Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

5 проектів екосада: сад + город

  1. №1: один сад - дві території На цьому прикладі ми розглянемо ділянку у дворі будинку. Вихід на ділянку...
  2. №3: город в регулярному стилі
  3. №4: продуктивний і декоративний
  4. №5: для всієї родини

№1: один сад - дві території

На цьому прикладі ми розглянемо ділянку у дворі будинку. Вихід на ділянку може бути в задній частині будівлі, але можливий прохід і від парадного фасаду, по отмостке уздовж будівлі.

Обриси брукованої майданчики навколо будинку не випадково сплановані східчасто: вимощення не повинна займати занадто багато місця в саду, крім того, майданчик за будинком невелика (ми навмисно економимо простір для зелених насаджень). Ступеневу рішення задньої площадки дає нам можливість візуально і функціонально розширити мощення, при цьому не втратити зелені ділянки саду.

Арка в центральній частині ділянки - фокусна точка. Арка ділить простір, додає саду інтригу, вдало розділяючи ділянку на декоративну (до арки) і продуктивну частини (після арки).

В глибині саду і знаходиться город. Його можна замінити кущовими плантаціями або спеціальними клумбами для зрізання квітів. Якщо, наприклад, власник - практикуючий флорист, який вирощує квіти майже в промислових масштабах, то йому захочеться приховати від гостей свої професійні угіддя. Адже вони після масової зрізання сильно втрачають свою привабливість.

Що садити?

Клумби біля будинку і кишені у внутрішньому дворику - відмінне місце для вирощування теплолюбних пряних трав. Між плитами мощення можна посадити сланкі рослини - наприклад, чебрець або квітучі однорічники (бурячок, календулу, братки).

Відразу за основною зоною мощення добре посадити квітучі чагарники, а по обидва боки арки - високі чагарники, наприклад, калину, яка послужить розділяє екраном (підтримає функцію арки) і додатково прикрасить сад.

Сама арка послужить опорою для в'юнких троянд або для традиційних ліан - наприклад, для клематисів, або жимолості, або дикого винограду. У плодовому саду добре посадити вишні, яблуні і сливи.

№2: просторий газон і город

Розглянемо три варіанти ділянки, на якому вдалося спланувати і дворик для дружніх посиденьок, і просторий газон (саме він став фокусною точкою саду), і город в глибині ділянки, і навіть прогулянкову доріжку з арками.

Від просторого дворика, що примикає до заднього фасаду будівлі, вглиб саду звернений великий газон. Він хороший і для дитячих ігор і для спортивних захоплень дорослих: тут можна навіть пограти в футбол, а вже аматорському бадмінтону точно вистачить місця.

Доріжка, що веде від дворика до господарської зоні, де знайшлося місце і для городу, і для компостної купи, і для сараю, повторює вигнуту лінію газону. Город приховують від поглядів декоративні чагарники і арки над доріжкою, повиті ліанами.

Позаду гаража (збоку будинку) споруджений навіс. Він стане в нагоді для зберігання велосипедів, газонокосарок та дров. З боку саду навіс маскує дерев'яні грати. Вона ж служить фоном для піднятою клумби, яка відокремлює дворик від господарської зони.

Як побудувати арки?

Перекинуті через доріжку арки краще виконати з модрини. З цього ж матеріалу варто виготовити і поперечні перекладини і підпори. Деревину краще купувати вже оброблену під тиском.

Аналогічну конструкцію можна застосувати і для гратчастого екрану: квадратні рами збираємо зі стійок того ж діаметру, що і опори арок. Рейки меншого діаметра прибиваємо хрест-навхрест вертикально.

Рейки меншого діаметра прибиваємо хрест-навхрест вертикально

Що садити?

Основу такого саду необхідно формувати з невисоких дерев, щоб вони через роки не створили повсюдну тінь.

Доповнять картину декоративноцветущие і декоративно-листяні чагарники, які в поєднанні з трав'янистими багатолітниками зроблять сад привабливим протягом більшої частини року.

Огорожу та стіни традиційно прикрашаємо різноманітними ліанами (клематисом, плющем, диким виноградом).

№3: город в регулярному стилі

Город корисний: з цим навряд чи хтось сперечатиметься. Але він рідко буває гарний, особливо поза сезоном. Щоб порожні пухкі грядки позбавляли ділянку привабливості, грядки краще приховати від сторонніх поглядів. Втім, є й інше рішення.

Ділянка, повністю відведений під овочі і ягоди, не обов'язково повинен бути схожий на город. Наприклад, ця ділянка спланований в регулярному або, як його ще називають, палацовому стилі.

Пересічні доріжки, що ведуть від дворика углиб саду, ділять його кілька зон. У кожній з них можна вирощувати різні культури, звертаючи увагу на сезонність, особливість догляду та багато інших параметрів.

У дальній частині саду розташовані: декоративна теплиця (можна замінити на альтанку) і навіс із зелені, під яким встановлена лава для відпочинку дачників. Для додаткового проходу через сад спроектована переривчаста доріжка по периметру ділянки.

У центрі ділянки спланували квадратну клумбу. Вона ідеально підійде для вирощування пряних трав. Її оточують арки, які послужать опорою для витких рослин. Вздовж паркану по обидва боки ділянки можна додатково встановити шпалерні решітки. Вони послужать не тільки прикрасою, але і опорою для витких рослин.

Як оформити?

При сьогоднішньому різноманітті оздоблювальних матеріалів оформити ділянку можна на будь-який смак і гаманець. Якщо вам важко у виборі, можемо запропонувати ось таке готове рішення:

Дворик і пересічні доріжки можна викласти червоним тротуарним цеглою, наприклад, кладкою «проста плетінка». Переривчасту доріжку можна виконати з квадратних плит червоного відтінку в тон цеглі або натурального сірого кольору для створення контрастного, але органічного поєднання.

Арки навколо клумби і для пряних трав в центрі ділянки бажано виготовити з кованого заліза або сталевих трубок в пластиковій обмотці. Такі легкі конструкції практично не затінюють на клумбі. Горизонтальні поперечини або легка пластикова сітка, натягнута поверх арок, забезпечить додаткову опору для однорічників - наприклад, запашного горошку. Напівкруглу альтанку в глибині ділянки краще виконати в тому ж стилі, що і арки.

Що садити?

Значна частина саду виділена саме під городні культури, які в масі є сезонні однорічники. Фрагментарно можна посадити чагарники і вічнозелені багаторічники, які визначать зовнішній вигляд саду ранньою весною і пізньою осінню, коли город не може прикрашати ділянку.

№4: продуктивний і декоративний

На плані традиційний город часто має форму прямокутника. Це може здатися занадто звичайним рішенням, але досить продуктивним. Як така ділянка зробити ще й декоративним? Розглянемо кілька рішень.

На схемі ми бачимо ділянку, на якому територія для вирощування овочів і ягід зміщена вглиб. По обидва боки саду влаштований густий, плавно згинається бордюр. Саме він згладжує прямі форми як самого городу, так і всієї ділянки, робить його більш затишним і натуральним.

Арка, за якою проглядаються дерева, і приховане за зеленню зовнішнє огородження створюють відчуття більшого простору.

Близько дворика заплановані фонтанчик і клумба для пряних трав, тут же починається переривчаста доріжка, по якій можна легко пройти через газон до городу, компостній купі і теплиці. Газон триває за аркою, в плодовому саду.

Збоку від будинку можна розташувати господарську зону. Її утилітарність краще замаскувати рослинністю. Тоді і сарай, і сміттєвий контейнер будуть поруч з будинком, але не зіпсують зовнішній вигляд ділянки.

Тоді і сарай, і сміттєвий контейнер будуть поруч з будинком, але не зіпсують зовнішній вигляд ділянки

Арку між просторим газоном і плодовим садом можна перетворити на гойдалку. Для цього досить приєднати до верхньої перекладині два кільця і ​​прив'язати до них мотузки з сидінням. Просту, але дуже міцну конструкцію рекомендуємо виконати з деревини сосни або їли (обробленої під тиском).

Що садити?

Для декоративних насаджень в саду варто використовувати ефектні, але нескладні у догляді рослини: чагарники, невибагливі багаторічники, почвопокривні. З високих чагарників зверніть увагу на калину. Вона ідеально підходить для компактних садів.

Для живоплоту можна вибрати дерен - він вдало захистить грядки на городі від вітру і палючого сонця.

Вибираючи дерева для плодового саду, пам'ятайте: щоб гарантувати успішне запилення і наступний урожай, потрібно посадити не менше двох дерев кожного виду.

№5: для всієї родини

Якщо в сім'ї є діти, значить, на дачі повинен бути великий газон! Це головне правило створення саду для великої родини. Дуже важливо, щоб газон був видимим з усіх зон ділянки, щоб діти завжди були під наглядом. А ось город краще прибрати в найдальшу частину ділянки. Гравці діти нерідко шкодять овочевим і ягідним посадкам. Те м'яч впаде, то велосипед проїде ... Як же догодити дітям і захистити урожай?

Ця схема планування типового дачної ділянки показує, як можна досягти компромісу, розмістивши в саду ігровий майданчик, клумби, хозблок для інвентарю і город, зберігши, в той же час, привабливий зовнішній вигляд самого ділянки.

Вузька доріжка, уздовж якої встановлені стовпи, що підтримують в'юнкі рослини, відокремлює город, проходить під аркою і доходить до невеликої компостної купи в дальньому кутку саду. Просторий дворик розділений піднятою клумбою, з'єднаної зі стіною будинку простий перголой. Мощення веде за ріг будинку: до господарської зони і запасного виходу.

Як облаштувати?

Як облаштувати

Розташовану над двориком перголу можна виготовити з круглих стійок і перекладин з деревини хвойних порід, забарвлених в тон палітрі фасаду будинку.

Підняту коробку для клумби бажано виконати з аналогічного матеріалу. До речі, цю конструкцію можна використовувати для різних цілей: спочатку як пісочницю, потім як клумбу для пряних трав, але можна навіть перетворити на невеликий декоративна водойма.

До речі, цю конструкцію можна використовувати для різних цілей: спочатку як пісочницю, потім як клумбу для пряних трав, але можна навіть перетворити на невеликий декоративна водойма

Що посадити?

Велика частина рослин на цій ділянці заплановано на бордюрі, що проходить по периметру ділянки. У посадках бажано використовувати чагарники, плодові дерева й почвопокривні багаторічники.

Плодові дерева, які визначають силует саду, служать його прикрасою і приносять користь всій родині. А щоб з часом в саду не стало тісно, ​​слід підібрати компактні або навіть карликові сорти.

Що садити?
Як побудувати арки?
Що садити?
Як оформити?
Що садити?
Як така ділянка зробити ще й декоративним?
Що садити?
Як же догодити дітям і захистити урожай?
Як облаштувати?
Що посадити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама