Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка і розмноження троянд

  1. тонкощі посадки
  2. весняна посадка
  3. Як зберегти саджанці
  4. осіння посадка
  5. - Весняна посадка
  6. --РАЗМНОЖЕНІЕ РОЗ--

троянда

Правильний вибір місця і виконання рекомендацій по посадці забезпечать нормальний розвиток і якісне цвітіння королеви саду. При виборі індивідуального місця для посадки у троянд потрібно максимально враховувати їх потреби. Всім видам і сортам необхідні: досить освітлену ділянку, родючий грунт і хороший полив. Потрібно також пам'ятати, що троянди не люблять як застою повітря, так і протягів. Чи не підходять їм і низькі, заболочені ділянки, так як ці рослини чутливі до надлишку вологи. Особливо небезпечний для троянд високий рівень грунтових вод, який повинен бути не вище 1 м.

Поверхня ґрунту вибирають рівну або з невеликим ухилом на південь, південний схід або південний захід. Це забезпечить трояндам хороший теплової та світловий режим. Не можна садити кущі близько до дерев і чагарників, коріння яких відбиратимуть вологу і поживні речовини і затінювати їх.

тонкощі посадки

При плануванні посадочних робіт необхідно намітити відстані між рослинами: 30-40 см між мініатюрними, 60-70 см між чайно-гібридними, флорибунда, грандіф-лора і 80-100 см між шрабов, кучерявими, парковими. Для плетистих і штамбових троянд варто передбачити місце для укладання під укриття на зиму. Розміри посадкової ями повинні бути наступними: глибина - 60-70 см і така ж ширина. В яму попередньо додають органічні добрива: перепрілий гній, компост. Щеплені троянди саджають так, щоб місце щеплення було на 5-7 см нижче рівня грунту. Кореневласні троянди можна також трохи заглибити.

Перед посадкою кущі обрізають, залишивши 15-20 см пагонів. Після їх потрібно рясно полити і підгорнути (повністю засипати кущі землею). Якщо посадка весняна, підгортання прибирають через три тижні, якщо осіння - зберігають до весни. Кореневласні троянди, вирощені в контейнерах, висаджують в травні, коли мине небезпека заморозків. Перед висадкою землю в горщику треба рясно полити.

весняна посадка

Навесні троянди слід висаджувати в грунт з середини квітня до кінця травня, коли грунт відтане і прогріється до + 10-12 ° С.

Саджанці оглядають, видаляють зламані і слабкі гілки, а також пошкоджені коріння. Все коріння потрібно вкоротити до 30-35 см. Якщо рослини з обрізаними корінням, зрізи потрібно оновити. При весняній посадці пагони вкорочують і залишають у чайно-гібридних і низькорослих поліантових троянд 2-3 нирки, а у флорибунда - 3-4. Крім того, у високорослих троянд для раннього цвітіння пагони вкорочують на 10-15 см, у плетистих «Рамблер» (і при весняній, і при осінній посадці) - до 30-35 см. Грунтопокривні троянди не обрізають, а лише оновлюють зрізи коренів. У плетистих крупноцветкових троянд, паркових, полуплетістие і шрабов потрібно злегка вкоротити коріння і видалити слабкі та пошкоджені верхівки пагонів.

При осінній посадці у саджанців всіх груп лише злегка вкорочують пагони.

Як зберегти саджанці

Якщо рослини куплені рано навесні, і несприятливі погодні умови не дозволяють їх висадити у відкритий грунт, то зберегти троянди можна в підвальному приміщенні або в холодильнику, де температура не перевищує + 7 ° С. Кореневу систему всіх саджанців перед посадкою потрібно замочити на 2 год у воді. Бажано додати туди «Корневин» або інші корнеобразующій регулятори і стимулятори росту (гумати).

Підсохлі саджанці, які постраждали від неправильного зберігання, потрібно замочити на 12 год. Закриту кореневу систему розпаковувати не слід, необхідно просто залити коріння водою до стебла прямо в упаковці. Сильно підсохлі саджанці занурюють у воду повністю зі стеблами. Після цієї процедури рослини виглядають посвежевшім, помітно підвищується тургор стебел. Тепер троянди можна висаджувати на постійне місце.

осіння посадка

Другу половину жовтня вважають найбільш сприятливим часом для посадки троянд. Висаджені восени за всіма правилами, рослини вкорінюються до настання морозів, спокійно зимують в прохолодному укритті і готуються до цвітіння з наступної весни.

Початківцю садівникові необхідно точно дотримуватися строків осінньої посадки, адже передчасно висаджені рослина витрачає багато енергії на зростання молодих пагонів і бруньок. В результаті воно слабшає і важко переносить зимові холоди. Троянди, посаджені занадто пізно, не встигають вкоренитися і погано зимують.

Успіх заходу залежить і від інших умов. Дуже важливим є правильний вибір сорту, добре адаптованого до місцевих умов, і в цілому здорових, високоякісних саджанців.

- Весняна посадка

1) - Саджанці висаджують при температурі повітря від 0 до + 7 ° С. До посадки вони зберігаються в темному прохолодному місці, раз в два тижні коріння зволожують.

2) - Посадочні ями готують заздалегідь. Стандартна глибина ями - 45-50 см, ширина - 50 см. На важких глинистих ґрунтах ями копають глибше - 60-70 см.

3) - На дно ями укладають суміш з грунту і перепрілої органіки (гною, компосту, перегною). Під корінь добрива не кладуть, щоб уникнути їх контакту з корінням.
4) - Для кращого харчування куща кінчики кореня перед посадкою потрібно підрізати на 1-2 см (оновити зріз) і замочити корінь на 2 год у воді, додавши «Корневин».
5) - Висаджувати саджанець так, щоб щеплення було заглиблена на 5-10 см нижче рівня землі. У місці заглиблення в грунт потрібно попередньо очистити віск з рослини.
6) - Добре утрамбуйте грунт навколо саджанця і рясно полийте його, щоб видалити залишки повітря навколо коренів і забезпечити їм контакт з грунтом.
7) - Засипте саджанець вологим ґрунтом майже повністю на 2 тижні, зробивши з землі невеликий горбок. Через 2 тижні, коли троянда приживеться, насип можна прибрати.
8) - Тепер обріжте посаджену троянду відповідно до рекомендацій для даного виду або сорту.

--РАЗМНОЖЕНІЕ РОЗ--

Щоб отримати хороші результати при розмноженні цих рослин, необхідно строго дотримуватися встановлених правил. Троянди розмножують діленням куща кореневласних рослин, живцюванням, а також відведеннями.

При розподілі куща навесні, після відтавання грунту, рослини викопують і розділяють так, щоб на кожній частині збереглося небагато коренів і кілька пагонів. Потім для кращої адаптації їх вкорочують.

Часто використовують укорінення відводками, особливо для в'юнких троянд. Ранньою весною стебла пригинають і укладають в канавки, пришпилюють і зверху засипають землею, так, щоб верхівка втечі залишилася зовні. Кілька кільцевих надрізів кори на втечу дадуть приплив поживних речовин і інтенсивне утворення коренів. Грунт над втечею в період вегетації підтримують постійно у вологому стані. Розділяють прижилися відведення тільки наступної весни.

розмноження щепленням

Оскільки садові сорти троянд теплолюбні, для кращої укорінюваності їх прищеплюють на морозо- і посухостійкий шипшина. При окулірування використовують сіянці шипшини другого року життя. Роблять щеплення взимку або в квітні-серпні, в період активного сокоруху рослин.

розмноження живцюванням

Найпростішим способом розмноження троянд є живцювання. Воно підходить для мініатюрних, плетистих і грунтопокривних троянд, флорибунда і деяких сортів чайно-гібридних, шрабов і грандифлора. А ось у паркових троянд відсоток вкорінення низький.

Для живцювання використовують однорічні пагони під час першого цвітіння, коли квітки починають втрачати декоративність (при відцвітанні). Живці нарізають із середньої частини пагона зі сплячими, добре визріли нирками. На черешку може бути 3-5 нирок. Якщо немає можливості відразу начеренковать підготовлені рослини, їх можна зберігати в холодильнику, загорнутими у вологу тканину і поліетиленовий пакет.

виконуємо живцювання

Перед живцюванням троянд нижній лист видаляють, залишаючи черешок, у решти видаляють частину листової пластинки. Після цього живці обробляють стимуляторами вкорінення.

Висаджувати рослини можна як в грунт, так і в горщики або ящики. Заглиблюють їх приблизно наполовину, похило, на такій відстані, щоб листя одного живця не торкалися листя іншого. Зверху рослини накривають перевернутими пластмасовими пляшками або роблять тепличку з плівки. Пляшки ставлять на черешки пробками вгору. Так зручно буде зволожувати рослини, відкручуючи пробки на час обприскування. Землю постійно підтримують у вологому стані. Над ящиком-череночніке встановлюють дротяний каркас, на який спершу кладуть марлю, а потім плівку. Марля потрібна для того, щоб волога з плівки не капала на живці.

Вкорінюються живці при оптимальній температурі повітря + 20-25 ° С і вологості близько 90%. Потрібно уважно стежити за вологістю субстрату і вчасно видаляти опале листя і загнили живці. Вже через 2-3 тижні у рослин на нижній частині з'явиться каллюс, а трохи пізніше - коріння. При появі перших листочків обприскування скорочують, живці поступово гартують, знімаючи на нетривалий час банки або плівкове укриття.

Троянди можна розмножувати і здеревілими живцями. Їх заготовляють восени і зберігають у підвалі в піску. Перед цим у заготовлених живців обрізають все листя. Навесні нарізають живці довжиною 15-20 см, обробляють нижні зрізи стимуляторами корнеобразова-ня і висаджують у відкритий грунт. Заглиблюють рослини майже на всю довжину, залишаючи над землею лише верхню бруньку, і накривають банками або плівкою. Постійно стежать за вологістю ґрунту.

З укорінених живців поступово прибирають укриття і проводять належний догляд. При появі бутонів їх видаляють (прищипують). Це потрібно для того, щоб добре сформувався майбутній кущ. На зиму вкорінені живці потрібно ретельно вкрити.

Черенкованіе-

Перед цвітінням, в фазу фарбування бутона, із середньої частини пагона нарізають живці довжиною близько 10 см, з 3 нирками (1). Над верхньою брунькою роблять прямий зріз, під нижньою - косою, під кутом 45 ° (2).

Нижні листя видаляють, інші вкорочують на 1/3 (3,4).

Можна замочити живці в розчині Корневином або гетероауксину. Потім їх висаджують в підготовлену ямку під кутом 45 ° (5, 6),

рясно поливають (7) і прикривають пластиковою пляшкою (8).

На зиму укриття не знімають, живці підгортають і накривають мульчею.

Щеплення на штамб-

На шипшині залишають один сильний пагін, прищеплюючи обраний сорт троянди на штамб висотою 1-1,5 м. Решта пагони видаляють, разом з бічними приростами (1).

З підготовленого живця зрізають вічко (2) з тонким шаром деревини (3). Нижче верхівки втечі вставляють вічко в Т-подібний надріз (4, 5),

зайве видаляють (6). Місце щеплення обв'язують (7),

а зверху надягають пакет для кращого приживання нирки (8).

Штамб підв'язують до рейки. На зиму місце щеплення вкривають спанбондом або нахиляють штамб до землі і прикопують.

Щеплення в кореневу шейку-

Перед щепленням зростаючі підщепи шипшини разокучивают, звільняючи і очищаючи кореневу шийку, на стовбурі видаляють бічні пагони. Або для зручності щеплення сіянці шипшини викопують (1).

Кореневу шийку ретельно протирають і очищають (2)

і роблять на ній Т-подібний надріз (3).

Живці вибирають визріли (4),

листові пластинки і верхівку видаляють (5).

Вирізують вічко з тонким шаром деревини (6), деревину відокремлюють. Вічко вставляють в Т-подібний зріз кори (7),

зайве видаляють (8). Місце щеплення щільно обв'язують спеціальною стрічкою (9).

Ж.са.п.5 \ 13

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама