Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Володимир Гузенко: «Заросле очеретом болото я приватизував, і тепер тут цвітуть водяні лілії» (фото)

У «маєток» 69-річного жителя села Ємці на Харківщині чотири штучних ставка, в яких він вирощує лілії, і кілька гектарів болотистій місцевості, засадженої унікальними деревами

Водяні лілії (їх ще називають лататтям або, по-латині, нимфеями) багато хто вважає найкрасивішими дикорослими квітами в світі. Але не менше радують око і штучно виведені сорти. У колекції Володимира Гузенко з села Ємці на Харківщині близько 15 видів німфей.

* Водяна лілія цвіте всього чотири-п'ять днів, але на зміну віджилим народжуються нові квіти, тому милуватися нимфеями можна з початку червня до кінця жовтня (фото автора)

У це село поблизу райцентру Дергачі колишній інженер-електромеханік Володимир Гузенко перебрався з міста 35 років тому. Тепер в його «маєток» чотири штучних ставка, в яких він вирощує лілії, і кілька гектарів болотистій місцевості, засадженої унікальними деревами. Володимир Васильович, проводячи екскурсію по своїх володіннях, докладно розповідає про кожну рослину. Ось трава з жовтим суцвіттям, яка називається репешок. Вона вбиває 12 видів коків, тобто є найпотужнішим природним антибіотиком. Корисно пити відвар з неї. Причому збирати корінці, радить Гузенко, потрібно при ущербної місяці (тоді вони матимуть цілющу силу), а вершки - в повний місяць. Проходячи повз абсолютно незвичайної яблуні, Володимир Васильович каже, що яблуко і грушу ні в якому разі не можна їсти одночасно, оскільки вони антагоністи: яблуко має позитивний заряд, груша - негативний. Отже, такий плід, як «яблуко-груша», краще обходити стороною. По ходу Гузенко розповідає, як відрізнити кедр від сосни кедрової, а сосну кедрову - від корейської та ліванської ...

У той час як дерева в окрузі вирубують на дрова, адже газ зараз «золотий», Володимир Васильович їх розводить. Він продає саджанці екзотичних дерев і чагарників, а гроші вкладає в розширення свого бізнесу. А ось на те, щоб добудувати будинок, засобів вже не вистачає.

Зараз на величезному земельній ділянці, що прилягає до будинку Володимира Гузенко, цвітуть водяні лілії. Частина з них висаджені у великих горщиках, захованих під водою в неглибоких ямах, які вистилають поліетиленовими плівками. А частина прикрашають водну гладь ставків, які з'явилися після того, як Володимир Васильович влаштувався в Емцах.

- Раніше тут було заросле очеретом болото, яке я поступово приватизував, - розповідає 69-річний Володимир Гузенко. - Спочатку у влади були до мене претензії на рахунок того, що я рою екскаватором ставки: мовляв, порушується екологія. Але знайшовся в районній держадміністрації мудра людина, що заборонив безпідставні перевірки на моїй дільниці. І тепер тут рай земний.

* Володимир Гузенко: «Мрію розвести блакитні німфеї. Вони асоціюються у мене з жіночої чистотою »

Декоративні водяні лілії Володимир Гузенко вирощує на продаж. Покупці - в основному забезпечені люди, які мають дачі і приватні будинки. Гузенковскіе квіти, до речі, прикрашають штучні водойми на ділянках мера Харкова Геннадія Кернеса і його друга, народного депутата України Михайла Добкіна. Хоча для того, щоб кожен день, з початку червня і до кінця жовтня, милуватися ліліями, зовсім не обов'язково мати ставок. Карликові сорти з діаметром листя не більше десяти сантиметрів прекрасно виглядають у великих горщиках.

Лілії з розплідника Володимира Гузенко є в харківському Парку імені Горького і найстарішому в Україні Краснокутському дендропарку.

- Жоден штучна водойма не може обійтися без рослин, адже вони виконують функцію біологічного очищення води та врівноважують його екосистему, - пояснює Володимир Васильович. - Для цього якнайкраще підходять лілії - вони і користь приносять, і око радують.

Більшість сортів лілій у Володимира Гузенко привезені з-за кордону. У Радянському Союзі, коли він тільки починав займатися квітами, розсаду було не дістати, тому доводилося просити кого-небудь, хто бував за кордоном, відщипнути шматочок кореня німфеї або зірвати суцвіття з дозрілими насінням.

- У мене колись було близько десяти видів лілій, які відкривалися з настанням сутінків і пахли всю ніч, - розповідає господар квіткового розплідника. - Квіти закривалися лише до десяти-одинадцяти годин ранку. А якщо стояла похмура погода, милуватися ними можна було і весь день. Але раптом я помітив, що мої нічні лілії почали зникати. Одного разу під ранок почув гул на найближчому до будинку ставку. Виглянув у вікно і очам не повірив. Мої квіти потрошили два птахи з коронами на голові, за розміром схожі на добре вгодованих качок. Поки я взяв фотоапарат, щоб зняти «злочин», птахів і сліду не було. Став шукати в літературі, що за казкові створіння занадилися до мене на ставок. Виявилося, це вінценосні новозеландські голуби. Харчуються вони ягодами, плодами і насінням. Схоже, заморським голубам сподобалися коріння нічних лілій, аромат яких вони відчувають здалеку.

Навколо водяних лілій існує безліч повір'їв. Вважається, що людина буде міцний, здоровий і заряджений енергією на весь день, якщо покуштує з ранку заварений зелений чай, який був засипаний на ніч у щойно розквітла квітка жовтої німфеї. Лілії червоного кольору сприяють успіху в любові, а ось рожеві додають в чай ​​монахам для придушення поклику плоті.

Ніжні лілії досить невибагливі в догляді. Потрібно лише видаляти пожухлі листя і квіти. Раз на три роки необхідно пересаджувати лілії, вирощувані в горщиках, раз в п'ять років - ті, які ростуть у відкритих водоймах. Таким чином рослинам забезпечується простір для зростання, оскільки на той час кореневище може збільшитися в діаметрі до 20 сантиметрів. Щоб розділити його навпіл, іноді доводиться використовувати сокиру.

Володимир Васильович каже, що активний сезон продажів водяних лілій триває всього місяць - травень. Потім звертаються лише поодинокі покупці, та й то час від часу. Ціни на свій товар підприємець не озвучує, хоча знаю, що колега придбала у нього рослина за сто гривень. Розведення лілій не годує сім'ю, каже Гузенко. Тому дружина Володимира Васильовича, педагог за фахом, і на пенсії змушена працювати, добираючись до школи за чотири кілометри.

- Доведеться, мабуть, згортати «виробництво», - сумно каже Володимир Гузенко. Він стоїть по коліно у воді серед своїх квітів, щоб журналісти могли зробити ефектне фото. - Морозостійкі сорти лілій виживають і під льодом, і в підвалі. А ось тропічним доводиться створювати відповідні умови: пересаджувати на зиму в акваріуми і тримати в будинку при температурі не нижче плюс 18 градусів і при цілодобово включеному світлі. З урахуванням підвищення тарифів на газ і електроенергію це буде дуже збиткова справа. Адже у важкі часи люди починають економити. Але з мріями я не розлучаюся: хочу розвести блакитні німфеї. Вони асоціюються у мене з жіночої чистотою.

PS Матеріал підготовлений за сприяння харківського прес-клубу в рамках проекту «Реформи - шлях до успіху».

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама