Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Види розеток і критерії їх вибору

  1. Пристрій побутових розеток
  2. Види електричних розеток
  3. Розетки з таймером
  4. Розетки з механічним таймером
  5. Відео: розетка з механічним таймером
  6. Відео: розетка з електронним таймером
  7. Розетки з Wi-Fi (GSM-розетки)
  8. Принцип роботи та управління GSM-розеткою
  9. Способи застосування GSM-розеток
  10. Відео: GSM-розетка
  11. Відео: розетка з ПДУ
  12. Відео: розетка з USB
  13. Критерії вибору розеток
  14. Тип проводки
  15. Ступінь захисту корпусу розетки
  16. Маркування розеток за ступенем захисту
  17. Наявність або відсутність заземлення в житловому приміщенні
  18. Робочі номінальні характеристики
  19. Виробники розеток
  20. Відео: огляд фірм виробників розеток і їх продукції
  21. види вимикачів
  22. Вимикачі з вбудованим датчиком руху
  23. Принцип роботи вимикачів з датчиком руху
  24. дистанційні вимикачі
  25. Принцип роботи дистанційних вимикачів
  26. Відео: дістанційній вимикач
  27. Відео: сенсорний вимикач
  28. Критерії вибору вимикачів
  29. Кількість клавіш
  30. способ установки
  31. Особливості вибору розеток і вимикачів в ванну кімнату
  32. Правильний вибір розетки з точки зору безпеки
  33. Як відрізнити якісні розетки і вимикачі від неякісних

Електрика - це дуже цінний ресурс, який людина використовує в своїй квартирі. Для його застосування в побутових цілях необхідно встановлювати спеціальні пристрої, такі як розетки і вимикачі. Існує безліч різних видів розеток і вимикачів, але для того щоб не помилитися з вибором, необхідно познайомитися з існуючими різновидами цих виробів.

Пристрій побутових розеток

Побутова розетка - це кінцевий елемент мережі електропостачання, який дозволяє споживачам скористатися електроенергією для підключення наявної техніки і апаратури.

Всі побутові розетки (незалежно від виду) складаються з трьох основних частин:

  1. Підстави, службовця для кріплення інших двох частин (токопроводящей і кріпильної арматури і лицьовій панелі). Воно виготовляється з кераміки або пластмаси. Керамічні підстави більш стійкі до впливу вогню, а також сприяють більшій розсіюванню тепла, проте мають підвищену крихкістю і вимагають акуратності при монтажі. Пластмасові підстави більш стійкі до механічних пошкоджень, але схильні до горіння. Електрика - це дуже цінний ресурс, який людина використовує в своїй квартирі На підставу розетки встановлюються всі інші її частини
  2. Струмопровідних елементів, які власне і служать для живлення побутових електроприладів. Вони виконуються з латуні і бронзи. Бронзові контакти (використовуються вкрай рідко) краще проводять електричний струм, проте їх вартість значно вище латунних. Для побутових розеток найчастіше застосовуються латунні контакти. Струмопровідні елементи зі звичайної латуні досить швидко окислюються і руйнуються, особливо при взаємодії з кабелями з алюмінієвими жилами, а це великий недолік. На практиці в більшості випадків використовуються луджених латунні контакти, які позбавлені описаного недоліку. Струмопровідні елементи найчастіше робляться з латуні
  3. Лицьовій панелі, що захищає струмопровідні частини розетки від стороннього втручання. Панелі виконуються з малогорючего полікарбонату. Можна вибрати лицьові панелі, виготовлені з інших матеріалів, наприклад, дерева і металу, що дозволяє використовувати розетки не тільки за прямим призначенням, але і як додатковий елемент інтер'єру. Крім того, на деяких панелях передбачена можливість установки знімних декоративних елементів. Лицьові панелі сучасних розеток можуть бути зроблені з різних матеріалів, наприклад, з дерева

Види електричних розеток

Як згадувалося вище, існує кілька видів розеток - від звичайних до володіють деякими унікальними можливостями.

Розетки з таймером

Розетка-таймер представляє собою простий пристрій, що дозволяють автоматизувати контроль над витратою електроенергії в процесі експлуатації побутових приладів, а також керувати ними за індивідуальним розкладом.

У теперішній час виробляються і продаються розетки з двома типами таймерів: механічними і електронними.

Розетки з механічним таймером

Розетки з механічними таймерами більш прості в експлуатації. Принцип їх роботи заснований на годинниковому механізмі, який і виконує закладену програму. Налаштування часу включення і виключення подачі електроенергії здійснюється за рахунок натискання секторів, які розташовуються навколо циферблата. Часовий інтервал кожного сегмента становить 15 або 30 хвилин в залежності від обраної моделі. Завдяки цьому за добу можна встановити до 96 (48) програм.

Перед установкою програми в розетках з механічними таймерами необхідно задати поточний час на обертовому диску. Для цього потрібно затиснути то кількість 15 (30) хвилинних сегментів, яке відповідає необхідному часу роботи електроприладу. Перед установкою часу слід включити електроприлад.

Відео: розетка з механічним таймером

Розетки з електронним таймером

Головними відмінними рисами розеток з електронним таймером від механічних є можливість установки до 140 програм, а також наявність вбудованої функції присутності, яка включає харчування відповідно до заданої програми, але тільки при знаходженні в приміщенні людей.

Розетки з електронним таймером можуть бути як добовими, так і тижневими (можна запрограмувати графік включення і виключення подачі електроенергії на тиждень вперед). Для зручності програмування такі розетки оснащені органами управління (клавішами) і дисплеєм.

Відео: розетка з електронним таймером

Розетки з виштовхувачами

Розетки з виштовхувачами обладнані спеціальним механічним пристроєм, яке при натисканні кнопки від'єднує шнур живлення будь-якого електроприладу. Подібні розетки дуже корисні в тих будинках, де господарі часто користуються різною технікою і постійно підключають і від'єднують її від мережі електроживлення.

У разі якщо в будинку використовуються імпортні побутові прилади, для зручності експлуатації можна придбати комбіновані розетки, що дозволяють підключити кілька типів вилок. Необхідно мати на увазі, що подібні розетки не дуже стійкі через свою конфігурації.

Комбінована розетка дозволяє використовувати прилади, розраховані на електричні мережі різних стандартів

Розетки з Wi-Fi (GSM-розетки)

GSM-розетки являють собою універсальні пристрої, які призначені для використання в системах розумного будинку, але можуть бути встановлені і в звичайних будинках або квартирах. За допомогою цих розеток можна стежити за зміною температури як всередині приміщення, так і на вулиці, а також спостерігати за станом подачі електроенергії або іншими нюансами електропостачання.

Принцип роботи та управління GSM-розеткою

Принцип роботи GSM-розетки заснований на обміні інформацією між смартфоном користувача і розеткою. З смартфона на номер сім-карти, встановленої в спеціальний слот розетки, відправляються короткі смс-команди. Ці команди складаються з літер, цифр або їх комбінацій. Розетка приймає запити, обробляє їх і висилає на призначені для користувача пристрої докладні звіти, засновані на отриманих даних, наприклад, інформацію про стан подачі електрики.

GSM-розетки досить прості в експлуатації і не вимагають особливих зусиль для монтажу і установки. Для того щоб почати користуватися пристроями цього виду, слід виконати кілька простих дій:

  1. Витягнути розетку з коробки, помістити в спеціальний слот сім-карту (можна використовувати підключення до будь-якого провайдера), покласти на неї гроші і відключити PIN-код (для того, щоб мати можливість дистанційного підключення). Сім-карту потрібно встановити в спеціальний слот на корпусі GSM-розетки
  2. Підключити апарат до електричної мережі.
  3. Для тесту підключити в GSM-розетку будь-яку побутову техніку, що вимагає управління та контролю.
  4. Провести налаштування розетки згідно користувальницької інструкції.

Способи застосування GSM-розеток

  1. Управління різними процесами: поливом городів або садів, підтриманням постійної температури при підключенні до розетки термостата і т. Д.
  2. Дистанційне програмування часу включення / вимикання електроприладів та освітлювального обладнання.
  3. Контроль подачі електроенергії, а також отримання інформації про стан мережі.
  4. Спостереження за доступом осіб до персонального комп'ютера.

До GSM-розеток також може бути підключено додаткове обладнання у вигляді різноманітних датчиків, що використовуються в системах охоронної або протипожежної безпеки (мікрофони, відеокамери і т. Д.).

Відео: GSM-розетка

Розетки з пультом дистанційного керування (ПДУ)

Розетки з ПДУ, так само як і GSM-розетки, в основному використовуються в системах розумного будинку. Застосовуються такі розетки для забезпечення постійного контролю стану електроприладів і управління ними.

Стандартна комплектація розеток з ПДУ складається з:

  1. Бездротовий електричної розетки.
  2. ПДУ.
  3. Батарейок для живлення пульта.

Всі розетки з ПДУ незалежно від моделі або фірми виробника володіють наступними параметрами і характеристиками:

  • наявність заземлення;
  • робоча напруга 220-240 В;
  • дальність дії ПДУ до 40 м (при харчуванні від батарейок);
  • максимальна навантажувальна потужність (потужність підключається приладу) до 4 кВт.

Відео: розетка з ПДУ

Розетки з портом USB

Розетки з USB-портом є компактними пристрої зі спеціальним інтерфейсом, що дозволяє зарядити будь-який вид портативної і мобільної техніки. Процес зарядки можна швидко і просто ініціювати, для цього достатньо підключити до розетки штекер USB і чекати, поки акумулятор пристрою не відновить свою ємність.

Процес зарядки можна швидко і просто ініціювати, для цього достатньо підключити до розетки штекер USB і чекати, поки акумулятор пристрою не відновить свою ємність

До USB-розетки можна підключати не тільки електричні прилади, а й мобільні пристрої для зарядки акумулятора

USB-розетки мають високий рівень сумісності з універсальним стандартом електронастановне обладнання і можуть легко інтегруватися в діючу електромережу квартири або приватного будинку. Вони володіють вбудованим блоком живлення, який в автоматичному режимі забезпечує подачу струму, необхідного для зарядки.

Більшість USB-розеток в незалежності від моделі або фірми-виробника володіють наступними характеристиками:

  1. Постійний вихідний струм до 700 мА.
  2. Вихідна напруга до 5В.
  3. Низький рівень споживання енергії в режимі очікування.

Перед монтажем USB-розеток слід визначити місця їх установки. Бажано, щоб поруч були предмети, на які можна було покласти заряджаються пристрою. Вдалим місцем для USB-розеток вважається майданчик під або поруч з журнальним столиком або, наприклад, над тумбою.

На ринку продається велика кількість різних моделей USB-розеток - від простих, оснащених одним або двома роз'ємами, до більш складних систем, які мають спеціальні майданчики для утримання стільникового телефону в процесі зарядки.

Просунуті варіанти розеток мають спеціальні тримачі для мобільного телефону

Відео: розетка з USB

Перед тим як придбати розетку того чи іншого виду, слід ознайомитися з критеріями вибору, які будуть описані нижче.

Критерії вибору розеток

Існує кілька критеріїв, які необхідно враховувати при виборі розетки.

Тип проводки

Перед вибором розетки важливо визначити тип проводки в квартирі або будинку.

  1. Якщо проводка прихована, т. Е. Змонтована безпосередньо в поверхні стіни, то слід вибрати розетку внутрішнього типу. Цей тип розеток дуже зручний в експлуатації і більш безпечний, тому що він встановлюється в спеціальний кожух, який попередньо монтується на стіну, що дозволяє приховати електричну частину пристрою всередині. Контактна частина прихованої розетки знаходиться всередині стіни
  2. Якщо проводка проведена відкритим способом, то слід вибрати розетку зовнішнього типу. Монтаж розеток цього типу здійснюється безпосередньо на поверхню стіни. Відмінною рисою зовнішньої розетки є те, що весь її корпус знаходиться зовні. Зовнішня розетка монтується на поверхню стіни

Ступінь захисту корпусу розетки

Відповідно до міжнародних стандартів існує кілька різновидів розеток, що відрізняються за ступенем захищеності їх корпусу від зовнішніх негативних впливів, таких як потрапляння вологи або стороннє втручання механічним інструментом. Для того щоб не заплутатися при виборі розетки з необхідним ступенем захисту, на всі пристрої наносяться спеціальні маркування.

Маркування розеток за ступенем захисту

В основному маркування розеток є напис - IP «А» «В», де «А» і «В» є цифровими позначеннями, що відповідають тій чи іншій мірі захищеності корпусу від негативного впливу. Для того щоб не помилитися у виборі розетки, слід навчитися розшифровувати ці комбінації.

  1. Цифра А - діаметр і тип предмета, від впливу якого захищена розетка:
    • 1 - від тильної сторони руки і предметів діаметром більше 50 мм;
    • 2 - від пальців рук і предметів діаметром більше 12 мм;
    • 3 - від дрібного ручного інструменту і предметів діаметром понад 2,5 мм;
    • 4 - від початкових елементів (гайок, шайб, болтів), окремо взятих провідників діаметром більше 1 мм;
    • 5 - від впливу пилу, абсолютний захист від впливу предметів;
    • 6 - повна пилонепроникність і захист від впливу предметів;
    • 0 - відсутність захисту.
  2. Цифра В - захист від впливу різного виду вологи:
    • 1 - від окремих крапель, що падають у вертикальному положенні;
    • 2 - від окремих крапель, що падають під кутом до 15 градусів;
    • 3 - повний захист від впливу дощу;
    • 4 - від бризок води, падаючих під різними кутами;
    • 5 - від струменів води;
    • 0 - відсутність захисту.

Наявність або відсутність заземлення в житловому приміщенні

Якщо в квартирі або приватному будинку є заземлення, краще придбати розетки, оснащені додатковим заземлюючим контактом. Наявність цього контакту в конструкції розетки допоможе значно продовжити життя собі і пристроїв, чутливим до перепадів напруги, а також до впливу статичної електрики, наприклад, персональних комп'ютерів.

Наявність цього контакту в конструкції розетки допоможе значно продовжити життя собі і пристроїв, чутливим до перепадів напруги, а також до впливу статичної електрики, наприклад, персональних комп'ютерів

Заземляющие контакти представлені у вигляді вставок у верхній і нижній частині гнізда

Робочі номінальні характеристики

При виборі розеток також слід орієнтуватися на параметри побутової електромережі (мережевої напруги - 220 В і частоти - 50 Гц), а також навантаження (потужність техніки і електроніки, які будуть підключатися в розетку). За значенням навантажувальної потужності підбирається номінальний струм.

Від того, наскільки правильно обрана розетка відповідно до номінальним параметрами, буде залежати якість і довговічність її служби. У тому випадку якщо на розетці відсутнє маркування, варто відмовитися від її придбання.

Виробники розеток

У теперішній час на ринку представлений великий вибір розеток, який поділяє на три категорії:

  1. Високоякісні і дуже дорогі. Випускаються виробниками з Європи, такими як Legrand, Schneider Electric, Polo, ABB, Jung.
  2. Якісні і з середньою ціною. Виготовляються турецькими і польськими фірмами Makel, Viko, Karlik, OSPEL.
  3. Дуже дешеві і вкрай низької якості. В основному це китайська продукція.

Відео: огляд фірм виробників розеток і їх продукції

Розетки і проводка - не єдині компоненти в домашній мережі, крім них є ще один важливий елемент - вимикач. Вимикачі, так само як і розетки, мають різні види і способи підключення.

види вимикачів

Вимикачі являють собою комутаційні пристрої з ручним керуванням і використовуються для включення і виключення освітлення. Вони володіють відмінною конструкцією і функціями, що і зумовило підрозділ їх на види.

Вимикачі з вбудованим датчиком руху

Вимикачі з датчиком руху в основному застосовуються на сходових прольотах і при створенні мереж вуличного освітлення. Вони досить прості в експлуатації: для того щоб почати використовувати ці пристрої, досить встановити і налаштувати їх відповідно до інструкції.

Основу вимикачів з датчиком руху складають електронні компоненти, які в постійному режимі аналізують зміни, що відбуваються в рівні освітленості об'єкта (квартири, вулиці чи вдома), а також будь-які рухи в зоні функціонування датчика.

Принцип роботи вимикачів з датчиком руху

Робота вимикача з датчиком руху заснована на постійному скануванні інфрачервоного (ІЧ) випромінювання, охопленого полем видимості датчика (сенсора), який зазвичай виготовляється з піроелектричних матеріалів. В основному такі вимикачі мають широкий кут огляду і встановлюються на стелях. Крім відстеження присутності живих об'єктів вони володіють можливостями, що дозволяють змінювати інтенсивність освітлення, а також можуть використовуватися в різних системах внутрішньої безпеки.

дистанційні вимикачі

Дистанційний вимикач представляє собою набір, що складається з компактного блоку управління і ПДУ (їх може бути декілька). Сам пристрій за зовнішнім виглядом досить схоже на простий вимикач плоского типу. Відмінною рисою дистанційного вимикача є простота монтажу, так як для того, щоб його встановити, чи не потрібно робити підготовчі роботи (штробить або свердлити стіни), проводити приховану проводку. Достатньо всього лише підібрати зручне місце, взяти кілька саморізів і двосторонній скотч і прикріпити пристрій.

Принцип роботи дистанційних вимикачів

Робота дистанційних датчиків грунтується на принципі прийому / передачі. Користувач натискає кнопку включення на пульті, тим самим створюючи радіосигнал, який далі приймає реле, що замикає або розмикає - в залежності від команди, що подається з ПДУ - ланцюг на фазі, що підводять до джерела світла. Залежно від стану ланцюга і відбувається включення і виключення світла. Зона покриття безпосередньо залежить від конструктивних особливостей житлового приміщення, а також від матеріалів, які були використані при будівництві. В основному зона покриття дистанційних датчиків становить від 20 до 25 м. Живлення передавачів здійснюється з використанням звичайних батарейок на 12 В (зазвичай вистачає на 5 років).

Відео: дістанційній вимикач

Сенсорні вимикачі

Невелікі и компактні пристрої, конструктивно віконуються з декількох сенсорних панелей, что спрощує їх использование. Для того щоб скористатися вимикачем цього виду, досить один раз торкнутися його екрану.

До складу таких вимикачів входять:

  • сенсорна панель (елемент, який реагує на дотик і ініціалізує відправку команди для подальшої обробки);
  • мікросхема управління (займається обробкою і перетворенням команди);
  • комутаційна частина (забезпечує силові перемикання).

За рахунок використання електронних компонентів можна дистанційне керувати приладами освітлення і підключати додаткові елементи: датчики руху, температури і освітленості.

Відео: сенсорний вимикач

Перед тим як придбати вимикач того чи іншого виду, слід ознайомитися з критеріями вибору, які будуть описані нижче.

Критерії вибору вимикачів

Існує кілька критеріїв, які необхідно враховувати при виборі вимикача.

Кількість клавіш

Кількість клавіш, встановлених у вимикачі, визначає кількість ліній освітлювальних приладів, якими можна управляти, тому перед вибором вимикача слід подумати про те, на скільки пристроїв він буде купуватися.

  1. Купувати одноклавішний вимикач доцільно, тільки якщо необхідно управляти, наприклад, однієї настільною лампою або світильником. Одноклавішний вимикач може управляти тільки одним світильником
  2. Багатоклавішні вимикачі варто купувати тільки при необхідності управління групою освітлювальних приладів, які можна включати як разом, так і окремо (то ж стосується і лампочок, встановлених в одну люстру).

способ установки

Вимикачі за способом монтажу, так само як і розетки, можуть бути вбудованими і накладними.

  1. Вимикачі вбудованого типу монтуються в підрозетник, який встановлюється всередині стіни. Такий метод монтажу дозволяє заховати і надійно захистити механізм пристрою, при цьому залишаючи зовні тільки декоративну рамку і клавішу управління. Комбінація вбудованого одноклавішного вимикача і розетки, механізми яких знаходяться всередині стіни
  2. Накладні вимикачі монтуються на поверхні стіни і призначені для виконання тих самих функцій, що і вбудовані. Накладний двоклавішний вимикач монтується прямо на стіну

Особливості вибору розеток і вимикачів в ванну кімнату

Розетки стали незамінними елементами у ванній кімнаті, так як з їх допомогою підключається великий спектр електрообладнання особистої гігієни (електробритви, верстати і т. Д.) І велика побутова техніка (джакузі, душові кабіни, пральні машини і т. Д.). Ванна кімната - найнебезпечніше місце для монтажу і підключення електроустаткування, тому при виборі розеток необхідно враховувати особливі правила.

Правильний вибір розетки з точки зору безпеки

Відповідно до загальноприйнятих стандартів безпеки для установки у ванних кімнатах застосовуються розетки, які мають вологозахисними властивостями (IP 44 і вище), кришкою, що сприяє запобіганню потрапляння вологи, а також заземлюючим контактом.

Як відрізнити якісні розетки і вимикачі від неякісних

Оцінка рівня якості вимикача або розетки перед покупкою - досить легкий процес, і її можна провести самостійно. Для цього виконуємо наступні процедури:

  1. Вивчаємо характеристики вироби (можна подивитися на маркування товару).
  2. Перевіряємо продукт на наявність знаку якості країни-виробника.
  3. Додатково шукаємо знак Ростеста, якщо продукт зроблений зарубіжною компанією (наявність знака говорить про те, що продукція виробника пройшла сертифікацію в РФ).
  4. Проводимо візуальний огляд. Неякісна збірка буде помітна практично відразу. Для неї характерна нерівномірність поверхні, дешевий пластик і низький рівень якості кріпильних з'єднань.

У продажу є безліч видів розеток і вимикачів. Всі вони мають свої особливості, і знаючи про них, можна підібрати модель, яка підійде для втілення ваших планів і творчих ідей.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама