Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вартість будівництва будинку з нуля

  1. Що нам стоит дом построить?
  2. Проект - всьому голова
  3. Витрати на «коробку»
  4. Одежинка для будинку
  5. Інші витрати

Що потрібно для того, щоб бути щасливим? Чи пробували Ви відповісти собі на це питання? Є таке визначення: "Людина повинна побудувати будинок, посадити дерево і виховати сина". А для кого-то це просто мрія - жити в будинку, побудованому своїми руками. Але це образно кажучи, - звичайно, необхідна допомога грамотних фахівців будівельної фірми або найманих бригад. Будуємо будинок! Мета поставлена, мотивація сильна, рішення прийнято ... Але! З чого почати?

Що нам стоит дом построить?

Вартість будівництва кожного конкретного будинку визначається поєднанням безлічі чинників Вартість будівництва кожного конкретного будинку визначається поєднанням безлічі чинників!

Спробуємо проаналізувати, з чого складається вартість будівництва будинку, - просторого, зручного, теплого і затишного, але без «архітектурних надмірностей», розрахованого на середньостатистичну сім'ю: чоловік, дружина і двоє дітей.

Спочатку вибираємо місце для будівництва будинку, тобто необхідно обзавестися ділянкою землі.

Тут є кілька варіантів: це може бути ділянка в обжитому дачному селищі або в селі - найчастіше зі старими будівлями, або надів в котеджному селищі.

Купівля ділянки в котеджному селищі має чимало плюсів: перш за все сучасні комунікації - магістральний газ, водопровід, електрика з великою виділеної потужністю, вагомою перевагою також є упорядкована територія загального користування, цілодобова охорона, зручні під'їзні шляхи і інші міські зручності.

Будівництво будинку в селі теж має свої переваги - близькість до природи, можливість зайнятися землеробством і харчуватися екологічно чистими продуктами.

Проектувальники, які спеціалізуються на індивідуальному житловому будівництві, рекомендують дотримуватися наступної формули: на 10 кв. м площі котеджу має припадати близько однієї сотки землі (100 кв. м). Тобто при загальній площі будинку в 100 кв. м найкращим є ділянка від 10 соток.

Ціна ділянки залежить від безлічі параметрів - розташування і оточення, відстані від великого міста. Наприклад, в Мінському районі вартість сотки зростає до 5-10 разів у міру наближення до МКАД. Якщо в 30-50 км від меж міста сотку землі в котеджному селищі економ-класу можна знайти за 1-2 тис. Руб. , То в 25-5 км від МКАД цінник за одну сотку буде вже на рівні 5-20 тис. Руб. Тобто досить скромний ділянку в 10 соток (поблизу міста) потягне на 50-100 тисяч рублів, звичайно ж з урахуванням існуючих комунікацій, транспортного сполучення та інших факторів.

Проект - всьому голова

Наступний момент, і, можливо, самий відповідальний, - вибір   проекту будинку Наступний момент, і, можливо, самий відповідальний, - вибір проекту будинку .

Деякі намагаються заощадити на проекті, чого робити не можна ні в якому разі. Японці три роки вважають і за півроку будують. Поки у нас все навпаки. Але ж хороший архітектурний проект з грамотно розробленої проектно-кошторисною документацією дозволяє заощадити до 40% часу і велику частину фінансів, з високою точністю розрахувати кількість необхідних будматеріалів, а відповідно і вартість будівництва, скласти графік виконання робіт. Так само це дозволить уникнути помилок непрофесійного самостійного проектування, які можуть призводити до руйнування будинку - наприклад, коли фундамент або перекриття не витримують навантажень, даючи тріщини. Як правильно визначитися з підвалом або цокольним поверхом побудувати будинок? Саме на цьому етапі варто згадати прислів'я - "жадібний платить двічі!".

Самий бюджетний варіант - придбати готовий типовий проект. На ринку представлено безліч різних типових проектів, які можуть задовольнити побажання найвимогливіших замовників. Однак, якщо ви хочете отримати житло, яке б враховувало всі Ваші смаки й уподобання, то найкраще замовити індивідуальний проект. І наша Архітектурна майстерня Миколи Богданова завжди готова запропонувати послуги з розробки проекту будинку Вашої мрії.

Вартість типового (готового) архітектурного проекту будинку може варіювати від 150 до 700 рублів, залежно від того, які документи (зміст проекту) в нього входять. Повноцінний будівельний проект включає в себе архітектурний проект (необхідний для узгодження проекту і отримання дозволу на будівництво), проект конструктивних рішень, а також схеми прокладки інженерних комунікацій (включаючи гаряче і холодне водопостачання, водовідведення, опалення, вентиляцію, електрику).

Кошторисна документація часто надається окремо і може коштувати до 0,5% від вартості об'єкта, що проектується.

Розробка індивідуального проекту обійдеться дорожче - вона може скласти до 1-3% від вартості будинку або від 7-10 руб. за кв. м загальної площі будівлі. ( см. ціни )

Якщо потрібно авторський нагляд за будівництвом будинку, можливе подальше співробітництво з архітектором. Це супровід обговорюється в індивідуальному порядку.

Витрати на «коробку»

Коробкою вдома будівельники називають фундамент, перекриття та огороджувальні конструкції, що включають стіни та покрівлю "Коробкою" вдома будівельники називають фундамент, перекриття та огороджувальні конструкції, що включають стіни та покрівлю. Сукупно витрати на них становлять близько 30% загальної вартості будинку. Причому на фундамент доведеться не менше 20-40% від витрат на загальнобудівельні роботи.

Ще на етапі замовлення проекту доведеться вирішити непросте питання: з чого будувати будинок? Перше місце за популярністю серед будівельних матеріалів займає ДСБ (газосилікатний блок) або КББ (керамзитобетонний блок). З цього матеріалу краще будувати будинки більша половина білорусів. Основні його переваги - вартість і надійність матеріалу, менші трудовитрати при зведенні стін поряд з міцністю і довговічністю.

Сучасні технології дозволяють здешевити будівництво , Відмовившись від масивних стін і важкого фундаменту. Кладка з блоків або цегли виконує тільки несучу функцію. А за збереження тепла в будинку відповідальні багатошарові системи утеплення з застосуванням високоефективних теплоізоляційних матеріалів. Системи утеплення захищають несучі стіни від зволоження і коливань температур і тим самим збільшують термін служби. Використання такого підходу не тільки скорочує витрати на будівництво і надалі на опалення будинку, а й збільшує довговічність будівлі.

Завжди незмінним успіхом у економ-сегменті користуються будинки з дерева (брус, оциліндрованої колоди). Переваги дерев'яних будівель - доступні ціни, екологічність, порівняно невеликі трудовитрати і загальна легкість конструкції, яка дозволяє відмовитися від масивного і дорогого фундаменту.

Останнім часом все більшу увагу привертають проекти будинків із структурних утеплених панелей (SIP), і так званих каркасних будинків, які збираються за канадською технологією. Вони хороші тим, що швидко зводяться. Через пару місяців будинок готовий, причому, на відміну від будинків з бруса або колоди, вони не вимагають часу для усадки - можна відразу приступати до внутрішнього оздоблення приміщень.

Спробуємо порівняти середню вартість зведення стін з різних будівельних матеріалів (включаючи і оплату роботи будівельників) в розрахунку на 1 кв. м. загальної площі будинку:

  • SIP (структурні утеплені панелі) - від 200 руб. ;
  • профільований брус - від 200-250 руб .;
  • оциліндрованої колоди - від 250-300 руб .;
  • каркасна (канадська) технологія - від 250-330 руб .;
  • цегла або пінобетонні блоки - від 280-330 руб .;
  • клеєний брус - від 480-550 руб.

Звичайно, підсумкові суми можуть сильно коливатися в залежності від регіональних відмінностей в цінах на матеріали і оплату праці будівельників. І фінансово-економічна ситуація в державі також грає роль при формуванні цін і позначається на вартості матеріалів і будівельних послуг. Крім того, необхідно додати до витрат вартість перекриттів, сходів і внутрішніх стін - в залежності від планувань і поверховості котеджу ці цифри можуть відрізнятися в рази.

До витрат на зведення стін необхідно додати витрати на віконні конструкції. Згідно сучасним нормам площа вікон в будинку повинна складати не менше 10% від площі будівлі, для нашого клімату оптимально 20-25% скління. За нинішньої середньої вартості пластикових вікон в 180 руб. за кв. м. (з урахуванням монтажу) для невеликого котеджу в 100-150 кв. м. витрати складуть не менше 4000 руб.

Тепер про покрівлі. На її зведення піде близько 20% від вартості «коробки», причому половина цієї суми складе оплата монтажних робіт. Ну і самий витратний компонент при зведенні даху безпосередньо саме покрівельне покриття. Найбільш доступний і часто застосовується варіант - гнучка черепиця або листова металочерепиця, при її покупці цілком можна вписатися в вартість 10-12 руб. за кв. м, а загальні витрати (включаючи кроквяну систему, обрешітку, утеплення і т.п.) складуть від 60-80 руб. за кв. м. покрівлі.

Респектабельна керамічна черепиця обійдеться значно дорожче (рази в 4), а найдорожчі матеріали - сланець і покрівельна мідь - потягнуть на 100-300 руб. за кв. м. (в залежності від виробника).

Одежинка для будинку

Наступний етап творчий і приємний - вибір зовнішньої обробки котеджу Наступний етап творчий і приємний - вибір зовнішньої обробки котеджу. Ми пам'ятаємо - "по одягу зустрічають"! І звичайно хочеться, щоб зовнішній вигляд Вашого будинку радував око. Варіантів тут багато - від класичного облицювальної цегли або бюджетного утеплення «під сайдинг» до композиційних штукатурних фасадів.

Один з найбільш доступних і недорогих способів зовнішньої обробки приватного будинку - утеплення «під сайдинг». Вартість такого методу, включаючи роботу і матеріали, становить близько 20 рублів за кв. м поверхні фасаду. Тобто для одноповерхового будинку загальною площею 100 кв. м. це буде коштувати близько 3000 руб.

Однак треба пам'ятати, що пластиковий сайдинг досить легко пошкоджується фізичними та кліматичними впливами, і потребує періодичного ремонту та заміни. Варто добре зважити всі "за" і "проти" сайдингового фасаду, можливо, ви захочете застосувати для оздоблення фасаду більш довговічні і респектабельні варіанти.

В даний час все частіше для зовнішньої обробки приватних будинків і котеджів пропонується використання композиційних штукатурних систем. Таке рішення дозволяє надати будівлі гарний зовнішній вигляд оштукатуреного монолітного будинку при певній економії коштів. За умови правильного вибору компонентів і правильного монтажу можна розраховувати на безремонтний термін служби не менше 25 років. Вартість якісної штукатурної системи починається від 22 руб. за кв. м. стіни. Витрати на монтажні роботи складуть від 17 до 25 руб. за кв. м., в залежності від складності та конфігурації фасаду.

Потрібно враховувати, що ці витрати будуть окупатися за рахунок скорочення витрат на опалення будинку та на догляд за фасадом, і вже за перший рік економія на опаленні може досягати 30%.

Щоб надати приватному будинку особливий колорит середньовічного замку або особняка часто використовують дорогу і важку обробку з клінкерної цегли або натурального каменю. Вартість такого рішення може починатися від 20 руб. за кв. м фасаду - і це тільки за матеріали. Але існує набагато легша і дешевша альтернатива - це стійка до погодних дій облицювальна плитка, яка імітує фактуру і колір кладки з клінкерної цегли. Вона монтується на систему теплоізоляції фасадів в якості захисно-декоративного шару. Товщина такої полімерно-мінеральної плитки всього 4-6 мм, вона має невелику вагу - не більше 6 кг / кв. м. і не перевантажує ні фасад, ні фундамент.

Інші витрати

Інші витрати

Ми живемо в 21-му столітті, і хочемо жити в комфорті. Одну з істотних статей витрат - до 35-40% від вартості зведення «коробки будинку» - складають комунікації -інженерні мережі (електрика, опалення, каналізація, водопровід).

Ціна системи теплопостачання, включаючи вартість компонентів, монтажу та наладки, може досягати 10-15% його вартості. Найдорожча частина цієї системи - опалювальний котел, який обійдеться приблизно в 50% від вартості всього устаткування. Певну суму доведеться викласти і за прилади опалення. Витрати на монтажні роботи і налагодження складуть приблизно 20-25% від вартості обладнання.

Вартість прокладки електропроводки в самому простому варіанті складе приблизно 7-9 руб. за кв. м. загальної площі будинку. Якщо ж Ви бажаєте жити у високотехнологічному оточенні «розумного будинку», і зі свого Айфона або смартфона, або з одного пульта управляти освітленням, кліматичною системою, зовнішнім відеонеблюденіем, охоронно-пожежною сигналізацією та ін., То викласти доведеться від 40 руб. за кв. м.

І ось будинок побудований, проведені всі комунікації. Знову починається все найцікавіше - обробка житла. Оздоблення включає вирівнювання підлог і пристрій підлогового покриття (ламінату, паркету, ковроліну), штукатурні, малярні, плиточні роботи, установку міжкімнатних дверей, сантехніки та інші операції. Дайте волю Вашій фантазії, і Ви перетворите порожні приміщення в комфортне затишне простір для життя, вдихнете душу в Ваш будинок. Тут наводити якісь конкретні цифри безглуздо, так як можливий спектр рішень і витрат може бути досить широкий - від самих бюджетних (10-100 руб. За кв. М) до ексклюзивних варіантів, вартість яких може перевищити витрати на зведення будинку.

Ще одним з трудомістких етапів є здача побудованого будинку в експлуатацію .

Як ми бачимо, однозначної відповіді на питання «Скільки коштує побудувати будинок?» Бути не може. Задовольнити першу цікавість допомагають інтернет-сайти будівельних компаній з онлайн-конструкторами і калькуляторами, які дозволяють прикинути приблизні витрати. Тим же, хто всерйоз вирішив звести власний будинок, чекають тривалі розрахунки і консультації з фахівцями. Але не бійтеся починати! Хочете, щоб було зроблено - робіть! Кажуть, будівництво стимулює знаходити нові фінансові можливості, головне - почати. А ми завжди готові прийти Вам на допомогу, і спільними зусиллями втілимо Вашу мрію в життя!

* Ціни по РБ за 2017-2018г.

Що нам стоит дом построить?
Чи пробували Ви відповісти собі на це питання?
З чого почати?
Що нам стоит дом построить?
Ще на етапі замовлення проекту доведеться вирішити непросте питання: з чого будувати будинок?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама