Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Піч з котлом водяним. Пічної котел або теплообмінник для печі своїми руками

  1. Основні правила установки котла в цегляну піч
  2. Цегляні печі з котлом опалення промислового виробництва
  3. Яка цегла вибрати для печі?
  4. Переваги суміщеної системи і недоліки
  5. норми безпеки
  6. монтаж котла
  7. Кладка і цегла
  8. Типи пічного опалення
  9. водогрійний бак
  10. водогрійний котел
  11. Принцип роботи
  12. Цегляна піч з контуром водяного опалення
  13. п'ятий
  14. Шостий - десятий
  15. Одинадцятий - двадцятий
  16. фінальні ряди
  17. Принцип роботи печі з водяним опаленням
  18. Теплообмінник печі з водяним контуром
  19. Розводка опалення від печі-котла для опалення будинку
  20. Як поєднати цегляну піч і водяний обігрів
  21. Перевага печі з водяним опаленням
  22. Основні недоліки такого опалення
  23. Будівництво печі з котлом опалення

Потріскування палаючих дров у печі створюють особливу атмосферу затишку в домі. Але деревина сьогодні коштує не дешево. Все ж позбавлятися від грубки не варто. цегляні печі з котлом опалення - відмінна альтернатива, економна і дозволяє обігрівати будинок набагато швидше і краще.

Переобладнання печі в більшості випадків особливою складністю не відрізняється. Ви можете встановити котел в піч своїми руками. З опалювальних систем найдешевшої, простий і ефективною визнано фахівцями водяна. Можна встановити саморобний котел опалення в піч, хоча на ринку є багато вдалих моделей з водяним контуром.

Основні правила установки котла в цегляну піч

  • Якщо ви вирішили встановити саморобний котел опалення в піч, трубу для котла шукайте без швів і з товстими стінками. якщо знайти безшовну трубу не виходить, заваріть його обов'язково.
  • Зварювати труби встик можна. Зварювальний шов повинен бути такий же товщина, що і стінки труб.
  • Відстань між котлом і стінками печі не повинно бути менше 5 см.
  • Для того, щоб збільшити циркуляцію води, трубу зворотної лінії потрібно провести через підпільний простір і фундамент печі. З цією ж метою батарея в печі встановлюється з невеликим ухилом.

Встановлюючи котел в піч своїми руками, пам'ятайте про спеціальних пристроях для захисту. саморобні печі котли з водяним контуром повинні бути обладнані теплообмінником, який допоможе уникнути перегріву рідини.

Цегляні печі з котлом опалення промислового виробництва

Виробники пічної продукції пропонують масу самих різних моделей. Печі котли з водяним контуром можна без особливих зусиль інтегрувати в уже існуючу систему опалення будинку. Якщо у вас вже встановлена ​​система опалення, яка працює з газовим котлом, водяний в неї можна вбудувати легко.

Дешевими ці котли назвати не можна, але кожна вкладена копійка того варто. Ви зможете відбити ці гроші, заощадивши на опаленні. Такі сучасні котли встановлюються і в цегляну піч, щоб гармонійно вклинитися котел в загальний стиль приміщення. У моді зараз автентичні мотиви, тому сучасні опалювальні прилади ховати в цегляну піч, прикрашену кахлями стали дуже часто.

Яка цегла вибрати для печі?

Успішно ви переведіть котел у піч своїми руками, залежить і від правильності вибору цегли. Для кладки печі необхідно підготувати два види цегли: вогнетривкий і звичайний. Те ж саме з розчином, два види: вогнетривкий і звичайний. Якщо ви не вмієте робити димохід - запросіть грамотного фахівця. Якщо в установці димоходу будуть допущені хоча б найменші помилки, водяне опалення може не діяти зовсім або створювати проблеми.

Пічне опалення в якості головного джерела тепла людство використовує з найдавніших часів. Зазвичай такий тип опалювальної системи використовували в сільських будинках. Таке опалення було достатнім для обігріву будинку з невеликою площею. На сьогоднішній день багато відбудовують собі приватні будинки з великою площею і не завжди пічне опалення здатне забезпечити ефективний обігрів всього будинку. Для будинків з великою площею хорошим рішенням буде установка таких пристроїв, як піч з котлом водяного опалення. Така система є ефективною, а гарний камін з котлом водяного опалення послужить ще і для естетичних цілей.

Переваги суміщеної системи і недоліки

Піч з котлом опалення кам'янка традиційного типу складається з таких компонентів, як колосники, димовідвідну канал, зольник і камера для топки. Ці атрибути класичної сільської печі знайомі кожному жителю села. Що стосується сучасних грубок, то візуально вони майже повністю ідентичні, проте вони мають дещо іншими характеристиками:

  • Проста сільська піч за годину роботи виділяється не більше 6500 Ккал тепла. Цієї кількості тепла вистачить на обігрів будинку з невеликою площею. Даний метод опалення ідеально підійде для дачного будиночка.
  • Якщо пічне опалення скомбінувати з водяним, то продуктивність підвищиться в кілька разів. Також можна буде обігріти і велику площу будинку. При цьому буде спалюватися ту ж саму кількість твердого палива . Крім цього, в атмосферу буде викидатися не так багато відпрацьованих газів, що дозволить підвищити економічність системи.
  • Для того щоб домогтися ще більш високої ефективності, можна поєднати такі дві опалювальні системи, як конвекційну і водяну. Під час одночасної роботи двох систем буде підсумовуватися їх продуктивність. За одну годину роботи такий тандем буде виробляти до 21000 Ккал. Такої кількості тепла вистачить для обігріву будинку з площею до 300 кв. метрів.
  • Важливою перевагою такої опалювальної системи можна назвати доступність палива. Зазвичай для роботи такої опалювальної системи застосовуються дрова або дрова і вугілля. Таке паливо є найбільш доступним і коштує відносно недорого.

Таке паливо є найбільш доступним і коштує відносно недорого

  • Піч з котлом водяного опалення не потребує постійної топці. Щоб така система функціонувала, потрібно закладати паливо всього 2 рази в день. Незалежно від того, яка температура на вулиці, в будинку можна буде створити найбільш оптимальний для вас мікроклімат.
  • ККД звичайної сільської печі досягає максимальної позначки в 50%. У разі якщо скомбінувати дві опалювальні системи, то цей показник підвищиться до позначки в 85%. З урахуванням того, що для організації опалювальної системи використовується піч на дровах, то такий показник є ідеальним.

Є у пічного опалення та свої недоліки. Така піч-котел для опалення будинку може бути монтована не тільки в дачному або сільському будинку, іноді її встановлюють в заміських будинках , Що відносяться до елітної категорії. Іноді такі пічні котли опалення можуть виконувати не тільки роль джерела тепла, але і декоративну завдання.


норми безпеки

Експлуатація дров'яних печей вимагає дотримання деяких правил і норм безпеки:

  • Печі з котлом водяного опалення повинні постійно контролюватися людиною. Для нормальної роботи системи буде потрібно не тільки додавати дрова чи вугілля в піч, але також періодично проводити очищення зольной камери.
  • Слід приділити увагу і таким компонентам печі з водяним котлом опалення, як засувки димоходного каналу. Їх потрібно поставити у відкрите положення до того моменту, як буде розпалюватися вогнище.


Їх потрібно поставити у відкрите положення до того моменту, як буде розпалюватися вогнище

Таку опалювальну систему можна використовувати тільки в холодну пору року. У літню пору використовувати таку піч для приготування їжі буде не дуже доцільним. Якщо необхідно готувати їжу, то слід пошукати інший тип опалювальної системи.

Іноді для організації системи опалення використовують дров'яні цегляні печі з котлом опалення, створені народними умільцями або любителями.

Не завжди такі печі мають гарною якістю. Будь перегрів або інша позаштатна ситуація може призвести до того, що буде потрібно ремонт печі, іноді досить серйозний. Так як полум'я вогню володіє високою температурою, воно поступово порушить цілісність пічних стінок. Тому в будь-якому випадку настане такий момент, коли потрібно поміняти теплообмінник. Для того щоб здійснити заміну даного компонента, доведеться розібрати частину кладки.


Для того щоб здійснити заміну даного компонента, доведеться розібрати частину кладки

Якщо ви встановили систему опалення саморобного типу, то її можна доповнити насосом, який забезпечить примусову циркуляцію, або забезпечити систему пристроями, які будуть контролювати рівень тиску.

монтаж котла

Під час підготовки і реалізації проекту по комбінуванню двох опалювальних систем необхідно звернути увагу на деякі нюанси. Пічної котел опалення може відрізнятися за такими параметрами, як матеріал виготовлення, тип головного компонента і іншим.

Якщо не звертати увагу на найбільш важливі будівельні і технічні вимоги , То можна отримати браковану систему. Теплообмінник повинен повністю перебувати в топці. Котел в піч для опалення зазвичай має П-подібну форму, а виготовляється він із заліза листового типу.


Котел в піч для опалення зазвичай має П-подібну форму, а виготовляється він із заліза листового типу

Особливої ​​уваги потребують такі моменти:

  • Розмір котла. Деякі думають, що для обігріву будинку з великою площею потрібно і масивний саморобний котел опалення в піч. Однак котел має досить скромними розмірами. Зазвичай котел має такі габарити, як 75х50х30. Поверхні такого котла вистачить для обігріву будинку з площею до 200 кв. метрів. Щоб збільшити в півтора рази продуктивність такого котла, можна забезпечити його насосом примусової циркуляції.
  • Форма котла. Від форми котла залежить, наскільки велику площу він зможе обігріти. Найкраще котел встановити в центр вогнища горіння. Якщо його розташувати таким чином, то можна домогтися найбільшої ефективності системи опалення.


Якщо його розташувати таким чином, то можна домогтися найбільшої ефективності системи опалення

  • Особливості. Потрібно залишити маленький зазор між поверхнею котла і стінками печі. Найбільш ідеальним буде відстань в 0,5 см.

Кладка і цегла

Пічники завжди користувалися великим попитом. Всі фахівці та майстри в даній області повинні дотримуватися деякі важливі правила:

  • Для виготовлення топкової камери необхідно використовувати тільки ті матеріали, які мають високу вогнетривкість. Відкритий вогонь може завдати шкоди навіть такого матеріалу, як камінь або цегла. Це може помітно знизити стійкість і міцність всієї конструкції.
  • Не варто економити на кладці стіни з цегли.
  • Особливу увагу необхідно приділити герметичності швів. Навіть невелика щілина небезпечна для здоров'я людей, так як через неї може проходити чадний газ.

Можна облаштувати дві камери, одну призначену для обігріву, а іншу для приготування їжі. Така хитрість дозволить використовувати цегельний котел опалення і в літній час.

У сільській місцевості завжди виникали труднощі з опаленням. Це стосується не стільки виду палива, як його використання. Звичайно, є варіанти опалення будинку дровами, вугіллям, навіть розроблені опалювальні котли під певний вид палива. Але як зробити недороге і ефективне з водяним контуром, використовуючи вже наявну конструкцію димаря, не пошкодивши при цьому саму піч? Чи можливі інші варіанти економ печі?

Типи пічного опалення

У нашому випадку це використання існуючої печі. Найпростішим і доступним варіантом опалення є установка спеціального водогрійного бака, при якому окрема дров'яна піч не потрібна. Зробити піч з водяним опаленням цілком під силу будь-якому господареві, витрати мінімальні, особливих підготовчих робіт не вимагається.

Піч з цегли обов'язково встановлювати в приміщеннях з хорошим доступом повітря, добре вентильованих.

водогрійний бак

Водогрійний бак готується заздалегідь. Головна вимога до його виготовлення - це якість листової сталі, яка повинна не тільки добре витримувати термічні впливу, агресивність теплоносія, а й добре проводити тепло, передавати його від грубки воді.

Товщина стінок бака економ печі повинна бути 3-4 мм, це забезпечує більш швидкий прогрів будинку. стандартних розмірів бака не існує, їх підбирають індивідуально від ширини пічної чавунної плити, або самої плити, це і буде довжиною бака.

Ширина може складати 20-30 см, головне, щоб до грубки залишався зручний доступ, висота - не менше 400 мм. У нижньому і верхньому кутку, навпроти один одного, що забезпечить циркуляцію теплоносія, для подальших монтажних робіт, обв'язки трубами вваривают два патрубка, можна дві різьблення.

Готовий бак можна пофарбувати сріблянкою, це продовжить термін служби, зробить привабливішим його вид.

Оптимальних місць установки бака в приміщеннях всередині будинку тільки два. Це край чавунної пічної плити, ближче до димоходу або установка в місці переходу продуктів горіння з печі в димохід.

Виходить піч з котлом. Але багато регістрів при такому опаленні використовувати не вийде, через низьку ефективність системи, зазвичай встановлюють в дальній кімнаті, де приплив теплого повітря утруднений. Перевагою вважається легкість установки, піч з водяним опаленням не вимагає переробки існуючої системи, обслуговувати таку схему обігріву зручно, тому що все на виду.

водогрійний котел

Для кращих показників, застосовують спеціально розроблені опалювально-варильні печі на дровах. У таких печей обігрів відбувається знизу, а зверху в топливник плити встановлено водяного опалення.

Печі з водяним опаленням мають цілий ряд переваг перед іншими способами обігріву будинку. Навіть при сильному морозі для прогріву приміщень плиту досить протопити два рази.

Навіть при сильному морозі для прогріву приміщень плиту досить протопити два рази

Принцип роботи

Прогрів приміщень будинку опалювально-варильні печами відбувається в перерві між топками, радіатори в цей час остигають і віддають тепло кілька годин. ККД при цьому помітно підвищується, досягаючи 80-85%. Покращення досягнуті за рахунок кращого знімання тепла, зміни конструкції котла, це дозволило значно розвинути площа його робочої поверхні, хоча самі габаритні розміри залишилися без зміни.

Відходять димові гази мають більшу температуру. Проходячи через котел, вони з усіх боків посилено огортають його поверхні, не заважаючи прогріватися внутрішніх стінок нижньої опалювальної камери. Стінки накопичують тепло, а коли між топками утворюється перерву, близько шести / восьми годин, починають підтримувати температуру водяного котла.

Даний тип опалення оптимально підходить для обігріву будинку невеликих розмірів, комфортна температура досягається дворазової топкою.

тоді дров'яне опалення значно економить паливо, ніж при звичайному використанні грубки тривалого горіння , Іноді в два рази. Воно навіть ефективніше опалення заводськими водяними котлами безперервної дії.

Цегляна піч з контуром водяного опалення

Цегляні печі такого типу не передбачають особливо складної кладки. Піч з котлом водяного опалення має досить просту конструкцію : Чавунна смаження плита, варильна камера, витяжний канал, водогрейная коробка, духову шафу.

Така піч викладається з вогнетривкої цегли із застосуванням таких же вогнетривких розчинів . Дверцята: топкова, піддувальна, прочистние, вручений камери. Чавунна плита з конфоркою, водогрейная коробка, духова шафа, сушильна решітка, колосниковая. дров'яні печі з котлом водяного опалення на цегляній кладці мають схожу конструкцію.

Як зробити кладку печі самостійно? Облаштування грубки для обігріву будинку починається з суцільної кладки початкового ряду, крім одного стесати цегли, для створення ухилу в бік зольника. Кладку другого ряду обов'язково перев'язують, з установкою поддувальной дверцята. На третьому ряду встановлюють першу поддувальную дверку. Четвертий ряд складніше, крім встановлення другої прочищувальний дверки на правій пічної стінці, і з половинки цегли готують опору під духову шафу, де встановлюються дві колосникові решітки.


п'ятий

На п'ятому ряду залишаються прочистние отвори, а якщо є прочистние дверцята, то їх закріплюють до кладки, з одночасним встановленням котла водяного опалення, найвища точка якого - місце виходу труби, «подачі» гарячої води . Це дозволить уникнути завоздушіванія системи, а сам котел і дров'яне опалення будуть працювати добре.

Шостий - десятий

Шостий ряд схожий на попередню кладку, перев'язка швів обов'язкове. При кладці цього ряду до кладки кріплять топкові дверцята. Сьомим поруч перекриваємо прочистние дверцята. Восьмий ряд, згідно порядовке, з чергуванням швів кладки. Цим рядом перекриваються два димоходу за котлом. Два наступних ряду кладуться однаково, з шовного перев'язкою.


Одинадцятий - двадцятий

Як видно з кладки, водяний котел не торкається до цегляної кладки ззаду, спереду, залишений зазор компенсує розширення водяного котла при нагріванні. На одинадцятому, дванадцятому ряду продовжують попередню кладку, шви обов'язково перев'язують.

Тринадцятий починають викладати з вогнетривкої цегли, це початок перекриття опалювальної камери. Чотирнадцятий його продовжує. Перекриття опалювальної камери завершує п'ятнадцятий ряд. Шістнадцятий ряд додатково перекриває опалювальну камеру.

Шістнадцятий ряд додатково перекриває опалювальну камеру

На сімнадцятому ряду визначаються горизонтальні канали верхньої опалювальної камери, їх розміри. Також на цьому ряду встановлюються прочистние дверцята, всього чотири. Горизонтальний канал перекривається вісімнадцятим поруч, наступний ряд - прочистние дверцята, при кладці продовжують дотримуватися перев'язку швів.

Дев'ятнадцяте закриває прочистние дверцята. На двадцятому ряду визначаються розміри димоходів.

фінальні ряди

Подальші ряди кладуть по порядовкам, перев'язуючи шви. Далі аж до тридцять третього ряду - кладка по порядовкам, за правилами перев'язки швів. На тридцять сьомому, тридцять восьмому ряду на цегельні печі встановлюють димову засувку.


На 37-38 ряду встановлюють димову засувку.

З тридцять дев'ятого ряду починається димова труба.

Найкращі показники водяного опалення досягаються при використанні двухтрубной опалювальної системи, крім цього, у верхній точці обов'язково встановлюють розширювальний бак, який при перепадах температури теплоносія компенсує збільшення його обсягу. Висота стояка на подачі максимальна, це покращує циркуляцію всередині системи.

Традиційне пічне опалення не забезпечує рівномірного розподілу тепла по приміщенню. Основне тепло концентрується біля теплогенератора, а при видаленні від нього стає все холодніше. Організація пічного водяного опалення дозволить вирішити не тільки проблему рівномірного розподілу тепла по приміщенню, а й можливості обігріву кількох кімнат одночасно.

Опалювальна установка з котлом водяного опалення, частіше за все, використовується в сільських районах при відсутності централізованого газопостачання.

Принцип роботи печі з водяним опаленням

Система водяного опалення побудована по замкнутому циклу, де в якості теплоносія виступає розігріта вода.

Порядок роботи печі, приєднаної до водяного опалювального контуру:

  • В результаті горіння палива температура рідини в котлі нагрівається, і по системі трубопроводів передається до опалювальних приладів. При дотриманні ухилу при прокладці труб рідина в системі може циркулювати самостійно, під дією сили тяжіння. Однак частіше організовують опалювальну систему з примусовою циркуляцією за допомогою установки насоса.
  • Опалювальні прилади віддають своє тепло нагрівається приміщенню.
  • Остиглий теплоносій знову надходить в котел для подальшого нагріву.


Остиглий теплоносій знову надходить в котел для подальшого нагріву

Зі сказаного вище видно, що робота теплогенератора з котлом водяного опалення (теплообмінником) аналогічна функціонуванню традиційного твердопаливного котла. Однак, є і відмінності - крім нагріву теплоносія, теплогенератор з водяним контуром витрачає вироблене тепло на нагрівання власних димових каналів і стінок установки.

Теплообмінник печі з водяним контуром

Якщо проблема полягає в приєднанні підводу води до вже готової цегляної печі, то найпростішим варіантом є установка теплообмінника (змійовика) в топковий простір.

Увага! Цей варіант підходить для опалювальних, опалювально-варильних печей і камінів. Форма змійовика може бути будь-який, а його розміри такими, щоб він не заважав завантаженні палива і його ефективному горіння.

В даному випадку піч частково розбирається, в топливник встановлюється тплообменнік, потім опалювальної установки надають колишній зовнішній вигляд.

Якщо ж цегляний теплогенератор з водяним контуром споруджується з нуля, то його конструкцію можна змінити таким чином, щоб його робота максимально ефективною:

  • Температура газів, що залишають димохід, повинна бути мінімальною. Чим більше тепла продуктами згоряння буде віддано всередині теплогенератора, тим вище його ККД.
  • Теплообмінник бажано розташовувати поза топкового простору.

Визначення! Полум'я являє собою згоряють летючі частинки. Теплообмінник, що знаходиться всередині топки, відбирає тепло у цих частинок і знижує ККД опалювальної установки.

  • Теплоносій в теплообміннику повинен подаватися назустріч потоку тепла. При такій конструкції нагрів теплоносія найбільш ефективний, а кількість руйнівного для чорних сталей конденсату на теплообміннику різко зменшується.


При такій конструкції нагрів теплоносія найбільш ефективний, а кількість руйнівного для чорних сталей конденсату на теплообміннику різко зменшується

Рішення всіх цих проблем забезпечує пристрій Колпакова димоходу з розташованим в ньому теплообмінником значного обсягу. Найпростішим варіантом такого теплообмінника є регістр. Регістр зварюється з декількох труб значного діаметра в єдину конструкцію.

Яких переваг дозволяє досягти дана схема?

  • Відпрацьовані гази скупчуються в ковпаку. Причому найбільш гарячі гази зосереджуються в його верхній частині. За межі ковпака потрапляють холодні, вже віддали своє тепло димові гази.
  • Завдяки відсутності в котельній камері сторонніх предметів паливо згорає без перешкод, повністю.
  • Природна циркуляція теплоносія в теплообміннику відбувається знизу вгору. При цьому холодний теплоносій, що надійшов в теплообмінник, нагрівається від нижніх, найхолодніших шарів димових газів. Поступово рідина піднімається вгору, де її прогрівають гарячі продукти згоряння.

Розводка опалення від печі-котла для опалення будинку

Розводка опалювальної системи здійснюється таким же чином, як і від твердопаливного котла.

Увага! Головною відмінністю є більш високе розташування вхідного отвору в теплообмінник, у порівнянні з твердопаливним котлом. Цей момент необхідно враховувати при проектуванні прокладки трубопроводу.


Цей момент необхідно враховувати при проектуванні прокладки трубопроводу

Основні моменти монтажу опалювальної системи з теплогенератором для водяного опалення будинку:

  • У вищій точці трубопроводу встановлюється розширювальний бачок. В якості альтернативи йому може служити гідроакумулююча ємність.
  • Труби монтують з дотриманням необхідного за технологією кута ухилу. Для підвищення ККД теплогенератора в систему встановлюють циркуляційний насос.

Увага! Найбільш функціональною є опалювальна система, в якій комбінуються і ухил прокладки труб, і установка насоса. У такому випадку система ефективно працює і при наявності електроенергії, і без неї.

Цегляна піч з водяним опаленням є більш ефективним теплогенератором, в порівнянні з твердопаливним котлом. Така піч швидше і ефективніше прогріває будинок, прекрасно виглядає на кухні і може служити для приготування їжі.

Цегляна піч - класичний варіант автономного опалення , Який в Росії використовується вже сотні років. Цегла можна назвати вічним матеріалом, служити така піч буде дуже довго, і вона не втратить своєї ефективності. Однак звичайна піч обігріває будинок нерівномірно, крім того, вона підійде тільки для невеликого одноповерхового будинку.

Можна значно розширити її можливості за рахунок установки регістра - з боку підводу води який дозволить за допомогою радіаторів обігрівати все приміщення будинку і отримувати максимум тепла з мінімальними витратами. Як влаштована піч з котлом водяного опалення?

Як поєднати цегляну піч і водяний обігрів

Вбудувати котел в піч для опалення всього будинку зовсім не так важко, як може здатися. Для цього необхідно зробити теплообмінник, який зазвичай є звичайним змійовик.

Від нього вимагається максимальна площа поверхні і таке розташування, щоб він не заважав завантаженні палива і процесу горіння. Найчастіше його виготовляють з труб або металевих пластин, в якості матеріалу оптимальним варіантом є жароміцний нержавіюча сталь.

Теплообмінник встановлюється в топку, і вода в ньому прогрівається за рахунок згоряння палива. Після цього вона надходить в радіатори опалення, віддає їм тепло, яке надходить в кімнати, і повертається для наступного циклу нагрівання. Можливо два варіанти монтажу такої системи:

  • З природною циркуляцією. Це найпростіший варіант, який буде повністю незалежним. Рух води в мережі в цьому випадку здійснюється за рахунок температурного розширення і підвищення тиску води при нагріванні.
  • Для цього не потрібні насоси, вода розширюється під впливом тепла і піднімається нагору, а потім під дією сили тяжіння вона опускається до радіаторів і повертається назад. У верхній точці встановлюється відкритий розширювальний бак, який компенсує температурне розширення і забезпечує видалення зайвого повітря з системи трубопроводу.
  • З примусових ціркуляцією. У цьому випадку рух води здійснюється циркуляційним насосом, що працює від електрики. Це робить систему залежною і більш вразливою, однак вона буде більш енергоефективною.

Примусова циркуляція передбачає установку герметичного розширювального бака і запобіжного клапана. Бак компенсує розширення води при нагріванні, а повітря з системи видаляється через клапани.

Більш швидка циркуляція не дозволяє воді охолонути, отже, на її повторне прогрівання потрібно менше енергії, і система буде більш економічною. Крім того, циркуляційний насос дозволить забезпечити рух води по всіх кімнатах навіть в дуже великому будинку.

Перевага печі з водяним опаленням

Піч з котлом водяного опалення будинку грає відразу кілька ролей: це не тільки обігрівач, її можна використовувати і для гарячого водопостачання. Якщо ж обладнати її поверхнею і духовою шафою, вона стане ще й кращим місцем для приготування їжі, що додатково підвищить її корисність. Цегляні печі з котлом опалення мають кілька важливих переваг:

Крім того, таку піч не доведеться постійно топити, що значно спростить життя власникові будинку. Досить топки вранці і ввечері або навіть один раз на добу, щоб досить прогріти теплоносій і забезпечити достатню кількість тепла.

Водяний контур дозволить значно збільшити ККД: в стандартній російській печі він становить не більше 50-60%, а після установки теплообмінника цей параметр виросте до 85%. Це дозволить витрачати мінімум палива, щоб отримати максимум тепла.

Основні недоліки такого опалення

Піч-котел для опалення будинку - недосконале рішення, і мінуси, як і у будь-якої іншої системи, у нього є. Навіть оновлена ​​піч залишається пожежонебезпечної, тому доведеться постійно піклуватися про вимоги пожежної безпеки справності димоходів та інше. Перед топкою повинен лежати металевий лист або інший негорючий матеріал , Що захищає приміщення від випадково випали вугілля.

Опалювальна піч з котлом водяного опалення потребують професійного будівництва. Побудувати її своїми руками можна, але при цьому бажано постійно консультуватися з професіоналами, так як кладка печі являє собою складне мистецтво, освоїти яке відразу гранично важко. Послуги професіонала коштують дорого і все одно не будуть стовідсотковою гарантією від помилок і недоробок.

Якщо ви хочете самостійно побудувати піч, потрібно зводити для неї додатковий фундамент: цегляна кладка має дуже велику вагу, тому вона потребує міцному бетонній основі . Площа розраховується за формулою: 1 кв. м. печі опалює 35 кв. метрів житлоплощі. Відповідно, можна порахувати, якого розміру має бути обігрівач з урахуванням встановленого підводу води.

Будівництво печі з котлом опалення

Будівництво починається з проектувальних робіт: зазвичай спочатку проектується і виготовляється змійовик-теплообмінник, а потім по його розмірам вибудовується піч. Важливо правильно вибрати місце: зазвичай її розташовують гирлом в сторону кухні, а сам корпус повинен виходити в житлові приміщення. Якщо піч буде забезпечена водяним контуром, її можна ставити там, де це буде зручно для обслуговування.

Коли місце вибрано, і готовий фундамент, складається порядовка печі з котлом водяного опалення: це порядний план розташування цегли, що дозволяє визначити розташування піддувала, паливної камери, вручений панелі, димоходу і т. Д. Порядовку можна скачати в мережі в готовому вигляді: вже розроблені найрізноманітніші проекти, і продумувати унікальну піч необов'язково.

Піч з котлом водяного опалення своїми руками будується з вогнетривкої цегли високої якості: він не повинен бути перепалених або Недопалена, на ньому не повинно бути відколів і тріщин. Саме будівництво після завершення підготовчих робіт проводиться в кілька етапів:

  1. Необхідно приготувати розчин з піску, води і глини, або можна купити готову будівельну суміш . Другий варіант значно спростить роботу і позбавить від зайвого праці. Однак досвідчені пічники готують розчин тільки самостійно.
  2. Готовий фундамент закривається гідроізоляційним шаром. Для цього можна взяти руберойд або інший захисний матеріал.
  3. На шар руберойду наноситься розчин, і викладається перший ряд цегли. Далі згідно порядовке зводяться перші ряди, і в контури топкової камери встановлюється змійовик.
  4. Вибудовується відділення для золи і топка, роботи потрібно проводити строго по порядовке. Кожен ряд цегли обов'язково перевіряється: відхилення від ряду може привести до дуже неприємних наслідків.
  5. дротом закріплюється топкова дверцята , Вибудовується звід печі і димар. Для внутрішньої поверхні камери згоряння і димоходу використовуються цеглини з округленими кутами, щоб усередині не накопичувалася сажа, яка може стати причиною пожежі.
  6. Коли піч готова, можна переходити до установки водяного опалення. До теплообміннику прикріплюються труби виходу та повернення контуру, які з'єднуються з радіаторами. Встановлюється розширювальний бак, система заповнюється теплоносієм.

Коли процес будівництва закінчений, можна приступати до обробки печі і пробної топці. Для зовнішньої поверхні можна використовувати просту штукатурку або плиточную обробку. Плиткою-кахлів піч прикрашають вже давно, це дозволить створити цікавий гарний інтер'єр.

Труба димоходу повинна бути білою: на ній будуть помітні чорні плями, якщо димохід несправний і пропускає продукти згоряння в кімнату. Вже пробна топка дозволить побачити помилки і по можливості їх виправити.

Самостійне будівництво печі і установка в неї теплообмінника - непросте завдання, і краще доручити її професіоналам. Майстерність пічника завжди високо цінувалося, і не варто економити на виклик майстра, який, дійсно, знає всі секрети технології будівництва. Правильне спорудження опалення дозволить забезпечити надійний обігрів, і в вашому домі ніколи не буде холодно.

Одне з головних переваг російської печі - повна автономність. При достатньому запасі дров можна забезпечити дому опалення протягом всієї зими, і ваш будинок не залишиться без тепла через аварію на централізованих мережах. Російська піч - вічна класика, яка ще довго не втратить популярності, а нові технології дозволять зробити її використання більш ефективним.

Потрібно Включити JavaScript або оновіті плеєр!

Яка цегла вибрати для печі?
Але як зробити недороге і ефективне з водяним контуром, використовуючи вже наявну конструкцію димаря, не пошкодивши при цьому саму піч?
Чи можливі інші варіанти економ печі?
Як зробити кладку печі самостійно?
Яких переваг дозволяє досягти дана схема?
Як влаштована піч з котлом водяного опалення?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама