Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Енциклопедія кімнатних рослин. По-русски і по-французьки.


Головна / Форуми / обговорення / навколо квітів / Енциклопедія кімнатних рослин. По-русски і по-французьки.

Користувач

Повідомлень: Реєстрація: 27.04.2004

Heart Of Stone

1.За-російськи.
"Кімнатні рослини. Енциклопедія ». Г. Горбачова, Е. Мамедова. «Фітон +», 2002 р 184 стор.
На зворотному боці обкладинки цієї книги міститься така «похвалюшка»: «Повна ілюстрована енциклопедія, вперше випущена в Росії - це більше 1500 фотографій, опис 1200 видів рослин ...» Повна! Вперше! М-да ... Ну як не купити?
Але ось вміст книги якось не цілком відповідає ні назви, ні рекламної текстівці.
Книга Горбачової і Мамедової носить горду назву енциклопедії, але до енциклопедичного рівня явно не дотягує. У цьому виданні автори допустили чимало недоречностей, ляпів і прорахунків. Головний прорахунок - не дотримано концепція видання. Планували зробити багато ілюстровану енциклопедію, а вийшов аматорський підбір фотографій різної якості.
Автори основний упор зробили на образотворчий ряд - півтори тисячі фоток! Але багато не означає добре. Більшість цих картинок - аматорська зйомка (фото авторів) з усіма її недоліками: випадкової кадрировка, достатком непотрібних деталей, нав'язливого фону, які заважають сприймати основний вміст кадру. При тому, що на розвороті іноді розміщуються 10-12 (до 20) ілюстрацій, ці огріхи ріжуть око, створюють враження мотлоху.
Наприклад, деякі бильбергии автори побажали дати загальним планом - зарості в «природних» умовах. Але вибрали розмір ілюстрацій 1/16 смуги, в результаті важко зрозуміти, чим один вид бильбергии відрізняється від іншого. Те ж саме можна сказати і про деяких інших включених в енциклопедію рослинах (мальпигия, птерис, брейн і т.д. і т.д.) Спроба втиснути загальний план в невеликі розміри приречена на невдачу. Просто, як двічі два ...
А ось інша дивина подачі фотоматеріалу: вихоплюється якась деталь вигляду рослини, або воно фотографується в особливому ракурсі, «і щоб ніхто не здогадався». Не маючи інших джерел, по книзі Горбачової і Мамедової важко уявити собі, як виглядають Такка, ангулоа, лапагерія, каріота, ахименес, папайя, лелія, глориоза ... І навіть лимон. Звичайно, з фотографій ясно, що у папайї є плоди, у глоріози - красиві квіти, а на лимоні лимони ростуть лимоном вниз. І тільки.
Ще одна безглуздість - кількісна. Сорти і види кодіеум в книзі представлені 18 великими ілюстраціями (що само по собі - здорово). А родичі з роду молочай - всього двома, невиразними і дрібними. На мій погляд, пріоритети розставлені необгрунтовано. Десятки видів молочаю популярні у любителів кімнатного квітникарства, багато хто з них так не схожі один на одного: чагарники або деревця з великими або дрібними листям, з колючками або без, вічнозелені або листопадні, кактусоподобние ... І таких прикладів чимало.
Якийсь зовсім енциклопедичний підхід, виходить не енциклопедія, а книга «Рослини, які нам подобаються, і дещо ще».
Ось що ще дивно: як в книгу про кімнатних рослинах (див. Назва) потрапили рослини, в кімнатах не культивовані? Наприклад, водні рослини з сем. німфейних? Цитата: «Утримувати латаття необхідно в водоймі глибиною не менше 50 см і при дуже хорошому освітленні, не менше 7 тис. Люкс». Дякую за цінні поради. В енциклопедію включені деякі пальми, які також не вирощуються в кімнатних умовах; «Вуличні» фотографії про це наочно свідчать.
А за деякі красивоцветущие рослини просто прикро. Азалії представлені дев'ятьма ілюстраціями, з них одна - сорт з бузковими квітами, одна - зі світло-червоними, всі інші - рожеві. Цикламену відведено 7 ілюстрацій, і все цикламенового кольору. Неначе інших забарвлень і не існує.
Стрептокарпуси, колумнеї, ахіменеси представлені однією, агапантуси, фаленопсіси, крінуми, тунбергию, Ванди і інші красивоцветущие рослини - двома ілюстраціями. І це при великому числі видів і сортів перречіслленних рослин ... Зате суцвіття Медінілла чудовою дано в трьох ракурсах, монстера ласа представлена ​​двома великими фото. Дизиготека Вейча дана загальним видом, середнім і великим планами. Три фото і текстовка зайняли 3/4 смуги. І, до речі, вона помилково названа «elegantissima».
Тексти і підписи до ілюстрацій - особлива розмова. На сторінках книги нерідко зустрічаються підписи типу «begonia sp.», «Cattleya sp.», «Pilea sp.». Sp. - це скорочення від лат. species - вид. Іншими словами, автори знають, що та чи інша рослина відноситься до роду бегонія (каттлея, пилея і т.п.), але який саме це вид - не мають уявлення. І прикривають своє незнання таким ось наукоподібним «sp.». Інформативність фото з такими підписами - нульова. Така, блін, пізнавальна енциклопедія. Наукоподібність цієї книги виражається ще й у тому, що назви всіх сімейств дані по латині, нібито ці терміни принципово не перекладається, і немає в російській мові таких слів, як пасльонові, ароїдні, Лілійні ...
Текстівки з коротким описом рослини хоч і малоінформативними, зате позбавлені очевидних ляпів. Як правило, дається сама загальна інформація про рослину, що в загалом не суперечить задумом книги. Шрифт обраний невдало - занадто пухкий, великий. У довідкових виданнях такого роду більш доречний щільний, компактний шрифт, з'явилася б можливість дати більше текстової інформації (було б що писати!).
Я так докладно розписав недоліки і прорахунки енциклопедії не тому, що книга мені не сподобалася; вона скоріше залишає суперечливе враження. Є і вдалі, красиві фотографії, і грамотно поданий матеріал. Але, здається, що удачі ці випадкові. Помітний ентузіазм авторів, видно, що вони працювали над книгою з задоволенням. Тільки ентузіазм не може замінити собою професіоналізм. Саме брак професіоналізму (в різних областях) і став причиною того, що в світ вийшов такий собі напівфабрикат.
І при всіх жирних мінуси цієї книги у неї є і вагомий плюс: ціна. Я її придбав півтора року тому за 120 р., І вона ще зустрічається за помірні гроші. Хоча - в різних магазинах по-різному, це видання мені зустрічалося і за ціною близько 270 р. Варто придбати, якщо вам потрібно непогане ілюстративне доповнення (непогане - як доповнення) до вже наявних довідників, і ще є вільне місце на книжковій полиці.

Прикріплені файли ------
"Все, що відбувається з нами в житті, відбувається для нас, з нашої згоди і до тих пір, поки ми з цим погоджуємося".

Користувач

Повідомлень: Реєстрація: 27.04.2004

Heart Of Stone

2. По-французьки.
А книга «Кімнатні рослини. Ілюстрована енциклопедія », яку випустило видавництво« Ексмо »(без вказівки автора, переклад з французької, 2003 року, 400 стор.) Залишає зовсім інше враження - книга цільна, і слово« енциклопедія »на обкладинці цілком виправдано.
Тут основний упор зроблений на текстову інформацію, форма подачі якої проста і зручна. Необхідний мінімум описів, максимум практичних відомостей. Крім докладних рекомендацій про звільнення, є відомості про зразкових розмірах рослини, до яких воно може вирости в горщику, і усередненому терміні життя в домашніх умовах. Подібна інформація зустрічається нечасто. Рекомендації носять конкретний характер, невизначеності типу «полив помірний» для цієї книги не характерні. Зрідка такі докладні рекомендації виглядають курйозно: «стакан води кожні 5 днів» - це що, незалежно від розмірів рослини? Але це, повторю, рідкість.
На жаль, є прикрі помилки і похибки перекладу. Табернемонтану, наприклад, рекомендують тримати «ногами» в воді - в тексті явно пропущена частка «не». Але подібні ляпи поодинокі. До того ж все текстівки забезпечені піктограмами - рекомендованих режимів поливу, температури, освітленості. Тому, зіставляючи текст і малюнок, легко з'ясувати де і що не так.
Для зручності користування енциклопедія розбита на розділи: декоратівноліственниє, квітучі, плодові рослини, орхідеї, бромелієві, хижі рослини, бонсаї, пальми, кактуси і сукуленти. Мене вразив розділ про орхідеї: описано понад 30 пологів! Така різноманітність зустрічається, як правило, в спеціалізованих «орхідейних» книгах. З пізнавальної точки зору дуже цікавий розділ про бонсаї. У розділі про «хижаків» містяться рекомендації по вирощуванню не тільки добре відомих непентеса, Діон, росички, але і цефалотуса, Дарлінгтона, геліамфори, Жірянка і саррацении. Ці рослини нечасто зустрічаються в довідниках.
Але найбільше вражає розділ, присвячений декоративноцветущие рослинам. В енциклопедію включені рослини, рідко зустрічаються в книгах по домашньому квітникарства: пандорея, теветен, цеструм, іохрома, Геліконія, агапетес, куркума, цезальпінія, - одне перерахування їх заворожує, як музика ... Звичайно ж, не забуті і багато добре відомі і популярні квіти.
Всі статті книги якісно проілюстровані. Недарма в вихідних відомостях авторські права фотографів відповідно позначені: більшість фотографій - великі (для формату книги. 1/4 - 1/6 смуги); вони виконані бездоганно, барвисто, ефектно - хоч роздруковувати на постер. І при всіх естетичні достоїнства ілюстрації не втрачають своєї практичної функції - легко уявити собі як виглядає рослина, навіть якщо на фото воно не повністю.
У книзі представлено близько 1500 видів рослин, хоча деякі види, догляд за якими аналогічний описуваного рослині, тільки згадані в «родовому гнізді». Такі статті нерідко багато проілюстровані: наприклад, хойи, ехмеі, гусманії представлені фотографіями п'яти разих видів або сортів; маммілляріі і декоративно-листяні бегонії - дев'яти; фаленопсіси і Ванди - семи.
Шкода, що ця чудова енциклопедія вийшла в м'якій обкладинці - з чотирьохсот сторінок щільного паперу вийшов важкий томик, йому б більше підійшов твердий палітурка. Мабуть, видавці економили і керувалися принципами створення недорогого продукту. Буду чекати перевидання, може бути, наступне видання хоч і буде дорожче на 20-40 рублів, але знайде гідну «упаковку».
Вважаю, що мої надії на перевидання - не порожня фантазія, адже французький оригінал, як зазначено у вихідних відомостях, вже витримав два видання - в 1999 і 2001 роках.
До речі, про ціну. Цю енциклопедію я придбав на ВВЦ за 167 рублів. Гідна книга, хороша ціна.

Прикріплені файли ------
"Все, що відбувається з нами в житті, відбувається для нас, з нашої згоди і до тих пір, поки ми з цим погоджуємося".

Ну як не купити?
Ось що ще дивно: як в книгу про кімнатних рослинах (див. Назва) потрапили рослини, в кімнатах не культивовані?
Німфейних?
Зрідка такі докладні рекомендації виглядають курйозно: «стакан води кожні 5 днів» - це що, незалежно від розмірів рослини?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама