Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розведення гусей як бізнес: огляд бізнес-плану і відео

  1. Чи варто розводити гусей?
  2. Гуси - відмінний бізнес
  3. З чого почати і як створити успішний бізнес?
  4. Закупівля і вибір птиці
  5. розрахунок
  6. окупність
  7. Приблизний бізнес план для вирощування 1000 птахів:
  8. прибуток
  9. Відео «Гусяча ферма Данила Пенчалова»

У нашій країні птахівництво завжди було популярним. Але практикувалося більше як сімейну справу. Сьогодні для багатьох такий вид діяльності стає ще і хорошим джерелом доходу. Давайте розглянемо розведення гусей як бізнес, в чому його перевага і чи вигідна ця птиця в фермерському господарстві. Допоможе в усьому нам розібрати бізнес-план і розрахунки, які ми наведемо в цій статті.

Чи варто розводити гусей?

Питання «чи вигідно розводити гусей?» Хвилює багатьох, хто бажає зайнятися птицеводческим бізнесом. Скажемо відразу - так, вигідно. Гусь - це дуже хороша і прибуткова птах. Всього за два місяці породисті представники виростають до чотирьох кілограмів. При цьому витрати корму невеликі, та й до умов утримання ці пернаті не надто вимогливі. Але варто пам'ятати приказку «Хороший гусак - доброму господарю».

Що це означає? Справа в тому, що прибуток від гусей можна отримати лише в тому випадку, якщо врахувати всі їхні потреби. Перше - це досить велика вигульна майданчик. Друге - велика кількість зелені. Третє - водойма або штучний ставок. Якщо все це у вас вже є, можете сміливо заводити гусей. Успіх такого бізнесу не змусить себе довго чекати, а заздалегідь продуманий план роботи допоможе прискорити весь процес.

Гуси - відмінний бізнес

Взагалі гуси - це універсальні домашні птахи. Вони дають багато хорошого м'яса, яєць, пуху, а ще стійкі до захворювань і до суворих зим. Цих птахів на присадибних ділянках ви зможете побачити навіть в найхолодніших регіонах нашої країни. При правильно організованому догляді, годуванні, обігріві приміщення вони навіть взимку не втрачають продуктивності.

Найголовніша заслуга гусей - вони прекрасно використовують підніжний зелений корм. У теплу пору року 70% всього корму становить лише одна зелень (лугова трава, бадилля овочів). Птахи поїдають багато видів дикорослих рослин, наприклад, кульбаба, подорожник, лугові трави та інше. Це скорочує потребу в додаткових комбікормах і премікси.

Але не забуваємо, що головна мета нашої діяльності - отримати прибуток від вирощування птиці. Тому варіант того, що просто завести десяток гусей, помістити їх в загін і випускати пастися на луг вже не підійде. Для успішного ведення діяльності вам буде потрібно необхідний інвентар, теплий капітальний сарай, хороші корми і додаткові підгодівлі для високої продуктивності птахів.

З чого почати і як створити успішний бізнес?

Розведення гусей у фермерському господарстві зажадає від вас дотримання декількох основних вимог. Також буде потрібно чіткий план, який ми розглянемо нижче.

  1. Земля для утримання. Для вирощування птиці найкраще подалі від міста придбати необхідну земельну ділянку. Якщо більшу частину часу ви хочете гусей містити на вільному випасі, тоді ділянку вибирайте виходячи з розрахунку 10 метрів на одну голову. В особистому присадибному господарстві для утримання близько 300 голів досить буде мати 40-метровий загін з виходом на луг і сарай.
  2. Приміщення. Для гусей необхідно спорудити капітальний пташник з розрахунку 1 кв. метр на 4 голови. Він обов'язково повинен бути опалювальним, щоб температура повітря взимку не опускалася нижче 8 градусів. Так як до холоду особливо чутливі кінцівки птахів, то їх містять тільки на глибокій підстилці.
  3. ІП або ТОВ. Для того щоб успішно реалізовувати свою продукцію великим фірмам, ресторанам і магазинам, необхідно буде зареєструвати свою діяльність. Можна ІП, ТОВ або як фермерське господарство.
  4. Водоймище і луг. Бажано щоб біля ферми знаходився водойму, де птахи зможуть проводити час. Якщо немає природного, потрібно буде викопати штучний, берега засіяти травою. На 1000 голів потрібно 200 квадратних метрів.
  5. Ринок збуту. Перш ніж почати свій бізнес, також необхідно заздалегідь намітити свій ринок збуту. В іншому випадку ваше господарство не буде окупатися. Для цього вам слід на свою ферму запросити ветеринарну службу і отримати сертифікат якості. Гусятина і вся продукція з неї в нашій країні входять до переліку продуктів, які піддаються обов'язковій сертифікації.
  6. Інвентар. Це ще одна дуже важлива частина початку бізнесу. Вам буде потрібно мати необхідний інвентар для догляду за птицею, обов'язково автомобіль, а також місце зберігання кормів і готової продукції. Якщо господарство велике, потрібно буде купити холодильну камеру для зберігання м'яса. Для вирощування молодняка і розведення птиці потрібно інкубатор, брудер, гнізда.
  7. Молодняк. Справа в тому, що більшість постачальників продають птахів на відгодівлю. Але в цьому випадку важливо пам'ятати, що вони є поганими виробниками. Для початку буде достатньо доростити гусенят і лише потім на виручені гроші придбати племінних самок і самців. Найкраще купувати птицю у племінних заводів, наприклад, Ліндовскій, П'ятницький, прііртишскіх. До речі, в такому випадку буде простіше отримати сертифікат на якість продукції, так як птах вже буде сертифікована.

Як показує практика, найвигідніше купити або орендувати занедбане фермерське приміщення ніж будувати гусятник з нуля. Якщо птахів у вас буде небагато, то можна добудувати пташник у себе на присадибній ділянці.

Закупівля і вибір птиці

Це ще один важливий момент для успішного бізнесу. Сьогодні існує величезна кількість порід гусей для різних цілей. Всі вони відрізняються не тільки продуктивністю і спрямованістю, але і здатністю жити в різних кліматичних поясах, місцевих умовах. Дуже важливо отримувати регулярний приплід.

Самі по собі гуси - не дуже хороші батьки, тому краще покладатися на успіх інкубатора. Для старту порекомендуємо завести велику сіру або холмогорскую породу. До речі, останні гуски досить добре насиджують яйця. Для південних регіонів країни підійдуть Роменська і горьковская порода, а для середньої смуги - уральська або Шадринська, тулузька, ландшская, італійська. Не прагніть купувати відразу багато птахів, для початку достатньо не більше 500.

розрахунок

За останніми розцінками, можемо зробити попередній розрахунок:

  • одне гусяче інкубаційне яйце коштує близько 70 рублів (порода Лінда);
  • гусеня - від 150 до 200 рублів (домашні приватні від 60 до 150);
  • дорослий птах на плем'я - від 1500 рублів залежно від породи.

одне гусяче інкубаційне яйце коштує близько 70 рублів (порода Лінда);   гусеня - від 150 до 200 рублів (домашні приватні від 60 до 150);   дорослий птах на плем'я - від 1500 рублів залежно від породи

Отже, виходить, що ціна залежить від того, як ми почнемо своє господарство. Якщо в планах закуповувати яйце і самостійно вирощувати молодняк, то на покупку 500 яєць нам потрібно близько - 35 000 рублів. Якщо купувати добовий молодняк, то сума виходить вже більше - від 75 000 до 100 000 рублів. Але в цьому випадку ми заощадимо на інкубаторі і на тих ресурсах, які будуть потрібні для вилуплення пташенят. Також потрібно буде купити пару штук самців і самок для подальшого виробництва вже власного племінного матеріалу.

Стартовий капітал повинен складати в середньому від 50 000 до 60 000 рублів. У цю вартість ми включили покупку інкубатора, брудера, інвентарю і корми. Заощадити додаткові кошти ви зможете також в тому випадку, якщо за птахом будете доглядати своїми силами, наприклад, сім'єю.

окупність

А тепер пропонуємо більш детально заглибитись у фінансові справи і розглянути наш план. Для початку дізнаємося середню вартість продукції. Отже, за останніми даними ціна на 1 кілограм гусятини - 300-350 рублів, печінка - 850 рублів за кілограм. Як ми вже говорили за 2 місяці племінна птиця набирає вагу до 4-х кілограм. Разом вийдуть, що за збут однієї тушки ми отримаємо від 1200 до 1400 рублів. Не забувайте, що ціна зростає перед Різдвом, так як гусак - це традиційне святкове блюдо.

Також не забуваємо, що можна реалізовувати яйця і пух птахів. Середній гусак (4-6 кілограм) дає 600 грам пуху вартістю 3500 рублів за кілограм. Перо і пух можна пускати на виробництво ковдр і подушок, а також здавати в майстерні. Ще один плюс - реалізація посліду. Гусяче добриво користується попитом у городників і садівників. Один гусак в день дає близько 1 кілограма посліду. Навіть реалізуючи цей вид продукції в рік можна отримувати 1000, а то і більше прибутку. Як бачимо, безвідходне господарство!

Приблизний бізнес план для вирощування 1000 птахів:

  • оренда або покупка ділянки під ферму з приміщенням - 200-300 тисяч рублів;
  • обладнання - 150-200 тисяч рублів;
  • оформлення документів - 15 000-20 000 рублів;
  • молодняк - 150 000 - 200 000 рублів;
  • корми та експлуатаційні витрати на рік - 600-720 тисяч рублів;

Разом, виходить, що нам необхідно для реалізації плану гусячого фермерського господарства вкласти 975 - 1290 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

прибуток

Тепер від реалізації птахів ми за планом отримаємо близько 1500-1700 тисяч рублів. Якщо вичитувати всі витрати (податки, вакцинація, сертифікація, перевірки, можливі хвороби птахів та інше), то окупність бізнесу планується за 1-3 роки. Все це також залежить від умов, кон'юнктури і умінь самого птахівника вести економічні справи в господарстві.

Важливо! Не забувайте, що всі розрахунки в плані приблизні, тому що цінова політика відрізняється в різних регіонах країни. Господарство в різній місцевості може вимагати додаткових витрат на необхідні потреби. Для закріплення матеріалу, пропонуємо також подивитися відео.

Відео «Гусяча ферма Данила Пенчалова»

У цьому відео ви дізнаєтеся про основи птахівничого бізнесу з вуст самого фермера. Він докладно розповідає про те, з чого потрібно почати і як успішно вести свою гусяче господарство.

Чи варто розводити гусей?
Чи варто розводити гусей?
Питання «чи вигідно розводити гусей?
Що це означає?
З чого почати і як створити успішний бізнес?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама