Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гідравлічні випробування трубопроводів: етапи перевірок, складання акту

  1. Для чого проводять гідравлічні випробування?
  2. Особливості гідравлічних випробувань
  3. В яких умовах необхідно проводити гідравлічну перевірку трубопроводів?
  4. Послідовність проведення робіт
  5. Підготовчі роботи
  6. Випробування на міцність і герметичність
  7. Визначення додаткового обсягу води
  8. складання акту
  9. Випробування внутрішнього пожежного водопроводу
  10. Випробування систем водопостачання
  11. Випробування систем опалення

Гідравлічні випробування трубопроводів - це комплекс заходів, які можуть проводитися на різних етапах експлуатації трубопроводів, але найчастіше ці випробування виконуються відразу після прокладки комунікації, перед її запуском. Мережі, які працюють під тиском, в обов'язковому порядку повинні перевірятися (відповідно до положень СНиП) на різні дефекти. Це потрібно для того, щоб запобігти виникненню аварійної ситуації. Гідравлічні випробування трубопроводів - це комплекс заходів, які можуть проводитися на різних етапах експлуатації трубопроводів, але найчастіше ці випробування виконуються відразу після прокладки комунікації, перед її запуском

Гідравлічні випробування - це перевірка стану і працездатності магістралі за допомогою тиску, що перевищує робоче

Для чого проводять гідравлічні випробування?

Під час гідравлічних випробувань визначається міцність і герметичність конструкції, також визначається її обсяг. Подібні перевірки проходять всі види трубопроводів на різних експлуатаційних етапах.

Існує три варіанти, коли гідравлічні перевірки виконуються в обов'язковому порядку, незалежно від спрямованості комунікації:

  • в процесі виробництва труб в обов'язковому порядку проводиться перевірка на якість. Також відповідні випробування проходять інші комплектуючі до трубопроводів;
  • після монтажу трубопровідної конструкції також проводять відповідні випробування, перевіряючи комунікацію на працездатність;
  • випробування трубопроводів також проводиться під час експлуатації в профілактичних цілях.

Такі випробування здатні виявити певні невідповідності труб або комплектуючих до них зі стандартами якості, прописаними в законах. Проведення перевірочних заходів є необхідним пунктом експлуатації обладнання, що працює під тиском.

Як правило, процедура перевірки включає в себе кілька важливих пунктів. Для гідравлічного випробування створюють екстремальні умови, щоб точно визначити надійність трубопровідної магістралі. Перевірочне тиск в такому випадку може бути більше звичайного в 1,25-1,5 рази.

Особливості гідравлічних випробувань

Перевірочне тиск нагнітається в трубопровід повільно і плавно, щоб не викликати гідроудар або чи не створити іншу аварійну ситуацію. Показники тиску, як уже було сказано вище, перевищують стандартні експлуатаційні норми.

Показники тиску, як уже було сказано вище, перевищують стандартні експлуатаційні норми

Устаткування для випробувань комплектується приладами, що дозволяють контролювати тиск в системі

Сила подачі рідини фіксується на вимірювальних приладах (манометрах), тому можна здійснювати контроль і регулювати процес. За СНиП, подача рідини супроводжується скупченням газу в різних точках комунікації. Це дуже важливий момент, який необхідно контролювати, щоб уникнути непередбачених ситуацій.

Після наповнення трубопровідної конструкції водою обладнання знаходиться під підвищеним, перевірочним тиском. Цей період називають часом витримки.

Важливо! Існує одне важливе правило - під час витримки обладнання необхідно виключити можливість стрибків перевірочного тиску. Показники перевірочного тиску повинні бути незмінними.

Після закінчення витримки проводиться робота щодо зниження тиску до звичайних показників. Під час перевірки забороняється перебувати будь-кому в безпосередній близькості від випробуваного трубопроводу. Робочий персонал розташовується в безпечному місці.

Коли гідравлічне випробування проведено, проводиться огляд комунікації на наявність пошкоджень та оцінка отриманої інформації відповідно до СНиП.

В яких умовах необхідно проводити гідравлічну перевірку трубопроводів?

Гідравлічні випробування трубопроводів є складним заходам, яке вимагає певної підготовки. Випробування повинні відповідати будівельним нормам і правилам, тому такі перевірки проводять тільки висококваліфіковані фахівці.

Випробування повинні відповідати будівельним нормам і правилам, тому такі перевірки проводять тільки висококваліфіковані фахівці

Випробування проводяться строго за прийнятими нормами і правилами і до процесом керують фахівці

Для проведення такої перевірки трубопровідної магістралі необхідно дотримуватися наступних умов:

  • точки користування в стояку активізуються одночасно для випробування, однак, це положення не завжди є обов'язковим і визначається індивідуально в залежності від конкретного випадку;
  • характеристики пристроїв для сушіння рушників перевіряються при випробуванні систем гарячого водопостачання;
  • температурні виміри виконуються тільки по крайніх точках в конструкції;
  • після проведення випробувальних робіт необхідно повністю видалити воду із системи;
  • наповнення комунікації проводиться знизу вгору. Таке правило необхідно для правильного витіснення повітря і дозволяє уникнути аварійних ситуацій, пов'язаних з надлишком тиску, а також повітряних пробок.
  • початковий етап щодо заповнення комунікації відноситься тільки до головного стояка, і тільки на наступних етапах проводиться наповнення стояків, що відгалужуються від головного.
  • під час гідравлічних випробувань температура навколишнього середовища не повинна бути нижче, ніж +5 ° C.

Ці умови повинні бути дотримані незалежно від типу трубопроводу і робочого середовища, яку він транспортує.

Гідравлічні перевірки проводять для наступного обладнання:

  • внутрішніх пожежних водопроводів;
  • систем гарячого і холодного водопостачання;
  • опалювальних систем.

Випробуванням піддаються різні типи трубопроводів, в тому числі опалювальні і мережі ГВП

Послідовність проведення робіт

Заходи по гідравлічної перевірці виконуються в певній послідовності. Розглянемо основні етапи цього процесу:

  1. Очищення трубопровідної мережі.
  2. Монтаж кранів, заглушок і вимірювального обладнання (манометрів).
  3. Підключення води і гідравлічного преса.
  4. Наповнення комунікації водою до потрібного рівня.
  5. Перевірка трубопровідної конструкції на наявність пошкоджень (деформовані місця відзначаються).
  6. Ремонт проблемних ділянок.
  7. Виконання повторної перевірки.
  8. Відключення від трубопроводу і видалення рідини з системи.
  9. Демонтаж кранів, заглушок і манометрів.

Всі ці маніпуляції необхідно проводити відповідно до будівельних норм і правил, щоб виключити недбалість і аварійні ситуації.

Підготовчі роботи

Перед проведенням гідравлічних випробувань обов'язково потрібно виконати ряд підготовчих етапів. Розглянемо послідовність проведення підготовчих робіт:

  1. Трубопровід поділяють на умовні частини.
  2. Проводиться поверхневий візуальний огляд комунікації.
  3. Виконується перевірка технічної документації.
  4. На конструкцію фіксують в (місцях умовних розподілів) вентилі, а також необхідні заглушки.
  5. До Пресовий апаратів і наповнювачів приєднується тимчасова комунікація.
  6. Випробуваний ділянку відключають від магістралі і обладнають необхідної запірною арматурою (заглушками).
  7. Далі випробуваний сегмент трубопроводу відключають від обладнання.

Для робіт використовують обладнання для збільшення тиску в трубах - насоси, компресори та інші прилади

Важливо! Категорично забороняється обладнання випробуваного ділянки комунікації запірною арматурою того ж трубопроводу.

Для перевірки показників міцності трубопровідної конструкції її підключають до різної гідравлічної апаратури (компресорів, насосних станцій і т. Д.), Яка здатна створювати необхідний тиск в трубопроводі на відстані двох вентилів.

Випробування на міцність і герметичність

Попередню перевірку комунікації на міцність і показники герметичності проводять в такій послідовності:

Перевірка міцності. Для цього в трубопроводі створюють перевірочне, посилений тиск і витримують його близько 10 хвилин. Як вже було сказано вище, під час витримки можна допускати, щоб тиск знижувався. Як правило, перевірка порушується, якщо тиск знижується більш ніж на 0,1 МПа. По закінченню часу перевірочне тиск знижують до стандартних показників і підтримують їх за допомогою безперервної підкачки рідини. Після цього виконується огляд конструкції, який спрямований на виявлення пошкоджень. Якщо дефекти не виявлені - виконується друге випробування на міцність. При виявленні деформацій в трубопровідної конструкції - їх усувають і проводять повторне випробування. Окремі частини трубопровідної комунікації перевіряються в різний час. Тривалість гідравлічної перевірки не може бути менше, ніж 10 хвилин.

Перевірка на герметичність. Після того, як комунікація пройшла випробування на міцність, проводиться перевірка на герметичність трубопроводу. Герметичність перевіряється так:

  1. Проводиться фіксація часу початку перевірки.
  2. У вимірювальному бачку визначається початковий рівень рідини.
  3. Коли перші два пункти виконані, починається спостереження за зменшенням показника тиску в конструкції.

Під час випробування необхідний суворий контроль тиску, його показник не повинен змінюватися весь період витримки

Під час гідравлічних випробувань трубопроводів необхідно чітко слідувати цій послідовності.

Визначення додаткового обсягу води

Після виконання перевірки на герметичність, як правило, слід розрахунок додаткового об'єму рідини в системі. Цей процес проходить в такій послідовності:

  1. Рівень тиску в конструкції знову збільшують за рахунок підкачки рідини з вимірювального бачка. Показник тиску повинен бути таким же, як і при гідравлічної перевірці, тобто перевищувати стандартні показники в 1,25-1,5 рази.
  2. Час, коли закінчилася перевірка на герметичність, необхідно запам'ятати.
  3. На третьому етапі проводиться вимір кінцевого рівня води в вимірювальному бачку.
  4. Далі визначається часовий відрізок, який зайняла перевірка комунікації (в хвилинах).
  5. Розрахунок обсягу рідини, підкачати з вимірювального бачка (для 1 випадку).
  6. Вираховування різницю між підкачав і віддаленої з трубопроводу рідини (для 2 випадки).
  7. Обчислення фактичної витрати додатково закачаною рідини за формулою: qn = Q / (Tk-Tn).

складання акту

Після проведення гідравлічних випробувань необхідно скласти акт, який вказує, що перевірки проходили з урахуванням будівельних норм і правил, а також містить звіт про те, що трубопровідна конструкція витримала їх. Цей документ складається інспектором.

Цей документ складається інспектором

За результатами випробувань складається акт, який підтверджує справність трубопроводу і безпеку його експлуатації

Акт, в обов'язковому порядку, повинен включати в себе наступні позиції:

  • назва трубопроводу;
  • найменування компанії, яка здійснює технагляд;
  • необхідні дані, що розповідають про показники перевірочного тиску і тривалості випробувань;
  • дані про зменшення тиску;
  • опис дефектів, виявлених під час перевірки або ж запис про їх відсутність.
  • дату випробувань;
  • висновок комісії.

Гідравлічні перевірки можуть проводитися двома способами:

  1. Манометрический. Перевірка проходить з використанням спеціальних вимірювальних приладів. Вони фіксують показники тиску під час всіх випробувальних маніпуляцій.

Манометрический спосіб перевірки трубопроводу дозволяє інспектору провести необхідні розрахунки і виміряти тиск в конструкції під час тестування.

  1. Гідростатичний. Перевірка таким методом показує, як саме поведе себе комунікація в нестандартних експлуатаційних умовах (при підвищеному тиску і т. П.). Такий спосіб є найбільш популярним.

Випробування внутрішнього пожежного водопроводу

Готові і вже експлуатуються пожежні водопроводи перевіряються за допомогою створення перевірочного тиску. Умови для проведення випробування пожежного водопроводу, відповідають гідравлічним умовам.

Умови для проведення випробування пожежного водопроводу, відповідають гідравлічним умовам

Випробування протипожежного водопроводу також проводяться під високим тиском

Важливо! Гідравлічні перевірки готового пожежного трубопроводу потрібно проводити не менше 2 разів на рік.

Такі випробування проводяться і у вже експлуатованих будівлях, тому для перевірки протипожежної комунікації використовують знижений показник тиску. Крім цього, випробувальна процедура включає в себе виміри на спеціальному крані, який називають диктує.

Також проводяться перевірки, які визначають водоотдачу в протипожежної системі, вони необхідні для найвіддаленіших від джерела води пожежних кранів. В обов'язковому порядку виконується перевірка, яка спрямована на виявлення можливих протікань в протипожежної системі. Всі отримані дані заносяться спочатку в випробувальний журнал, а потім - в акт. Після цього вони порівнюються з прописаними в СНиП нормативами.

Випробування систем водопостачання

Перевірка систем водопостачання теж проводиться у відповідності з будівельними нормами і правилами. Гідравлічні випробування проводять: після прокладки комунікації, перед засипанням каналу, після засипки каналу (до монтажу відповідних комплектуючих). Перевірка трубопровідних комунікацій, які відносяться до напірним, проводиться відповідно до СНиП У III-3-81.

Труби, виконані з чавунного матеріалу або асбоцемента, перевіряються в разі, якщо довжина трубопроводу не перевищує 1 кілометра (за 1 випробування). Поліетиленові (ПЕ) трубопроводи випробовуються відрізками по 500 метрів. Трубопроводи з будь-яких інших матеріалів перевіряються відрізками, які мають довжину до 1 кілометра.

Час витримки залежить від матеріалу, з якого виготовлені труби випробуваної магістралі

А також варто відзначити, що час витримки для металевих і азбестоцементних труб складає не менше 10 хв, а для ПЕ труб - не менше ніж 30 хв.

Випробування систем опалення

Гідравлічні випробування опалювальних комунікацій виробляються безпосередньо після їх установки. Наповнення комунікації водою виконується знизу вгору. Це сприяє спокійному висновку повітря з системи. Важливо знати, що наповнення системи водою не повинно відбуватися дуже швидко, інакше можуть виникнути повітряні пробки.

Перевірки опалювальних комунікацій виконуються з урахуванням СНиП та припускають залучення наступних показників тиску:

  • стандартне, робочий тиск, що становить 100 кПа;
  • перевірочне тиск із значенням 300 кПа.

Важливим моментом є те, що випробування трубопроводів тепломереж має вироблятися при відстикувався котлі. Також необхідно заздалегідь від'єднати розширювальний бак. Перевірочні заходи, спрямовані на виявлення та усунення дефектів у системах опалення, не проводяться в зимовий період. Якщо тепломережа нормально функціонувала протягом 3 місяців - її експлуатація може проводитися без гідравлічних перевірок. Перевірка закритого опалювального трубопроводу виконується до засипання траншеї, а також до монтажу теплоізоляційного матеріалу.

Зверніть ува ня! Вимірювальна апаратура повинна в обов'язковому порядку піддаватися перевірці перед початком гідравлічних випробувань.

Згідно з будівельними нормами і правилами, після проведення всіх етапів випробувань, тепломережа промивають і встановлюють в її нижній точці спеціальний з'єднувальний елемент - муфту (з перетином від 60 до 80 мм). Через цю муфту проводиться видалення рідини з системи. Промивання опалювальної комунікації виконується кілька разів холодною водою.

Для чого проводять гідравлічні випробування?
В яких умовах необхідно проводити гідравлічну перевірку трубопроводів?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама