Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Водяне опалення. Види і робота. Пристрій і особливості. вибір

  1. Види водяного опалення
  2. Існує кілька видів таких систем:
  3. Область застосування
  4. особливості вибору
  5. Достоїнства і недоліки
  6. Переваги системи з примусовою циркуляцією води або антифризу:
  7. Недоліки системи обігріву з природною циркуляцією води:

Якщо необхідно відразу опалювати кілька кімнат, то одним з рішень, за допомогою якого це можна реалізувати, є водяне опалення. Хоча зараз існує багато видів обігріву приміщення, але саме цей традиційний спосіб є найбільш практичним, поширеним і доступним.

Види водяного опалення

Під час роботи цього типу опалення відбувається нагрів води, яка рухається по трубах і обігріває приміщення.

Існує кілька видів таких систем:
  • З природною циркуляцією. У цьому випадку робота системи відбувається за рахунок різної щільності холодної та гарячої води. Нагрівання проводиться знизу і по законам фізики відбувається природна циркуляція води по трубах.

Нагрівання проводиться знизу і по законам фізики відбувається природна циркуляція води по трубах

  • З примусовою циркуляцією. У даній системі для руху теплоносія використовується електричний насос .

У даній системі для руху теплоносія використовується   електричний насос

  • Комбінована система. Тут використовуються одночасно два попередні варіанти.
Крім цього, водяне опалення може відрізнятися схемою монтажу труб:
  • Однотрубна або одноконтурна, тут теплоносій рухається по трубах послідовно, тому температура в радіаторах, розташованих ближче до котла буде вище, ніж у тих, що знаходяться далі.

Однотрубна або одноконтурна, тут теплоносій рухається по трубах послідовно, тому температура в радіаторах, розташованих ближче до котла буде вище, ніж у тих, що знаходяться далі

  • Двотрубна, вона дозволяє легше регулювати температуру і в свою чергу може бути: зіркоподібній, шлейфової, колекторної.
Для нагріву води в такій системі опалення використовуються котли, які працюють на паливі:
  • Тверде (вугілля, брикети).
  • Рідке (дизельне паливо).
  • Електрика.
  • Газ.
  • Комбіновані пристрої.

пристрій системи

Пристрій системи водяного опалення досить просте, але працює вона ефективно, чим і пояснюється популярність такого способу обігріву.

Водяне опалення складається з основних елементів:
  • Котел, він використовується для нагріву води або антифризу.
  • Розширювальний бачок, під час нагрівання вода розширюється і їй треба кудись діватися.
  • Система труб, вони можуть бути сталевими, мідними, металопластиковими або пластиковими, з них створюється замкнутий контур опалення.
  • Пристрої, що віддають тепло в кімнату - це можуть бути звичайні сталеві або біметалічні і т.п. радіатори, але зараз часто встановлюють тепла підлога.
  • Насос, він необхідний для похитування води по системі.
  • Термометр і манометр, ці прилади необхідні для контролювання температури і тиску рідини в системі, вони можуть бути вбудовані в котел або встановлюються окремо.

Принцип дії

Деякі люди називають водяне опалення паровим, але це неправильно. Парове опалення є окремим видом обігріву, в ньому в якості теплоносія виступає пар, а в нашому випадку вода або інший рідкий теплоносій.

Незалежно від виду, принцип роботи такого обігріву буде однаковим. Під час роботи нагрівального пристрою, в ньому відбувається нагрів води або іншого теплоносія. Після цього, за рахунок примусової або природної циркуляції, нагрітий теплоносій починає циркулювати по трубах і обігріває кімнати. Тепло може віддаватися в кімнату, як через радіатори опалення, так і через систему теплої підлоги. За системою труб остиглий теплоносій повертається в нагрівальний пристрій, і весь процес повторюється знову.

Область застосування

Водяне опалення використовується як для опалення багатоповерхових, так і приватних будинків. Крім цього, воно застосовується для обігріву офісів, магазинів, промислових підприємств. Таке рішення дозволяє значно економити використовуване паливо - це електрику, вугілля або газ і т.п.

Даний спосіб обігріву найчастіше застосовується в житлових приміщеннях, де люди перебувають постійно. Це пояснюється тим, що він забезпечує комфортний режим зміни температури, так як під час роботи системи немає її різких стрибків. Крім цього, вода або антифриз мають високу теплоємність, що дозволяє їм довго остигати і підтримувати тепло, навіть коли котел не працює.

Не варто думати, що водяне опалення є ідеальною системою обігріву. Монтаж такої системи досить складний, тому якщо немає відповідних навичок, то виконати його самостійно не вийде. Треба контролювати роботу котла, щоб він не затухаючи, винятком є ​​електричні котли, в яких цей процес автоматизований.

Коли система довгий час не використовується, з неї рекомендується зливати воду, особливо в зимовий період, інакше можна розморозити труби і радіатори. Треба контролювати, щоб у трубах або радіаторах не утворилися повітряні пробки, так як в цих місцях з'являється корозія.

Якщо ж така система зроблена професіоналами і правильно експлуатується, то вона здатна підтримувати в будь-якому приміщенні комфортну для проживання температуру.

особливості вибору

особливості вибору

При виборі даної системи обігріву будинку, спочатку треба визначитися з джерелом, який буде нагрівати теплоносій. Якщо в будинку є магістральний газопровід, то краще використовувати газовий котел. Хорошою альтернативою є електричний котел, але можна встановити і твердопаливні обладнання або те, що працює на рідкому паливі. Все залежить від того, який енергоносій найдешевшим і доступним у вашому регіоні. Можна підключити паралельно кілька генераторів тепла, які будуть працювати по черзі, залежно від наявності того чи іншого виду палива.

При виборі системи циркуляції, а вона може бути природною або примусовою, треба враховувати ваші вимоги до системи опалення і які у вас фінансові можливості. Якщо нагрів води відбувається в твердопаливних котлі або печі з водяним контуром, то часто використовується природна циркуляція теплоносія. Коли застосовується газове або електричне опалення, то краще використовувати примусову систему циркуляції води або антифризу.

При виборі труб є кілька варіантів: металеві, пластикові і металопластикові. Для природної циркуляції, труби треба монтувати з ухилом, для цього краще підійдуть металеві, але треба мати спеціальні навички, щоб виконати їх монтаж. Металопластикові та пластикові труби також можна укласти з ухилом, але вони не розраховані на температуру понад 95 градусів, тому зазвичай використовуються для створення систем з примусовою циркуляцією.

Для з'єднання металопластикових труб використовують спеціальні муфти, тому їх укладання легко виконати своїми руками. Для монтажу пластикових труб треба придбати спеціальний паяльник, коштує він недорого, і працювати з ним нескладно.

При виборі радіатора, треба враховувати спосіб його підключення, це може бути зверху, знизу, з одного або різних сторін.

Достоїнства і недоліки

Найчастіше використовується водяне опалення з примусовою або природною циркуляцією, розглянемо їх переваги та недоліки.

Переваги системи з примусовою циркуляцією води або антифризу:
  • Можна автоматично управляти потоком тепла від радіаторів і таким чином, встановлювати температуру в кожній кімнаті окремо.
  • Вона економічніша, так як можливість регулювання температури в кожній кімнаті окремо, призводить до зниження витрати енергії, необхідної для нагріву води в системі.
  • Є можливість використовувати пластикові труби, а це дозволяє прискорити монтаж всієї системи і зменшити вартість матеріалів.
  • Пластикові труби ховаються в стіну або розміщують над плінтусом, тому не псують зовнішній вигляд кімнати.

Основним недоліком такої системи опалення є те, що для її роботи необхідна електроенергія, інакше насос працювати не буде.

Якщо говорити про природної циркуляції теплоносія, то така система опалення повністю автономна, так як для її роботи не треба електрику.

Недоліки системи обігріву з природною циркуляцією води:
  • У радіаторах не можна регулювати температуру води.
  • Перевитрата палива.
  • Треба встановлювати труби великого діаметра, а це збільшує вартість такої системи обігріву.
  • Труби, розміщені на стінах, виглядають не дуже привабливо.
  • Дана система обігріву не сумісна з теплою підлогою.

Хоча існує багато способів обігріву будинку, але найбільш ефективним, практичним і доступним протягом багатьох років залишається водяне опалення. Сучасна промисловість періодично представляє нові або вдосконалені генератори тепла, трубопроводи та генератори, за рахунок чого ефективність даного способу обігріву збільшується, а його вартість знижується.

Схожі теми:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама