Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Своїми руками: з чого можна зробити дачні доріжки?

  1. Підбір місця і підготовка до дорожніх робіт на ділянці
  2. Особливості укладання дачної доріжки з цегли
  3. Як зробити доріжку з деревної тирси, кругляка
  4. Гравійна доріжка на дачі
  5. Кам'яні міні-мостові на дачній ділянці
  6. Бетонуючи стежки на дачі
  7. Які матеріали ще підійдуть для дачних доріжок

Проводячи більшу частину часу на дачі, кожному хочеться мати там не лише місце для роботи, а й відпочивати, милуючись красою будинку, квітучими деревами, яскравими клумбами. А гуляти по ділянці краще красивими доріжками, вигаданими і зведеними за власним проектом.

Спеціалізовані магазини будівельної тематики пропонують клієнтам величезну різноманітність матеріалів для приведення території дач в доглянуте, красиве місце. І господар дачі зможе не тільки показати переваги свого гаманця, а й бурхливу фантазію, що дозволяє при мінімумі витрат перетворити територію заміського ділянки в незвичайний куточок відпочинку.

зміст ::

Підбір місця і підготовка до дорожніх робіт на ділянці

Підбір місця і підготовка до дорожніх робіт на ділянці

Будь-яке будівельне справа треба починати з вибору місця для майбутньої споруди, це стосується і доріжок. Зазвичай вони пролягають там, де люблять ходити господарі дачі, де вони проклали стежки. Ширина доріжки буде залежати від площі дачнойтерріторіі. Для маленької - досить буде ширини в 60-80 сантиметрів. Якщо площа близько 10-12 соток, то і доріжка повинна бути не вже метра-півтора.

До пристрою дачної території необхідно підійти серйозно, грунтовно, ретельно підібравши матеріал, підготувавши необхідний інструмент.

Починати роботи краще в кінці весни або влітку, разметив лінії стежки. Для цього підійдуть невеликі кілочки, об'єднані в одну лінію мотузкою. Потім знімають верхній шар грунту, глибина якого буде залежати від обсягу використовуваного матеріалу. В основному, середні розміри котловану під доріжку досягають 15-20 сантиметрів вглиб. Краї краще фіксувати дошками однакової ширини.

Наступним етапом буде вибір матеріалу для прокладання стежки. Можна для швидкості придбати вже готові конструкції з пропілену або збірний дачний паркет, але на це треба багато коштів. Але ж є надійні матеріали, як бетон, цегла. Доріжки з них прослужать довго, та й виглядають красиво. Багато хто віддає перевагу екологічний матеріал - дерево або камінь. З ними доведеться довше провозитися, але можна придумати різноманітні візерунки на доріжках, пофарбувати їх в різні кольори.

Особливості укладання дачної доріжки з цегли

Особливості укладання дачної доріжки з цегли

Естетично, надійно виглядають стежки з цегли. Під них готують подушку з дрібного гравію. Після її розрівнювання засипають котлован піском, який також рівняють дошкою з ідеально гладкими, рівними краями, правилом. Для бічних стінок цегла укладається на ребро і вбивається до половини в піщаний грунт. Тут стане в нагоді гумовий молоток. Розчином бордюр скріплюється, а після застигання зовні, прибравши дошки, зміцнюють його арматурними штирями.

Середину доріжки можна викласти цеглою, поставленими на торець або укладеними в ширину. Для фортеці один ряд кладуть уздовж, інший - поперек стежки, вбиваючи матеріал на один рівень.

Скріпити цеглини можна клеєм на основі цементу.

В кінці роботи щілини заповнюються піском, який висипається на поверхню кладки і щіткою розподіляється по всій ділянці дороги. По краях готової доріжки засипають щебінь, ретельно його утрамбовуючи. Цеглини можна покрити ґрунтовкою, лаком. Такі доріжки виглядають красиво і служать довго.

Як зробити доріжку з деревної тирси, кругляка

Як зробити доріжку з деревної тирси, кругляка

Найдешевший і легкий спосіб споруди стежки на дачі - з деревних стружок. Зазвичай їх роблять, коли весь простір ділянки зайнято грядками, клумбами. Щоб зручно було проходити між ними, засипають стежки стружками, які залишилися від будівництва будинку, сараю. При цьому доріжки повинні мати чіткі межі, які можна зробити за допомогою цегли, дощок.

Засипана в підготовлений котлован тріска легко розрівнюється садовими граблями. Вона прослужить один - два сезони, а потім її можна прибрати в яму на компост . Зручність такої стежки в тому, що дизайн території можна міняти щоліта.

А ось з дерев'яного кругляка, випиляного з висушених колод, доріжка протримається довше:

  • По висоті він повинен бути трохи вище глибини котловану. Щоб дерево не підгнивати, низ кругляків обробляють антисептиком, а після просушування всю поверхню - кузбасслаком або гудроном. Він захистить від впливу сонячних променів, що призводять дерево до висушування, розтріскування.
  • На подушку з щебеню сиплють вологий пісок і в нього встановлюють перший ряд дерев'яного матеріалу щільно один до одного.
  • Отвори між рядами забивають піском або гравієм.

Стежки з дерев'яного матеріалу прикрашають територію дачі, але служать вони недовго.

Гравійна доріжка на дачі

Гравійна доріжка на дачі

Дерев'яний кругляк можна використовувати в якості бордюру, а середину котловану засипати гравієм. Для цього:

  • Геотекстилем застеляють простір між кордонами з пеньків, а на нього - гравій.
  • Кожен шар щебеню вирівнюється, і так до тих пір, поки по висоті доріжка не буде такою ж, як і рівень земельної ділянки.
  • Не треба забувати про те, що гравій сильно вмощується згодом. Тому і насипати його треба трохи вище бажаної товщини стежки.
  • Пішохідну доріжку з гравію можна зробити кольоровий, художньо засинаючи щебінь різного тону від червоного, коричневого до ніжно-блакитного і білого.
  • Для основи потрібно залити на подушку з піску і щебеню цементним розчином консистенції сметани. Як тільки він почне схоплюватися, підливають один - два сантиметри товщиною клей на цементній основі. На нього і висипають різнокольоровий гравій різними візерунками.
  • На закінчення по поверхні акуратно проводять легким катком.

Перевагою гравію є його дешевизна, властивість самоочищення від бруду і пилу. Але з часом такі доріжки заростають травою. Допоможе уповільнити цей процес геотекстильні полотно. Воно не дозволить бур'янам пробитися нагору протягом 7-10 років.

Кам'яні міні-мостові на дачній ділянці

Кам'яні міні-мостові на дачній ділянці

Для кам'яних стежок матеріал потрібно підбирати особливо ретельно. Камені повинні бути рівні, круглі або у вигляді плит. Укладання матеріалу відбувається на подушку з щебеню, залиту шаром цементного клею. Проміжки між каменями засипають гравієм. Обов'язково в кінці робіт камені треба прикатать.

До переваг кам'яної доріжки відноситься її декоративність, довговічність.

З круглих каменів можна викласти красиві візерунки на доріжці. Тоді овальні камені викладають бортиками в густу суміш з піску і цементу, з'єднаних в пропорції 3: 1 з додаванням води до потрібної густоти. Кожен камінчик вдавлюється в розчин з допомогою гумового молотка. Ряди каменів обов'язково перевіряють на рівність рівня викладання. В середину візерунка можна додати світліші або темні по тону великі голяки.

В кінці роботи готову кладку промивають водою зі шланга. Композицію з каменів ще протягом тижня змочують водою. Тоді вона набере жорсткості і порадує довгий час.

Бетонуючи стежки на дачі

Бетонуючи стежки на дачі

Виїмка грунту і розмітка його для бетонної доріжки проходить так само, як і для цегляної. Послідовність бетонування все ж трохи відрізняється:

  • Висипаний в котлован пісок повинен пройти стадію зволоження, ущільнення. Після цих процедур товщина шару становитиме не більше семи сантиметрів.
  • Щебінь, засипаний зверху, також утрамбовується.
  • Щоб зробити доріжку міцної, на дно укладається армуюча сітка.
  • Бетонний розчин заливається рівним шаром в опалубку.
  • Розрівнювання бетонної суміші обов'язково, і тут маячками служать стінки опалубки.
  • На вологу поверхню бетону розсипають тонкий шар сухого цементу і втирають його затіркою. Використовують і готові спеціальні суміші для закріплення бетону.
  • Якщо бетон буде укладатися за допомогою форм для імітації кам'яної кладки, то його заливають спочатку рівним шаром. А потім встановлюють спеціальні форми після схоплювання першого шару. І вже потім відбувається заливка в них.
  • Час застигання розчину від трьох до п'яти днів.

Якщо заливальна форма одна, то доведеться споруджувати довгий тротуар все літо. Доріжки з бетону прослужать довгий час, вони більше підходять для дизайну в класичному стилі.

Які матеріали ще підійдуть для дачних доріжок

Які матеріали ще підійдуть для дачних доріжок

Дачники - народ з фантазією, і часто вони вибирають для облаштування доріжок на ділянці незвичайні матеріали:

  • Кришки від пластикових пляшок доведеться збирати дуже довго, щоб спорудити з них навіть невелику стежинку. Можна починати роботу, зібравши невелику кількість матеріалу. З'єднують кришки один з одним, використовуючи шило, яким протикають отвори збоку, простягаючи через них волосінь. Збирають елементи доріжки згідно з попереднім ескізом. На звільнене від трави місце в саду укладають пробковий килимок, злегка пройшовшись по ньому гумовим молотком. Більш надійною буде стежинка, якщо її Окант бордюр з каменів або цегли, а шар кришок щільно увійде в пісок.
  • Гумові шини від старих машин послужать ще на стежках дачі. Покришки треба буде розрізати на чотири частини, видаливши боковини. Такі заготовки укладаються в траншеї в чотири - п'ять рядів. Потім обов'язково треба пройтися молотком, вирівнюючи майданчик. Такі доріжки врятують ділянку від бруду, по ним можна прогулюватися і в сиру погоду.
  • Скляні пляшки можна рівно і красиво розташувати в котловані, поглибивши їх в землю. Для зручності всередину тари вставляють загострені дерев'яні кілочки. Розташовувати пляшки треба на відстані два - три сантиметри один від одного. Проміжки між ними заповнюються землею.
  • Для тимчасових доріжок підійдуть пластикові пляшки. Від них беруть тільки половину з боку дна. Пляшкові обрізки вдавлюють в траншею рядами. Можна пластиковий матеріал пофарбувати.
  • Підходять для тротуару на дачі і дерев'яні планки, які можна підібрати при розборі старих будівель. Просто треба добре відшліфувати верхній шар старих дощок, пройтися по поверхні наждаком, який відкриє красу узору деревини. Потім їх прикріплюють до брусків, розташованим на пеньках, які попередньо вкопують у траншею. Після укладання планок, краю їх підрівнюють за допомогою лобзика або пили. А в кінці необхідно покриття обробити просоченням і залакувати. У проміжки між планками насипають шар гравію або гальки.
  • Швидко збираються в стежки пластикові плити, що мають спеціальні сполучні елементи, які надають їм жорсткість. А рифлена поверхню дозволить не посковзнутися на них в дощовий день. Відрізняє штучний матеріал довговічність, морозостійкість. Але краще на зиму прибирати плити, розкидаючи їх, де потрібно, на літній період.
  • Багато виглядає садовий паркет в якості матеріалу для садових стежок. Він також легко збирається завдяки спеціальним кріпленням. З декоративних плиток можна викласти будь-який малюнок. А так як для виготовлення паркету використовують оброблену деревину, то ні опади, ні сонце покриттю нестрашні.

Вибрати матеріал для доріжок можна з непридатних матеріалів або придбаних в спеціалізованих магазинах.

Більше інформації можна дізнатися з відео:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама