Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Будинок з бруса: етапи будівництва

Брус користується заслуженою популярністю серед забудовників. Це найбільш доступний і простий в освоєнні з точки зору технології матеріал. у статті «Будинок з бруса: матеріали та інструменти» ми вже розглянули основні різновиди та особливості бруса, а також інструментів, які будуть потрібні при будівництві. Сьогодні ми розберемо основні етапи будівництва будинку з бруса своїми руками.

Перейдемо до основних етапів будівництва будинку з бруса.

  • Фундамент - основа будинку, до його зведення треба підходити з особливою увагою. При плануванні будівництва необхідно заздалегідь продумати особливості місцевих ґрунтів. Вибрати відповідний тип фундаменту допоможе стаття «Як вибрати тип фундаменту» . Якщо планується будувати стрічковий фундамент, то з подробицями можна ознайомитися в статті «Який стрічковий фундамент легше побудувати - збірний або монолітний?» . Додамо тільки, що для дерев'яного будинку не буде потрібно такого міцного підстави, як для цегельного. Як матеріал можуть використовуватися блоки ФБС або природний камінь з армопояс. При будівництві фундаменту важливо відразу подбати про рівній поверхні. Для цього можна скористатися гідрорівнем або нівеліром.
  • Стіни - основна коробка будинку, що складається з вінців. Вінець - це ряд пиломатеріалів (в нашому випадку бруса), які розташовуються перпендикулярно один одному і об'єднуються за допомогою замкових елементів. Стінна коробка збирається повенечно, тобто з нижнього ряду до верхнього. Перший ряд називається окладних вінець, його монтаж - одне з найвідповідальніших заходів у всьому будівництві.

Перший ряд називається окладних вінець, його монтаж - одне з найвідповідальніших заходів у всьому будівництві

Окладних вінець на фундаменті з каменів з гідроізоляцією з руберойду

  • Окладних вінець - перед початком установки окладного вінця поверхню фундаменту очищається від сміття і покривається шаром гідроізоляції. В якості гідроізоляції використовується руберойд, який викладається в два шари. Зверху на руберойд кладуться підкладні дошки, попередньо оброблені антисептичними засобами.

Зверху на руберойд кладуться підкладні дошки, попередньо оброблені антисептичними засобами

Підкладні дошки укладаються між окладним вінцем і шаром руберойду

Підкладні дошки не є першим вінцем. Нижня частина будинку піддається самому агресивному впливу навколишнього середовища. Коли деревина прийде в непридатність завжди простіше замінити підкладні дошки, ніж міняти цілий вінець.

  • Коли підкладні дошки укладені, можна приступати до установки обвідного вінця. Найвідповідальніше місце - це кутові з'єднання, перший вінець укладається на половину дерева, тобто у змикаються брусів зрізається у одного - верхівка, в іншого - низ. Всі з'єднання укладаються з утеплювачем.

Всі з'єднання укладаються з утеплювачем

З'єднання в половину дерева зазвичай робиться для обвідного вінця коли Ви створюєте з'єднання половину дерева користуємося циркулярною пилкою, ножівкою. Розмітку наносимо за допомогою куточка.

  • Пол - При кладці окладного вінця кладуть і чорнову підлогу, як опора служить черепної брус розмірами 50х50 мм, зверху на нього укладаються дошки чорнової підлоги 20 мм, між брусами кладуться лаги для майбутнього чистового статі. З'єднання з зовнішнім вінцем відбувається за допомогою «ластівчин хвіст».

З'єднання «ластівчин хвіст» використовується для перпендикулярного приєднання внутрішніх брусів до основного вінця З'єднання «ластівчин хвіст» використовується для перпендикулярного приєднання внутрішніх брусів до основного вінця

Від якості з'єднань залежить теплова ефективність стіни будинку. Існують два типи з'єднань: «в чашу» і «в зуб». «У чашу» бруси можуть стикуватися двосторонніми пазами (по 1/4 з верхньої та нижньої сторони) і чотиристоронніми пазами. До сполученням «в зуб» відносяться з'єднання встик (за допомогою скоб або цвяхів), за допомогою клина або «ластівчин хвіст» і на корінний шип.

З'єднання встик - найпростіше з точки зору реалізації, але одночасно і найхолодніше. При з'єднанні за допомогою клина головною сполучною елементом виступає шпонка, таке з'єднання виходить набагато тепліше. Стиковка на корінний шип - один з найефективніших способів кутового з'єднання. В одному брусі вирізається виступ (шип), в іншому - паз.

Приклад кутового з'єднання на корінний шип Приклад кутового з'єднання на корінний шип

  • Другий вінець викладаємо, як і перший, тільки кутові з'єднання робимо на корінний шип. Випилювати шип найкраще за допомогою циркулярної пилки. У тих місцях, де пила НЕ пролазить можна скористатися ножівкою. Залишки дерева збиваємо стамескою. За таким же принципом виконуємо паз під шип. Між з'єднувальними елементами має залишатися відстань під утеплювач.

Під час роботи не забуваємо торцевать бруси циркулярною пилкою і обробляти їх антисептичними засобами.

  • Для з'єднання двох брусів, що лежать в одному ряду, також робимо з'єднання на шип - паз. З тією відмінністю, що стикувальні елементи робляться по центру. Для випилювання шипа користуємося циркулярною пилкою і ножівкою , Паз можна висвердлити за допомогою дрилі , Просвердливши отвори з двох сторін. Після підгонки і утеплення з'єднання фіксується скобою або цвяховий пластиною. Стикування по довжині роблять так, щоб не виходив один суцільний вертикальний шов, для цього матеріал кладуть «вразбежку», тобто кожен парний ряд починають з половини, а не з цілого бруса.

Подовження горизонтального ряду вінця Подовження горизонтального ряду вінця. Шип при цьому розташовується в центрі торця, а не з краю, як при кутовому з'єднанні

  • Після укладання двох рядів в них свердляться наскрізні вертикальні отвори, куди кувалдою вбиваються нагелі . Коли всі ряди закріплені, можна переходити до утеплення. Для цього розкладається пакля і мох. Мохом Конопатити все з'єднувальні шви, це забезпечує не тільки теплоізоляцію, але і надає антисептичний ефект на час будівництва.

Нагелі встановлюють в стіни в шаховому порядку Нагелі встановлюють в стіни в шаховому порядку

Нагель не повинен заходити в отвір з упором, він повинен бути трохи менше, ніж діаметр свердла дрилі. Інакше при усадці будинку конструкція може повиснути на нагелях.

  • Окосячка - щоб спорудити косяки до дверей і вікон, необхідно взяти брус потрібної довжини, потім в ньому за допомогою циркулярної пилки зробити два паралельних пропила. Центральна частина бруса між двох пропилов знімається за допомогою стамески . Щоб було простіше знімати, можна між двома першими пропилами пройтися ще кілька разів циркулярною пилкою. Так конструкція послабиться і деревину можна буде легко витягти. Вертикальний елемент окосячкі повинен замикатися з горизонтальним елементом, на ньому робляться косі пази. Для їх виготовлення можна використовувати пилку і сокиру. Для посилення конструкції окосячкі можна додати поріг, який з двох сторін має шип і вставляється в пази вертикальних брусів.

Поріг окосячкі скріплює її в нижній частині Поріг окосячкі скріплює її в нижній частині. Стикування відбувається за допомогою входження шипа в паз

  • Готова окосяка вставляються в дверні або віконні прорізи, для цього в брусі вирубується сокирою і випилюється пилкою паз. Його можна починати випилювати ще в процесі монтажу стіни.

Верхній елемент з'єднується за допомогою косого паза Верхній елемент з'єднується за допомогою косого паза

При будівництві під рукою завжди треба мати проект, щоб не пропустити двері і вікна. Окосячку можна встановити відразу після кладки окладного вінця за розмірами з проекту будови. Зверніть увагу, що між брусом над дверним прорізом і окосячка має бути вільний простір для полегшення усадки будинку.

  • Віконні отвори - слабке місце будинку під час будівництва. Щоб зміцнити отвору деякі бруси залишають в довжину стіни. На вікні виходить подоба решітки з горизонтальних брусів.

Частина брусів в віконних отворах залишається на всю довжину, щоб матеріал не повело Частина брусів в віконних отворах залишається на всю довжину, щоб матеріал не повело

Окосячка робиться не тільки, щоб в майбутньому встановити вікна та двері, а й для фіксації каркаса дверних і віконних прорізів при усадці будинку. Якщо двері або вікна встановити безпосередньо в брус за допомогою жорстких кріплень, то це буде перешкоджати усадки.

  • Коли вся стіна готова, починається будівництво даху. Зведення даху пов'язано з різними конструктивними особливостями. Наприклад, кроквяна система (система брусів, які формують каркас даху) буває наслонних і висить. Висяча спирається на зовнішню стіну будинку, а наслонних - на зовнішню і внутрішню. Класичною дахом будинку з бруса є двосхилий дах з трикутним фронтоном. Ця конструкція відрізняється високою міцністю і стійкістю до вітрових навантажень. У зимовий період сніг не накопичується на покрівельному покритті, а скочується вниз.
  • Брус, до якого кріпиться дах, називається мауерлат. Якщо фронтон будинку буде зводитися за каркасною технологією, то ноги кроквяної системи фіксують на мауерлат жорстким з'єднанням. Для цього використовується система кріплення шип-гніздо, додаткове кріплення здійснюється за допомогою куточків на саморезах , цвяхах або скобах . Якщо фронтон будинку робиться з бруса, то кроквяну систему встановлюють на ковзаючі кріплення, які не забезпечують повністю монолітного стану даху, при цьому забезпечується вільна усадка матеріалу.

Кріплення кроквяної системи до мауерлату Кріплення кроквяної системи до мауерлату

  • Для фіксації кроквяної системи на час будівництва встановлюють обрешітку даху. Решетування - це брус або дошки, які закріплюються перпендикулярно кроквах. Вибір матеріалу для обрешітки залежить від типу покрівлі. Для важкого покрівельного матеріалу потрібно брус, а для м'якого - дошка.

Зведення будинку з бруса - це складний процес, який включає в себе велику кількість різних робіт. Ми торкнулися лише загальні принципи при будівництві стін і основний коробки будинку, за рамками статті залишилися такі важливі питання, як будівництво даху, настил підлоги, облицювання та утеплення.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама