Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Система поливу на дачі з пластикових труб

  1. Різні типи поливу
  2. поверхневий полив
  3. дощування
  4. Крапельний полив
  5. внутріпочвенний полив
  6. Переваги пластикових труб
  7. Автоматичне і ручне управління поливом
  8. Монтаж поливної системи

Всі ми любимо свіжі фрукти і овочі, які ростуть на наших присадибних і дачних ділянках Всі ми любимо свіжі фрукти і овочі, які ростуть на наших присадибних і дачних ділянках. Але ж неможливо виростити їх без регулярного поливу. Таку можливість може забезпечити система поливу на дачі з пластикових труб. Чому саме з пластикових? Це порівняно недорогий матеріал, який можна змонтувати своїми руками, не застосовуючи для цього громіздкі електромеханічні прилади та інструменти. Крім того, пластикові труби за своїми основними характеристиками перевершують вироби з металу.

Різні типи поливу

Існують різні варіанти формування поливної системи, кожен з яких володіє певними особливостями і принциповими відмінностями.

поверхневий полив

Це найменш витратний спосіб зрошення, при якому вода подається до рослин від джерела по виритих борозенками. Вся система знаходиться на поверхні грунту, тому питання, щодо того, як зробити полив на дачі своїми руками, практично не варто. Водою заливається грунт безпосередньо поруч з рослинами. При такому способі поливу коріння позбавляються частини кисню, тому здійснювати таке зрошення небажано.

При такому способі поливу коріння позбавляються частини кисню, тому здійснювати таке зрошення небажано

поверхневий полив

дощування

Вода зволожує рослини, вступаючи до них у вигляді розпорошених крапель. Таке розпорошення створюється за допомогою спеціальних дощовиків, встановлених в певних місцях ділянки. Розприскувачі можуть бути статичними або обертовими. Такий полив не шкодить структурі грунту, яка якісно і глибоко зволожується. Крім того, вологою насичуються і надземні частини рослин, що підвищує їх врожайність. Як недолік можна відзначити нерівномірність розбризкування води під час поливу при сильному вітрі. Проблема також може виникнути в разі недостатнього тиску води в магістралі.

Проблема також може виникнути в разі недостатнього тиску води в магістралі

Спринклери для поливу методом дощування

Крапельний полив

Це найбільш раціональний і ощадливий спосіб зрошення, при роботі якого вода надходить безпосередньо до коренів рослин по крапельної стрічці, з'єднаної з поливної трубою. Такий полив можливий навіть з накопичувальної ємності, якщо в основному трубопроводі вода відсутня. Зберігається доступ повітря до коріння, а структура грунту не страждає.

Зберігається доступ повітря до коріння, а структура грунту не страждає

Схема крапельного поливу

Недолік крапельної системи - ймовірність частого засмічення труби через попадання в її отвори частинок грунту і різного сміття.

внутріпочвенний полив

Це система поливу на дачі з пластикових труб, прокладених всередині ґрунтового шару, на глибині близько 30 см. У трубах пророблені отвори, через які вода надходить до коріння ростуть насаджень. Система хороша для теплиць і стаціонарних насаджень, де не виконується регулярна перекопування. Втім, можна прокласти труби один раз, а вже щодо їх розташування висаджувати однорічні рослини. Внутріпочвенний полив позбавляє дачника від необхідності рихлити поверхню грунту. Також це сприятливо позначається на надходженні до коріння кисню.

Отвори трубопроводів можуть засмічуватися, тому на вході в поливну трубу необхідно передбачити наявність фільтра.

Переваги пластикових труб

Зазвичай застосовуються поліпропіленові вироби і труби ПНД для поливу на дачі. Якщо робити вибір між зазначеними варіантами, то перевагу рекомендується віддати поліетиленовим виробам, так як їх монтаж більш простий, а самі труби мають виняткову міцність і довговічністю. Перерахуємо їх основні переваги, завдяки яким пластикові труби завоювали популярність і вдячність у дачників:

  • Внутрішні стінки труб мають виняткову гладкістю, що виключає утворення всередині трубопроводів відкладень. Тим самим досягається найкраща пропускна здатність при менших діаметрах самих труб;
  • Міцність стінок труб забезпечує збереження виробів навіть в разі впливу на них порівняно важкої садової техніки;
  • Пластикові вироби більш довговічні, ніж їх металеві аналоги;
  • Пластик інертний по відношенню до агресивного середовища, якою є грунт, тому трубопроводи можуть бути прокладені навіть всередині ґрунтового шару;
  • ПНД труби не руйнуються навіть при замерзанні в них води ;
  • Монтаж поліетиленових труб для поливу на дачі самому виконати гранично просто. Немає необхідності застосовувати електрообладнання або якісь складні інструменти для з'єднання ділянок магістралі і врізки додаткових елементів.

як монтуються   фітинги для поліетиленових труб   ми розповіли в окремій статті c відео-прикладом як монтуються фітинги для поліетиленових труб ми розповіли в окремій статті c відео-прикладом.

Якщо вас цікавить, як зробити вуличний умивальник для дачі своїми руками , То різні варіанти його виготовлення описані на нашому сайті.

А про правильне пристрій компостній ями читайте тут .

Автоматичне і ручне управління поливом

Система поливу на дачі своїми руками може бути сформована з можливістю ручного, напівавтоматичної або автоматичної управління.

Ручне управління є найбільш простим. Система, в цьому випадку, складається з напірного трубопроводу, до якого підключаються жорсткі або гнучкі шланги. Полив здійснюється вручну. Черговість надходження води в шланги здійснюється за допомогою відкривання кульових кранів.

Напівавтоматична система має на увазі ручне управління подачею води в загальну магістраль. Далі система розподіляє воду по трубах самостійно, а також регулює натиск і витрату води.

Система поливу дачної ділянки з автоматичним управлінням повністю автоматизує процес зрошення ділянки. Людина взагалі може не бути присутнім на дачі, а в цей час рослини будуть политі в заданий час, строго певною кількістю води. Датчики, що відповідають за вимірювання температури і вологості, вчасно дадуть команду на припинення поливу в разі зниження температури або підвищення вологості грунту до нормального рівня.

Полив ділянки з автоматичним управлінням

Монтаж поливної системи

Для прокладки поливної системи можуть використовуватися поліетиленові або поліпропіленові трубопроводи діаметром 20-40 мм (зазвичай основна магістраль має більший діаметр, а відвідні магістралі менший). З'єднання труб ПНД з елементами системи здійснюється за допомогою компресійних фітингів. Така робота не вимагає наявності інструментів. Поліпропіленові вироби стикуються за допомогою паяльника, тому наявність електрики на дачі є обов'язковим. Обидва різновиди труб володіють достатньою жорсткістю і довговічністю, дозволяючи експлуатувати систему поливу без демонтажу на зимовий період.

Розглянемо, як прокласти труби на дачі для поливу правильно. Така прокладка може бути поверхневої або глибинної:

1. Поверхневий монтаж передбачає розміщення всіх трубопроводів на поверхні грунту. Така система збирається дуже швидко, а в разі виникнення поломок усунути їх можна дуже швидко і зручно. Але є й недоліки. Поверхневе розташування труб підвищує ймовірність їх випадкового пошкодження. Пересуватися по ділянці також стає складніше. Та й для зловмисників трубопроводи можуть стати легкою здобиччю, якщо ви буваєте на дачі лише зрідка.

Та й для зловмисників трубопроводи можуть стати легкою здобиччю, якщо ви буваєте на дачі лише зрідка

Приклад поверхневої укладання труб для кореневого поливу

2. Глибинний монтаж пластикових труб для поливу на дачі. Цей варіант є кращим, тому саме його розглянемо більш докладно:

Зібрана своїми руками з пластикових труб система поливу буде довгі роки забезпечувати вашу ділянку вологою, позбавивши вас від монотонної і рутинної ручної роботи.

Як зробити полив на дачі з пластикових труб відео розповість докладно із зазначенням всіх необхідних елементів системи.

Чому саме з пластикових?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама