Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Які існують норми будівництва лазні на дачній ділянці

  1. Нормативна основа банного будівництва
  2. Що враховується при виборі місця будівництва
  3. Правила пожежної безпеки
  4. Санітарні норми

Правила будівництва лазні підкоряються діючим санітарним і протипожежним нормам. До такого спорудження пред'являються як загальні будівельні вимоги, так вимоги, що випливають із специфічних умов експлуатації. Норми будівництва лазні на дачній ділянці або норми будівництва на ділянці ІЖС враховують можливий вплив на навколишню природу, екологію і здоров'я людини. Коли планується будівництво лазні на садовій ділянці, норми повинні дотримуватися в повному обсязі, в іншому випадку компетентні органи мають право прийняти відповідні міри покарання.

Нормативна основа банного будівництва

На перший погляд здається, що при будівництві лазні (та й інших корисних споруд) досить мати відповідну площу на дачній ділянці або біля будинку і власне бажання. Однак нерідко особисті інтереси після завершення будівництва приходять в протиріччя з інтересами держави і сусідів, що призводить до судових позовів і штрафних санкцій. Для того щоб не порушувалися інтереси всіх сторін, а для запобігання ризику для екології та здоров'я самого господаря, розроблені нормативні документи, які регламентують вибір місця для лазні.

Перш за все, норми будь-якого будівництва на ділянці ІЖС, дачній або садовій ділянці повинні відповідати Містобудівній кодексу, який впорядковує правила використання земельних ділянок і дає взагалі право на відповідне будівництво Перш за все, норми будь-якого будівництва на ділянці ІЖС, дачній або садовій ділянці повинні відповідати Містобудівній кодексу, який впорядковує правила використання земельних ділянок і дає взагалі право на відповідне будівництво. Повний перелік норм з урахуванням санітарної та пожежної безпеки для будь-яких будівель на садових і присадибних ділянках встановлюють СНиП 30-02-97. Порядок виконання всіх правил визначається Зводом правил СП 11-106-97. Якщо власник ділянки не бажає мати проблем після зведення будівлі, то йому слід уважно ознайомитися з цими документами.

Крім обов'язкових норм, затверджених на федеральному рівні, існують, так звані, неписані правила - рекомендації фахівців. Будь-якому будівництву (в т.ч. і будівництва лазні) повинен передувати детальний план-проект споруди.

вибираючи   місце для будівництва   і розташування самого будівлю необхідно враховувати безліч факторів: будова і характеристики грунту, кліматичні умови, рельєф ділянки і його розміри, зручність підходу, наявність водойм і рослинності, наявність інших будівель і зон, частота експлуатації, загальний дизайн і місцеві традиції вибираючи місце для будівництва і розташування самого будівлю необхідно враховувати безліч факторів: будова і характеристики грунту, кліматичні умови, рельєф ділянки і його розміри, зручність підходу, наявність водойм і рослинності, наявність інших будівель і зон, частота експлуатації, загальний дизайн і місцеві традиції. При будівництві приватного лазні слід враховувати рекомендації Інструкції з організації громадських лазень, які допоможуть розібратися з проблемами вентиляції та порядку масової експлуатації будівлі.

Що враховується при виборі місця будівництва

Будівництво споруди будь-якого призначення починається з вибору місця для закладання фундаменту.

Будівельні норми і правила СНиП 30-02-97 регламентують такі умови, які є обов'язковими при зведенні споруд на заміській ділянці або ділянці в межах населеного пункту (ІЖС):

  1. Норми будівництва лазні до сусідньої ділянки враховують такі обставини: до початку сусідньої ділянки (забору, межі) - більше 1 м; до дерев'яної споруди на сусідній ділянці - не менше 15 м.
  2. Норми будівництва лазні на своїй ділянці визначають допустимі відстані до об'єктів на одній території: до житлового будинку - більше 8 м; до «червоної лінії» (вулиця, проїжджа частина) - більше 5 м; до будь-яких будівель, які виконані з негорючих матеріалів - 6-11 м; до дерев'яних будівель з обшивкою негорючого типу - 8-12 м; до дерев'яних господарських будівель - 11-15 м.
  3. Будівництво лазні на ділянці: правила і нормативи щодо природних, що охороняються і рослинних зон передбачає мінімальні відстані до таких об'єктів: лісовий масив - 15 м; природна водойма - 5 м; рослинність: високі дерева - 4 м, дерева середньої висоти - 3 м, чагарник - 1 м; колодязь з питною водою - 12 м.

Крім нормативних параметрів при виборі місця розташування лазні слід враховувати і правила, що сприяють комфортній експлуатації закладу:

  • не слід вибирати місце в низині і зоні весняних паводків;
  • при виборі місця слід знайти ділянку з найбільш глибоким заляганням грунтових вод;

не слід вибирати місце в низині і зоні весняних паводків;   при виборі місця слід знайти ділянку з найбільш глибоким заляганням грунтових вод;

  • місце повинно бути закрите від переважаючого напрямку вітру, а вхід орієнтований на південь, де найменше скупчення снігу взимку;
  • баня розташовується в крокової доступності від будинку, в межах прямої видимості, але прихована від непотрібних сторонніх поглядів з вулиці;
  • в зоні риття котловану для фундаменту не повинно бути інженерних комунікацій, особливо газових магістралей і електричних кабелів;
  • при виборі місця враховується близькість розташування каналізаційної системи, водопроводу, електричної мережі і наявність вільного підходу.

Правила пожежної безпеки

Найважливішим правилом будівництва є суворе дотримання норм пожежної безпеки, так як лазня є об'єктом підвищеної небезпеки в цій частині. Перш за все це пов'язано з наявністю банної печі з різною системою топки (на твердому паливі, електричні, газові). Крім уже наведених мінімально допустимих відстаней до інших об'єктів необхідно враховувати ряд протипожежних заходів при проектуванні і будівництві самої лазні.

Особливо небезпечним об'єктом вважається піч, тому заходи, в основному, пов'язані з її установкою і облаштуванням димоходу Особливо небезпечним об'єктом вважається піч, тому заходи, в основному, пов'язані з її установкою і облаштуванням димоходу. Зокрема, нормується такий параметр: стінки печі зовні не повинні мати температуру вище 1300С. Надійна термічна захист повинен бути закладена в основу печі, а також на ділянці зіткнення стіни лазні з піччю. В цьому випадку використовуються металеві листи, вогнетривку цеглу, кераміка, азбестове волокно необхідної товщини.

Перед дверцятами топки на підлозі повинен укладатися металевий лист розміром не менше 55х75 см. Запас дров для топки повинен зберігатися на безпечній відстані. Особливі вимоги пред'являються до облаштування димаря від печі. Він повинен виходити на дах, а його покрівельний оголовок забезпечується зондом, що виключає поширення іскор. На ділянці проходу через стелю і дах повинен монтуватися спеціальний прохідний вузол, що виключає займання стелі і покрівлі від диму. При прокладанні труби димоходу дотримуються безпечні відстані до стіни лазні і накладаються захисні екрани.

До найбільш безпечним димохідним трубах можна віднести сендвіч-труби, що мають багатошарове виконання з теплоізоляцією всередині.

Санітарні норми

При будівництві лазні на заміській ділянці необхідно дотримання санітарних норм і правил, щоб не зашкодити власному здоров'ю та здоров'ю оточуючих. Ці норми, перш за все, стосуються безпечної відстані до питного колодязя і відкритих водойм загального користування. Крім того, важливе значення має правильна організація системи збору та утилізації стічних вод. При наявності централізованої каналізації банний стік повинен бути з'єднаний з ним.

Якщо дачну ділянку не має центральної каналізації, то обладнується власна стічна система Якщо дачну ділянку не має центральної каналізації, то обладнується власна стічна система. Вона може передбачати збір стоків в герметичному колодязі з наступною відкачкою асенізаторами або скидання стічних вод у ґрунт після надійної фільтрації. Особливі умови дотримуються, коли ділянка знаходиться в пріродоохраняемих зоні.

Санітарні правила поширюються і на облаштування самої лазні. У лазні можна виділити 2 небезпечних напрямки: скупчення шкідливих виділень від дії високої температури на матеріал облицювання стін і вплив чадного газу. В останньому випадку, важлива надійна робота димоходу, його герметичність і правильна робота засувок.

Виключити виділення шкідливих речовин можна тільки правильним вибором облицювальних матеріалів. Саме тому в парильні не слід застосовувати ДСП, пластик, дерево хвойних порід. Допомогти в усуненні шкідливих впливів, покликана вентиляція. Її наявність обов'язкова в лазні, а її правильна експлуатація стає запорукою здоров'я і довговічності лазні, так як вона допомагає позбавлятися від вогкості і конденсату.

При зведенні лазні на заміській чи власній ділянці в сільській місцевості дотримання будівельних норм і правил є обов'язковою умовою При зведенні лазні на заміській чи власній ділянці в сільській місцевості дотримання будівельних норм і правил є обов'язковою умовою. Тільки неухильне їх виконання допоможе позбутися від проблем з сусідами, різними органами, а також забезпечить безпечну експлуатацію лазні.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама