Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Устрій сходів на дерев'яних косоурах

Дерев'яні сходи виготовляють з сосни і дуба, рідше - з кедра, модрини, червоного дерева, орегонской сосни і араукарії (бразильської сосни). Дубова деревина високої щільності - міцна і надійна. Хвойна деревина м'якше дуба, але більш зручна в обробці. Для виготовлення ступенів хвойні породи дерева, особливо ялина, краще не застосовувати, через м'якості вони швидко зношується. Вологість деревини використовуваної для виготовлення сходів повинна відповідати вологості приміщення, в якому вона буде перебувати.

Косоури зазвичай роблять з дощок товщиною 50-70 мм, шириною не менше 250-300 мм. Знайти рівну і без сучків дошку такої ширини з єдиного масиву деревини вкрай важко. Тому для виготовлення косоуров найкраще використовувати клеєні дошки, вони не мають сучків, що не піддаються скручування і розтріскування, а ширина їх достатня для пристрою запилів.

Проступи з суцільних одинарних або двох вузьких шпунтованих дощок укладають на ступінчасті вирізи в косоурах. Товщина проступи залежить від ширини маршу. Для сходинки довжиною 800, 1000, 1200 мм використовують дошки товщиною 40, 50 і 60 мм відповідно. Товщина проступи відноситься до ширини маршу, приблизно, як 1 до 20. Відхилення від цієї пропорції можливо тільки в сторону потовщення проступи або під сходами збільшується кількість косоуров - до трьох або чотирьох штук. Так само сходи можна зробити і на одному надійному потужному косоуре. Дошки, що застосовуються для виготовлення проступей, острагивают і шліфують наждачним папером. Передня кромка проступи може виступати до 50 мм відносно площини подступенка, цей виступ зазвичай заокруглені. Торці проступей підшивають струганим бруском, шпаклюють і фарбують або облицьовують шпоном.

До деревини подступенка особливі вимоги не пред'являються, їх виконують зі струганих дощок товщиною 18-25 мм. Торці дощок подступенка, як і торці проступей, виходять відкритими, щоб надати їм більш красивий вигляд, їх підпилюють під кутом 45 °. Проступи і подступенка рекомендується робити з деревини однієї породи.

Особливу увагу слід приділяти надійності косоуров. З однієї заготовки можна випиляти різні по геометрії косоури. Косоури, що не мають в місцях обпирання на майданчикові балки запилів (Рис. 34) надійніше, так як в них менше ослаблених перетинів і відсутня ймовірність відколу деревини в місці обпирання. Але такі косоури вимагають для своєї установки вищою майданчикової балки, що зменшує висоту проходу під сходами. Наявність в сходах верхній фризової ступені розв'язує руки забудовнику при проектуванні сходів. Цей ступінь може повністю повторювати, за розмірами рядову щабель, бути вже її або взагалі бути відсутнім. Іншими словами, верхню фризову щабель разом з косоурами можна як би засовувати в майданчикові балку, а це означає що, не змінюючи ухилу сходового маршу, з'являється можливість варіювати горизонтальними розмірами сходів. Однак при цьому зростає висота майданчикової балки, ускладнюються вузли кріплення і зменшується висота проходу під сходами. Тому при наявності в сходах верхніх фризових ступенів частіше застосовують косоури, верхній кінець яких роблять із запилом, частково компенсуючи, таким чином, зростання висоти майданчикової балки.

Дерев'яні сходи виготовляють з сосни і дуба, рідше - з кедра, модрини, червоного дерева, орегонской сосни і араукарії (бразильської сосни)

Рис. 34. Залежність висоти майданчикової балки або товщини всієї сходової площадки від способу обпирання верхньої частини косоура або пристрою на ньому верхній фризової ступені

Нижня частина косоуров спирається на балки підлоги першого поверху або в разі застосування двухмаршевой сходи - на балки міжповерхових майданчика. Ця частина сходів може опинитися на балках, спрямованих по відношенню до сходів, як в поздовжньому, так і в поперечному напрямку. При тому, що спирається косоура на поперечні балки вузол вирішується аналогічно верхній частині, тобто може бути запив або косоур, або балка (рис. 35). У разі потрапляння косоуров на поздовжні балки вони можуть бути змонтовані в упор до попередньо запиленості в балку і надійно закріпленим балясин. В іншому варіанті дві поздовжні балки з'єднуються між собою додатковим поперечним бруском, в який наголошують нижню частину косоуров.

Рис. 35. Варіанти обпиранні нижніх кінців косоуров

Важливо звернути увагу на те, що будь-які врізки (запили) дерев'яних елементів на практиці означають послаблення початкових перетинів. Неякісно виконаний вузол може привести до руйнування конструкції. При наявності вибору з різних конструктивних рішень вузлів від врізок краще відмовитися на користь вузлів із застосуванням сталевих кріплень ( кутників, хомутів, болтів і т. д. ). Косоури можна уперти верхом і низом в будівельні конструкції перекриттів, при цьому можна взагалі відмовитися від будь-якого кріплення (куди вони з распора подінуться), але цей варіант можливий тільки за умови, що упори у верхній і нижній частині косоуров абсолютно жорсткі і не передбачають ніяких зрушень, що в багатьох випадках, практично неможливо здійснити. Зазвичай сходи будуються по безрозпірного варіанту, аналогічно схемами наслонних стропильних систем.

Для виготовлення косоура потрібно рівна дошка товщиною від 40 і шириною від 300 мм. При виготовленні прямолінійних сходових маршів (з однаковими косоурами) для розмітки вирізів під щаблі використовується трафарет. Його можна виготовити з невеликого листа фанери і двох дерев'яних рейок. Від кута листа фанери відміряються відстані, відповідні розрахунковим: ширині проступи і висоті подступенка (рис. 36). Отримані точки з'єднуються прямою, по якій з обох сторін аркуша встановлюються і скріплюються цвяхами рейки. Далі, з цього трафаретом в косоуре розмічаються і вирізаються відповідні пази.

Далі, з цього трафаретом в косоуре розмічаються і вирізаються відповідні пази

Рис. 36. Розмітка косоуров при різних способах кріплення проступей і подступенка

При виготовленні сходів із забіжними ступенями косоури з двох сторін сходи виходять різної геометрії. В цьому випадку вирізи в косоурах розмічаються за розмірами кожного ступеня. При цьому слід врахувати, що висота подступенка залишається незмінною, а ширина проступи змінюється, отже, змінюється і кут нахилу сходів. З внутрішнього боку сходів встановлюються ступені з вузькою частиною проступи, а з зовнішньої - з широким ділянкою проступи. Сходи виходить з внутрішньої сторони з більш крутим підйомом, ніж із зовнішнього боку, але при цьому її косоури залишаються паралельними один одному, в них змінюється тільки довжина запила, що характеризує проступить сходинки. Шаблон для розмітки потрібно виготовляти з рухомими напрямними і перенастроювати його щоразу при розмітці наступної забежние ступені.

Якщо запили в косоурах виходять занадто глибокими і послаблюють конструкцію сходів, доцільно встановити під сходами три або чотири косоура. Кількість косоуров збільшують також і при використанні в якості проступей тонких дощок, щоб уникнути їх прогинання під експлуатаційним навантаженням.

Знайти досить широкі, прямі і без сучків дошки для виготовлення ступінчастих косоуров досить важко, тому існує інше конструктивне рішення. Поверх косоура встановлюються додаткові дерев'яні елементи - кобили, на яких в свою чергу кріпляться деталі ступенів. Кобили можуть мати трикутну форму і встановлюватися прямо на верхню поздовжню кромку косоура. Кріплення кобилок на косоурах здійснюється за допомогою шкантів, які встановлюються в заздалегідь обрані в прилеглих елементах пази. Шканти фіксуються в пазах за допомогою клею. Для підвищення надійності кріплення кобилок до косоурам використовують складнішу схему. В цьому випадку в косоуре випилюється невеликий виріз і застосовуються кобили складної форми (рис. 37). Для кріплення кобилок на косоуре за цією схемою також застосовуються шканти і клей.

Рис. 37. Косоур з кобилками

Проступи і подступенка краще з'єднувати (рис. 38) шурупами і клеєм, оскільки цвяхове з'єднання з часом слабшає. Проступь і подступёнок кріпляться шурупами впотай, в паз або за допомогою додаткової трикутної рейки. Крім цього, для скріплення дерев'яних частин сходів можна використовувати всілякі накладні планки і металеві куточки. Надійне і міцне з'єднання виходить при безгвоздевом з'єднанні - дерев'яними нагелями. При згуртовуванні дерев'яних деталей з твердих порід дерева використовують нагелі з м'яких порід і навпаки, нагелі з твердих порід деревини використовують для згуртовування деталей з м'яких порід. В іншому випадку нагель, замість того щоб з'єднати деталі, розколе їх.

Рис. 38. Вузли з'єднання ступенів для косоуров будь-якого типу

Сходи з центральним косоуром (рис. 39) не захаращує приміщення і може стати прикрасою інтер'єру. Єдину опору сходи становить центральний косоур, зроблений з бруса перерізом 340 × 200 мм. Самостійно брус можна зробити, склеївши кілька дощок і поклавши їх під прес. Потім склеєні дошки зміцнюються поперечними дерев'яними шкантами або болтами. Як матеріал для цієї конструкції і її обробки підходить деревина дуба, модрини, сосни. При крутому розташуванні косоура, коли сходи використовується в якості допоміжної (наприклад, на горище або антресолі), нижній кінець косоура кріпиться до підлоги, а верхній, за допомогою болтів і дюбелів, до балки, що підтримує конструкцію майданчика. Такі сходи не потребує запив, спосіб її установки близький до способу установки приставних сходів-драбини, тобто головне завдання - зміцнити низ драбини від сповзання і верх від завалювання в сторону. При зниженні кута нахилу косоура верх сходів краще кріпити по одному із способів, наведених на малюнках 34,38.

Рис. 39. Конструкції дерев'яних сходів на одному косоуре

Трикутні фрагменти косоура випилюють по шаблону так, щоб дотримати паралельність майданчиків, на які будуть встановлені ступені. Зрізи і кути вирівнюються рашпілем або шліфувальною машиною, потім косоур встановлюється на місце, прикріплюється до підлоги і до балки площадки самораськлінівающиеся дюбелями і болтами з шайбами, утопленими в дерево впотай.

Для допоміжної сходи можуть бути використані ступені «качиний крок». Сходинки робляться з отфуговать дощок. Після розмітки свердлити отвори з фасками для кріплення. Кожна сходинка кріпиться впотай чотирма болтами з шайбами ​​до косоуру або до додаткової поперечної балки. Поперечну балку в свою чергу кріплять до косоуру впівдерева. Для перехоплювання висмикувати моменту при виникненні навантаження на консолі поперечною балки ці балки додатково до запив зміцнюють до косоуру чотирма дерев'яними нагелями. Фаски з утопленими головками болтів замазують синтетичної мастикою або шпаклівкою по дереву того ж кольору, що і основна конструкція, а потім вся споруда покривають шаром безбарвного лаку.

При недостатності площ, виділених під сходи, виникає необхідність в пристрої забежних поворотних ступенів (рис. 40). Складність будівництва таких сходів різко зростає. По суті, ці сходи являє собою гібрид двох прямих одномаршових сходів і елемента гвинтових сходів.

Рис. 40. Комбінована дерев'яні сходи на косоурах, що складається з двох елементів прямих сходових маршів і одного елемента гвинтових сходів

Центральна опорна стійка фрагмента гвинтових сходів одночасно є балясиною для огорожі прямолінійного маршу. Забіжні щаблі врізають вузьким кінцем в тіло центральної опори, тому розмір її поперечного перерізу приймають кілька збільшеним в порівнянні зі звичайними балясинами. Крім ступенів в центральну опору врізають внутрішні косоури прямих елементів сходів. Зовнішні косоури прямих сходів і косоури гвинтових сходів зрощуються між собою на зубчастий шип, а при достатній товщині косоура на потайний шип. Все врізки і зрощування дерев'яних сходів виконуються з особливою ретельністю і обов'язково із застосуванням клею.

Слід додати, що практично все вищесказане щодо сходів на косоурах можна застосовувати до сходів на тятивах і навпаки.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама