Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Опалення на дровах замість газу - чи вигідно це?

Як дорого може обійтися перехід з газового опалення на твердопаливні, які можуть виникнути складності при такому переході, у скільки обійдеться відмова від газу і покупка твердопаливного котла, як вибрати котел і скільки в кінці кінців на цьому можна заощадити - відповіді на ці та інші питання дала в своїй авторській статті Варвара Фалеева на сторінках видання   Fraza

Як дорого може обійтися перехід з газового опалення на твердопаливні, які можуть виникнути складності при такому переході, у скільки обійдеться відмова від газу і покупка твердопаливного котла, як вибрати котел і скільки в кінці кінців на цьому можна заощадити - відповіді на ці та інші питання дала в своїй авторській статті Варвара Фалеева на сторінках видання Fraza.ua .


3 березня 2015 року, наші відносини з міськгазу припинилися. І вже в цей опалювальний сезон наш будинок в приватному секторі Миколаєва обігрівав твердопаливний котел. З огляду на тарифи на газ і загальну тенденцію підвищення комунальних платежів, думаю, з кожним днем ​​у нас буде з'являтися чимало послідовників.

Встановлюючи твердопаливний котел, ми точно не були впевнені в правильності свого рішення, адже заздалегідь складно розрахувати необхідний запас палива і передбачити погодні катаклізми. Сьогодні, нарешті, можна точно говорити про те, наскільки такий вибір став вдалим, і допомогти прийняти рішення тим, хто підраховує, чи вистачить у нього коштів на оплату подальшого опалювального сезону.

А ти любові моєї не зрозумів, чи Прощай, Міськгаз

У лютому 2015 року співробітники міськгазу забрали наш лічильник на планову перевірку. Лічильник, природно, перевірку не пройшов. Природно, тому, що мені ще жодного разу не зустрічалася інформація про те, що хоч одна планова перевірка закінчилася позитивним результатом або хоча б рекомендацією ремонту. Зазвичай вердикт свідчить, що лічильник ремонту не підлягає, а якщо починаєш наполягати, кажуть, що лагодження займе від півроку і весь цей час доведеться платити за газ за загальним тарифом. Кілька років тому ми-таки погодилися на авантюру з ремонтом, потім майстер повідомив в приватній бесіді, що в лічильнику потрібно було трохи підрихтувати одну деталь. І часу це зайняло 7 місяців ...

Отже, наш лічильник перевірку не пройшов. І нам було запропоновано придбати новий мембранного типу (старий був роторний). Для установки рекомендованого лічильника нам довелося б перетравлювати труби. Картину завершував той факт, що труби останні кілька років в нашому місті мають право перетравлювати тільки співробітники міськгазу по не самим демократичними цінами, і чекати потрібно місяці 2-3 (у них же чергу).

Ми запитали, чому не можна купити новий роторний лічильник, аналогічний старому, не вплутуватися в епопею з переварінням труб і заощадити кошти, тим більше роторні лічильники є в продажу, сертифіковані і дозволені до установки. На що нам в повній відповідності з антимонопольним законодавством відповіли: «Вам його все одно ніхто не поставить, забракують відразу після покупки».

Крім того, наш новий лічильник повинен був бути неодмінно з термокомпенсатором. Для довідки: лічильники такого типу встановлюються, як правило, в цехах, на вулиці (де багато пилу, бруду і сильні коливання температури). Вартість даного лічильника навесні 2015 року становила від 4000 гривень, тоді як роторного лічильника - ледь сягала 1000 гривень.

Наші зауваження про те, що роторні лічильники без проблем встановлюють в сусідніх областях, а також прохання пояснити, навіщо нам лічильник саме з термокомпенсатором, залишилися без відповіді. Ми хотіли було повоювати в письмовому вигляді, як раптом прийшла новина про підвищення тарифів. Гарненько розрахувавши, ми зрозуміли, що нові тарифи, особливо взимку, в відповідно до нових віянь будуть нам не під силу. І написали заяву про відмову від послуг Горгаза.

Читайте також: На домашній сонячної електростанції можна заробляти 50 тис грн на рік

Сплативши вартість послуг по відрізання шматка труби (близько 400 гривень за квитанцією), навесні 2015 ми залишилися без газу (який до нас і прийшов-то всього років 15 тому) і з бажанням більше ніколи не мати справи ні з одним співробітником цієї чудової контори.

Що краще - Піч? Котел? Буржуйка?

Відразу відмовившись від покупки і монтажу сонячних батарей зважаючи на їх високу вартість і погано вивченою ефективності, ми зупинилися на твердопаливних котлах. Головне, з чим треба визначитися: чи буде це звичайний котел або піролізний (тривалого горіння).

Звичайні котли, як можна здогадатися, набагато дешевше. Наприклад, цілком придатний варіант можна придбати за 5 тисяч гривень. Піролізні ж стартують від 15 тис. Гривень. Але вони використовують не тільки енергію горіння, а й енергію тління, на відміну від звичайних котлів, принцип дії яких нагадує звичайну піч. Тому такі агрегати потребують куди більш частою завантаженні палива, і, швидше за все, їх економічна вигода в порівнянні з газовими аналогами була б не дуже явною. Однак котли тривалого горіння теж мають свої мінуси, наприклад, досить велика кількість конденсату, який вкрай неполезен для димоходу.

Розглядалося також варіант піролізної печі. Вона коштує набагато дешевше котла, може бути встановлена ​​в звичайному приміщенні, але площа обігріву у неї менше, а з огляду на хитромудру планування нашого будинку, який найменше схожий на лофт або квартиру-студію, за допомогою печі ми могли б опалювати лише 1-2 кімнати . Та й система опалення (труби, батареї) прийшли б в непридатність, а це було вкрай небажано.

Читайте також: Половина будинків у Європі зможе опалюватися за рахунок ВДЕ в перебігу найближчих 20 років

Тому ми зупинили свій вибір на твердопаливних котлі тривалого горіння. Ціни на них коливалися не тільки в залежності від країни виробництва (до речі, вітчизняні виробники зазвичай лише виготовляють корпус, автоматика використовується імпортна). На вартість котла також впливають:

Потужність. Чим вище цей показник, тим більшу площу може обігрівати прилад, і тим він, відповідно, дорожче. Ми зупинилися на потужності 17 кВт (площа понад 100 кв. М).

Тип палива. Котли, розраховані на роботу тільки на дровах або пеллетах, обійдуться дешевше, ніж універсальні, але в нашій країні ніколи не можна складати яйця в одну корзину і робити ставку на щось одне, тому ми вибрали котел, що працює як на вугіллі (основний вид палива ), так і на дровах з пелетами.

Приємним було те, що вартість доставки котла до двору входить в його ціну, що, з огляду на вагу агрегату, виявилося дуже доречним. Порадували також грамотні продавці-консультанти (ми купували безпосередньо зі складів заводу-виробника).

Мінусом стало те, що влітку 2015 го ще не так багато фірм спеціалізувалося на монтажі такого типу котлів. Монтувати довелося на свій страх і ризик, озброївшись інструкцією, здоровим глуздом і парою досвідчених зварювальників. Нам пощастило, тому що у нас вже було окреме приміщення під котельню і облаштовувати спеціальний кут для установки котла не довелося. Єдине - треба було утеплити димохід і злегка його перебудувати, щоб той відповідав новому агрегату.

Читайте також: Підвищення тарифів: скільки в Україні варто прийняти ванну і сходити в туалет

Скільки грошей спалили

Спочатку складно було розрахувати, скільки саме нам знадобиться палива. Ми планували топити дровами. Але різні дрова горять по-різному і дають різну кількість тепла. Одна з найбільш «вигідних» деревин - акація. Вона повільно розгорається, але дуже довго тримає жар. Гарні також вишня, дуб. А ось сосна згорає в момент. Важливі були не тільки вид деревини, але і її форма, розпил. Дошки, тріска мало підходять, інакше довелося б жити у котла, постійно підкидаючи паливо. Треба було робити полінця або полуполенца довжиною до 40 см (слід орієнтуватися на розмір топки). Крім того, дрова не завжди годяться для сильних морозів. Як показала практика, за допомогою дров можна досягти температури в системі (температура води в трубах) до 50-55 градусів, в сильні морози цього не завжди достатньо. Добре, що ми живемо на півдні і сильні морози у нас нечасто трапляються, але все ж для підстраховки було вирішено купити тонну вугілля «горішок».

Отже, до початку опалювального сезону ми закупили:

  • 1 тонну вугілля «горішок» - 3800 гривень;
  • 6 кубів акації - 450 гривень / куб - 2700 гривень;
  • 6 кубів акації і дуба - 590 гривень / куб - 3540 гривень;
  • 6 кубів гледичии - 530 гривень / куб - 3180 гривень.

Практично все це паливо було витрачено.

Разом, опалювальний сезон на твердому паливі нам обійшовся в 13220 гривень.

Залишалося найважливіше: озброївшись рахунками за газ за минулі опалювальні сезони і калькулятором, я приступила до розрахунків. Для порівняння я взяла опалювальний сезон 2013-2014 років (жовтень-квітень включно). Тоді на опалення будинку у нас пішло 3600 кубів газу. У цінах сезону 2014-2015 років це коштувало б 1200 кубів за пільговою ціною 3,60 грн плюс 2400 кубів за базовою ціною 7,80 грн. Разом, опалювальний сезон на газі коштував би для нас 23040 гривень.

Читайте також: Як заробити на домашній сонячної електростанції знає житель Львова

Я не враховувала витрата електрики - газовий котел також забезпечений електронасосом і автоматикою, так що витрати на електроенергію у обох котлів приблизно однакові. У будь-якому випадку економія склала майже 10 тисяч гривень. Нагадую, ціни на тверде паливо (вугілля, дрова) вказані на час літо-осінь 2015 року.

неприємні особливості

Твердопаливний котел має ряд особливостей, про які не завжди пишуть на сайтах і згадують продавці. Ці особливості можуть виявитися вкрай неприємними для тих, хто ніколи не стикався з пічним опаленням:

Котел, а саме його топка, потребує регулярного чищення від золи та залишків горіння, як мінімум раз на два дні, а краще щодня. Це не найчистіша і дуже пильна робота. Також необхідно регулярно прочищати димохід.

Дверцята топки і інших відсіків потрібно регулярно змащувати графітним мастилом для забезпечення герметичного прилягання, інакше дим потраплятиме в приміщення.

Потрібно контролювати, що ви відправляєте в топку. Так, старі дверні петлі, великий цвях здатні сильно зашкодити вентилятор - один з ключових вузлів агрегату.

Котел розтоплюється не натисканням кнопки, як газовий або електричний. Потрібно заготовити паливо, підпал, тріски, фактично самому розвести вогонь.

Читайте також: Піч з високим ККД своїми руками: харківський раціоналізатор запропонував використовувати водяну пару (відео)

Підкидати паливо потрібно регулярно, на сайтах виробників пишуть про 8-12 годинах, але це невірно або вірно лише для великого вугілля хорошої якості. Дрова потрібно підкидати куди частіше, особливо, якщо вони недостатньо великі.

Вибираючи паливо, потрібно добре розбиратися в теплоємності та інших забутих ще з часів школи поняттях. Так, пелети, зроблені з лушпиння соняшнику, коштують дешево, але згоряють в момент, вологі дрова більше важать, але сильно димлять і дуже погано горять, майже не даючи спеку, і так далі. У всьому цьому вам доведеться почати розбиратися.

Для твердопаливного котла потрібно окреме приміщення, кут, тому він навряд чи підійде для квартир.

Фактично твердопаливний котел тривалого горіння - це вдосконалена грубка, і тільки вам вирішувати, що саме ви хочете заощадити: гроші або свого часу і трудовитрати. Якщо - останнє, то газ однозначно буде кращим вибором, а кошти, відкладені для покупки твердопаливного котла, тоді краще витратити на утеплення приміщення. Як показує практика, якісне утеплення здатне заощадити чимало коштів і окупається вже через один-два сезони, звичайно, при стабільній ціні на газ.

Але чомусь слабо віриться в те, що вона буде стабільною ... Точно можна прогнозувати лише одне: ціни на тверде паливо однозначно будуть рости, як і на котли, печі та інші альтернативні газових котлів агрегати.

Читайте також: Енергетична верба як альтернативне паливо: як виростити і скільки на цьому можна заробити

Сподобалася стаття? Поділіться нею і буде вам щастя!

Loading ...

Що краще - Піч?
Котел?
Буржуйка?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама