигляді дифавтомати і пристрій захисного відключення. На перший погляд особливої ​​видимої різниці в немає, але це не так.

УЗО служить для знеструмлення мережі при виявленні найменшої витоку в колі. Наприклад, при пошкодженні електричного кабелю, щоб не травмувати людину, ланцюг буде відключена.


Наприклад, при пошкодженні електричного кабелю, щоб не травмувати людину, ланцюг буде відключена

Діфавтомат, крім УЗО, оснащений вбудованим вимикачем автоматичного типу . Він служить для знеструмлення системи, запобігання короткого замикання, перевантаження ланцюга, в загальному. Одним словом, це два в одному.


Одним словом, це два в одному

Звичайний автоматичний вимикач (автомат) захищає ланцюг від перевантаження, але він не може створити безпечні умови для людини. Тому в сучасних будівлях встановлюють або дифавтомати, або УЗО і автомати спільно.

Підбір будь-якого захисного пристрою залежить від пропускної здатності мережі. В першу чергу від навантаження, підключеної до неї. Тому важливо знати, як розрахувати потужність автомата по навантаженню.

Плюси і мінуси

Перевагою дифавтомати в його компактності, багатофункціональності, 100% захист ланцюга від раптових перевантажень чи іншої небезпеки. Ну а головний «козир» - вартість, яка нижче, ніж сумарна вартість УЗО і вимикача автоматичного типу. Якщо враховувати одиничний випадок, то різниця не дуже відчутна, але при покупці на весь будинок вигода істотна. Втім, багато що залежить від марки вироби. Монтаж займає мало часу, на рейці діфавтомат також міститься досить компактно.

Є і свої недоліки у діфавтомат. При виході зі строю доведеться купувати виріб в комплекті, а не окремо. Виникнення короткого замикання призведе до труднощів в пошуку його причини. При розділеної установці ідентифікація набагато простіше: вимкнувся УЗО - витік, автомат - коротке замикання.

Який вибрати вид захисного пристрою, питання не з легких. Як роблять багато електрики: якщо мова йде про невеликій квартирі, тоді використовуйте діфавтомат.

Коли збираєтеся вмонтовувати складні конструкції, найкраще встановлювати окремі блоки УЗО і вимикачі автоматичного типу на групу. Причому на кожну групу монтувати свій окремий вимикач.

Які критерії відбору обладнання

Якщо все-таки віддали перевагу дифавтомати, як продукту сучасних технологій, уважно вибирайте виріб. Ретельно ознайомтеся з його технічними даними. При виборі автомата по потужності навантаження, звертають увагу на наступне:

  • напруга і фази: вироби з номінальному однофаз і трифазних типу, 220В і 360 В, відповідно. У першому варіант одна клема, у другому - три для підключення. Всі показники зазначаються в паспорті на обладнання і маркуються на зовнішній стороні корпусу;
  • сила струму витоку: позначається грецьким символом «дельта» і обчислюється в міліампер. Коректно підібрати можна, грунтуючись на такі дані: на будинок в цілому - до 350 мА, на конкретну групу - 30 мА, точки і освітлення - 30мА, поодинокі точки - 15мА, бойлер - 10мА;
  • клас устаткування: А - спрацювання в результаті витоку постійної напруги . АС - при витоку змінного струму;
  • захист від пориву «нуля»: при виявленні подібного, система ідентифікує це як порив і відключає обладнання;
  • час відключення: позначається символом Tn і не повинно перевищувати 0,3 секунди.


АС - при витоку змінного струму;   захист від пориву «нуля»: при виявленні подібного, система ідентифікує це як порив і відключає обладнання;   час відключення: позначається символом Tn і не повинно перевищувати 0,3 секунди

Для побутових потреб найбільш поширеними є прилади з маркуванням «C» і діапазоном 25А. Монтаж ввідних конструкцій вимагає більш потужних у вигляді C50, 65, 85, 95. Розетки та інші точки - C15, 25. Прилади освітлення - C7, 12, електрична плита - C40. Можна сказати, що це тимчасова характеристика максимальної короткочасної потужності струму, яку може витримати автомат і не спрацювати. «C» означає, що автомат спрацьовує при перевищенні номінального струму в 5-10 разів.

обчислення показників

Розрахунок потужності при виборі автомата проводиться так. Наприклад, всі монтажні роботи виконані електричним кабелем з перетином 3,0 і максимальною силою 25А. Загальна потужність приладів дорівнює: мікрохвильова піч 1,5 kW, електрочайник 2,1 kW, холодильник 0.7 kW, телевізор 0.5 kW. Сумарна потужність виходить рівної 4,7 kW або ж 4.7 * 1000 W.


Щоб потужність в кожному ланцюзі було простіше розрахувати, навантаження поділяють на групи. Устаткування максимальної потужності підключають окремо. Не варто нехтувати навантаженням малої потужності, оскільки при розрахунках в сумі може вийти істотний результат.

Для обчислення використовуємо формулу: потужність / напруга. Разом 21,3 А. Буде потрібно УЗО або діфавтомат з граничним споживанням 25А, не більше. Якщо кількість споживачів більше двох, то сумарну потужність слід множити на 0,7, для коригування даних. При навантаженні три і більше - на 1,0.

Понижуючі коефіцієнти для деяких приладів:

  • холодильне обладнання від 0,7 до 0,9, в залежності від характеристик мотора;
  • підйомні пристрої і ліфти 0,7;
  • оргтехніка 0,6;
  • люмінесцентні лампи 0,95;
  • лампи розжарювання 1,1;
  • тип ламп ДРЛ 0,95;
  • неонові газові установки 0,4.

Зниження потужності обумовлено тим, що не всі прилади можуть використовуватися одночасно.

За значенням робочого струму навантаження підбирається автомат. Номінал автомата повинен бути трохи менше розрахованого значення струму, але допускається вибирати і трохи більші значення.

Значення струму при виборі перетину кабелю

Відповідність струму перетину жил кабелю можна перевірити по таблиці


Зведені характеристики для однофазного автомата:

  • сила 17А - показник потужності до 3,0 кВт - струм 1,6 - перетин 2,4;
  • 26А - до 5,0 - 25,0 - 2,6;
  • 33А - 5,9 - 32,0 - 4,1;
  • 42А - 7,4 - 40,0 - 6,2;
  • 51А - 9,2- 48,4 - 9,8;
  • 64А - 12,1 - 62,0 - 16,2;
  • 81А - 14,4 - 79,0 - 25,4;
  • 101А - 18,3 - 97,0 - 35,2;
  • 127А - 22,4 - 120,0 - 50,2;
  • 165А - 30,0 - 154,0 - 70,1;
  • 202А - 35,4 - 185,0 - 79,2;
  • 255А - 45,7 - 240,0 - 120,0;
  • 310А - 55,4 - 296,0 - 186,2.

Можна також скористатися спеціальним графіком, за яким визначається номінальний струм автомата в залежності від потужності навантаження.


Потрібне перетин кабелю підбирається виходячи з сумарної потужності струму, що проходить через провід, розрахувати її допоможе формула, схема розрахунку така:

де сила струму = сумарний показник потужності розділений на напругу в ланцюзі. У більшості випадків електрики використовують саме цю формулу.

Більш точна формула розрахунку потужності P = I * U * cos φ, де φ - кут між векторами струму, що проходить через автомат, і напруги (не варто забувати, що вони можуть бути змінними). Але оскільки в побутових пристроях, що працюють від однофазної мережі, зсуву фази між струмом і напругою практично немає, то застосовують спрощену формулу потужності.

Якщо мережа трифазна, то може спостерігатися істотний зсув фаз. В цьому випадку при розрахунках потужність зменшується, а вийшов ток треба ділити на 3.

Так, для приладу потужність 6,5 кВт:

I = 6500/380 / 0,6 = 28,5

На електроприладах часто роблять маркування або прикріплюють табличку, із зазначенням цього параметра і значення потужності. Це дозволяє швидко провести розрахунки. У трифазної мережі для навантаження великої потужності застосовують автомати типу D.

Вибір захисних автоматичних вимикачів проводиться не тільки в ході установки нової електричної мережі , Але і при модернізації електрощита, а також при включенні в ланцюг додаткових потужних приладів, що підвищують навантаження до такого рівня, з яким старі пристрої аварійного відключення не справляються. І в цій статті мова піде про те, як правильно робити підбір автомата по потужності, що слід враховувати в ході цього процесу і які його особливості.

Нерозуміння важливості цього завдання може призвести до дуже серйозних проблем. Адже найчастіше користувачі не обтяжують себе, виробляючи вибір автоматичного вимикача по потужності, і беруть в магазині перше-ліпше пристрій, користуючись одним з двох принципів - «подешевше» або «потужніший». Такий підхід, пов'язаний з невмінням або небажанням розрахувати сумарну потужність пристроїв, включених в електромережу, і відповідно до неї підібрати захисний автомат, часто стає причиною виходу дорогої техніки з ладу при короткому замиканні або навіть пожежі.

Для чого потрібні захисні автомати і як вони працюють?

Сучасні АВ мають два ступені захисту: теплову і електромагнітну. Це дозволяє убезпечити лінію від пошкодження в результаті тривалого перевищення струмом, що протікає номінальної величини, а також короткого замикання.


Основним елементом теплового розчеплювача є пластина з двох металів, яка так і називається - біметалічною. Якщо на неї протягом досить тривалого часу впливає струм підвищеної потужності, вона стає гнучкою і, впливаючи на відключає елемент, викликає спрацьовування автомата.

Наявністю електромагнітного розчеплювача обумовлена ​​відключає здатність автоматичного вимикача при впливі на ланцюг надструмів короткого замикання, витримати які вона не зможе.

Расцепитель електромагнітного типу являє собою соленоїд з сердечником, який при проходженні крізь нього струму високої потужності моментально зсувається в бік відключає елемента, вимикаючи захисний пристрій і знеструмлюючи мережу.

Це дозволяє забезпечити захист дроти і приладів від потоку електронів, величина якого набагато вище розрахункової для кабелю конкретного перетину.

Чим небезпечне невідповідність кабелю мережевий навантаженні?

правильний підбір захисного автомата по потужності - дуже важливе завдання. Невірно вибраний пристрій не захистить лінію від раптового зростання сили струму.


Але не менш важливо правильно підібрати по перетину кабель електропроводки. В іншому випадку, якщо сумарна потужність перевищить номінальну величину, яку здатний витримувати провідник, це призведе до значного зростання температури останнього. В результаті ізоляційний шар почне плавитися, що може стати причиною пожежі.

Щоб більш наочно уявити, чим загрожує невідповідність перетину проводки сумарної потужності включених в мережу пристроїв, розглянемо такий приклад.

Нові господарі, купивши квартиру в старому будинку, встановлюють в ній кілька сучасних побутових приладів, що дають сумарне навантаження на ланцюг, рівну 5 кВт. Токовий еквівалент в цьому випадку становитиме близько 23 А. Відповідно до цього в ланцюг включається захисний автомат на 25 А. Здавалося б, вибір автомата по потужності зроблений вірно, і мережа готова до експлуатації. Але через деякий час після включення приладів в будинку з'являється задимлення з характерним запахом горілої ізоляції, а через деякий час виникає полум'я. Автоматичний вимикач при цьому не відключатиме мережу від харчування - адже номінал струму не перевищує допустимого.


Якщо господаря в цей момент не опиниться поблизу, розплавлена ​​ізоляція через деякий час викличе коротке замикання, яке, нарешті, спровокує спрацьовування автомата, але полум'я від проводки може вже поширитися по всьому будинку.

Причина в тому, що хоча розрахунок автомата по потужності був зроблений правильно, кабель проводки перетином 1,5 мм² був розрахований на 19 А і не міг витримати наявної навантаження.

Щоб вам не довелося братися за калькулятор і самостійно вираховувати перетин електропроводки за формулами, наведемо типову таблицю, в якій легко знайти потрібне значення.


Захист слабкої ланки електричного кола

Отже, ми переконалися, що розрахунок автоматичного вимикача повинен проводитися, виходячи не тільки з сумарної потужності включених в ланцюг пристроїв (незалежно від їх кількості), але і з перетину проводів. Якщо цей показник неоднаковий протягом електричної лінії , То вибираємо ділянку з найменшим перетином і виробляємо розрахунок автомата, виходячи з цього значення.

Вимоги ПУЕ свідчать, що обраний автоматичний вимикач повинен забезпечувати захист найбільш слабкого ділянки електричного кола, або мати номінал струму, який буде відповідати аналогічному параметру включених в мережу установок. Це також означає, що для підключення повинні використовуватися дроти, поперечний переріз яких дозволить витримати сумарну потужність підключених пристроїв.

Як виконується вибір перерізу проводу і номіналу автоматичного вимикача - на наступному відео:

Якщо недбайливий господар проігнорує це правило, то в разі аварійної ситуації, що виникла через недостатній захист найбільш слабкого ділянки проводки, йому не варто звинувачувати вибраний пристрій і лаяти виробника - винуватцем ситуації, що склалася буде тільки він сам.


Якщо недбайливий господар проігнорує це правило, то в разі аварійної ситуації, що виникла через недостатній захист найбільш слабкого ділянки проводки, йому не варто звинувачувати вибраний пристрій і лаяти виробника - винуватцем ситуації, що склалася буде тільки він сам

Як розрахувати номінал автоматичного вимикача?

Припустимо, що ми врахували все вищесказане і підібрали новий кабель , Який відповідає сучасним вимогам і має потрібне перетин. Тепер електропроводка гарантовано витримає навантаження від включених побутових приладів, навіть якщо їх досить багато. Тепер переходимо безпосередньо до вибору автоматичного вимикача за номіналом струму. Згадуємо шкільний курс фізики і визначаємо розрахунковий струм навантаження, підставляючи в формулу відповідні значення: I = P / U.

Тут I - величина номінального струму, P - сумарна потужність включених в ланцюг установок (з урахуванням всіх споживачів електрики, в тому числі і лампочок), а U - напруга мережі.

Щоб спростити вибір захисного автомата і позбавити вас від необхідності братися за калькулятор, наведемо таблицю, в якій вказані номінали АВ, які включаються в однофазні та трифазні мережі, і відповідні їм потужності сумарного навантаження.


Ця таблиця дозволить легко визначити, скільки кіловат навантаження якого номінального струму захисного пристрою відповідають. Як ми бачимо, автомату 25 Ампер в мережі з однофазним підключенням і напругою 220 В відповідає потужність 5,5 кВт, для АВ на 32 Ампера в аналогічній мережі - 7,0 кВт (в таблиці це значення виділено червоним кольором). У той же час для електричної мережі з трифазним підключенням «Трикутник» і номінальною напругою 380 В автомату на 10 Ампер відповідає потужність сумарного навантаження 11,4 кВт.

Наочно про підбір автоматичних вимикачів на відео:

висновок

У представленому матеріалі ми розповіли про те, для чого потрібні і як працюють пристрої захисту електричного кола . Крім того, з огляду на викладену інформацію і наведені табличні дані, у вас не викличе труднощі питання, як вибрати автоматичний вимикач.

Чим небезпечне невідповідність кабелю мережевий навантаженні?
Що це означає?
Для чого потрібні захисні автомати і як вони працюють?
Чим небезпечне невідповідність кабелю мережевий навантаженні?
Як розрахувати номінал автоматичного вимикача?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама