Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

посадка троянд

  1. Весняна посадка садових троянд
  2. Посадка троянд навесні і восени



Коли ранок пішло з добрих почуттів, то і весь день переноситься легше. Вирощування квітів довльно приємне хобі, яке приносить приємні відчуття не тільки членам сім'ї але і всім оточуючим. Проїжджаючи поруч з красивим двориком не виходить не звернути погляд на який-небудь екзотичний плід. І у багатьох пролітає думка, а може варто і вдома виростити щось квітуче? квіти це прекрасна прикраса для дизайну.

Весняна посадка садових троянд

У ранні терміни навесні, як тільки відтане грунт слід пересадити саджанці троянд на постійне місце. У середній смузі і більш північних районах посадку троянд в відкритий грунт виробляють в квітні-початку травня. Восени висаджують в дуже стислі терміни (у вересні), щоб рослина встигла вкоренитися. При осінньої пересадці троянди розвиваються краще, але молоді рослини часто погано переносять безсніжні холодні зими, навіть при гарному укритті можуть загинути.

Не рекомендується садити троянди там, де дуже сирі, важкі, глинисті грунти. Під час посадки грунт ще більше ущільнюється і надалі їх важко розпушити. При підготовці саджанця до весняної посадки його замочують на добу з додаванням "Гетероауксин" - стимулятора росту коренів. В цьому випадку рослина краще переносить посадку, підвищується здатність до виживання і швидкому укоріненню. Занадто довгі і пошкоджені корені потрібно зрізати секатором до здорової деревини.

Саджанці троянд з оголеними коренями перед посадкою опускають у воду на кілька годин для того, щоб вони наситилися вологою.

Краще, якщо рослина буде занурене у воду цілком, або його коріння, включаючи місце щеплення (потовщення між коренем і стеблом).

Контейнерні або горшкові троянди (саджанці із закритою кореневою системою) перед посадкою в грунт також попередньо тримають у воді, так щоб субстрат повністю просочився. Час необхідний для замочування саджанців можна використовувати для підготовки посадкового місця, щоб видалити бур'яни і добре розпушити грунт.

Після замочування саджанці обрізають, залишаючи 3 - 4 втечі з 2 - 3 нирками на кожному, стебла повинні бути довжиною 20 см. При цьому видаляють хворі, відмерлі і занадто довгі стебла. Видаляють тільки відмерлі частини коренів, старі коріння трохи вкорочують до 15 - 20 см. Це буде сприяти відростання нових. У саджанців в контейнерах або в горщиках коріння не підрізають. У троянд коріння довгі і сильні.

Посадочні місця під троянди потрібно готувати дуже ретельно, яму для посадки, не менше 40 см роблять такої глибини і ширини, щоб коріння в ній розташовувалися вільно. При посадці коріння ретельно розправляють і притискають землею. Місце щеплення повинно бути заглиблене на 3 - 5 см. Перш ніж засипати посадкову яму, вийняту землю змішують з компостом і мінеральними добривами тривалої дії . Засипавши яму, землю навколо посадкового рослини добре утрамбовують або проливають водою, щоб навколо коренів не залишалося порожнеч. Ділянка під троянди повинен бути добре дренувати. Місця з близько розташованих грунтовими водами або застоєм води для посадки цих культур непридатні.

Після посадки і ущільнення грунту навколо рослини роблять земляний валик, щоб при подальшому рясного поливу вода утримувалася в зоні розташування коренів. Рясний полив потрібен для того, щоб коріння мали хороший контакт з грунтом. При весняній посадці особливо важливо не допускати підсихання грунту.

Як восени, так і навесні посадку садових троянд завершують підгортання, щоб захистити нижні нирки від холоду, спеки та вітру. Висота підгортання - близько 15 см. При осінніх посадках цей захисний шар землі залишають до весни і потім розрівнюють. При весняній посадці його зберігають близько двох тижнів, поки у посадженої троянди не почнуть розкриватися нирки. Після цього грунт розрівнюють і ділянку навколо рослини мульчують. Посадка троянд навесні - справа нескладна, посаджену рослину потрібно підгорнути, а землю постійно підтримувати у вологому стані ...

Густота посадки також має значення для подальшого розвитку троянд.

мініатюрні троянди висаджують на відстані один від одного на 30-35 см.

флорибунди і чайно-гібридні троянди - на відстані 60-80 см.

паркові троянди - від 100 до 110 см.

в'юнкі троянди - від 1,2 м до 2 м.

Грунт для посадки можна підготувати декількома способами.

1. Перед перекопування грунту на 1 м2 вносять 8-10 кг розклалася гною, 300 грам органічного добрива "Розкислювач", 3 столові ложки суперфосфату, 2 ст. л. сульфату калію і 2 ст. л. "Агріколи для квітучих рослин "- витрата на 1 кв. М. Грунт перекопують на глибину 35-40 см.

2. На 1 м2 вносять 8-10 кг торфокомпосту або торфонавозного компосту; 0,5 -1,0 кг квіткового почвогрунта "Роза" або "Сенполия" або ін .; з мінеральних добрив 1 ложку "Агріколи для квітучих рослин", 2 ст. л. нітрофоски, 1 ст. л. суперфосфату і 300-350 г деревної золи. Все це вносять на 1 кв. м і потім перекопують на глибину 40 см.

3. Копають посадкову яму і вносять в неї 2 кг гнойового перегною, 200-250 г органічного добрива "Квіточка", 2 столові ложки "Агріколи для квітучих рослин ", Склянка деревної золи. Всі добрива перемішують з землею і залишають до посадки.

4. У посадкову яму вносять 2-3 кг торфонавозного компосту або рослинного перегною, 200 г "Розкислювач", з мінеральних удо6реній по 2 столові ложки суперфосфату і сульфату калію. Неперепревшего гній використовувати не можна, він може викликати загнивання кореневої системи ...

Дивіться також: Весна в судовому розарііОбрезка садових троянд

Календар садівника

Посадка троянд навесні і восени

саджанець троянди

Переважно троянди все таки висаджувати восени, особливо це стосується регіонів з м'яким кліматом. У регіонах же з прохолодним і холодним кліматом. так само рекомендується осіння посадка троянд, якщо їх вирощують на зрізання, це забезпечить більш раннє цвітіння, першої та другої хвилі зрізу.

Осінню посадку в грунт слід проводити з середини вересня до середини жовтня. Не слід робити цього в більш ранні терміни, так як тепла погода восени несприятлива для саджанців тим, що можуть прокинутися сплячі бруньки. Якщо посадити троянди пізніше і погода буде холодна, то є ймовірність того, що саджанці не встигнуть добре вкоренитися і можуть значно постраждати від морозу, чи навіть загинути взимку.

Обрізка саджанця перед замочуванням

Вибір місця для посадки троянд

На зростання і цвітіння рожевих кущів, дуже сильно впливає тепловий режим грунту і повітря. трояндам для гарного росту потрібна температура повітря + 15-22 ° С, наявність чистого повітря і відсутність протягів. Чи не варто проводити посадку троянд в низинних місцях, особливо з високим рівнем грунтових вод.

Найкраще місце для висадки королеви квітника - куточок саду де кущі весь день будуть знаходиться в напівтіні, а не під прямими променями сонця. Особливо це важливо для жаркого полуденного часу дня.

Не варто економити площа під посадку, густі висадки троянд призводять до розвитку хвороб і проблем в догляді. Варто враховувати вже при посадці правила догляду за трояндами , А так само можливість їх укриття на зиму.

Замочування саджанця перед посадкою

Рекомендації з підготовки ділянки до посадки

Якщо на вашій ділянці земля родюча, то розрахунок глибини ями наступний: до довжини коренів додають 5-10 сантиметрів, так якщо у Ваших саджанців коріння довжиною 30 сантиметрів, глибина посадкової ями варто викопувати 40-45 сантиметрів. Діаметр ями, достатній для посадки рожевого куща становить близько 50 сантиметрів.

На родючих НЕ виснажених ділянках верхній шар землі, на штик лопати, варто використовувати для приготування поживної суміші, для заповнення ям при посадці.

При виборі троянди зверніть основну увагу на кореневу систему - чим вона потужніша, тим краще приживеться рослина.

Основні умови вдалого вирощування троянд - сонячне місце і пухка, помірно вологий грунт.

Садити троянди найкраще навесні. Зазвичай саджу їх в кінці квітня - початку травня, коли вже і грунт відтанула і вологи в ній ще багато. У більш південних районах, ніж Ленінградська область, садити троянди можна і раніше, головне щоб вони встигли вкоренитися, поки грунт просякнута вологою і ще не сильно прогріта сонцем, але вже не мерзла.

Якщо троянди придбані не в контейнері, і у куща відкриті коріння, то поки копаєте посадкову яму, кущ троянди помістіть у відро з водою, так, щоб вода покривала все коріння. Грунт в контейнері до посадки необхідно підтримувати у вологому стані, але уникайте перезволоження.

Розмір посадкової ями: діаметр не менше 40-50 см, глибина - 40-50 см.

Верхній, родючий шар ґрунту, товщиною 20-25 см відкладаємо окремо, він потім займе своє колишнє місце. На дні ями влаштовуємо дренаж, який особливо необхідний для сирих грунтів, - троянда не любить надлишку води. Дренаж складається з двох шарів дрібних камінчиків, посипаних зверху піском (краще великим, але можна і дрібним). Товщина шару піску - 10 см.

На нього корисно покласти органіку - особливо гарні гнилушки - невеликі шматочки трухлявих стовбурів дерев. Або хоча б невеликі сухі гілки, суху, прілу листя або траву. Потім вони перетворяться в хороше добриво і будуть підживлювати кущ під час його росту.

Іноді рекомендують дно ями засипати на 10 см перепрілим гноєм і перемішати його з нижнім шаром грунту. Але я вважаю за краще гнилушки.

Ґрунти у нас торф'янисті, кислі. Розі потрібна слабокисла або нейтральна земля. Тому підготовлене таким чином органічне добриво посипаємо шаром торфу (відкладений при викопуванні ями верхній шар грунту, позбавлений від бур'янів), додаючи до нього доломітове борошно, і перемішуємо. Співвідношення: 1 частина торфу: 1 частина доломітового борошна. Замість доломіту підійде і деревна зола, але її потрібно трохи більше. Доломітове борошно не тільки розкислює грунт, а й містить інші поживні елементи.

Пам'ятайте, що рослинний компост трохи збільшує кислотність грунту .

(На нейтральних грунтах замість доломіту рекомендують до верхнього шару додавати: 8 кг органічних добрив (перепрілий коров'ячий гній), 25 г суперфосфату і 10 г калійних добрив на посадкову яму. Але уникайте швидкодіючих добрив.)

Непогано ще додати до верхнього шару пісок - полштика лопати.

Підготовлену таким способом грунт формуємо у вигляді невисокого пагорба на дні ями, на якому розправляємо коріння троянди і засипаємо їх верхнім шаром такої ж грунту. Ущільнюємо, обережно притоптуючи, щоб не було повітряних порожнеч.

Часто троянди продають в контейнерах. Якщо троянда була в пластмасовому горшочке- контейнері, то, обережно постукуючи по ньому з усіх боків, виймаємо троянду, намагаючись не пошкодити кому з коріннями. Паперовий контейнер з поліетиленовою внутрішньої обгорткою розгортаємо. Встановлюємо кому з коріннями в посадкову яму на підготовлений горбок, розправляємо по ньому зовнішні коріння, прикопують, ущільнюємо грунт, і досипати її зверху, стежачи за тим, щоб кущ стояв рівно. Притоптують навколо, щоб не було порожнеч.

Місце щеплення повинно бути на 4-5 см нижче рівня грунту, тоді троянда добре перезимує.

Навколо куща робимо невелике заглиблення, щоб при поливі вода залишалася навколо троянди. Після посадки поливаємо з розрахунку 10 л води на кущ. Воду краще брати дощову, і обов'язково теплу (приблизно кімнатної температури), наприклад, з прогрітих сонцем, дрібних водойм). Водопровідній воді дають відстоятися добу, щоб вийшов хлор, і вода встигла нагрітися. Воду з криниці залишають зігріватися на сонці.

Після поливу грунт у куща злегка замульчувати (присипати тонким шаром пухкої землі або торфу, або тирси, або пухкого рослинного компосту), щоб волога не випаровувалася.

Посаджений кущ обрізаємо так, щоб кількість залишилися пагонів відповідала кількості коренів. Пагони рекомендують скоротити до 10-12 см, залишаючи на кожному по 3-4 сплячі бруньки. Обрізка забезпечить хорошу приживлюваність саджанців тому, що біля коріння вистачить сил живити надземну частина рослини .

Троянди можна садити і коли вже прокинулися нирки, і навіть в пору бутонізації та початку цвітіння (при розпусканні першого квітки), але це виправдано тільки, якщо вам неодмінно при покупці хочеться побачити, якого відтінку буде квітка. Однак при посадці обрізку зробити доведеться, інакше приживатися кущ буде набагато гірше. Купуючи кущ з квіткою, вибирайте тільки той, у якого найпотужніша, розвинена коренева система і сильні стебла з неураженими хворобами листям.

Але все ж набагато краще приживаються саджанці з ще не розпустилися нирками.

% Img src = "2all.gif>

Перші дні після посадки

час посадки

Кращий час для посадки троянд з оголеними коренями - з жовтня по листопад, коли грунт ще досить тепла - для того, щоб могли утворитися нові коріння. Грунт повинна бути не надто вологою і не дуже холодною. У місцевості з суворим кліматом або на щільних, важких грунтах троянди краще висаджувати навесні. Троянди в контейнерах можна висаджувати в не заміряв Почни протягом всього року.

Відстань між рослинами

• слаборастущіе сорти висаджують на відстані 30-40 см одна від одної (6-8 рослин на кв. М):

• сільнорастущіе сорти

• на відстані 40-60 см (3-5 рослин на кв. М). грунтопокривні троянди:

• стеляться слаборастушіе рослини висаджують

на відстані 40-60 см (3-4 рослини на 1 кв. м);

• стеляться сільнорастущіе - на відстані 1 м

(1 рослина на кв. М);

• низькі розлогі: на відстані 40-60 см

(3-4 рослини на кв. М), для щільного рослинного килима - 60-80 см (2 рослини на кв. М);

• високі або злегка похилений-юшіе: відстань між рослинами повинна дорівнювати приблизно половині їх висоти.

Кучеряві троянди: для прикраси стін:

• Слаборастущіе сорти висаджують на відстані 2 м.

• Сільнорастущіе сорти - на відстані 3-5 м.

Для прикраси альтанки створення арки з троянд висаджують одну рослину.

кущові троянди :

• для створення живоплоту рослини висаджують на відстані, наполовину менше, ніж висота куща.

- при висаджуванні одиночних кущів відстань між ними має бути до 3 м.

Штамбові, каскадні троянди:

найкраще виглядають як одиночні. При посадці рядами: штамбові троянди висаджують на відстані

3 м один від одного, каскадні

- на відстані 3-5 м.

Посадку троянд краще проводити восени. Троянди, вирощені в теплиці, можна висаджувати до червня.

Поради по посадці

• Якщо саджанці не можна посаліть відразу ж, краще прикопати їх в захищеному від морозу і сонця місці, укривши коріння вологою пухкою землею шаром 20-25 см. Потім землю треба ущільнити, щоб між країнами не було повітряних порожнеч. Зверху саджанці присипають землею.

• Якщо погода холодна або саджанці підмерзли, їх в упаковці поміщають на 6 днів в незамерзаючий підвал. Потім упаковку видаляють, на 2 дні прикопують, після чого виробляють посадку.

• Якщо коріння і пагони саджанця занадто висохли, його на добу закопують в землю або пісок і добре поливають.

• Грунт для посадки

повинна бути не сирої і не замерзлої.

- Не можна вносити

в грунт добрива безпосередньо в день посадки.

• Якщо грунт сира, насипте на дно лунки шар гравію товщиною 10 см.

садити правильно

Мал. 1-4

Восени перед посадкою саджанці на 2 години занурюють в посудину з водою. Вода повинна покривати місце щеплення. Навесні перед посадкою їх залишають у воді на 10 годин.

Обрізка: коріння вкорочують на 20 см. Пошкоджені коріння обрізають. Засохлі пагони видаляють. При весняній посадці все пагони вкорочують: сильні - на п'ять очок, менш сильні -на 3, слабкі видаляють на 3 мм вище їх підстави.

Підготовка ями: вона повинна бути глибокою і широкою, так щоб у саджанця після по-

садки місце щеплення виявилося на 5 см нижче рівня клумби,

Посадка рослини (рис. 1): частину грунту змішують з компостом і насипають горбок в лунці: саджанець ставиться на горбок в ямі, і коріння спускають по укосів горбка на її дно.

Яму засипають землею (рис. 2): коріння присипають дрібною, вологою землею. рослина струшують , Щоб земля розподілилися між країнами. Приминають землю, щоб заповнилися порожнечі між ними і утворилася лунка для поливу.

Полив (рис. 3): лунку наповнюють до країв. Після того як вода вбереться, рослину поливають ще кілька разів.

Лунку заповнюють землею: після того, як вода вбереться, лунку до країв заповнюють землею і приминають її руками.

Розпушування (рис. 4): саджанці підгортають так, щоб всі пагони були повністю закриті на 20 см.

Троянди в контейнерах

Мал. 5

• Перед посадкою троянди поливають.

з горщика і встановлюють в лунку, так щоб поверхня земляного кома була на рівні клумби.

• Яму заповнюють сумішшю землі і компосту і гарненько приминають.

штамбові троянди

(Рис. 6)

• Яма для посадки повинна бути глибокою, щоб саджанці перебували на такій же глибині, що і до цього, в розпліднику.

• Стовбур саджанця прив'язують до кілка мотузкою - петлями в формі вісімки біля основи крони, в середині і майже біля самої землі. Наша порада: в місцях

прикріплення стовбур обмотайте шматочком мішковини.

кучеряві троянди

Мал. 7

Якщо ви хочете прикрасити трояндами стіну свого будинку:

• Яму для посадки викопують на відстані 20 см від шпалери і такої глибини, щоб місце щеплення на знаходилося на 5 см нижче рівня клумби.

• Коріння в ямі розташовують так. щоб рослина була нахилене до опори. Наша порада: в перший рік після посадки рослина слід поливати частіше, щоб коріння не пересихали. У сонячну погоду стіна будинку віддає чимало тепла. Важливо: шпалеру закріплюють на відстані приблизно 10 см від стіни, щоб була хороша вентиляція і було зручніше підв'язувати втечі рослини.

якість ґрунту

Трояндам необхідна пухка, багата органічними речовинами грунт з хорошим дренажем. Найкраще вони ростуть на піщаних суглинних грунтах з хорошою водопроникністю. Якість грунту можна визначити, спробувавши її пальцем. Якість грунту:

• Грунт піщана легко прокидається крізь пальці

і відрізняється хорошою водо- і повітропроникністю. Поживних речовин в ній мало, тому її необхідно збагатити компостом. Для первісної посадки грунт покривають шаром перегною завтовшки 20 см і потім перекопують.

• Грунт суглинна кришиться між пальцями, грудочки скріплюються разом, не склеює. помірно важкі

і важкі, багаті перегноєм грунту добре утримують тепло, воду, повітря і поживні речовини. Їх водопроникність можна поліпшити, додавши шар піску товщиною 10 см.

• Глинистий ґрунт збивається в твердий ком. Вона важка, погано пропускає воду і повітря, багата мінеральними речовинами, повільно остигає, розтріскується при висиханні. Для того щоб зробити її більш пухкої, кожну

весну в неї додають суміш піску з компостом (50:50). - Заболочені грунти при натисканні нагадують губку. Вони кислі, бідні мінеральними речовинами, містять багато вологи. Щоб їх поліпшити, необхідно внести пісок, глину, вапно і компост. При початковій посадці виробляють часткову заміну ґрунту (на глибину 30-40 см). Підготовка ґрунту. Мінімум за три місяці перед посадкою землю перекопують на глибину 60 см і розпушують, щоб надмірна волога випарувалася і грунт був не сирий . Розпушування: після посадки грунт щомісяця розпушують, щоб поліпшити її водопроникність і видалити бур'яни.

Важливо: розпушування слід проводити дуже обережно, щоб не пошкодити коріння. Пошкодження сприяють утворенню диких пагонів.

джерела:
,,,





Коментарів поки немає!
І у багатьох пролітає думка, а може варто і вдома виростити щось квітуче?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама