Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ставок на дачі своїми руками (59 фото): особливості дачних декоративних, маленьких ставків, з покришок, дизайн, фото і відео

  1. Підготовчий етап
  2. Підбір місця, розміру і матеріалу
  3. самостійне виготовлення
  4. висновок

Як приємно в погожий літній день провести час на березі мальовничого лісового озера, насолоджуючись прохолодою і прекрасними видами водної рослинності. Знаючи, як зробити ставок на дачі своїми руками, ви можете облаштувати подібний куточок і на власній земельній ділянці. Досить лише визначитися з дизайном і чітко виконати всі етапи робіт, які містить інструкція, наведена нижче. Як приємно в погожий літній день провести час на березі мальовничого лісового озера, насолоджуючись прохолодою і прекрасними видами водної рослинності

Штучний ставок - відмінне місце для відпочинку

Підготовчий етап

Вибір стилю водойми

Перш ніж приступати безпосередньо до будівництва, слід вибрати дизайн ставка на дачі - своїми руками перебравши безліч стандартних ескізів і зразків, ви можете створити унікальний водойма, додавши йому індивідуальності за допомогою дрібних конструктивних змін або використання додаткового декору.

Звичайно, найбільш простий варіант - міні-ставок з покришки, який, незважаючи ні на що, буде чудово виглядати на невеликому дачній ділянці.

Однак якщо ви маєте в своєму розпорядженні достатній простір, і вас не бентежить ціна матеріалів і вартість послуг по конструюванню водойми, можна зробити відмінний декоративна водойма з бетону, який буде виступати центральним елементом ландшафтного дизайну всієї ділянки.

Однак якщо ви маєте в своєму розпорядженні достатній простір, і вас не бентежить ціна матеріалів і вартість послуг по конструюванню водойми, можна зробити відмінний декоративна водойма з бетону, який буде виступати центральним елементом ландшафтного дизайну всієї ділянки

Штучна водойма біля лазні - прекрасне ландшафтне рішення

Порада!
Використовувані в якості тимчасового житла дачні будинки з блок-контейнерів після будівлі капітальної будови можна переобладнати під баню, наприклад.
У зв'язку з цим водойму доцільно розташовувати недалеко від них, щоб згодом там же організувати і зону відпочинку з барбекю на дачній ділянці , Органічно завершивши весь ансамбль.

Вибираючи стиль для водойми, перш за все, потрібно враховувати архітектурний задум, який застосовувався при будівництві будинку і розбивці саду.

Добре, коли маленький ставок на дачі - своїми руками спроектований і побудований - поєднується з наступними елементами:

  • береговою лінією;
  • оформленням садових доріжок;
  • зовнішнім виглядом малих садових форм і так далі.

Найбільш доречно біля ставка виглядає альтанка або тераса, розташувавшись на якій можна зручно споглядати спокійну водну гладь.

Зупинимося на деяких моментах більш докладно:

  1. . Особливостями японського водойми є камені різних розмірів і форм і хвойники. Цей стиль не сприймає наявності великої кількості різнокольорових трав. Китайський ставок оформляється більш яскравою і пишною рослинністю. Тут обов'язково повинні бути присутніми дерева і класичний місток випуклої форми. Можна також засадити водойму місцевими рослинами, без різних екзотичних екземплярів. Такий стиль називається «етно-гарден».

Фото ставка в китайському стилі

  1. . Строгий прямокутний або квадратний ставок добре виглядає поряд з житловим будинком, відмінно поєднуючись з його суворими формами. Крім того, ця форма часто застосовується при облаштуванні водойми у внутрішньому дворику. Органічно доповнюють ансамбль клумби такої ж форми і строгі бетонні доріжки.

Порада!
Садові стежки, незалежно від застосовуваного для їх виготовлення матеріалу, добре поєднуються зі ставками.
Органічно виглядає терасна дошка, з якої зроблений місток через водну гладь або бетонні плити, як би ширяють над поверхнею.

Круглі водойми підходять для оформлення трав'яних галявин і акуратних газонів на дачній ділянці . В цьому випадку додатковим елементом послужить пергола, увита плющем, а також окремо стоїть група низькорослих дерев.

Слід зазначити, що круглий маленький ставок на дачі своїми руками побудувати найлегше. Для цього можна використовувати безліч готових форм: від бетонних кілець для криниці до вже згадуваної вище автомобільної покришки.

Для цього можна використовувати безліч готових форм: від бетонних кілець для криниці до вже згадуваної вище автомобільної покришки

Ставок з автомобільної покришки

Підбір місця, розміру і матеріалу

Правильний вибір майданчика, де буде розташовуватися водойму - запорука його нормального функціонування протягом всього року. В іншому випадку ви можете зіткнутися з так званим цвітінням - бурхливим розмноженням мікроскопічних зелених водоростей, що покривають водну гладь неестетично бурою плівкою.

Потрібно правильно розрахувати кількість сонячного світла, що потрапляє на воду:

  • занадто тривала освітленість призводить до надмірного розвитку шкідливих мікроорганізмів у воді;
  • знаходження в тіні негативно позначається на зростанні декоративних водних рослин і поведінці мешкають в ставку риб.

Оптимальний варіант - освітлення протягом 5-6 годин. Водна гладь повинна бути відкрита з південного напрямку. Також недоцільно облаштовувати ставок в тіні масивних дерев. Опадає з них листя буде постійно засмічувати водойми.

Ідеальний розмір для цього гідротехнічної споруди - 3% від простору земельної ділянки. Однак не кожен дачник готовий пожертвувати для нього така кількість землі. Крім того, потрібно пам'ятати, що невеликий дачний ставок своїми руками зробити простіше і дешевше, ніж велике озерце.

Що стосується глибини, то найчастіше застосовується триступенева система:

  • прибережна зона - для водних рослин;
  • мілководна зона - для вирощування латаття і водяних лілій;
  • глибока зона - для зимівлі водних мешканців (якщо передбачається їх розведення).

Максимальна необхідна глибина - 180 см. Нижче цього рівня грунт не промерзають, що гарантує наявність води під шаром льоду в зимовий період.

Зверніть увагу!
Найглибша зона може займати не більше 1/5 всієї площі ставка.
Цього буде цілком достатньо для зимівлі риб, а її збільшення негативно позначиться на вартості робіт з облаштування водойми.

Рибам в ставку потрібно поглиблення для зимівлі

Як тільки ви визначилися з розмірами і формою, саме час перейти до вибору матеріалів. Найбільш дорогою і надійний варіант - виливок бетонної чаші, армованої металевими прутами або сіткою. Трохи менш витратний - використання готової ємності із пластику, яку можна придбати в будівельному супермаркеті.

Однак оптимальним і найдешевшим способом вважається виготовлення ставка із застосуванням спеціальної плівки, якою встеляється дно майбутнього ставка.

самостійне виготовлення

Черговість дій по конструюванню декоративного гідротехнічної споруди на дачній ділянці така:

  1. . При кресленні потрібно дотримуватися обраний масштаб. Відобразіть розміри ставка, його глибину, ширину поличок, на які будуть висаджуватися прибережні рослини, а також малюнок майбутнього озеленення. При подібному підході ви зможете уникнути переробок і змін в процесі будівництва.
    Також доцільно передбачити акцентну деталь - дерево, камінь, місток, скульптуру або острівець, які стануть родзинкою розробляється елемента ландшафтного дизайну.

Перед будівництвом слід зробити креслення ставка

  1. . Для його окреслення можна використовувати линву, садовий шланг або пісок. Пам'ятайте, що протилежні кромки водойми повинні знаходитися на одному рівні один з одним.
    Дно також потрібно робити рівним. Заміри можна проводити за допомогою спеціального лазерного інструменту або звичайною довгої дошки, на яку ставиться будівельний рівень.

Змалювати контури водойми можна за допомогою садового шланга

  1. .
    Робота повинна проводитися в такій послідовності:
    • грунт виймається до першої глибинної відмітки;
    • розмічається нова лінія для поглиблення;
    • риття котловану триває до наступного рівня;
    • знову проводиться розмітка;
    • риється невелика западина, необхідна для зимівлі риб.

Земляні роботи - досить трудомістке заняття, особливо якщо розміри майбутнього ставка великі. Найкраще для цієї мети найняти екскаватор. В іншому випадку будьте готові, що на певній стадії риття в районі дна будуть накопичуватися ґрунтові води, в зв'язку з чим працювати належить у полужидкой бруду.

В іншому випадку будьте готові, що на певній стадії риття в районі дна будуть накопичуватися ґрунтові води, в зв'язку з чим працювати належить у полужидкой бруду

Дно ставка повинне мати уступи

Щоб уникнути цього, можна використовувати водяний насос, призначений для перекачування суспензій. Скидання бруду проводиться в допоміжну яму.

Порада!
Якщо на присадибній ділянці відсутня електрика, вам допоможе оренда дизель-генератора для дачі.
Цей агрегат забезпечить необхідною електроенергією не тільки насос, але і безліч інших інструментів, що полегшують працю зі створення ставка.

  1. . До цієї величини додається близько 1 метра на припуски. Вийшло значення необхідно для придбання плівки відповідного розміру.

Плівку слід купити з запасом на припуски

Багато хто задається питанням, куди прибрати грунт, який був вийнятий під час копання котловану.

У зв'язку з цим можна порадити наступне:

  • підняти рівень ділянки, рівномірно розподіливши землю по саду;
  • сформувати з нього альпійську гірку;
  • зробити основою для уступів, за якими буде протікати струмок.
  1. . Щоб не порвати покриття, котлован рекомендується попередньо укрити додатковим шаром геотекстилю. Тоді камінчики і корінці не зможуть порвати плівку після заливки води. Дешевші варіанти - старий лінолеум або утрамбований шар дрібнозернистого піску.

Ретельно застеліть дно котловану плівкою

Роботи слід проводити в теплий, сонячний день. Така погода робить плівку більш гнучкою, вона легко тягнеться і повторює всі нерівності і декоративні вигини ставка.

  1. . Краї матеріалу опускаються в неї і засипаються щебенем. Надійніше способу не придумаєш.
  2. . Як декор відмінно підходить дикий природний камінь.

Для зміцнення кромки водойми можна використовувати камінь

  1. . Рослини висаджуються в спеціальні пластикові ящики, які встановлюються в потрібних місцях водойми і поруч з ним.

Схема посадки рослин в ставок

  1. . Слід засікти показання водяного лічильника до і після цього процесу. Це дозволить обчислити об'єм рідини в западині, що стане в нагоді пізніше при купівлі обладнання та хімікатів по догляду за ставком.
  2. . У такому випадку вода в ньому буде постійно оновлюватися і не зацвітати. Для цього біля водойми робиться насип, з якої буде стікати струмок. Вода наверх подається занурювальним насосом, забезпеченим системою очищення. Декорування всіх елементів залишається на ваш розсуд.

Схема облаштування проточного ставка

висновок

Уважно ознайомившись з викладеним вище матеріалом, у вас не повинно виникнути питань про те, як побудувати ставок на дачі своїми руками. Почерпнути додаткову інформацію про процес спорудження штучних водойм можна з відео в цій статті.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама