Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Настил дерев'яної підлоги: способи укладання підлоги своїми руками

  1. Етапи робіт, послідовність ↑
  2. Особливості укладання, поради ↑
  3. Алгоритм роботи з клеєної дошкою ↑
  4. Відео: детально про пристрій дерев'яної підлоги ↑

Дерев'яна підлога - один з найбільш екологічних і корисних для здоров'я варіантів облаштування підлог. Взимку така підлога не дуже сильно охолоджується, по ньому цілком комфортно ходити босоніж. Більш того, під нього можна укласти систему опалення «тепла підлога». Облаштування дерев'яної підлоги можна виконати на твердій основі з бетону або дерева, а також на м'якому земляному підставі - по грунту. Найчастіше така підлога укладається на лаги, які представляють собою каркас-обрешітку з брусів, але іноді монтаж відбувається на фанерні листи або ДСП. Настил дерев'яної підлоги - останній етап облаштування таких підлог. Від того, наскільки якісно будуть покладені дошки, буде залежати естетичність і довговічність всього статі.

Пол є елементом інтер'єру, який дуже часто піддається механічній дії. Тому матеріал для його облаштування повинен бути якомога більш зносостійким і міцним. Підійде деревина хвойних порід - сосна, ялина, кедр, модрина, ялиця, а найміцнішим варіантом буде дуб або ясен.

Вимоги до деревини:

  • Залишкова вологість повинна складати близько 12%. Ні вологу, ні пересушену деревину використовувати не можна. В процесі експлуатації волога зсохнеться, і утворюються щілини і тріщини в підлозі, а пересушена - розтріскається.
  • Не повинно бути видимих ​​недоліків деревини: відколів, тріщин, смоляних плям.
  • Дошки повинні бути оброблені антипіренами, щоб знизити їх пожежонебезпека.
  • Обов'язкова антигрибкова обробка деревини. Умови мікроклімату житлового приміщення є найбільш прийнятними для життєдіяльності грибків та іншої патогенної флори. Тому необхідно обробити всі підкладки і лаги дерев'яної підлоги, а безпосередньо дошки настилу досить обробити лише знизу.
  • Якщо передбачається розкривати підлогу лаком, необхідно підібрати світлі і міцні дошки з гарним малюнком.

Існує кілька варіантів дерев'яного підлогового покриття: дошка з масиву дерева, паркетна дошка з масиву дерева, клеєна паркетна дошка, стругані дошка і паркет. Вони суттєво відрізняються за розмірами і характеристиками. Від того, який матеріал Ви оберете, буде залежати технологія, як зробити дерев'яну підлогу своїми руками.

Від того, який матеріал Ви оберете, буде залежати технологія, як зробити дерев'яну підлогу своїми руками

Настил підлоги з дощок з масиву дерева - красиво, практично й престижно

Дошка підлоги з масиву дерева і раніше залишається найпрестижнішим, натуральним, природним і екологічно чистим матеріалом для підлоги. Використання масивної дошки йде на багато століть в глибину історії. На сьогоднішній день обробка такої дошки удосконалено: у неї з'явилися шип і паз, які значно полегшують монтаж.

[Include id = "1" title = "Реклама в тексті»]

Характеристики масивної дошки: довжина - 2-6 м, товщина - 20-60 мм і більше, має шип і пази з двох сторін.

Етапи робіт, послідовність ↑

1. Заносимо дошки з масиву в приміщення. Вони повинні знаходитися в опалювальному приміщенні не менше трьох діб до їх укладання, «звикаючи» до внутрішнього мікроклімату.

2. Вологість в приміщенні повинна бути близько 40-60%, а температура повітря - + 20 ° С.

3. Після підготовки підстави для настилу визначаємо центровую лінію кімнати. Вимірюємо ширину приміщення, ділимо навпіл і намічаємо лінію шнуром.

4. Відкладаємо рівну відстань від центровий лінії до стіни, з якої будемо починати стелити підлогу. Не доходячи 15-20 мм до стіни, намічаємо ще одну лінію. По ній будемо починати укладати мостини. У зазор між стіною і лінією вставляємо дерев'яні прокладки.

5. Укладаємо перший ряд дощок чітко по лінії шипом до стіни. Вирівнюємо дошки і пригвинчуємо саморізами або шурупами з боку стіни таким чином, щоб в подальшому головки саморізів приховав плінтус.

Важливо! Довжина саморізів або шурупів обов'язково повинна бути більше товщини дошки в 2-2,5 рази. Для них попередньо висвердлюють отвори.

6. З протилежного боку від стіни дошки пригвинчуємо до лагам похило в паз, під кутом в 45 °.

7. Наступний ряд дощок вставляємо в пази дощок першого ряду. З іншого боку закріплюємо шурупами в паз. Якщо довжина дощок менше довжини приміщення, тоді починаємо укладати не з цілої дошки, а з шматка 500-1000 мм, щоб стики торців сусідніх рядів не збігалися.

Важливо! Чергуючи річні кільця. Поруч прилеглі дошки повинні бути з протилежно спрямованими річними лініями. Укладання дощок «вразбежку» необхідна в тому випадку, якщо довжина дошки менше довжини приміщення.

8.

Укладання дощок підлоги «вразбежку»

Укладаємо всі інші ряди дощок «вразбежку» за алгоритмом.

Важливо! Дошки притискаємо щільно один до одного. Для цього можна використовувати колодки. Кріпимо дошки до кожної лагу.

9. Останній ряд закріплюємо з боку стіни шурупами таким чином, щоб приховати кріплення плінтусом. Шурупи вкручувати в лицьову частину дошки і утапливаем на 3-4 мм.

10. Даємо висохнути протягом 7-15 днів. Потім шліфуємо і покриваємо лаком в декілька шарів.

Потім шліфуємо і покриваємо лаком в декілька шарів

Настил підлоги, покладений паркетними дошками з масиву дерева

Принципово технологія укладання підлоги з паркетної дошки не відрізняється від укладання з масиву. Основна відмінність паркетної дошки з масиву в тому, що вона коротша.

Характеристики паркетної дошки з масиву дерева: довжина - 0,5-2 м, товщина - 18-25 мм, має шипи і пази з чотирьох сторін.

Особливості укладання, поради ↑

  • Закріплювати шурупами можна тільки з боку шипа.
  • Обов'язково необхідно здійснювати укладання «вразбежку», щоб стики торців дощок не збігалися в сусідніх рядах.
  • Якщо використовується основу з фанери, доцільно приклеїти до нього паркетні дошки. Для цього можна використовувати мастику або клей і додатково закріпити саморізами, як і в випадку з масивною дошкою. Проклеїти необхідно по всій площі, без пустот.
  • Крім традиційної прямої форми укладання можна використовувати діагональну. Особливо в просторому приміщенні вишукано виглядає укладання під кутом в 45 ° до стіни з дверним прорізом.

Пол з клеєної паркетної дошки менше деформується від перепаду температур

Настил підлоги своїми руками з клеєної паркетної дошки здійснюється методом «плаваючої підлоги» або за допомогою дужок. Принцип методу «плаваючої підлоги» полягає в тому, що дошки не кріпляться до чорнової підлоги, а тільки склеюються між собою за чотирма торцях. Спосіб кріплення за допомогою дужок полягає в тому, що паркетні дошки кріпляться до чорнової підлоги дужками, які забиваються в нижню «щоку» шпунта.

Характеристики клеєної паркетної дошки: довжина - 0,5-2 м, товщина - 20-60 мм і більше, склеєна з трьох шарів, верхній шар найчастіше з цінних порід дерева - становить 4-5 мм, два нижніх шару з менш цінних порід . Має шипи і пази з чотирьох сторін.

[Include id = "2" title = "Реклама в тексті»]

Клеєна паркетна дошка відрізняється від паркетної дошки з масиву тим, що склеєна з трьох шарів, завдяки чому практично не змінює своїх розмірів при перепадах температур. Але при цьому цей тип дошки менш екологічний, так як в ньому використовуються клейові з'єднання.

Але при цьому цей тип дошки менш екологічний, так як в ньому використовуються клейові з'єднання

Клеєна паркетна дошка з трьох шарів

Алгоритм роботи з клеєної дошкою ↑

Етапи робіт не сильно відрізняються від укладання підлоги з масивної дошки:

1. Заздалегідь розпаковуємо дошки і заносимо їх в приміщення за кілька днів до початку робіт.

2. нелицьову сторону дощок обробляємо оліфою або іншим захисним лакофарбовим покриттям. Це необхідно, щоб уберегти деревину від перезволоження.

3. Визначаємо центровую лінію кімнати, намічаємо лінію, з якої будемо починати укладання дощок. При цьому відступаємо на 15 мм від стіни або інших перешкод: дверних прорізів, труб каналізації або опалення.

4. Першу паркетну ламель укладаємо пазом до стіни, всі інші панелі прикладаємо без приклеювання.

5. Останню панель в ряду обрізаємо за 8 мм до стіни.

6. Кожен ряд починаємо ні з цілої дошки, а з шматка, який залишився після попереднього ряду.

7. Після укладання перших двох рядів обов'язково перевіряємо їх рівність за допомогою шнура. Тепер можна приступати до склеювання.

8. Проклеюємо торцевої і поздовжній шип паркетної панелі. З'єднуємо панелі дуже акуратно за допомогою молотка і прокладки. Затягуємо ременями.

Важливо! При збиванні панелей разом з стиків повинен виступити клей. Прибираємо його шпателем і протираємо ганчіркою.

9. Останню панель ряду притискаємо стяжкою.

10. Укладаємо і закріплюємо плінтуса, притискаючи паркетну дошку.

11. Після висихання протягом 7-10 днів на поверхню можна наносити лакофарбовий матеріал.

12. Якщо після укладання і висихання паркетних дощок з'явилися «звіси», перепади товщини дошки, їх необхідно зняти шліфувальною шкуркою. Розміри абразивних частинок шкурки повинні бути 0,15 мм. До речі, допускається перепад товщини на 0,1 мм. Шліфуємо обов'язково вздовж волокон.

13. Якщо після укладання виявлені механічні пошкодження, їх необхідно зашпаклювати. Для цього використовуємо мастику, для заповнення дефекту використовуємо більший обсяг мастики, ніж утворює сам дефект, так як після висихання її складу стискається. Глибокі дефекти заповнюємо декількома шарами.

Щоб виконати в гаражі або підсобному приміщенні настил дерев'яної підлоги своїми руками, не обов'язково купувати дорогу масивну дошку або паркет. Цілком достатньо придбати звичайні дошки від 20 до 60 мм завтовшки. У них немає системи «шип-паз», значно полегшує укладку, тому необхідно забезпечити щільне прилягання крайок.

Настил підлоги з струганих дощок - хороший варіант для горища або підсобного приміщення

Особливості настилу з дощок:

1. Укладаємо і прибиваємо першу дошку.

2. Укладаємо другу дошку поруч. Забиваємо скоби в лагу на відстані 100-150 мм від дошки. Приставляє прокладку до дошки. Між нею і скобою вбиваємо клини.

Важливо! Скоби вбиваємо в першу лагу, які прямують через 2 м. Звичайні скоби розколюють лаги, тому використовуємо сжим-скобу з трьома кінцями. Клини забиваємо до тих пір, поки друга дошка не притулиться щільно до першої.

3. Прибиваємо другу дошку, утапливая капелюшки цвяхів або саморезов на 3-4 мм.

Важливо! Зазор між дошками може бути не більше 1 мм.

4. Укладаємо і закріплюємо майже всі дошки за цим алгоритмом. Ми залишаємо тільки ті, які неможливо ущільнити, використовуючи лаги.

5. Останні дошки укладаємо вільно. Остання дошка біля стіни повинна створювати зазор в 12-15 мм. Якщо є необхідність, спилюємо зайве.

6. Якщо стіна дерев'яна, між нею і дошкою вбиваємо клини. Притискаємо дошки і кріпимо їх цвяхами або саморізами.

7. Якщо стіни оштукатурені, біля стіни ставимо фанеру, зберігаючи в такий спосіб штукатурку від механічних пошкоджень. Кладемо останню дошку і молотком утапливаем її між закріпленими дошками і фанерою. Якщо зазор занадто великий, між фанерою і дошкою встановлюємо клини. Забиваємо клини, ущільнюємо дошки, потім закріплюємо цвяхами.

Важливо! Удари молотком наносимо не по самій дошці, а по дерев'яній прокладці, яку укладаємо зверху, щоб не залишати вм'ятини на лицьовій стороні дошки. Можна використовувати також гумовий молоток або киянку, щоб не деформувати дошки.

Відео: детально про пристрій дерев'яної підлоги ↑

Облаштування деревного настилу вимагає особливої ​​ретельності при виконанні робіт. Необхідно по кілька разів перевіряти ще раз точність укладання і відсутність щілин. І, тим не менш, такий тип робіт цілком під силу виконати самостійно.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама