Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Типи і сорти чаю

Залежно від обробки чайного листа, і тільки від цього, розрізняють чорний, зелений, червоний і жовтий чай.
Чорний чай - це лист, який пройшов усі етапи обробки (завяливание, скручування, ферментація, сушка, сортування).
Зелений проходить тільки скручування і сушку. Його називають ще неферментованого. Між ними - жовтий і червоний чаї. Це лист, який пройшов завяливание, часткову ферментацію, скручування і сушку.
Жовтий чай ближче до зеленого, червоний - до чорного. За характером механічної обробки чорні і зелені чаї діляться на розсипні, пресовані та екстраговані.

Найбільш популярні розсипні, або байхові чаї. Назва "байховий" походить від китайського "бай-Хоа" - "біла вія". Так поетично називають тіпс - ледь розпустилася бруньку з легким нальотом, що надає чаю особливу тонкість. Чим більше тіпсів в розсипному чаї, тим вище цінність чаю. Чорні байхові чаї поділяються на листові (великі), ламані (середні), дрібні (висівки, крихта) і квіткові. Зазвичай ламані сорти містять значну частку більш молодих пагонів, в той час як листові сорти складаються з більш зрілих і жорстких листя. Є ще й більш складна єдина міжнародна класифікація листового й ламаного чаю в залежності від роду листа.

Листові і ламані чаї:
"Флауері Пеко" (Flowery Pekoe - "FP") - чай, що містить не надто скручені листи;
"Оранж Пеко" (Orange Pekoe - "OP") - другі листочки, що дають апельсиновий колір;
"Пеко" (Рekoe - "P") - чай, що містить товсті, жорсткі, не надто скручені листя;
"Пеко Сушонг" (Pekoe Souchong - "PS") - чай, що містить найбільш великі частини листя.

Ламані (середні) чорні чаї:
"Брокен Оранж" (Вroken Оrange - "BOР") - чай ​​зі значною домішкою листових нирок. Основний серед ламаного чаю;
"Брокен Пеко" (Вroken Рekoe - "BP") - чай, що містить багато листових прожилок;
"Брокен Пеко Сушонг" (Broken Pekoe Souchong - "BPS") - чай, що містить найбільш великі частини листя, звиті кульками;
"Пеко Дасть" (Pekoe Dust) - найбільш подрібнений чай.

Дрібні чорні чаї:
"Фаннінгс" (Fannings - "Fngs") - висівки, порошковий чай зі старого листя;
"Дасть" (Dust - "D") - крихта, найбільш подрібнений чай, застосовується для пакетування.

Квіткові чаї:
Квітковий чай не має квіткового аромату і не містить квіток чаю (вони у виробництві чаю не використовуються). Це чай вищого сорту, "супер", з дуже високим вмістом тіпсів, що володіє дуже тонким, стійким, дивно приємним ароматом і смаком . Ці позначення зазвичай вказуються на етикетках імпортних чаїв.
На упаковках зустрічаються також літерні позначення характеристик якості чаю:
"Т" (tip - "кінчик") - чай ​​вищої якості, отриманий з листових бруньок або з великою кількістю їх добавок;
"F" (flowery) - квітковий чай, що містить молоді пагони чаю;
"F" (fannings) - невеликий подрібнений відсів листя різаного чаю або приготованого традиційним способом, що дає міцний, сильно забарвлений напій;
"О" (orange) - пов'язують з голландською королівською родиною Оранских - чай ​​із других листя на гілці;
"В" (broken) - так званий чай з ламаних або різаних листя, дає міцний настій;
"G" (golden) - першосортний чай з золотавим настоєм;
"Р" (pekoe) - чай ​​з більш коротких і грубих листя, найдешевший з марочних чаїв;
"S" (souchong) - чай, що містить найбільш грубі частини листя, не дуже добре скручені, дає слабкий настій;
так само позначаються суміші чаю кращих сортів (special).
Крім того, можуть використовуватися такі символи:
"Orthodox", або "Leaf Tea" - листовий чай.
"Blended" - суміші з різних сортів;
"Pure" - чистий, не змішаний чай.

Пресований чай виробляють з некондиційної сировини (стеблинок, старого листя, чайного пилу), що виникає в процесі переробки чайного листа на будь-якій чайній фабриці. Більші залишки пресують в плитки і цеглини, більш дрібні таблетіруют. Дрібні чаї використовуються і в пакетиках.
Цікаво, що ідеї виробництва пакетованого чаю ми зобов'язані імпортеру з Нью-Йорка Томасу Салівану (1904 рік). бажаючи заощадити при розсилці зразків клієнтам, він вирішив пакувати їх не в металеві баночки, як було прийнято, а в шовкові мішечки. Оскільки це було незнайоме торговцям, вони вирішили, що мішечок потрібно опустити прямо в чашку, це сподобалося, і Салівану стали замовляти чай саме в такій упаковці.
Перші мішечки були з шовку або бавовни, містили по 2 г чаю, фасування відбувалася вручну. Пізніше для виготовлення пакетиків стали використовувати перфорований целофан, а зараз використовується особлива, обезбарвлений окисленням папір, що не впливає на смак напою.
Весь процес пакетування механізований: застосовуються спеціально сконструйовані машини, щохвилини заповнюють тисячі пакетиків будь-який (круглої, квадратної, пірамідальної) форми. Кожен пакетик містить в середньому 2,27г чаю.

Екстраговані чаї виробляються у вигляді рідкого екстракту або в сухій кристалічній формі. Це швидкорозчинні чаї. Їх випускають в герметичній упаковці. Торгові сорти чаю відрізняються від промислових. Їх отримують шляхом змішування різних промислових сортів. Назви деяких спеціальних чаїв походять від єдиних в своєму роді сумішей, куди вони входять, від відповідності якому-небудь часу доби або від імені їх творця. Наприклад, "Англійський сніданок" (English Breakfast), "Післяобідній чай" (Afternoon Tea), "Сірий граф" (Earl Grey). Чаї з трав'яними або фруктовими добавками не рахуються справжнім чаєм.
Традиція змішування чаїв різного походження має в Росії давню історію. Сторіччя тому, коли ще не було залізниць, чай з Азії перевозили караванами верблюдів. Шлях був довгий і небезпечний, постачання - не постійно. Не бажаючи втрачати ні грама дорогоцінного вантажу, торговці змішували різні прибувають чайні вантажі і продавали суміші навіть охочіше, ніж окремі їх складові. Так з'явився чай "Караван", що володів відмінним смаком і користувався великим попитом.
Змішування, або купажування - складний, тонкий процес, що вимагає напруженої роботи людей рідкої професії, які дегустують чай - титестерів. Вони повинні володіти надзвичайно тонким смаком і нюхом і постійно бути в стані виконати великий обсяг роботи .
Чайні фірми мають, як правило, свої рецептури змішування. Для зарубіжних титестерів головне - смак чаю і колір розвареного листа. Наші фахівці виділяють п'ять показників: зовнішній вигляд, інтенсивність настою, аромат, смак і колір розвареного листа. Змішувати можна чаї однієї країни і чаї, які виросли в різних країнах.
Якщо на коробці ви бачите "Зроблено в Китаї", значить, ця суміш складається з різних сортів, які виросли в Китаї. Точно так же - в Індії, Шрі-Ланці і т.д. Суміші, складені з сортів чаю різних країн, мають особливі назви, наприклад "Ювілейний", "№ 36", "№ 300", "Купецький" та інші.

Ароматизований чаї можна отримати з усіх байхових чаїв. Ароматизація не впливає на біохімічний склад чаю. В результаті неї чай набуває якийсь один, додатковий, чітко виражений аромат. Ароматизують найчастіше чаї середньої якості і лише іноді високої.
Існують два способи ароматизації. Один, ручний, відомий з давніх часів. В готовий чай додають різні запашні квіти, коріння, насіння рослин, наприклад жасмин, насіння анісу, коріння ірису і кукурми. Чай, ще теплий після сушки, розсипають шарами, перемежовуючи їх з шарами ароматизаторів, ретельно перемішують. Через певний час ароматизатор вручну вибирають з чаю. Потім чай знову підсушують і додають іноді сухі ароматизатори - приблизно 2,5 кг на 50 кг чаю. Це дорогий спосіб. Другий спосіб дешевше. Це ароматизація за допомогою синтетичних есенцій, які повторюють формулу своїх природних аналогів. Наявність ароматизаторів вказується на упаковці.

Російські споживачі скептично ставляться до штучних ароматизаторів. Але фахівці Інституту харчування стверджують, що есенції не шкідливі для здоров'я, а за якістю і смаку часто перевершують натуральні продукти. У міжнародному масштабі якість чаю оцінюється по 10-бальній системі, від "самого рідкого" до "нижчого". Між ними - сорти "найвищий", "високий", "хороший середній", "середній", "нижче середнього". На території СНД продаються головним чином сорти "середній" і "нижче середнього".

Торгові позначення сортів - "вищий", "перший", "другий", "третій". Як правило, чаепроизводящих країни і фірми спеціалізуються на певних типах і сортах чаю. Мабуть, тільки Китай виробляє все, а червоні і жовті чаї роблять взагалі тільки тут. Японія спеціалізується головним чином на зелених байхових чаях, а Шрі-Ланка, Індонезія, Росія випускають тільки чорні. У Лаосі є синій чай, який представляє собою своєрідну різновид зеленого. Великі фірми, які торгують чаєм, зазвичай включають в назву чаю назву фірми і сорт. У Росії назва дається по місцевості, де росте чай, і вказується сортність: "Краснодарський", "Грузинський, екстра" і т.д.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама