Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Догляд за агрусом навесні - поради бувалих садівників по обрізці, підгодівлі і боротьбі з хворобами

  1. Перелік робіт по догляду за агрусом навесні Комплекс заходів по догляду за агрусом навесні включає:...
  2. Весняна обрізка агрусу (відео)
  3. Шкідники і хвороби агрусу: профілактика і лікування в весняний період
  4. пропонуємо Вам ознайомитися

Перелік робіт по догляду за агрусом навесні

Комплекс заходів по догляду за агрусом навесні включає:

  • правильне зняття зимового укриття;
  • полив;
  • розпушування;
  • мульчування;
  • внесення підгодівлі і добрив;
  • профілактичні та лікувальні обробки;
  • обрізка.

Широко поширена думка, що і без особливого догляду агрус прекрасно росте і плодоносить багато років поспіль, але ж мова йде про те, щоб рослина прожило максимально довго (до 40 років) здоровим і сильним, а в урожаї в найвищому ступені б поєднувалися б і якість , і кількість і розмір плодів.

Цікаво. Агрус і смородина мають багато спільного в плані вирощування, так як jyb відносяться до одного біологічного виду, тому перераховані етапи догляду за агрусом в весняний сезон в значній мірі відноситься і до догляду за смородиною. Обидві культури відчувають гостру потребу в своєчасному поливі і підгодівлі. І агрусу, і смородині необхідні санітарна обрізка та профілактичні обробки від шкідників.

І агрусу, і смородині необхідні санітарна обрізка та профілактичні обробки від шкідників

Обрізка: поради бувалих садівників

Обрізка: поради бувалих садівників

Регулярна обрізка культури сприяє його оздоровленню і підвищенню родючості. Крім того, внаслідок полегшення природної вентиляції, такий вид догляду дозволяє знизити ймовірність грибкових заражень чагарнику.

етапи:

  1. Видалення старих, пошкоджених, підмерзлих гілок.
  2. Видалення пагонів, що мають горизонтальний напрямок росту.
  3. Видалення слабких пагонів минулого року, залишаються тільки 3-4 найсильніших.
  4. Видалення прикореневої порослі.
  5. Планове видалення старих гілок з поступовим заміщенням молодими пагонами, якщо вік чагарника перевищив 5 років.

Слід пам'ятати, що максимальні показники врожайності досягаються за умови того, що кущ складається з пагонів різного віку.

Весняна обрізка агрусу (відео)

весняна підгодівля

Підживлення агрусу починають проводити з другого року його життя, за умови, що посадка здійснювалася грамотно, з внесенням поживних речовин. Цей вид садових робіт необхідно проводити на стадіях:

  • пробудження нирок;
  • цвітіння;
  • зав'язі плодів.

Як підгодівлі можуть використовуватися як натуральні, так і мінеральні комплексні добрива.

На першій стадії використовується сечовина (45 г) або аміачна селітра (60 г), які розсипаються під кущ і заглиблюються при розпушуванні. В якості альтернативи можна запропонувати абсолютно натуральне добриво - в 1 відро крутого окропу засипати літрову банку картопляного лушпиння, наполягати до досягнення температури 50 ° C, додати 1 склянку деревної золи, розмішати і відразу ж внести під кущ.

Під час другої підгодівлі застосовується водний розчин курячого посліду (1:12) або настоянка з кропиви (¾ будь-якої ємності заповнюється рубаною кропивою, заливається водою, настоюється протягом 3-5 днів до завершення бродіння, розводиться водою у співвідношенні 1 літр настою на 1 відро води, підходить як для прикореневого, так і для позакореневого підживлення).

Для третьої підгодівлі підходить гнойова жижа (10 л води, 3-5 кг гною, 200 г деревної золи), що заливається в кругові борозенки навколо куща або зелена настоянка, приготована за тим же принципом з кропиви, пижма, хвоща, ромашки.

Шкідники і хвороби агрусу: профілактика і лікування в весняний період

На дачі існує чимало ворогів агрусу, які можуть привести не тільки до знищення врожаю, а й до загибелі самих рослин, причому небезпеку наражаються і сусідні культури. До найбільш небезпечних шкідників агрусу відносять тлю, павутинного кліща, вогнівку, а серед хвороб - борошнисту росу.

Шкідники, хвороби і методи боротьби з ними:

  • Листках вогнівка - невеликий метелик, молоді гусениці якої виїдають зав'язі квітів, а в ягодах ушкоджують м'якоть. Щоб захистити свій сад від вогнівки, необхідно використовувати поліетиленову плівку або руберойд, які вистилаються на пристовбурні круги чагарнику відразу після сходу снігу. В результаті цього метелика не зможу вилетіти з місць свого зимування і загинуть. Можна також ранньою весною перекопати грунт навколо куща;
  • Ще одним «нещастям» для агрусу може стати смородина стеклянница. Виявити шкідника досить просто - гусениці проникають всередину пагонів, через що вони стають чорними, листя починає в'янути, а зав'язі засихають. У боротьбі зі стеклянниц допомагає 0,15% розчин актеллика або Дециса після періоду цвітіння.
    З хімічних засобів боротьби з листогризучих шкідниками, крім перерахованих вище, фахівці рекомендують обприскування препаратами "Карбофос", "Фуфанон", "Гардона" і ін., Які проводяться двічі на тиждень через 7-10 днів після першої і другої стадії підгодівлі. До натуральних методів боротьби можна віднести обробку чагарників біопрепаратами ( "Ентобактерін", "Гомелін" і ін, а також настоєм томатної гички, деревної золи, гірчичного порошку).
  • Одним з найвідоміших і неприємних захворювань, яким піддається агрус, є грибкове захворювання - борошниста роса, яка вражає молоді пагони і розвиваються зав'язі, проте найсильніше страждають ягоди. Кращим способом боротьби є 3,5% розчин мідного купоросу, однак також підійдуть такі склади, як Байлетон і сульфарід.

Важливо пам'ятати справедливість правила про те, що легше попередити хворобу, ніж її лікувати, тому регулярний огляд агрусу і своєчасна профілактична обробка допоможуть зберегти здоров'я куща, а вам заощадити і гроші, і час, і нерви Важливо пам'ятати справедливість правила про те, що легше попередити хворобу, ніж її лікувати, тому регулярний огляд агрусу і своєчасна профілактична обробка допоможуть зберегти здоров'я куща, а вам заощадити і гроші, і час, і нерви.

пропонуємо Вам ознайомитися

Відео: Обробка від борошнистої роси

Відео: Тля на агрус: способи боротьби

Типові помилки при догляді: вчимося все робити правильно

Агрус колись називали царською ягодою, і якщо грамотно підійти до догляду за ним, то і врожай буде царським.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама