Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Тиск в Комині Водопостачання: Актуальні Питання і Відповіді

  1. норма
  2. Тим часом в реальному світі
  3. Проблеми і рішення
  4. гідроудари
  5. Низький тиск
  6. Високий тиск
  7. висновок

Штатний тиск в системі ХВП

Тема цієї статті - тиск води у водопостачанні. Нам належить відповісти на ряд поширених запитань, так чи інакше пов'язаних з напором води у водопроводі. Отже, приступимо.

норма

  1. Які нормальні параметри тиску водопостачання?

Відповідь знайдеться в зводі правил СП 30.13330.2012, що регламентує проектування і спорудження внутрішніх водопроводів. Максимальний тиск в точці водорозбору (в тому числі на нижніх поверхах будівлі) не повинно бути вище 4,5 атмосфер.

Максимальний тиск в точці водорозбору (в тому числі на нижніх поверхах будівлі) не повинно бути вище 4,5 атмосфер

Нормативний документ, що регламентує параметри водопостачання

Однак: якщо будинок зводиться в умовах сформованої забудови, допустимий максимум збільшується до 6 кгс / см2.

Мінімальний тиск має відповідати специфікації використовуваних сантехнічних приладів. Якщо проектувальники не мають відповідними даними, мінімум тиску встановлюється рівним 2 атмосферам.

Довідка: велика частина сантехнічної і побутової техніки працює при тиску в водопроводі не менше 0,3 атмосфер (відповідає напору водяного стовпа в 3 метри). Тому саме це значення можна вважати фактично допустимим мінімумом.

Проточний водонагрівач від ізраїльської компанії Atmor. Робочий тиск 0,3-7 кгс / см2

Тим часом в реальному світі

  1. Яке фактичний тиск в мережах водопостачання?

Ось результати проводилися автором статті за десятиліття роботи сантехніком вимірювань (час - 1990-ті - 2000-ті роки):

  • У водомірних вузлах, що відповідають за холодне водопостачання тиск, варіювалося від 1,5 атмосфер в піках водорозбору до 4 атмосфер пізно вночі;
  • Підкачки - насоси підвищують тиск у водопостачанні - піднімали тиск ХВП до 6-10 атмосфер;
  • Тиск води в гарячому водопостачанні (відкрита схема теплопостачання, подача ГВП безпосередньо з теплової мережі) трималося в межах 3 - 6,5 атмосфер.

Показання манометрів в елеваторній вузлі з ГВП

Цікаво: при подачі гарячої води з теплотраси температура і тиск води в водопостачання залежать не тільки від її параметрів, а й від того, з якою нитки включено ГВС. Під час опалювального сезону на подачі тримається 5-7 атмосфер при температурі 65-150 градусів, на зворотному трубопроводі - 3-4 атмосфери при 40-70 градусах. При температурі подачі понад 75 ° С, ГВС повинно перемикатися на обратку.

Температурний графік тепломережі

  1. Чи можливі більш істотні перевищення нормативних параметрів тиску?

На жаль так.

Наведемо кілька прикладів таких сценаріїв:

  • Щовесни, коли на теплотрасах проводиться випробування гідравлічним тиском, водопостачання повинно відключатися. Якщо це з якоїсь причини (несправність арматури, людський фактор) не зроблено, система ГВП теж піддасться випробуванням 10-12 атмосферами;

Випробування підвищеним тиском дозволяють знайти вимагають заміни ділянки теплотрас

  • Якщо швидко заповнити попередньо скинутий контур водопостачання з відкритими водорозбірними кранами, в момент витіснення з нього повітря станеться гідроудар - стрибок тиску, обумовлений інерцією потоку води в трубах. Автору відомі випадки, коли гідроудари зривали радіатори опалення зі сталевих підводок і розривали гнучкі підводки до змішувачів;

На центральному гарячому водопостачанні з подачею води з елеваторного вузла ми настійно радимо використовувати тільки металеві підводки

  • Те ж саме станеться, якщо миттєво перекрити запірну арматуру в циркуляційної системі ГВП. Інерція потоку призведе до миттєвого стрибка тиску на його фронті.

Довідка: циркуляційними системами ГВС оснащується велика частина житлових будинків, побудованих після середини 1980-х. Циркуляція забезпечує миттєву подачу гарячої води при її розборі і безперервний нагрів рушникоосушувачів, спорогенезів собою стояки.

Циркуляція забезпечує миттєву подачу гарячої води при її розборі і безперервний нагрів рушникоосушувачів, спорогенезів собою стояки

Ознака циркуляційного ГВС - два розливу гарячої води

  1. З чим пов'язано зниження тиску в водопостачанні?

Із змінами водорозбору в сусідніх квартирах або будинках при обмежену пропускну спроможність магістрального водопроводу, розливу водопостачання (горизонтальної труби, розводящої воду по стояках), стояка або підводки до окремих приладів.

Пропускна здатність труб може бути недостатньою внаслідок:

  • Збільшення кількості споживачів (будівництва нових будівель, магазинів, підприємств і т.д.);

Кожен будинок, що будується збільшує навантаження на мережу водопостачання

  • Неправильно виконаного гідравлічного розрахунку трубопроводу;
  • Несправностей запірної арматури (що впали щічок засувки, відірваного клапана гвинтового вентиля і т.д.);
  • Чи не повністю відкритою запірної арматури на будь-якій ділянці мережі водопостачання;
  • Попадання в мережу водопостачання сміття (каменів, піску і т.д.). У практиці автора був випадок, коли з розливу ХВП був витягнутий великий дерев'яний Чопик - очевидно, потрапив туди під час ремонту магістрального водопроводу і минулий водомірний вузол зі знятим лічильником через обвідну лінію;
  • Заростання сталевих труб. Їх внутрішній перетин поступово знижується через відкладення іржі і вапна: водопровідна вода несе в собі велику кількість мінеральних солей, вимитих їй з грунту. Проблема характерна переважно для холодної (питної) води.

Сталеві труби після десяти років на холодній воді

Цікаво: заростання призводить до зменшення пропускної здатності труб не тільки через зменшення внутрішнього перетину, але і через збільшення так званого коефіцієнта шорсткості. Слідом за ним зростає гідравлічний опір водопроводу.

Дізнатися більше про тиск в трубах і перевірці міцності різних труб Ви зможете з цього відео.

Проблеми і рішення

Тепер давайте спробуємо розібратися, що робити, якщо забезпечує водопостачання тиск в мережі або автономної системі далеко від штатних значень.

гідроудари

  1. Як усунути перепади тиску водопостачання внаслідок гідроударів (див. Із за чого виникає гідроудар )?

Відповідна арматура так і називається - гаситель гідроударів. Вона встановлюється на вводі водопостачання (при колекторної розводки води - на колекторі), і виконує роль демпфера.

Вона встановлюється на вводі водопостачання (при колекторної розводки води - на колекторі), і виконує роль демпфера

Гаситель гідроударів (під манометром)

Ту ж функцію може виконати будь-який мембранний бачок - гідроакумулятор або розширювальний бак.

Пристрій мембранного бачка

Низький тиск

  1. Якщо в багатоквартирному будинку центральне водопостачання - як збільшити тиск води в ньому?

Запросивши представників житлової організації для складання акту про відсутність або низький тиск води. Проблема завжди проявляється в піках розбору води - вранці (7-9 годин) і ввечері (18-23 години).

На підставі акта ви можете зажадати перерахунку за комунальні послуги. Житловики і постачають воду організації відносяться до такої практики дуже болісно, ​​і проблема зазвичай вирішується ними в найкоротші терміни.

Підказка: для локалізації проблеми проводяться контрольні вимірювання тиску в різних точках системи водопостачання - в колодязях «водомережі», в водомірному вузлі, на Скидач окремих стояків.

Підказка: для локалізації проблеми проводяться контрольні вимірювання тиску в різних точках системи водопостачання - в колодязях «водомережі», в водомірному вузлі, на Скидач окремих стояків

Контрольний замір тиску в водомірному вузлі

Як саме забезпечується відповідне нормативним значенням тиск в холодному водопостачанні:

  • Регулюванням, ремонтом або заміною запірної арматури;

Заміна засувки на магістральному водопроводі

  • Прочищенням проблемної ділянки мережі водопостачання. Зазвичай вона виконується по-старому, найпримітивнішим способом - в розливі або стояку зварюванням вирізається вікно, через яке труба прочищається жорсткої сталевої дротом. При достатньому фінансуванні практикується хімічне промивання: водопровід заповнюється розчином лугу, що розчиняють відкладення;

Результат хімічної промивки

  • Заміною ділянки мережі водопостачання або (в найбільш запущених випадках і при виділенні достатнього бюджету) повною заміною системи ХВП і / або ГВП;

Сталеві розливу і стояки замінюються сучасними полімерними трубами

  • Крім того, при низькому напорі в магістралі в будинках (або в окремих будівлях, які обслуговують групу будинків) встановлюються підкачки - насоси підвищення тиску для водопостачання. Підкачка може працювати цілодобово, або включатися за графіком, компенсуючи падіння напору при великому водорозборі.

Підкачка в підвалі житлового будинку

  1. Як вирішити проблему низького напору або періодичного відсутності води в приватному будинку?

На відміну від міської квартири, в котеджі є можливість своїми руками встановити накопичувальну ємність для води об'ємом в кілька сотень або навіть тисяч літрів.

На відміну від міської квартири, в котеджі є можливість своїми руками   встановити накопичувальну ємність для води   об'ємом в кілька сотень або навіть тисяч літрів

Поліетиленові ємності для питної води

Вода з неї може подаватися самопливом (при установці бака на горищі або в мансарді) або насосом.

Ось варіанти реалізації обох схем:

ЗображенняОпис схемиЗображенняОпис схеми

Водопостачання з накопичувального бака з самопливним водопроводом

За наповнення бака достатній тиск води відповідає поплавковий клапан - такий же, які використовуються в бачках унітазів. На виході бака ставиться кульовий кран: він дозволить відключити воду, не осушуючи бак.

Зворотні клапани виключають злив води з ємності в магістральний водопровід і наповнення бака через вихідний патрубок. Ємність повинна бути піднята як мінімум на 3 метри над верхньою точкою водорозбору в будинку.

Ємність повинна бути піднята як мінімум на 3 метри над верхньою точкою водорозбору в будинку

Водопостачання з накопичувального бака з насосною станцією

На виході бака встановлюється насосна станція - відцентровий насос з реле тиску і гідроакумулятором. Причини, по якій потрібно ставити мембранний бачок на водопостачання - постійний тиск при включенні / виключенні насоса і економія його ресурсу (прилад не включатиметься при незначній витраті води) в разі наявності гідроакумулятора. Зворотні клапани запобігають наповнення ємності через вихідний патрубок і скидання води в водопровід при роботі насоса.

Кілька слів про переваги і недоліки обох схем:

  • Ємність з самопливним водопроводом робить систему водопостачання енергонезалежною. Якщо у вас часто вимикають світло, вам не доведеться проводити довгі години не тільки без електроенергії, а й без води;
  • З іншого боку, обмежений висотою будинку натиск забезпечить мінімальну комфортабельність користування водою. Після підвищення тиску станцією водопостачання приймати душ або мити посуд набагато зручніше;
  • Установка бака на горище має на увазі, що той повинен опалюватися. Опалення практично невикористаного приміщення тягне за собою додаткові витрати, і чималі;

Холод може стати серйозною проблемою для водопостачання будинку

  • Нарешті, обсяг накопичувальної ємності на горищі буде обмежений міцністю перекриття. Якщо підвищення тиску в водопостачанні забезпечується насосом, ємність можна встановити на міцну основу в цокольному або підвальному поверсі.

Несуча здатність горищного перекриття обмежує розміри бака

Зверніть увагу: тим самим ми вирішуємо проблему обігріву. Завдяки контакту з грунтом нижче рівня промерзання температура в підвалі цілий рік тримається вище нуля навіть без опалення приміщення.

Стабільна круглий рік температура в підвалі знімає проблему обігріву ємності

  1. Який тиск в станції водопостачання вважається нормою?

Зазвичай насос включається при 1,5 кгс / см2 і вимикається при 4,5 кгс / см2. Багато насосні станції дозволяють налаштувати ці параметри.

Багато насосні станції дозволяють налаштувати ці параметри

На фото - настройка реле тиску

Важлива інструкція: тиск накачування гідроакумулятора має бути незначно (на 0,2 кгс / см2) вище тиску включення насоса: в цьому випадку той буде запускатися до витрат всього обсягу води з мембранного бака, не допускаючи перебоїв в подачі води.

Високий тиск

  1. Чому зростає тиск в трубопроводах гарячого водопостачання з автономним нагріванням води в бойлері?

Внаслідок теплового розширення. Справа в тому, що холодна вода подається в бойлер знизу, і при скиданні магістралі водопостачання він буде осушений.

Справа в тому, що холодна вода подається в бойлер знизу, і при скиданні магістралі водопостачання він буде осушений

пристрій бойлера

Осушення бака бойлера означає не тільки втрату витраченої на нагрів енергії, але і велику ймовірність перегріву ТЕНів з їх подальшим виходом з ладу. Щоб запобігти скидання води, на вході бойлера встановлюється зворотний клапан.

А тепер давайте уявимо собі, що станеться після заповнення бака і включення Тена. Вода починає нагріватися і, в повній відповідності з законами фізики, розширюватися. Оскільки це відбувається в замкнутому просторі, зростання тиску буде неминучим і дуже швидким: як відомо, рідини практично не стискаються.

Оскільки це відбувається в замкнутому просторі, зростання тиску буде неминучим і дуже швидким: як відомо, рідини практично не стискаються

Зростання обсягу води при нагріванні

Проблема вирішується двома способами:

  • При невеликому обсязі бойлера після зворотного клапана на його вході ставиться запобіжний. При зростанні тиску він просто-напросто скидає надлишок води в дренаж;

Запобіжний клапан в обв'язки електричного бойлера

  • Якщо бойлер має обсяг 150 і більше літрів, втрата води при спрацьовуванні запобіжного клапана стає накладною. В цьому випадку слід встановити мембранний бак на гаряче водопостачання: тиск стане рости набагато повільніше, оскільки повітряний відсік розширювального бачка виконає роль демпфера.

Мембранний бачок на підводці до бойлера

Зверніть увагу: максимальний тиск в розширювальному бачку гарячого водопостачання залежить від співвідношення обсягів самого бачка і бойлера. Зазвичай вони співвідносяться як 1:10.

  1. Як знизити надмірно високий натиск на центральному водопостачанні?

Встановити на водопостачання клапан тиску (він же - редуктор). Арматура монтується на вводах ХВП і / або ГВП, перед першим сантехнічним приладом, і обмежує натиск у водопроводі максимально допустимими 60 метрами (6 кгс / см2) - або будь-яким іншим значенням за вибором власника.

Арматура монтується на вводах ХВП і / або ГВП, перед першим сантехнічним приладом, і обмежує натиск у водопроводі максимально допустимими 60 метрами (6 кгс / см2) - або будь-яким іншим значенням за вибором власника

Редуктор з манометром

Цікаво: автор неодноразово стикався з тим, що мешканці будинків при надмірно високому напорі в водопроводі прикривали вентиля на підводках. Як нескладно здогадатися, при частково закритому вентилі зменшиться лише максимальна витрата води. Тиск в підводці буде падати тільки на час водорозбору.

Крани на підводках регулюють прохідність, але ніяк не тиск

висновок

Сподіваємося, що нам вдалося відповісти на всі питання читача. Дізнатися більше про те, яким має бути центральне водопостачання - тиск і температура води - вам допоможе відео в цій статті. Успіхів!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама