Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Водяне опалення приватного будинку: як реалізувати своїми руками?

  1. різновиди
  2. самостійний розрахунок
  3. монтаж
  4. витрати

Найбільш зручною, звичним життям і ефективної в приватному будинку є різновид обігріву водяного типу, де в якості теплоносія використовується або вода, або розчин спиртів у воді (антифриз).

Найбільш зручною, звичним життям і ефективної в приватному будинку є різновид обігріву водяного типу, де в якості теплоносія використовується або вода, або розчин спиртів у воді (антифриз)

Примітивні різновиди такої системи може зібрати своїми руками кожен, при цьому висока ймовірність отримає надійну і ефективну конструкцію.

Популярність водяного опалення обумовлена ​​безліччю причин:

  • правильно сконструйована конструкція працює безшумно, практично не потребує обслуговування;
  • відносно безпечна, немає ризику проникнення чадного газу разом з теплоносієм в опалювальні кімнати приватної будівлі;
  • універсальна - підходить для будівель різної площі та кубатури;
  • поєднується з різноманітними тепловими пунктами - від електричних бойлерів і твердопаливних котлів до сонячних колекторів та теплових насосів, а також ЦТП;
  • на відміну від повітряних різновидів обігріву створюють мінімальну додаткову циркуляцію повітря, тому не сприяють підняттю пилу.

До недоліків відносять збільшену інерційність таких схем, вони повільніше виходять на повну потужність з холодного старту, але зате і остигають довше.

А проблеми можливого замерзання теплоносія або прориву труб вирішуються грамотним проектуванням і використанням води з протівозамерзающімі добавками.

різновиди

різновиди

Схеми розводки труб з будівництва можуть бути найрізноманітнішими. Найбільш часто зустрічаються два типи - однотрубна і двухтрубная. Перше водяне опалення дешевше в монтажі, оскільки для неї потрібно менше труб.

Але вона менш зручна, оскільки в температура теплоносія сильно падає до останнього радіатора контуру, а щоб мати можливість регулювати теплову потужність окремих радіаторів, їх необхідно постачати байпасами.

Двотрубна схема водяного обігріву дорожче, але набагато зручніше. Температура води приблизно однакова у всіх радіаторах, на кожен можна без проблем встановлювати регулятори.

За способом транспортування води в контурі розрізняють обігрів з природною і примусовою циркуляцією.

У першому випадку вода від теплового пункту до радіаторів рухається за рахунок різниці температур, щільності, у другому випадку для цього спеціально додатково в контур встановлюється насос.

Водяне опалення приватного будинку з природною циркуляцією простіше, вона може надійно функціонувати навіть там, де спостерігаються проблеми з електрикою.

Примусова циркуляція дозволяє використовувати труби меншого діаметру, при цьому збільшує ККД системи за рахунок більш активного переміщення тепла.

Присутність насоса в контурі водяного обігріву дозволяє встановлювати тепловий пункт в будь-якому зручному місці, в той час як природна циркуляція можлива тільки тоді, коли котел коштує нижче радіаторів.

Але для роботи насоса потрібно стабільне електропостачання.

Є комбінований варіант, коли паралельно з насосом встановлюється зворотний клапан.

Комбіноване водяне опалення працює як примусова, поки є електрика, і як природна без нього.

До недоліків такого рішення варто віднести необхідність встановлювати труби великого діаметра і враховувати інші обмеження конструкції з природною циркуляцією. Розрізняються конструкції і по типу опалювальних приладів.

Традиційно в такій якості застосовуються радіатори і конвектори, але останнім часом все більшого поширення набуває водяне опалення приватного будинку з теплими підлогами.

Схема водяного теплої підлоги має обмеження по максимальній потужності, його не можна використовувати в утеплених будівлях. Також він обмежує типи допустимих підлогових покриттів.

Лінолеум при нагріванні може виділяти шкідливі речовини, паркет від тепла буде жолобитися, килими будуть перешкоджати передачі тепла повітрю.

Перевагою теплої підлоги можна вважати велику масу нагрівається бетону, за рахунок чого збільшується теплова інерційність всього приватного будинку. Також до переваг слід віднести і більш низьку температуру теплоносія.

Якщо вирішили використовувати дану систему, рекомендуємо дізнатися більше про те, як виробляти розрахунок водяної теплої підлоги власними силами .

У той час як при традиційному обігріві вода в контурі повинна бути не холодніше 60 градусів, тепла підлога рідко вимагає нагріву теплоносія вище 30, тому що інакше перебування в приміщенні з гарячим підлогою буде викликати дискомфорт.

Зниження температури теплоносія збільшує ККД системи, а також робить її більш безпечною.

За способом вирівнювання тиску в трубах розрізняють відкритий і закритий тип водяного обігріву. У першому випадку для компенсації теплового розширення води в контур врізається ємність, що має сполучення з атмосферою.

При нагріванні надлишки води видавлюються в цю ємність (розширювальний бачок), при охолодженні вода назад надходить в контур.

При нагріванні надлишки води видавлюються в цю ємність (розширювальний бачок), при охолодженні вода назад надходить в контур

У закритому типі цю роль виконує гідроакумулятор - закрита ємність, частково заповнена повітрям. Воду від повітря відокремлює гумова мембрана.

При нагріванні надлишок води надходить в ємність і стискає повітря. При охолодженні стиснене повітря видавлює воду назад в труби.

Перевага - гідроакумулятор можна встановлювати в будь-якій частині контуру (зазвичай його монтують поруч з котлом), в той час як розширювальний бачок обов'язково встановлюється у верхній точці. У закритому контурі легше виявляти протікання, а також стравлювати повітря за рахунок підвищеного тиску.

Також відсутність контакту з атмосферним повітрям позитивно впливає на термін служби сталевих елементів, оскільки при відсутності кисню швидкість корозії значно сповільнюється.

Недолік закритої системи - високий ризик розриву при закипанні, навіть встановлення запобіжного клапана не є гарантією безпеки.

Дивіться нашу відео-добірку по темі:

самостійний розрахунок

Перш ніж купувати матеріали, слід підготувати проект на водяне опалення приватного будинку. Якщо не хочеться звертатися до професіоналів, то можна це зробити і своїми руками, але дуже приблизно.

Щоб не брати до уваги тепловтрати будівлі, можна допустити, що для обігріву одного квадратного метра площі потрібно 100 Вт теплової потужності системи.

Якщо споруда добре утеплена, то значення напевно буде менше, але краще не ризикувати і взяти з запасом. Далі, визначаємо кількість радіаторів та місця їх розташування.

Обов'язково потрібно встановлювати опалювальний прилад під вікном, щоб на склі не утворювався конденсат.

Обов'язково потрібно встановлювати опалювальний прилад під вікном, щоб на склі не утворювався конденсат

Також бажано ставити по радіатора і на глухих зовнішніх стінах. Розміри опалювальних приладів підбираються таким чином, щоб сукупна їх теплова потужність відповідала площі кімнати.

Потім підраховується необхідна загальна довжина труб. Для цього вимірюється відстань від самого далекого радіатора уздовж стін до теплового пункту. Якщо контурів кілька, то вважається довжина кожного.

Якщо схема двухтрубная, то в кінці значення необхідно помножити на два. Також не забути про невеликі відрізки труб, які будуть з'єднувати радіатор з контуром. Діаметр труби підбирається відповідно до розмірів споруди, потужністю системи.

При примусової циркуляції зазвичай контур створюється з труб 25-40 мм, для природної циркуляції потрібно в кілька разів товщі. Котел встановлюється в нежитловому приміщенні приватного будинку.

Зазвичай поруч з ним монтується циркуляційний насос, гідроакумулятор, манометр, термометр, підбурюючий клапан, автоматична гайка Маєвського та ін.

Якщо використовується твердопаливний котел чи іншої тепловий пункт з нестабільним рівнем потужності, то вкрай бажано додати в контур водяного обігріву теплоаккумулятор, який буде згладжувати перепади температури теплоносія.

Потужність котла підбирається відповідно до потужності системи. Брати більше не бажано, оскільки це може привести до закипання води.

монтаж

Установка своїми руками системи опалення в приватному будинку не вимагає серйозних навичок, потрібно тільки вміти поводитися з інструментом для з'єднання труб.

Якщо це мідні, то буде потрібно паяльник і установка для гнуття труб, для сталевих потрібно зварювання, металопластикові з'єднуються спеціальними фітингами, а пластикові та склопластикові згуртовуються спеціальним пристроєм.

Також буде потрібно:

  1. інструмент для різання труб (УШМ для металевих або спеціальний ніж для пластикових);
  2. перфоратор для створення отворів в стінах для труб і кріплень;
  3. рівень, рулетка, викрутка, набір гайкових ключів та ін.

Починається установка водяного опалення з теплового пункту. Котел розташовується на своєму місці, підключається до димоходу. Потім збирається так звана «обв'язування» - циркуляційний насос, група безпеки, крани для підживлення та зливу води, теплоаккумулятор, гідроакумулятор і інші елементи.

Потім проводиться розводка труб. Якщо це пластикові труби, то обов'язково потрібно передбачити теплокомпенсатори на довгих рівних ділянках.

При монтажі своїми руками радіаторів, важливо перевірити, що вони встановлені рівно.

Бажано забезпечити кожен опалювальний прилад двома кранами - на вході і на звороті. Це дозволить при необхідності демонтувати радіатор для заміни або ремонту, не зупиняючи всі водяне опалення.

Якщо опалювальні прилади забезпечені автоматичними клапанами, то обов'язково потрібно поставити байпас, щоб при замиканні всіх клапанів не згорів двигун насоса.

При підборі гідроакумулятора або розширювального бачка слід орієнтуватися на загальний обсяг води в системі. Для компенсації розширення необхідно 4-5% обсягу. Іншими словами, на кожні 100 літрів об'єму системи потрібно 4-5 літри ємності бачка. Але краще взяти з запасом.

витрати

Витрати сильно залежать від розмірів приватного будинку, його теплоеффектівності, типу теплового пункту, особливостей архітектури.

Котел обійдеться від 10-30 тисяч рублів і вище, труби від 100 р за погонний метр, радіатори по 3-5 тисяч за штуку.

Якщо все робити своїми руками, то за один день можна встановити котел і обв'язку, а потім кожен день монтувати по 4-5 радіаторів.

Фахівці за монтаж водяного обігріву в приватному будинку можуть взяти за роботу від 80 тисяч і більше.

Дивіться нашу відео-добірку по монтажних роботах:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама