Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

варильні печі

Печі і каміни | №5 (55) '2011

Сучасне житло нерідко оснащується каміном, який стає центром спілкування і відпочинку. Але необхідно враховувати і утилітарні запити - зокрема приготування їжі на вогні. Тому черговий «круглий стіл» присвячений варильних печей.

  • Печі і каміни |  №5 (55) '2011   Сучасне житло нерідко оснащується каміном, який стає центром спілкування і відпочинку

    Грінзайд Михайло

  • Олексій Москальов

  • Сергій Насонов

  • Євген Фельдман

  • Андрій Рад

  • Юрій Шатов

У роботі «круглого столу» взяли участь:
- технічний директор представництва компанії Tulikivi в Росії Михайло Грінзайд;
- директор з регіонального розвитку компанії «АРТ-ТОН Каміни» Олексій Москальов;
- директор компанії «Белфорт Камін» Сергій Насонов;
- представник компанії «Європейські каміни» Євген Фельдман;
- менеджер салону камінів компанії «Центр камінів і котлів» Андрій Рад;
- менеджер відділу продажів компанії «Салони камінів Flambis і Godin» Юрій Шатов.

Кіо: Почнемо з визначення: що таке варильна піч? Здавалося б, тут все ясно, але існують, напевно, і чисто технічні критерії, за якими певні печі відносять саме до цього виду?

С.Насонов | Все досить просто. Головний критерій, за яким піч відносять до цього класу, - можливість використовувати її для приготування їжі. Саме для приготування, а не, скажімо, для розігріву. Як правило, для того щоб приготувати їжу, потрібні для варки поверхня або духову шафу. На практиці наявність варильної поверхні - обов'язкова умова. Моделей печей з духовою шафою менше. Отже, якщо у печі є спеціально призначена для приготування їжі поверхню, то ми сміливо можемо називати її вручений.

А.Москалев | Про те, що таке варильна піч, говорить сама назва. Це піч, на якій можна готувати їжу. Я буду говорити про виручених печах на прикладі продукції двох італійських виробників (як відомо, італійці - майстри приготування різноманітних і оригінальних страв). У заводу Piazzetta існує лінія виручених печей - від звичайних до великих, більше схожих на частину кухні. Крім приватних будинків, Piazzetta забезпечує своїми печами половину ресторанів Італії. Ці печі гарні, зручні, функціональні і якісні. Вони дозволяють варити і смажити на конфорці, запікати в духовці, а є і спеціальні печі для приготування піци і пиріжків, лаваша і хліба. Деякі моделі укомплектовані грилем.

Завод Wekos повністю спеціалізується на виручених печах. Вони легкі в установці, компактні і разом з тим поєднують в собі всі необхідні для приготування їжі функції.

Ю.Шатов | На сьогоднішній день поняття «варильна піч» об'єднало практично всі різновиди печей, за допомогою яких можливе приготування їжі. Печі можуть мати поверхні з чавунними конфорками, духові шафи, чавунні решітки в осередку печі. Сучасне виробництво, маючи в своєму розпорядженні високоякісними матеріалами, такими, як термостійкий і термопластичний чавун, жаростійкий Корте-сталь, теплонакопичувальне литий шамот, дозволило відійти від класичної громіздкою цегляної печі в бік витончених, красивих, зручних і економічних рішень.

М.Грінзайд | Варто уточнити для читача деякі терміни, які застосовуються для позначення елементів вручений печі і їх різновидів. Наприклад, духова шафа - це вбудований в піч металевий ящик, в якому температура, як правило, не піднімається вище 200 ° С. У ньому дров, звичайно, немає, а нагрівається він за рахунок вогню з топки, який його як би обтікає. Піч для випічки хліба не слід плутати з духовкою - це повноцінна кам'яна топка, в якій горять дрова. Температура там може досягати 350 ° С.

А.Советов | Можна було б назвати предмет розмови опалювально-варильні печами, оскільки опалювальна функція в тій чи іншій мірі в них все одно присутній. Ці печі, як правило, не тільки варять і смажать, але і опалюють приміщення. Для виконання кулінарних процедур вони зазвичай оснащуються варильною поверхнею і духовкою. Є деякі моделі, в яких ще влаштований і додатковий відсік для підтримки температури їжі (наприклад, печі Sideros італійського виробництва). Також більшість таких печей забезпечені ящиком для посуду.

Е.Фельдман | Крім використання природної опалювальної складової вогнища, призначеного для виручених операцій, людина постійно і свідомо прагнув надати тепловим пристроїв різні функції, що і привело до створення двухцелевой - опалювально-варильних - печей. Вони забезпечують тепло і затишок в домі, економію палива, займають, як правило, невелику площу, зручні в експлуатації. Такі печі зазвичай мають два димоходу: річний, за яким дим прямо з плити потрапляє в димову трубу, і зимовий, коли гарячі гази з плити направляються по каналах і нагрівають піч.

У простій по конструкції плиті тепло з топливника надходить під чавунну плиту, потім по вивідній каналу - в трубу або опалювальний щиток. У плитах інших конструкцій гази також направляються спочатку під плиту, звідти - під духовку, омиваючи її з трьох сторін, потім йдуть в трубу або опалювальний щиток.

Кухонні плити призначені не тільки для опалення приміщення, а й в першу чергу для приготування їжі, випікання борошняних виробів, нагрівання води, сушіння продуктів. Розмір, комплектація і оформлення їх можуть бути різними. Камера згоряння традиційно розташована на фасадній частині печі. Духовка зазвичай розміщується справа або зліва від топливника, а також над топкою. Камери для сушіння (наприклад, ягід чи грибів) і приготування соусів, як правило, знаходяться поруч з духовкою. Вінчає піч панель, що дозволяє готувати їжу в каструлі або на сковороді.

Смак приготовленої на вогні їжі високо цінується, а задоволення від споглядання живого вогню, комфортне тепло і зовнішня естетика роблять наявність опалювально-варильної печі на кухні дуже приємним.

Кіо: Які різновиди виручених печей існують, які їхні споживчі властивості?

  • © Piazzetta / «АРТ-ТОН Каміни»

  • © Tulikivi

  • © Tulikivi

  • © Chazelles / «Європейські каміни»

  • © Wekos / «АРТ-ТОН Каміни»

А.Советов | Є варильні печі, які спочатку збираються кладки способом, а потім в них інтегруються чавунні елементи (для варки поверхня, решітка, засувка і т.д.). Однак більшість печей випускається серійно в заводських умовах. Ці печі більш надійні і якісні. До того ж вони мають гарантійний термін від виробника.

С.Насонов | Варильні печі можна класифікувати за різними ознаками (кладка вручну або заводське виготовлення, по потужності, по наявності духової шафи і т.д.). Якщо говорити про конкретні моделі, то асортимент варильних чеських печей-камінів АВХ можна умовно розділити на кухонні плити з великою варильною поверхнею і духовою шафою і на порівняно прості печі-каміни з варильною поверхнею. До першої групи належать велика кухонна плита, кухонна плита з духовкою і зі склокерамікою. До другої групи - моделі Tyrolia, Lappi, Star, Falun, Nordik.

А.Москалев | Заводи Piazzetta і Wekos пропонують стаціонарні готові печі. Печі Piazzetta працюють тільки на дровах. Варильні печі Wekos - комбіновані: в них для розігріву вручений поверхні можна використовувати дрова або газ або ж і дрова, і газ одночасно. Про те, що в них варильні функції поєднуються з опалювальними, також говорить сама назва виробу - опалювально-варильна піч.

Ю.Шатов | Якість цегляних печей сильно залежить від різних чинників, на які споживач не в силах вплинути. Тому до вибору даного типу печі треба підходити з особливою обережністю. Печі іменитих виробників виготовляються на високотехнологічному виробництві майстрами з великим досвідом роботи. Щодо палива потрібно зауважити: якщо ми говоримо про печах, що дозволяють насолоджуватися не тільки теплом, але і неповторною грою вогню, то в них використовуються тільки традиційні дрова листяних порід.

Е.Фельдман | Якщо виключити з обговорення традиційні цегляні печі для опалення, мають плиту для приготування їжі, то принципово можна виділити два типи печей. Перші виготовлені промисловим способом і повністю готові до установки. Як приклад можна привести величезний асортимент печей італійської фабрики Nordica. Другі є окремі елементи у вигляді камери згоряння, духовки, плити і вимагають облаштування в цільної інтер'єрної конструкції, наприклад, з цегли. На сьогоднішній день все більшої популярності набувають саме індивідуальні печі, що дозволяють врахувати побажання і переваги власника по комплектації, стилю і естетиці. Одна з переваг технічного прогресу в тому, що він дає можливість отримувати задоволення від речей, здавалося б, залишилися в минулому. Наприклад, продукція Hergom (Іспанія) демонструє всі останні досягнення і технології при створенні ідеальних дров'яних топок і духовок. Вони відрізняються вдосконаленим контролем температури, скороченим часом приготування їжі і наявністю окремої духовий камери, щоб дим і сажа не псували смак їжі. У моделі Aranda суміщений модуль «топка плюс духовка» ідеально вписується в будь-який конструктив, залишаючи покупцеві свободу вибору форми і дизайну печі. А відкрита чавунна духовка Asador, укомплектована гриль-гратами і ліхтарем для освітлення, органічно вбудовується в будь-яку піч. Такі печі призначені для установки як в приміщенні, так і на відкритому повітрі. І в них можна готувати будь-які страви традиційної та сучасної кухні.

М.Грінзайд | Серед варочно-опалювальних печей від компанії Tulikivi є печі з двома топками: одна - для нагріву плити з чавунною поверхнею, інша - безпосередньо хлібна піч. У хлібної печі запікають пироги, піцу, рибу у фользі. Якщо нагріти її до 150-200 ° С, в ній можна смажити або тушкувати м'ясо. При температурі 150 ° С вона годиться для приготування каші. Притому тепло розподіляється в духовці рівномірно, в тому числі і зверху.

Існують варіанти, в яких камін і хлібна піч об'єднані в одному корпусі. У них реалізована запатентована Tulikivi технологія подвійного згоряння, яка дає можливість приєднувати такі печі тільки до одного димоходу і користуватися топками по черзі. При цьому незалежно від того, яка частина печі протоплюється, нагрівається весь її обсяг повністю. Вага подібних печей варіюється від 1750 до 3370 кг.

У камінах реалізується технологія подвійної подачі повітря: кисень, необхідний для горіння, поступає в топку не тільки через колосники, а й через суцільну щілину, розташовану по периметру топки, що забезпечує більш рівномірне і безперервну подачу вторинного повітря горіння, підвищує ККД, зменшує викид чадного газу в атмосферу і значно скорочує витрату дров (до 8 кг на одну тонну приладу).

Звичайно, є в асортименті Tulikivi і варильні печі з однієї топкою. Вони, як правило, оснащені чавунним духовою шафою. Нагріті в топці гази розігрівають спочатку плиту, а потім духовку, після чого відводяться в димар. Габарити духових шаф варіюються в залежності від моделі. Висота становить, як правило, 20 см, ширина - 35-45 см, глибина - 31-90 см. Для приготування їжі в кухонних печах використовують жаростійкий посуд з кераміки, чавуну, талькомагнезита тощо.

Кіо: Які конструкції і матеріали використовуються в сучасних виручених печах?

  • © Wekos / «АРТ-ТОН Каміни»

  • © Wekos / «АРТ-ТОН Каміни»

  • © «Белфорт Камін»

  • © «Белфорт Камін»

  • © Hergom / «Європейські каміни»

Ю.Шатов | Чавун - найпоширеніший матеріал, що використовується у виробництві сучасних печей. Мова при цьому йде про низьковуглецевих сплаві, легованому спеціальними компонентами для досягнення підвищених властивостей термостійкості і термопластичности. Традиційне розташування варильної поверхні або духової шафи - над топкою печі. Це дозволяє більш ефективно використовувати тепло для приготування їжі і економить простір у приміщенні.

А.Москалев | Матеріалом для облицювання печей Wekos є кераміка. Набори керамічних плиточок вельми різноманітні і до того ж їх можна легко замінити, відвернувши один гвинт. Завдяки нескладної операції вогнище придбає зовсім інший вигляд. У ряді випадків використовуються змінні секції: з їх допомогою можна підлаштуватися під новий інтер'єр або змінені запити господаря, не змінюючи саму піч.

Печі Piazzetta виробляються тільки з натурального мармуру різних сортів і фактур: состаренного за спеціальною технологією, з бучардованной (шорсткою) поверхнею, різних цветофактурних комбінацій. Для обробки служить деревина.

А.Советов | Опалювально-варильні печі конструюються таким чином, щоб тепло по спеціальних каналах подавалося і до духовки, і до вручений поверхні, але є і спеціальні пристрої в печах, які вимикають ту чи іншу функцію. Як правило, для виготовлення опалювально-варильних печей застосовується чавун, але іноді і інші метали. У деяких печах для зовнішньої обробки використовується кераміка.

С.Насонов | Мабуть, найпоширеніша модель варильної печі - «буржуйка», невелика, заводського виготовлення піч зі сталі з вертикальним форм-фактором, щодо невеликою потужністю і варильною поверхнею, розрахованої для приготування однієї страви: на ній може вміститися лише каструля або чайник. Є серед них моделі, «облагороджені» кахельної облицюванням, що значно підвищує інтер'єрну складову печей.

Популярні також класичні кухонні плити. У них вручений поверхнею можуть служити як традиційні чавунні «млинці», так і сучасна склокераміка. Є у кухонних плит і варіанти з духовкою. Окремо стоять варильні печі ексклюзивного дизайну - для тих, хто навіть в кухонному вогнищі хоче бачити вишуканий предмет інтер'єру. Зазвичай в таких печах використовуються оригінальні облицювання з кахлю або інших традиційних пічних матеріалів.

Е.Фельдман | Починаючи з покупцем розмова про вибір вручений печі, консультант, як правило, згадує про можливість як горизонтального, так і вертикального розташування основних елементів печі: паливної камери і духовки. Цікаво, що при вертикальному розташуванні піч також може оснащуватися поверхнею з чавуну. Безумовно, вибір такої моделі виправданий, якщо піч не використовується для систематичної готування або при нестачі місця на кухні. Більш традиційна і зручна на кухні піч з горизонтальним розташуванням топки і духовки, при цьому загальна висота печі комфортна для спостереження за підготовлювану на варильній поверхні їжею і не перевищує 80 см.

Італійська фабрика Nordica має в своїй лінійці практично всі варіанти компонування печей, пропонуючи при цьому ще й вибір їх за розмірами.

Величезне задоволення може принести власникові піч Tulikivi. Крім традиційних печей, укомплектованих вбудованої духовкою, фінський концерн пропонує і опалювально-варильні печі з духовою шафою і варильною поверхнею, спочатку призначені для кухні.

М.Грінзайд | Кухонні печі Tulikivi об'єднують можливості ефективно обігрівати приміщення і готувати їжу з ароматом диму. Якісний обігрів забезпечується перш за все за рахунок матеріалу, з якого вони виготовлені, - природного каменю талькомагнезита. Він має високу теплоємність, а значить, і здатністю довгий час віддавати в приміщення накопичене тепло. Крім того, цей камінь має і високу теплопровідність, за рахунок чого піч після розпалювання швидко прогрівається і починає випромінювати тепло. Треба сказати, що печі з талькомагнезита в залежності від ваги і конструкції можуть опалювати приміщення від 40 до 130 м².

Кіо: Які вимоги до місця установки варильної печі і її монтажу?

  • © Hergom / «Європейські каміни»

  • © GODIN / «Салони камінів Flambis і Godin»

  • © Tulikivi

  • © GODIN / «Салони камінів Flambis і Godin»

А.Москалев | Вимоги такі ж, як для звичайних печей і камінів. Треба тільки враховувати, що у вручений печі крім топки є і духовка (а іноді не одна), і панель, і гриль, при цьому для кожного елемента потрібен окремий димохід.

А.Советов | Головне - дотримання пожежних норм і будівельних правил. Якщо така піч встановлюється в дерев'яному будинку, то вона повинна екранувати від горючих поверхонь.

Ю.Шатов | Вимоги до установки печі дійсно продиктовані передусім заходами безпеки. Основна вимога стосується відстані від печі до горючих конструкцій. Від задньої або бічної стінки печі ця дистанція повинна складати 0,5 м, а з використанням теплоізоляційного захисту горючих конструкцій - 0,25 м. Перед дверцятами печі необхідно простір для вільного доступу не менше 1,5 м. Пол під піччю, а також не менше ніж 0,5 м простору перед піччю повинні бути захищені від загоряння. Незгораюче простір перед піччю повинна бути не менше ніж на 0,2 м ширше дверцята топки.

С.Насонов | Монтаж вручень печі принципова НЕ відрізняється від монтажу звічайної печі-каміна. Однако все ж є очевідні Особливості. Наприклад, через те що верхня частина плити - це робоча поверхня, більшість таких печей мають задній вихід димоходу. Відповідно, необхідно або передбачити додатковий простір для димоходу за піччю, або відразу «відвести» димохід в сусіднє приміщення, а краще, якщо це можливо, на зовнішню сторону будинку. Також можна відзначити, що варильні печі повинні встановлюватися в приміщенні, призначеному для приготування їжі, тобто на кухні. Як правило, площа кухні досить обмежена, і всі зони в ній чітко розділені по функціональному призначенню, тому бажано вже на етапі будівництва мати дизайн-проект кухонного простору з конкретною моделлю вручений печі та димаря, щоб при монтажі печі не виникло перешкод.

Кіо: Ринок пропонує варильні печі з самим різним набором властивостей. Як в них розібратися споживачеві, щоб зробити правильний вибір?

М.Грінзайд | Вибір типу кухонної печі залежить від умов, в яких її передбачається використовувати. Для дачі більше підійде піч з чавунною плитою, щоб приготування їжі не залежало від наявності або відсутності електрики в заміській місцевості. У будинку постійного проживання можна встановлювати всі інші варіації: піч з плитою, піч з плитою і духовкою, камін з духовкою, окрему велику духовку. Якщо потрібно регулярно готувати їжу, то варто вибрати окрему духовку ( «хлібну піч», як її називають фіни) або печі з вбудованою духовкою. Якщо ж в першу чергу необхідний камін, але хотілося б час від часу і їжу готувати, то краще за все з цим впорається камін з духовкою.

А.Советов | Все опалювально-варильні печі, як правило, встановлюються всередині будинку. Тому тут, в принципі, не так важливо, буде цей будинок тимчасового або постійного проживання. Для пікніка на вулиці найчастіше використовуються вуличні барбекю.

С.Насонов | На дане питання краще за все відповісти на конкретних прикладах. Для вуличного приготування підійде і невелика піч Kabourek з елементами кахельної облицювання. Крім того, знявши верхні чавунні пластини, на ній можна посмажити шашлик.

Печі Tyrolia, Lappi, Star, Falun обігріють невелике дачне приміщення і одночасно дозволять приготувати їжу. Основна їхня перевага - відносна дешевизна і компактність. Кухонні плити зі сталі (в модифікаціях з духовкою або без неї) найкраще вбудувати на дачі в кухонний гарнітур. І нарешті, велика кухонна плита з кахельної облицюванням. Ця вишукана модель потребує до себе спеціального підходу і повинна бути центром уваги в приміщенні, де буде встановлена. Приготування їжі на такій печі, безумовно, принесе її власникові і естетичне задоволення.

А.Москалев | Печі Piazzetta встановлюють в міських і заміських будинках, в ресторанах і готелях. Вони доречні скрізь, крім пікніка, тому їх не розміщують на вулиці. А ось відносно легкі і зручні в установці варильні печі Wekos можна використовувати і в цьому випадку.

Ю.Шатов | Тут ми повинні розділити печі за таким критерієм, як можливість спостерігати вогонь через дверцята зі склом. Опалювальних печей без скляні дверцята, але з варильною поверхнею або духовою шафою саме місце на кухні або в холі. Дані печі можна вважати технічними. Часто для їх розпалювання використовують паливо у вигляді брикетів або пеллет. Якщо ж ми можемо насолоджуватися видом вогню, то таку піч гріх ховати, її можна поставити в їдальні або вітальні, щоб створити затишок в домі. Для веранди або зимової альтанки, для пікніків на свіжому повітрі підійде невелика чавунна піч з висувною чавунною решіткою в осередку, на якій можна запекти, наприклад, шматок м'яса.

Е.Фельдман | Вибираючи опалювально-варильну піч для житла (будь це гостьовий будинок, дача або особняк для постійного проживання), важливо оцінити не тільки бажану комплектацію, але і її розміри, використовувані для обробки печі матеріали, а також стиль інтер'єру. Звичайно, конструкції великих розмірів з натурального каменю (наприклад, Patrimonio від Chazelles), що нагадують за своєю суттю симбіоз каміна і російської печі, вимагають об'ємного приміщення, точного попадання в стиль, а крім цього, ще й істотних фінансових вкладень.

Традиційні металеві печі стандартних розмірів, «одягнені», наприклад, в кераміку, прекрасно вписуються практично в будь-який кухонний конструктив, являючи собою найнеобхідніший набір: топку, духова шафа і варильну панель. Такі печі, крім усього іншого, дають покупцеві можливість вибору цінової категорії в залежності від комплектності та рівня обробки. З них завжди можна підібрати багатофункціональну піч як для маленького садового будиночка, так і для розкішної кухні в модному сьогодні стилі арт-деко.

Кіо: Які тенденції в розвитку виручених печей?

С.Насонов | Варильні печі - досить консервативний клас опалювальних приладів. Все-таки їх основна функція - приготування їжі та одночасний нагрів приміщення. У наших бабусь цю функцію виконувала класична російська піч, навички в кладці якої передавалися з покоління в покоління. Сучасні технології та матеріали помітно зменшили габарити печей, одночасно підвищивши їх ККД. Тенденції сьогоднішнього дня поширюються на використання нових матеріалів, нових дизайнерських рішень. Важливим аспектом розвитку є і підвищення зручності приготування, так як регулювати процес горіння дров складніше, ніж нагрівання електричної плити. Чеський виробник АВХ не тільки пропонує споживачеві найсучасніші технології, а й стежить за тим, щоб приготування їжі приносило задоволення її власнику.

А.Советов | Основні тенденції в розвитку виробництва опалювально-варильних печей пов'язані із забезпеченням безпеки, екологічності та економічності приладів, так як вимоги до цих параметрах зростають з кожним роком. Фірми - виробники печей постійно змагаються, досліджуючи і покращуючи характеристики цих приладів. Деякі компанії особливу увагу приділяють креативним дизайнерським рішенням.

Ю.Шатов | Піч з можливістю приготування їжі - такий же предмет інтер'єру, як і інші, і до нього пред'являються такі ж вимоги відповідно до сучасних напрямків дизайну середовища.

Дякуємо учасникам «Круглого столу» за надані матеріали та ілюстрації

  • Печі і каміни | №5 (55) '2011 Каміни з водяним контуром

    Власники класичних дров'яних камінів добре знають, що сам по собі цей генератор тепла здатний обігріти лише те приміщення, де він встановлений, і, можливо, ще одну або кілька суміжних кімнат. Побудувати повноцінну опалювальну систему всього приватного будинку допоможе водяний контур ...

  • Печі і каміни | №4 (54) '2011 сучасні буржуйки

    Колись буржуйка асоціювалася тільки з порожнім бочонком, в якому виконані два отвори: через одне з них завантажувалося паливо, а інше використовувалося для підключення пристрою до димоходу. Незважаючи на такий оригінальний зовнішній вигляд, подібні вироби чесно служили багатьом поколінням людей, обігріваючи житла самого різного рівня ...

  • Печі і каміни | №4 (54) '2011 Барбекю і садові будиночки-гриль

    І садові барбекю, і будиночки гриль - це центри спілкування на заміській ділянці. Друзі та домочадці збираються в них не тільки заради святкового столу, а й для душевного спілкування ...

Кіо: Почнемо з визначення: що таке варильна піч?
Здавалося б, тут все ясно, але існують, напевно, і чисто технічні критерії, за якими певні печі відносять саме до цього виду?
Кіо: Які різновиди виручених печей існують, які їхні споживчі властивості?
Кіо: Які конструкції і матеріали використовуються в сучасних виручених печах?
Кіо: Які вимоги до місця установки варильної печі і її монтажу?
Як в них розібратися споживачеві, щоб зробити правильний вибір?
Кіо: Які тенденції в розвитку виручених печей?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама