Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розрахунок дерев'яної балки на міцність в кроквяної системі

Як будівельний і оздоблювальний матеріал деревина використовується повсюдно

Як будівельний і оздоблювальний матеріал деревина використовується повсюдно. Але якщо при її підборі в якості облицювального покриття важливий, в першу чергу, її зовнішній вигляд і геометрія, то для несучих частин конструкції перш слід звертати увагу на інші характеристики.

Жодна будівля неможливо покрити покрівельним матеріалом, який не облаштувавши відповідну кроквяну систему (Виняток становлять лише вдома, для яких в якості перекриттів використовуються ж / б плити). Ось для такого «скелета» і використовуються заготовки з деревини.

[Box type = "info»] Чи не відволікаючись на уточнення, що це - колоди або товсті дошки, їх параметри, які в них допускаються дефекти і тому подібні речі, розглянемо одне питання - як розрахувати їх міцність. Для спрощення всі ці деталі кроквяної системи будемо називати балками. [/ Box]

Той, хто знайомий з курсом «Опір матеріалів», знає все сам, тому, хто про нього тільки чув, формули не допоможуть. Тому розглянемо це питання у вигляді практичних порад, щоб розуміти, що і де подивитися.

Тому розглянемо це питання у вигляді практичних порад, щоб розуміти, що і де подивитися

Нас має цікавити, чи не зламається балка під навантаженням? Потрібно знати, що яка б конструкція системи не облаштовувалися, є загальна вимога - величина максимального прогину балки повинна бути менше 0,004 її довжини. Наприклад, при стандартній в 6000 мм прогин не повинен перевищувати 24 мм (6000 х 0,004).

Врахувати потрібно 2 чинники - власна вага конструкції і максимальне навантаження, яку вона буде відчувати (сніговий покрив, пориви вітру). Існують спеціальні таблиці, а також онлайн-калькулятори в інтернеті, за якими, маючи вихідні дані, все легко прорахувати.

Вводяться наступні параметри: перетин балки, ширина прольоту і відстань між кроквами. Максимальне навантаження для хвойних порід приймають рівною 130 кг / м2. Під вагою конструкції мається на увазі загальна вага як дерев'яних елементів системи (крокви, лати), так і верств гідро-, паро- та теплоізоляції + покрівельного покриття.

Під вагою конструкції мається на увазі загальна вага як дерев'яних елементів системи (крокви, лати), так і верств гідро-, паро- та теплоізоляції + покрівельного покриття

Необхідно збільшити розрахункові величини з урахуванням ваги працюючого на даху людини (обслуговування, ремонт покрівлі), різних пристроїв (наприклад, щогла антени, громовідводу і тому подібне).

Потрібно взяти до уваги і цілісність балки, адже при нестачі її довжини заготовки з'єднуються між собою. До речі, такі елементи системи вважаються більш надійними.

Можна навести деякі значення для розрахунку перетину крокв в залежності від довжини:

  • від 3 м і менше - 10 х 8 при кроці 1,2 м;
  • 3-4 м - 9 х 18, 8 х 18 і 8 х 16 при відстані між кроквами 1,8; 1,4 і 1 м відповідно;
  • 4-6 м - 8 х 20 (крок 1 м) і 10 х 20 (крок 1,4 м).

рекомендації

  • Для кроквяної системи не можна застосовувати деревину сортності нижче 2-ї.
  • Оптимальним варіантом є балки з прямокутним профілем (співвідношення - 4: 1).
  • Для клеєних заготовок методика розрахунків і використовуються формули залишаються такими ж, як і для цілісних.
  • Не можна використовувати модринові дерева, так як вони мають недостатню міцність на вигин.
  • Кінці опорних балок повинні бути не менше 12 см.

Нас має цікавити, чи не зламається балка під навантаженням?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама