Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Верба козяча, або бредана

Верба козяча, або бредана

Верба козяча, або бредана

На ілюстрації зліва:

верба козяча

Іва (Salix) - дерева і чагарники, які мають прозорий крону; тонкі, гнучкі пагони; листя подовжені, вузькі, загострені з обох сторін, на коротких черешках. Квітки дрібні, зібрані в сережковідние суцвіття. Плід - коробочка з дрібним насінням, забезпеченими летючкою - чубчиком з шовковистих волосків. Насіння дозріває швидко.
Рід налічує близько 600 видів дводомних дерев і чагарників різноманітної величини і форми. Багато з них зустрічаються в культурі. Має ряд гібридних культиваров, що знайшли широке застосування в декоративному садівництві на Уралі, в Сибіру та інших регіонах Росії, ближнього і далекого зарубіжжя.

Всі верби світлолюбні, ростуть швидко, невибагливі до грунту, але потребують достатньої вологості повітря і грунту. Більшість видів добре переносять стрижку і умови міста. Мають багато декоративних достоїнств: яскраві пагони, красиві і рясні листя, різноманітні форми крони, тому багато хто з них дуже бажані в озелененні на берегах водойм, поодиноко і групами.
Не можна обійти увагою дуже цікаву групу карликових і низькорослих верб, які придатні для альпінаріїв, кам'янистих садків, як невеликих груп просто на тлі газону або в поєднанні з іншими низькорослими і високими чагарниками.

Верба козяча, або бредана - Salix сарrеа L. Найбільш широко використовуваний в озелененні вид, дико росте в Європі, лісовій зоні Росії, Центральній Азії. Схили, узлісся, змішані ліси. Є в багатьох заповідниках в різних частинах ареалу. Зростає в підліску листяних і хвойних лісів на дренованих грунтах. Світлолюбний мезофіт.
Невелике дерево до 10 м заввишки, з округлою, густообліственнимі кроною, рідше високий чагарник. Молоді пагони сірувато-опушені, кора стовбурів у молодих рослин гладка, зелена. Листя від широкоовального до ланцетних (18 х 9 см), в молодості опушені, пізніше зверху голі, темно-зелені, злегка блискучі, знизу сіруваті, повстяні. Квіткові сережки великі, густі, у великій кількості. Цвіте задовго до розпускання листя, привертаючи до себе увагу своїм ошатним оздобленням не тільки бджіл, але і цінителів природи. Тривалість цвітіння 7-13 днів.
Росте швидко, морозостійка, невимоглива до грунтових умов. Добре розмножується насінням, а декоративні форми - щепленням. Живці майже не вкорінюються. Використовується в групових і опушечной посадках, в підліску. У культурі з 1770 року.

Цвітіння верби козячої

Непогано посадити такі деревця в перезволожених місцях ділянки з північного боку - буде захист від холодного повітря, та й ґрунту стануть більш придатними для землеробства. Тільки слід пам'ятати, що кора і листя цієї рослини містять багато дубильних речовин, що пригнічують ріст рослин, тому опале листя не слід використовувати для компостування, бажано їх зібрати пізньої осені або рано навесні і спалити. Можна розкласти листя уздовж забору із зовнішнього боку - менше буде трави.
З декоративних форм найбільш цікаві:

ФОРМАОПИС

Зільберглянц (Silberglanz)

Дерево або чагарник висотою 4-6 (8) м. Крона зі злегка звисаючими гілками, діаметром 3-5 м. Кора зеленувато-сіра і сіра. Листя слабоморщіністие, від довгасто-еліптичних до широкоовального, зелені, з нижньої сторони серовойлочние, з прилистками. Осіння забарвлення жовте. Цвіте в квітні, до розпускання листя. Дводомна. На жіночих деревах сережки сіро-зелені, на чоловічих сріблясті, потім яскраво-жовті, до 5 см завдовжки, численні, дуже запашні. Росте швидко. Порівняно тіні. До родючості грунту невимоглива. Дуже декоративні під час цвітіння чоловічі екземпляри. Морозостійка.

Mac (Mas)

M Ужское форма. Дерево або чагарник висотою 5-10 м. Крона шірокораскідістая, діаметром 3-6 м. Кора зеленувато-сіра, гладка, в нижній частині стовбура тріщинувата, пагони червонувато-коричневі. Листя еліптичні, 5-10 см завдовжки, зверху темно-зелені, з нижньої сизувато-зелені, дуже пахучі. Цвіте в квітні. Сережки численні, з ніжним запахом. Росте швидко. Живе близько 30 років. Порівняно тіні. До родючості грунту невимоглива. Дуже декоративна під час цвітіння. Морозостійка.

Плакуча (Pendula)

Штамбова чоловіча форма висотою 1,8-2,5 (3) м. Крона плакуча, гілки звисають до землі. Кора зеленувато-сіра, гладка, в нижній частині стовбура тріщинувата, пагони зеленуваті. Листя слабоморщіністие, довгасто-еліптичні, зелені. З нижнього боку серовойлочние, з прилистками. Осіння забарвлення жовте. Цвіте в квітні, не кожен рік. Сережки золотисто-жовті, дуже численні, з ніжним запахом. Росте дуже швидко. Живе до 30 років. Порівняно тіні. До родючості грунту невимоглива. Дуже декоративна під час цвітіння. Морозостійка.

А також:

  • строката (f. variegata) - з біло-строкатим листям;

  • круглолистная (f. rotundata);

  • широкоовальна (f. orbiculata);

  • еліптична (f. elliptica) - з різноманітною формою листа.

Місцезнаходження: більшість верб світлолюбні і краще ростуть на відкритих місцях, деякі (верба козяча) тіні і нормально ростуть в півтіні.
Грунт: підходить різна - піщана, болотиста, не надто родюча, щебнистая (верба повзуча).
Посадка: відстань між рослинами в групах 0,6 -2 м. Глибина посадки 40 - 70 см, при цьому слід враховувати швидкість зростання. Пересаджувати краще до трьох-чотирьох років. Дренаж з піску або щебеню шаром 20 - 30 см обов'язковий на важких глинах.
Догляд: молоді посадки розпушують навесні на глибину багнета лопати, а потім мульчують шаром торфу (5-7 см). Обрізають відмерлі сучки, формують крону і штамб. Видаляють дуже довгі пагони на нижній частині стовбура. Рослини добре переносять стрижку, якщо це не плакуча форма. Старі екземпляри можна обрізати "на пень".
Розмноження: насінням, живцями, відводками.
Лабораторна схожість свіжозібраного насіння висока. Насіння швидко втрачають схожість (від 20 днів до 1 року в залежності від виду). Зберігають їх у ексикаторах з хлористим кальцієм або хлористим магнієм при температурі від - 6 ° до + 9 ° С або в щільно закритому посуді при знижених температурі і вологості повітря. Посів проводять відразу ж після збору сережок при розтині коробочок, на поверхню підготовлених, зволожених грядок з подальшим ущільненням і притенением. Насіння, як правило, проростають швидко, на 2-3-й день. Оптимальна температура проростання 26-30 ° С; нижче 20 ° C енергія проростання пригнічується.
Використання: в одиночних посадках, групах, біля водойм, в місцях з надлишковим зволоженням. Деякі види підходять для створення живоплоту.

за матеріалами tsvetnik.info , Wikipedia і ЕДСР .

ВСЕ ДЕКОРАТИВНІ ДЕРЕВА І ЧАГАРНИКИ



Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама