Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вертикальні ферми майбутнього

_________________________________
* Стаття з американського незалежного журналу The Environmental Magazine. В рамках програми Earth Talk - «Розмови про Землю» редакція постійно веде діалог з читачами, відповідаючи на найбільш злободенні питання.

ПИТАННЯ: Розкажіть, будь ласка, про переваги т. Н. вертикальних ферм, або ферм-хмарочосів, над традиційними городами і присадибними господарствами.

ВІДПОВІДЬ: На момент публікації легендарної книги професора Діксона Деспомье «Вертикальна ферма: як нагодувати світ в XXI столітті» про цього різновиду ферм ще ніхто не чув, а сьогодні рух «вертикальних» фермерів завойовує небачену популярність у всьому світі, дозволяючи людям вирощувати зелень і лікувальні трави без пестицидів і гербіцидів на мізерних площах.

На закритих вертикальних фермах для забезпечення ефективного фотосинтезу замість сонця використовується світлодіодне освітлення. Рослини тут можна вирощувати цілий рік, а час вегетації скорочується в 2 рази. Крім того, повністю виключені ризик зараження генетично модифікованими насінням та ймовірність неврожаю через погодні умови.

«В середньому ми за 16 днів вирощуємо то, на що на поле потрібно 30 днів. При цьому використання води скорочується на 95%, а добрив - на 50%. Більш того, ми взагалі не застосовуємо пестициди, гербіциди та фунгіциди. Люди хочуть купувати продукти, які не заражені хімікатами, і ми можемо їм це запропонувати », - пояснює Давид Розенберг, засновник компанії AeroFarms.

Сьогодні його фірма зайнята зведенням самої гігантської в світі вертикальної ферми. Комплекс площею 6410 кв. м вартістю $ 30 млн., розташований на території закритого сталеливарного заводу в Ньюарку, буде щорічно вирощувати до 1 млн. кг кучерявою капусти, рукколи і іншої зелені. На церемонії закладки комплексу в липні 2015 р губернатор штату Нью-Джерсі Кім Гваданьо помітила: «До 2050 р щодня в їжі потребуватимуть 9 млрд. Чоловік, а рішення проблеми ми бачимо прямо перед собою, на цьому майданчику».

Чоловік, а рішення проблеми ми бачимо прямо перед собою, на цьому майданчику»

У Вайомінгу днями завершується будівництво ще однієї вертикальної ферми Vertical Harvest площею 1250 кв. м, при цьому на землі вона займає всього 0,04 га і розташовується по сусідству з самим звичайним гаражем. Керівництво компанії планує вирощувати тут до 45 000 кг томатів, лікувальних трав і пряної зелені в рік. Для прикладу: щоб організувати традиційну ферму з такою річний продуктивністю, треба було б не менше 2 га землі. «Ми тут замінюємо продукти, що завозяться з Мексики і Каліфорнії, і місцевій громаді наш проект припав до душі», - пояснює засновник компанії Пенні Макбрайд.

Першопрохідцем в цій галузі в США прийнято вважати компанію FarmedHere, що відкрила вертикальну ферму на території покинутого складського приміщення в промисловому передмісті Чикаго ще в 2013 р Тепер ферма, першої в країні отримала сертифікат виробника органічних продуктів від міністерства сільського господарства, забезпечує своєю продукцією весь мегаполіс. При цьому повторно використовує 97% води, що витрачається, не застосовує гербіцидів і пестицидів.

Теплиця на даху в Ванкувері, Канада // news
Теплиця на даху в Ванкувері, Канада // news.xinhuanet.com

«Рослини отримують більш якісне харчування, їм забезпечені ідеальні умови зростання. Більш того, ми за допомогою освітлення, температурного режиму, регулювання вологості і подачі поживних речовин завжди маємо можливість підкоригувати смак і аромат кінцевого продукту. Ми провели безліч «сліпих» тестів з кращими кухарями Чикаго, і наші овочі незмінно ставали переможцями ».

© 2015 E / The Environmental Magazine / TNS

Шановні читачі, PDF-версію статті можна скачати тут ...

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама