Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вакуумний насос

  1. Класифікація насосів за конструктивною ознакою [ правити | правити код ]

Матеріал з Вікіпедії - вільної енциклопедії

Вакуумний насос - пристрій, що служить для видалення (відкачування) газів або парів до певного рівня тиску (технічного вакууму ).

Початком наукового етапу в розвитку вакуумної техніки можна вважати 1643 року, коли Торрічеллі вперше виміряв атмосферний тиск. близько 1650 року Отто фон Геріке (Otto von Guericke) винаходить механічний поршневий насос з водяним ущільнювачем. Вивчалася поведінка різних систем і живих організмів в вакуумі. [1]

Нарешті, у другій половині XIX ст. людство зробило крок в технологічний етап створення вакуумних приладів і техніки. Це було пов'язано з винаходом ртутно-поршневого насоса в 1862 році і потребою в вакуумуванні з боку народжується електроламповий промисловості. [2] Починають винаходитися такі вакуумні насоси: обертальний (Геде, 1905), кріосорбціонний (Дж. Дьюар, 1906), молекулярний (Геде, 1912), дифузний (Геде, 1913) [3] ; манометри: компресійний (Г. Мак-Леод, 1874), теплової ( М. Пірані , 1909), іонізаційний (О. Баклі, 1916).

В СРСР становлення вакуумної техніки почалося з організації вакуумної лабораторії на ленінградському заводі «Світлана». [4] Почався бурхливий розвиток електроніки і нових методів фізики.

Об'ємні насоси здійснюють відкачку за рахунок періодичного зміни обсягу робочої камери. В основному вони використовуються для отримання попереднього розрідження ( форвакуум ). До них відносяться поршневі, рідинно-кільцеві , Ротаційні (обертальні). Найбільшого поширення у вакуумній техніці отримали обертальні насоси.

До високовакуумних механічним насосів відносяться: пароструминні насоси (парортутний і паромасляні), турбомолекулярні насоси. Молекулярні насоси здійснюють відкачку за рахунок передачі молекулам газу кількості руху від твердої, рідкої або пароподібної швидкого руху поверхні. До них відносяться водоструминні, ежекторні , Дифузійні молекулярні насоси з однаковим напрямком руху відкачує поверхні і молекул газу і турбомолекулярні насоси з взаємно перпендикулярним рухом твердих поверхонь і відкачуваного газу.

Вакуумні насоси класифікують як за типом вакууму, так і по влаштуванню. Область тисків, з якою має справу вакуумна техніка , Охоплює діапазон від 105 до 10-12 Па. Ступінь вакууму характеризується коефіцієнтом Кнудсена K n {\ displaystyle Kn} Вакуумні насоси класифікують як за типом вакууму, так і по влаштуванню , Величина якого визначається відношенням середньої довжини вільного пробігу молекул газу до лінійного ефективному розміру вакуумного елемента Lеф. Ефективними розмірами можуть бути відстань між стінками вакуумної камери, діаметр вакуумного трубопроводу, відстань між електродами приладу.

Вакуумні насоси за призначенням поділяються на сверхвисоковакуумних, Високовакуумні, средневакуумние і нізковакуумний, а в залежності від принципу дії - на механічні та фізико-хімічні. Умовно весь діапазон тисків для реальних розмірів вакуумних приладів може бути розділений на піддіапазони наступним чином: [5]

  • Низький вакуум λ << Lеф Kn ≤ 5⋅10-3 Тиск 105 ... 102 Па (103 ... 100 мм рт. Ст.)
  • Середній вакуум λ ≥ Lеф 5⋅10-3 <Kn <1/3 Тиск 102 ... 10-1 Па (100 ... 10-3 мм рт. Ст.)
  • Високий вакуум λ> Lеф Kn ≥ 1/3 Тиск 10-1 ... 10-5 Па (10-3 ... 10-7 мм рт. Ст.)
  • Надвисокий вакуум λ >> Lеф Kn >> 1/3 Тиск 10-5 Па і нижче (10-7 ... 10-11 мм рт. Ст.)

Класифікація насосів за конструктивною ознакою [ правити | правити код ]

  • механічні
  • магніторозрядними
  • струменеві
    • паромасляні дифузійні
    • паромасляні бустерні
  • сорбційні
  • кріогенні

Вакуумні насоси також ділять по фізичним принципам їхньої роботи на газопереносние насоси і газосвязивающіе насоси. Газопереносние насоси транспортують частки або через якийсь робочий об'єм (Поршневі насоси), або шляхом передачі механічного імпульсу частинки (за рахунок зіткнення). Деякі насоси потребують молекулярному перебігу переноситься речовини, інші - в ламинарном . Механічні насоси підрозділяються на об'ємні і молекулярні.

Для отримання тій чи іншій мірі вакууму потрібні відповідні насоси або їх комбінація. Вибір насоса визначається родом і кількістю пропускаються насосом газів і діапазоном робочих тисків насоса і його параметрами. Не існує такого насоса, за допомогою якого можна було б забезпечити отримання вакууму в усьому діапазоні тисків з прийнятною ефективністю.

  1. В. П. Борисов (Інститут історії природознавства і техніки ім. С. І. Вавилова РАН.), ВИНАХІД, що дав дороги відкриті : У 2002 р виповнилося 400 років від дня народження винахідника вакуумного насоса Отто фон Геріке. // ВІСНИК РОСІЙСЬКОЇ АКАДЕМІЇ НАУК тому 73, № 8, с. 744-748 (2003)
  2. В. П. Борисов, Винахід вакуумного насоса і крах догми «Страху Порожнечі» // Питання історії природознавства і техніки, № 4, 2002
  3. * Борисов В.П. Глава 4. Формування основ сучасної вакуумної техніки // Вакуум: від натурфілософії до дифузійного насоса. - М.: НПК «Інтелвак», 2001.
  4. «Світлана»: Історія Ленінградського об'єднання електронного приладобудування «Світлана» - Л.: Лениздат, 1986. - 246 с., Іл.
  5. nano.nnov.ru/UserFiles/seminar/92_pestov.ppt Поняття вакууму. Вакуумна техніка. // ІФМ РАН

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама