Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Укладання фанери на дерев'яну підлогу під ламінат - підготовка і монтаж

  1. Гідності й недоліки
  2. Як правильно вибрати фанеру
  3. Підготовка до монтажу
  4. Раскройка листів
  5. установка лаг
  6. порядок монтажу
  7. Фотогалерея (16 фото)

Багато під час ремонту в квартирі або будинку в якості матеріалу для нового підлогового покриття вибирають ламінат. Завдяки своїм характеристикам і красивому зовнішньому вигляду він став дуже популярним в останні роки. Матеріал має безліч переваг, які відіграють важливу роль у зовнішньому вигляді, практичності і терміни експлуатації підлоги. Основні труднощі виникають на етапі монтажу. Справа в тому, що укладати його необхідно на рівну поверхню. Якщо підлога в оселі бетонний, то доведеться зробити стяжку, після чого класти ламінат. Важче справи йдуть у власників будинків з дерев'яними підлогами. Їм потрібно буде зривати старі дошки і класти нові. Це зажадає багато сил, часу і грошових вкладень. Тому краще задуматися про укладання фанери на дерев'яну підлогу під ламінат.

Гідності й недоліки

Використання фанери - більш простий і менш витратний варіант при укладанні ламінату. На нерівна підлога можна класти листи ДСП і тим самим вирівняти його поверхню. Фанера має кілька суттєвих переваг і практично не має недоліків, що робить її ідеальним варіантом для вирішення цього завдання.

Переваги фанери:

  1. Матеріал досить щільний і міцний. Завдяки цій якості підлогу зможе витримувати великі навантаження і не деформуватися, що є дуже важливим моментом. Цей фактор позитивно впливає на термін служби ламінату. Боятися ставити в кімнаті важкі меблі не потрібно. Але при цьому важливо, щоб товщина листів фанери була обрана правильно.
  2. Завдяки невеликій вазі матеріалу його транспортування і монтаж не вимагає великих зусиль.
  3. Процес монтажу дуже простий. Він не вимагає наявності спеціальних навичок і знань. А за рахунок того, що фанеру виробляють в листах досить великих розмірів, швидкість укладання істотно збільшується.
  4. Завдяки своїм експлуатаційним характеристикам матеріал здатний прогинатися, але зламати його дуже складно.
  5. Висока вологостійкість, яка позитивно впливає на термін служби самої фанери, а також ламінату, покладеного поверх неї.
  6. Високі теплоізоляційні властивості перешкоджають проникненню холоду.
  7. Вартість матеріалу невисока. А якщо ще укладку фанери на підлогу під ламінат виконати своїми силами, то в гаманці збережеться чимала сума.

Але є і недолік, здатний змусити людину відмовитися від використання фанери, і від такого способу вирівнювання підлоги в цілому. При використанні цього матеріалу істотно підніметься рівень підлоги, що влаштовує далеко не кожного.

Як правильно вибрати фанеру

Вибір матеріалу повинен містити відповідність кількома критеріями, що однозначно вплине на зручність, безпека використання і терміни експлуатації.

При покупці необхідно взяти до уваги на:

  1. Товщину фанери. Під ламінат на дерев'яну підлогу потрібно встановлювати матеріал, у якого ця величина становить не менше, ніж 1 см, але і цього може не вистачити. Це буде залежати від стану і характеристики чорнового покриття для підлоги, на яке планується укласти листи, воно повинно бути рівним і жорстким.
  2. Призначення кімнати. Якщо в ній планується поставити важкі предмети меблів, то під ламінат потрібно покласти фанеру, товщина якої здатна виключити ризик деформації і першого, і другого шарів покриттів.
  3. Вологостійкість матеріалу. За цією ознакою фанера ділиться на 3 класи:
  • ФОФ - найнижчий, проводиться з використанням шкідливого для людського здоров'я фенолформальдегидной клею. Незважаючи на високу вологостійкість, його не варто застосовувати в приміщенні;
  • ФК - середній і найбільш підходящий варіант. Листи виробляються з використанням нешкідливого клею і їх можна укладати в будь-якій кімнаті;
  • ФСФ - високий, але погано протистоїть волозі, тому цей варіант також потрібно відкинути.

Листи виробляються з використанням нешкідливого клею і їх можна укладати в будь-якій кімнаті;   ФСФ - високий, але погано протистоїть волозі, тому цей варіант також потрібно відкинути

  1. Якість. За цією ознакою фанера ділиться на 4 сорти:
  • 1 - не має вад, але є найдорожчим;
  • 2 - в деяких місцях є сучки і вставки з шпону;
  • 3 - в структурі багато тріщин і сучків;
  • 4 - найнижча якість склейки, безліч тріщин, сучків, вставок з шпони, поверхня листів може бути нерівною.

1 - не має вад, але є найдорожчим;   2 - в деяких місцях є сучки і вставки з шпону;   3 - в структурі багато тріщин і сучків;   4 - найнижча якість склейки, безліч тріщин, сучків, вставок з шпони, поверхня листів може бути нерівною

Рекомендується вибирати вироби другого або третього сорту, так як їх якість дозволяє зробити хороший міцний підлогу і не зажадає великих грошових вкладень.

Для виготовлення фанери використовують сосну або березу. Але смола, яка перебуває в сосні, вступаючи в реакцію з клеєм, може виділяти шкідливі речовини. Тому перевагу рекомендується віддавати березовим виробам. Якщо вид матеріалу і товщина підібрані правильно, підлога буде служити десятиліттями.

Підготовка до монтажу

До будь-якої роботи потрібно ретельно підготуватися. Монтаж фанери на дерев'яну підлогу - виключенням не є. В обов'язковому порядку необхідно перевірити, чи немає в підлогове покриття місць, які прогинаються під вагою людини. Якщо є, доведеться знімати все дошки, проводити ремонт або заміну лаг. При нормальному стані статі можна переходити до наступного кроку.

Для роботи потрібно придбати необхідні матеріали та інструменти:

  • дриль;
  • електролобзик;
  • шуруповерт;
  • шліфувальну машинку;
  • будівельний рівень;
  • рулетку;
  • саморізи;
  • наждачний папір;
  • клей по дереву;
  • листи фанери.

Усім необхідним слід запастися заздалегідь, щоб потім процес монтажу не переривався через відсутність якогось інструменту або матеріалу.

Раскройка листів

На цьому етапі потрібно порізати матеріал. Щоб зробити це правильно, слід звернути увагу на наступні моменти:

  • розміри кімнати;
  • відступ від стін при укладанні біля стін, він повинен складати 1-1,5 см;
  • зазор між сусідніми листами, повинен дорівнювати 0,8-1 см;
  • принцип укладання фанери: її кладуть відразу на дошки або ж на лаги, змонтовані поверх них.

розміри кімнати;   відступ від стін при укладанні біля стін, він повинен складати 1-1,5 см;   зазор між сусідніми листами, повинен дорівнювати 0,8-1 см;   принцип укладання фанери: її кладуть відразу на дошки або ж на лаги, змонтовані поверх них

Також потрібно враховувати, що монтувати фанеру необхідно за принципом цегляної кладки, а не в один ряд. Це робиться для того, щоб в одному місці не сходилися краю чотирьох аркушів, а також для запобігання утворенню довгих швів. Такий спосіб монтажу зробить підставу більш стійким.

Стандартні розміри листа рівні 125х125 см. Тому для підготовки основної частини шматків рекомендується порізати придбану фанеру на чотири частини. Всі інші доведеться підганяти під розміри стін.

Перед розпилювання рекомендується скласти схему, орієнтуючись на зазначені вище пункти, пронумерувати кожен шматок і позначити його місце на папері, щоб не плутатися під час монтажу. Після розкрою потрібно перевірити, чи немає на краях листів розшарувань. При виявленні таких, пошкоджений шматок необхідно замінити цілим.

установка лаг

Одним з найважливіших моментів є перевірка рівності дерев'яного чорнового статі. Якщо на ньому є перепади не більш декількох міліметрів, то можна буде використовувати підкладки під листи. Якщо перепади перевищують вказане значення, доведеться встановлювати лаги. Цей спосіб вважається одним з найбільш трудомістких і дорогих, але якщо іншого виходу немає, доведеться вдатися до нього.

Під час укладання, між лагами і підлогою можуть утворюватися зазори. У цих місцях потрібно покласти шматки фанери, які підходять за розмірами. Обов'язково необхідно використовувати будівельний рівень, щоб контролювати горизонтальність лаг. Їх верхні межі повинні знаходитися в одній площині. Потрібно пам'ятати, що при укладанні листів фанери, їхні краї повинні розташовуватися на лагах.

Після монтажу можна заповнити простір, яке утворилося між брусками. Для цього використовують матеріали для шумо- і теплоізоляції. Це простір можна використовувати для встановлення інженерних комунікацій. При такому способі монтажу необхідно використовувати фанеру, товщина якої не менше 1,5 см.

порядок монтажу

Коли всі підготовчі роботи виконані, можна приступати до монтажу. Щоб збільшити термін служби фанери, перед початком установки рекомендується покрити матеріал антисептичними засобами і дати посохнуть.

Листи укладаються на свої місця згідно з підготовленою схемою. Для їх скріплення з дерев'яним підставою використовують саморізи або спеціальний клей. У випадку з клеєм все просто, але якщо в якості кріпильних елементів були обрані саморізи, доведеться дотримуватися кількох правил:

  • потрібно робити відступ від країв не менше 2 см;
  • довжина самореза повинна перевищувати товщину фанери в 3 рази.

потрібно робити відступ від країв не менше 2 см;   довжина самореза повинна перевищувати товщину фанери в 3 рази

Кріпильні елементи слід вкручувати по краях і в діагоналі листів. Відстань між ними має бути в межах 15-20 см. Щоб зменшити ризик пошкодження матеріалу слід насверліл в місцях кріплення отвори під саморізи і їх капелюшки.

Щоб зменшити ризик пошкодження матеріалу слід насверліл в місцях кріплення отвори під саморізи і їх капелюшки

На останньому етапі робіт виконується шліфування покриття, після чого можна стелити підкладку і укладати ламінат.

На останньому етапі робіт виконується шліфування покриття, після чого можна стелити підкладку і укладати ламінат

Нічого складного в укладанні фанери немає. Потрібно тільки мати бажання, терпіння і достатня кількість вільного часу. Переваги цього способу вирівнювання статі однозначно переважають над недоліками. Якщо врахувати всі нюанси і дотримуватися рекомендацій під час підготовки і монтажу, то результат однозначно порадує всіх членів вашої родини.

Якщо врахувати всі нюанси і дотримуватися рекомендацій під час підготовки і монтажу, то результат однозначно порадує всіх членів вашої родини

Фотогалерея (16 фото)

12.11.2016

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама