Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Апельсинове дерево - вирощування і догляд в домашніх умовах

  1. Як виглядає апельсинове дерево?
  2. Як цвіте апельсинове дерево?
  3. Як виростити апельсинове дерево?
  4. Як посадити апельсинове дерево?
  5. Грунт для апельсинового дерева
  6. Як прищепити апельсинове дерево?
  7. Скільки зростає апельсинове дерево в домашніх умовах?
  8. Як доглядати за апельсиновим деревом?
  9. Як поливати апельсинове дерево в домашніх умовах?
  10. Чим підгодовувати апельсинове дерево?
  11. Обрізка апельсинового дерева
  12. Як пересаджувати апельсинове дерево?
  13. Хвороби апельсинового дерева

Ароматні і смачні цитруси можна не тільки купувати в магазині, але і самостійно вирощувати. Апельсинове дерево має багато сортів і деякі з них придатні для домашнього розведення в горщиках. Важливо знати правила вирощування та догляду, щоб рослина прийнялося і розвивалося.

Як виглядає апельсинове дерево?

Цей вид цитрусових є культурною рослиною, і отримали його шляхом схрещування мандарин і помело. Дерево є вічнозеленим з компактною густою кроною. До опису апельсинового дерева відноситься наступна інформація:

  1. Розміри мають безпосередній зв'язок з сортом, так високорослі сорти досягають у висоту 12 м, а карликові - 4-6 м. Є і кімнатні рослина, які можуть бути від 60 см до 2,5 м.
  2. Коренева система є поверховою, і у неї немає волосків, через які інші рослини отримують вологу і корисні речовини. Замість них на кінчиках коренів є спеціальні чохол, в яких знаходяться гриби, існуючі в симбіозі з рослиною. Вони передають вологу і корисні речовини.
  3. Апельсинове дерево має темно-зелені листочки, які мають загострену овальну форму. Усередині них знаходяться залози, наповнені ароматичним маслом, яке ідентичне квітам цієї рослини.

Як цвіте апельсинове дерево?

У цього рослина великі двостатеві квіти, які в діаметрі досягають 5 см. Колір п'яти пелюсток частіше білий, але може бути присутнім і червонуватий відтінок. У центрі знаходиться довгий одиночний товкач, який оточений тичинками жовтого кольору. Квіточки зібрані в кисті приблизно по 6 шт., Поодинокі варіанти зустрічаються рідко. Цвітіння апельсинового дерева відбувається тільки за певних умов, і квіткові бруньки, закладені в березні-квітні, розкриються тільки при температурі 16-18 ° С. Розпустилася бутон опадає через 2-3 дня.

Як виростити апельсинове дерево?

Є кілька сортів, які можна використовувати для кімнатного вирощування, і найбільшою популярністю користуються три наступні варіанти:

  1. Павловський. У висоту цей сорт досягає максимум 1 м. Можна розмножувати, використовуючи живці. Плоди достигають тривалий час, протягом якого важливо надавати особливий догляд.
  2. Гамлін. Якщо цікавить, як виростити апельсинове дерево вдома, тоді можна вибирати цей сорт, висота якого сягає 1,5 м. Урожай можна збирати восени, причому плоди є соковитими і солодко-кислими.
  3. Вашингтон Навів. Найпопулярніший сорт, який підходить для домашніх умов. Висота апельсинового дерева може доходити до 2-х м. Варто відзначити цікаве перевага - під час цвітіння виділяється приємний аромат. Плоди можна збирати, починаючи з трьох років. Фрукти є великими.

Як посадити апельсинове дерево?

Для того щоб вирощувати на своєму підвіконні цитруси, необхідно підготувати кісточки, які повинні бути тільки свіжими, тобто не висохлими.

  1. Зібравши посадковий матеріал, обов'язково промийте його, а потім, залиште на 8-12 год. У воді, щоб вони набрякли.
  2. Щоб отримати апельсинове дерево з кісточки, висаджування має здійснюватися в пухкий грунт або торф. Поглиблювати насіння потрібно на 1 см. Ємність обов'язково закрийте плівкою або накрийте склом, щоб створити парниковий ефект.
  3. Контейнер поставте в затіненому теплому місці. Періодично поливайте землю і провітрюйте насадження. Паростки повинні з'явитися через місяць-півтора.
  4. Після цього ємність рекомендується виставити на світло (прямі промені сонця небезпечні). Важливо забезпечити саджанців тривалий світловий день. Для цього можна використовувати спеціальні лампи.

Грунт для апельсинового дерева

Для успішного вирощування цієї рослини велике значення має якість грунту. Щоб зробити правильний вибір, враховуйте такі рекомендації:

  1. Якщо цікавить, де росте апельсинове дерево, коли воно ще молоде, тоді краще вибирати такий склад: 2 частини дерну і по 1 частини листової землі, перегною і піску. Фахівці радять набирати дернову землю в садах.
  2. Для дерева старшого віку краще використовувати такий грунтовий склад: 3 частини дерну, по 1 частини листової землі, перегною і піску. Можна додати трохи жирної глини.
  3. Рекомендується простежити за тим, щоб обраний грунт мав рН 6,5-7.
  4. Обов'язково видаліть з підготовленого грунту всі непотрібні домішки, наприклад, камінчики або коріння інших рослин.
  5. Готову грунтову суміш необхідно залишити на витримку мінімум на 14 днів.

Як прищепити апельсинове дерево?

Коли рослина почне добре розвиватися, то можна буде проводити обрізку, щоб сформувати красиву крону. Через 6-8 років можуть з'явитися квіточки, а плоди, швидше за все, будуть дрібними і гірким, тому важливо провести щеплення. В інструкції - як виростити апельсинове дерево в домашніх умовах, є обов'язкова процедура, що передбачає щеплення нирки або гілки культурного садового рослини. Краще проводити процедуру, коли рослині вже 1-3 роки.

Скільки зростає апельсинове дерево в домашніх умовах?

Тривалість зростання рослини залежить від правильної посадки і догляду. Якщо орієнтуватися на природні умови, то в субтропіках від посадки насіння і до появи плодів повинно пройти 4 роки. Щоб апельсинове дерево в горщику початок плодоносити, проводять щеплення і тоді через 3 роки можна буде збирати врожай. Життєвий цикл цієї культури становить приблизно 75 років.

Як доглядати за апельсиновим деревом?

Є кілька рекомендацій, що стосуються правильного догляду за таким рослиною:

  1. Освітлення. Горщик краще поставити в місце з розсіяним освітленням. В холоду рекомендується використовувати штучне підсвічування до 12 год.
  2. Температура. У літню пору підійде і кімнатна температура, а взимку необхідно підтримувати показники на рівні 10-18 ° С. Важливо регулярно проводити провітрювання, але виключати протяги.
  3. Вологість. За апельсиновим деревом догляд в домашніх умовах в жарку пору включає щоденні обприскування, використовуючи м'яку відстояну воду. Взимку повітря сухе, тому всіма способами підвищуйте вологість.

Як поливати апельсинове дерево в домашніх умовах?

Є кілька порад по зволоженню грунту, які обов'язково враховуйте:

  1. Судять про те, чи потрібно поливати станом грунту. Важливо не допускати повного пересихання земляної грудки. Для визначення вологості стисніть кому грунту, і якщо він розсипається, тоді проводите полив.
  2. Щоб поливати маленьке апельсинове дерево, не рекомендується використовувати водопровідну воду, оскільки в ній багато лужних металом і хлору. Її слід кип'ятити або ж можна брати гарячу воду з крана.
  3. Рідина обов'язково повинна відстоюватися мінімум добу в відкритому грунті, що видалить хлор. При можливості воду рекомендується брати з криниці, озера або струмка.
  4. Взимку апельсинове дерево знаходиться в стані спокою, тому інтервали між поливами варто збільшити.

Чим підгодовувати апельсинове дерево?

Для гарного росту, цвітіння і плодоношення необхідно вносити добрива навесні і влітку, а робити це потрібно раз в два тижні. Важливо проводити підгодівлю на наступний день після поливу. Добрива для апельсинового дерева вливають до тих пір, поки воно не почне витікати з дренажних отворів горщика. Можна використовувати спеціальні добавки, призначені для цитрусів або ж брати варіанти для кімнатних рослин.

Багатьох здивує той факт, що дорослі рослини, висота яких становить не менше метра, раз на місяць можна підгодовувати рибним бульйоном. Вважається, що так можна посилити плодоношення. Візьміть 200 г рибних відходів або дрібної риби (НЕ солоної), залийте 2 л води і кип'ятіть протягом 30 хв. Після цього розчин варто процідити і розбавити холодною водою.

Обрізка апельсинового дерева

Коли висота рослини буде доходити до 20 см, то рекомендується відщипнути з верхівки 2-3 листочка. Завдяки цьому почнуть розвиватися бічні гілки, формуючи красиву крону. Їх вважають гілками першого порядку і якщо обрізати їх (повинно залишитися 4-5 гілки по 20-25 см), то почнуть утворювати гілки другого порядку (їх довжина не більше 25 см) і так далі. Використовуючи цю схему можна сформувати апельсинове дерево в квартирі на свій смак. Важливо, щоб на кущі через кілька років сформувалося багато гілок п'ятого порядку, оскільки на них будуть утворюватися плоди.

Як пересаджувати апельсинове дерево?

Краще проводити таку процедуру навесні або восени, коли коренева система не буде піддана температурному шоку. Пересаджувати рослину можна в горщик або безпосередньо в землю. Важливо робити все акуратно, щоб не пошкодити кореневу систему.

  1. Викопайте яму відповідного розміру. Додавати кошти для поліпшення якості грунту і компост не рекомендується, за винятком ситуацій, коли грунт дуже піщаний або глинистий. Вийміть домашнє апельсинове дерево разом із грудкою, перевернувшись вазон і попередньо зволоживши землю. Встановіть його в яму, засипте землю і утрамбуйте. Врахуйте, що верхня частина кореневої грудки повинна знаходитися на 2,5-3 см нижче навколишнього грунту.
  2. При виборі горщика необхідно враховувати, що його розмір повинен бути в два рази більше, ніж кореневий кому. Процес схожий з попереднім, тобто апельсинове дерево слід перевалити в нову ємність. Проводити процедуру не можна частіше, ніж раз в 2-3 року.

Хвороби апельсинового дерева

Ця культура схильна до впливу великої кількості грибкових захворювань, але при цьому варто відзначити, що страждають від цього слабкі рослини, які не отримують правильного догляду. Є поради, як врятувати апельсинове дерево:

  1. Коренева гниль з'являється через надмірне поливу і застою рідини в горщику. Захворювання розвивається непомітно до того моменту, поки не починають інтенсивно опадати листя. В такому випадку рослина потрібно тільки пересадити, видаливши гнилі коріння.
  2. Грибок сажі проявляється на листочках і гілках у вигляді нальоту чорного кольору. Його знімають і обов'язково провітрити приміщення. Рекомендується знизити інтенсивність поливу.
  3. Парша на апельсиновому дереві проявляється на листочках у вигляді опуклостей темного кольору. В результаті вони опадають, а кора тріскається. Щоб видалити проблему, необхідно використовувати мідний купорос або інші фунгіциди. Обприскування проводиться навесні або після закінчення цвітіння. Важливо хворі листочки і гілки видалити і спалити.
  4. Бородавчаста провокує утворення на пагонах наростів, а на листочках - сірих бородавок. Для боротьби можна використовувати бордосскую рідина для обприскування після зимівлі, цвітіння і в середині літа.
  5. Варто зауважити, що дерево може бути уражено практично всіма шкідниками і частіше за інших виявляються щитівки . Для боротьби потрібно проводити обприскування інсектицидами .

Як виглядає апельсинове дерево?
Як цвіте апельсинове дерево?
Як виростити апельсинове дерево?
Як посадити апельсинове дерево?
Скільки зростає апельсинове дерево в домашніх умовах?
Як доглядати за апельсиновим деревом?
Як поливати апельсинове дерево в домашніх умовах?
Чим підгодовувати апельсинове дерево?
Як виглядає апельсинове дерево?
Як цвіте апельсинове дерево?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама