Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як шпаклювати гіпсокартон: шви, кути, підготовка під шпалери, фарбування

  1. Чи потрібно шпаклювати гіпсокартон?
  2. Грунтовка для Гісокартона: навіщо, чому і коли
  3. Технологія: послідовність робіт
  4. покриття ґрунтовкою
  5. Закладення саморізів і швів
  6. вертикальні стики
  7. обрізні шви
  8. Друга технологія: спочатку стрічка потім шпаклівка
  9. Зовнішні та внутрішні кути
  10. Шліфування швів і кутів
  11. Як шпаклювати гіпсокартон: вирівнюємо площині

Щоб гіпсокартонна конструкція придбала закінчений вигляд, її треба прошпаклевать. Як шпаклювати гіпсокартон, вивести кути, закрити стики - про все в цій статті.

Чи потрібно шпаклювати гіпсокартон?

Зміст статті

Зайву роботу робити нікому не хочеться. До того ж шпаклівка - тривалий складний процес, який забирає багато часу. Резонно виникає питання - навіщо шпаклювати рівну поверхню гіпсокартонних листів. Може при фінішній обробці можна обійтися і без неї? При деяких видах обробки можна, але не при всіх.

Завжди треба закладати стики листів, кути і капелюшки саморезов. Під будь-який тип обробки. Обов'язково шпаклювати ГКЛ під фарбування. Поверхня гіпсокартону далеко не ідеальна, а при транспортуванні і монтажі додаються нові нерівності. Якщо пофарбувати поверхню без попереднього вирівнювання, всі вони будуть добре видні, особливо якщо є хоч невелика ступінь глянцю.

Якщо пофарбувати поверхню без попереднього вирівнювання, всі вони будуть добре видні, особливо якщо є хоч невелика ступінь глянцю

Підготовка гіпсокартону під поклейку шпалер - можна тільки зашпаклювати шви, після прогрунтувати поверхню

Фірма Knauf - один з лідерів у виробництві гіпсокартону - дозволяє під плитку і шпалери всю поверхню аркушів не шпаклювати. Тільки стики, кути і саморізи. Під укладку плитки ніхто не шпаклюється, але під шпалери - так. А все тому що наклеєні без попередньої обробки шпалери місцями відриваються разом з картоном і іноді - до гіпсу. Так що вдруге шпаклівка просто неминуча.

Обійтися без шпаклівки всій поверхні листа можна використовуючи ґрунтовку. В даному випадку грунтом служить розведена водою водонодісперсіонная акрилова фарба. Вона створює на поверхні плівку, з якої добре взаємодіє клей, але також ця плівка не дає пошкодити картон при відривання шпалер.

Вона створює на поверхні плівку, з якої добре взаємодіє клей, але також ця плівка не дає пошкодити картон при відривання шпалер

Під фарбування треба шпаклювати, гіпсокартон повністю, причому до ідеального стану

Отже, шпаклювати гіпсокартон повністю обов'язково під фарбування, бажано - під обклеювання шпалер (хоча б в один шар) і закласти тільки саморізи і шви під плитку.

Грунтовка для Гісокартона: навіщо, чому і коли

Грунтовка виконує дві різні функції. Перша - вона покращує адгезію (зчеплення) двох матеріалів. В результаті при шпаклівці знижуються шанси на утворення пухирів, відшарування матеріалу. Друга функція - вона вирівнює поглинаючу здатність. Результат - менша витрата матеріалу, а при шпаклівці - більш рівна поверхня. Так що ґрунтовку пропускати небажано.

Гарантувати при оздоблювальних роботах, по ідеї, треба перед кожною новою операцією. Наприклад, перед шпаклівкою потрібна грунтовка гіпсокартонних листів для поліпшення адгезії зі шпаклівкою. Перед фарбуванням або обклеюванням шпалер - для зменшення витрати фарби і клею. Також потрібна грунтовка перед нанесенням фінішного шару - стартовий доводиться рівняти, через що поверхня виходить курній. Без обробки грунтом фінішний шар лягає погано, скочується і навіть може відвалитися.

Грунтовка для гіпсокартону фірми Церезіт (Ceresit) теж підійде для внутрішніх робіт

Які грунтовки потрібні? Залежить від етапу і від типу фінішного матеріалу:

  • Перед шпаклівкою гіпоскартона (стартового і фінішного шару) використовують грунтовку глибокого проникнення або для пористих добре всмоктуючих поверхонь.
  • Цей же склад можна використовувати перед фарбуванням і наклеюванням шпалер.
  • Під шпалери зашпакльовану поверхню ГКЛ можна прогрунтувати шпалерним клеєм, розведеним водою. Пропорції вказуються на упаковці з клеєм.
  • Під фарбування треба дивитися на рекомендації виробників. Іноді грунтовка - фарба, розведена водою. Якщо інших вказівок немає, використовувати ставши глибокого проникнення.

Підводячи підсумок варто сказати, що грунтовка - необхідна операція. Вона дозволяє отримати хороший результат і зменшити витрату матеріалів.

Технологія: послідовність робіт

Після того як листи ГКЛ закріплені на каркасі настає час для підготовки гіпсокартону до фінішної обробки. Розглянемо випадок з повним циклом - під фарбування. В цьому випадку шпаклювати гіпсокартон треба, як мінімум, в два шари. Під інші менш вимогливі до якості поверхні види обробки просто прибираємо непотрібні етапи. Порядок робіт такий:

  • Покриття грунтовкою глибокого проникнення.
  • Закладення отворів від саморізів.
  • Шпаклівка стиків з використанням сітки-серпянки або спеціальної паперової стрічки.
  • Закладення кутів - зовнішніх і внутрішніх.
  • Грунтовка для гіпсокартону.
  • Шпаклівка всієї поверхні стартовим складом і шліфування нерівностей.
  • Грунтовка для гіпоскартона.
  • Шпаклівка фінішним складом і шпаклівка нерівностей.
  • Покриття грунтовкою під фінішну обробку.

    Шпаклівка гіпсокартону своїми руками - вивчаємо нюанси

Кілька слів про те, яку шпаклівку краще використовувати для гіпоскартона. Підійде будь-яка - на основі гіпсу або полімерів (латексна). Полімерні шпаклівки зазвичай фінішні - вони дають дуже тонкий шар і рівну поверхню. Гіпсові є і стартові і фінішні. Різниця в величині частинок. Використовувати можна будь-які, аби якість був хорошим.

Є дві форми випуску шпаклівки для гіпсокартону - суха в мішках і розлучена в відрах. Суху перед застосуванням треба розвести водою в зазначених пропорціях і розмішати до розчинення грудок. Склади в відрах вже готові до роботи, але коштують дорожче. Зате гарантовано не мають грудок.

покриття ґрунтовкою

Перед тим як шпаклювати гіпсокартон, грунтуємо поверхню. Будь-грунт наноситься на сухе чисте підставу. Тому попередньо видаляємо з поверхні забруднення, прибираємо пил (можна пилососом або злегка вологою ганчіркою). Після цього грунт готуємо за інструкцією (іноді треба розвести водою, іноді досить просто розмішати), виливаємо в ємність і наносимо пензликом або валиком.

Після цього грунт готуємо за інструкцією (іноді треба розвести водою, іноді досить просто розмішати), виливаємо в ємність і наносимо пензликом або валиком

Нанесення грунтовки: вибираєте зручний для вас спосіб

Грунтовка для гіпсокартону буває для сухих і вологих приміщень. Для ванної та кухні вибирайте грунт для вологих приміщень, для інших можна будь-хто. При виборі грунту зверніть увагу на наявність антибактеріальних компонентів. Вони запобігають розвитку цвілі і грибків. Особливо це актуально для кухні та ванної.

Назва Витрата Призначення Час висихання Доп властивості Ціна Грунт здатний проникати Оптимум (10 л) 6-8 кв.м / л Для грунтування цегли, бетону, гіпсокартону в сухих приміщеннях. 30-40 хв 600 руб за 10 кг ГЛИМС Грунт / GLIMS Grunt (10 л) 5 кв.м / л Для приміщень з нормальною і підвищеною вологістю 30 хвилин Антигрибкові і протівоплесніевие добавки 600 руб за 10 л Текс Універсал грунт акрілатний 5-14 кв .м / л Для грунтування пористих поверхонь, в тому числі ГКЛ і прошпаклювати поверхонь 30-40 хв Для сухих приміщень і приміщень з поишенной вологістю 650 руб за 10 л Грунтовка внутрішня старателі 10л 5-10 кв.м / л Для грунтування пористих поверхонь, в тому числі ГКЛ і прошпаклювати поверхонь 60 хв Антигрибкові і протівоплесніевие доб вки 350-400 руб за 10 л Feidal Tiefgrund LF 10 л 10 кв.м. / л Для сильновбираючих поверхонь, в тому числі гіпсокартону швидковисихаюча Для внутрішніх і зовнішніх робіт, морозостійка 850 руб за 10 л

Зазвичай для грунтовки гіпсокартону досить нанести склад в один шар, але в кухні або ванній можна два: для гарантії результату. Після висихання грунту (час вказано в інструкції) можна приступати до наступного етапу.

Закладення саморізів і швів

Для швів є спеціальні склади Кнауф-Фуген (Knauf-Fugen), Кнауф Уніфлот (Knauf Uniflot), Фюгенфюллер (Fugenfuller) і їх аналоги. Після висихання грунту розводимо шпаклівку до консистенції густої сметани. Зверніть увагу, що ці шпаклівки швидко сохнуть, тому за один раз розводите невелика кількість.

Беремо невеликий шпатель, їм наносимо на місця установки шурупів склад, знімаємо надлишки. Шпаклівки в цьому місці має бути рівно стільки, щоб поверхня була рівною. Таким чином проходимо всі саморізи. Їх можна закладати паралельно зі швами, а можна - в першу чергу. Це не важливо.

Принцип роботи зі шпаклівкою - на край шпателя укладається валик зі складу, потім він розтягується в потрібному місці

Стики гіпсокартону є двох типів. Уздовж довгої сторони ГКЛ краї нерівні - для більш легкої закладення цього стику. Але листи з'єднуються і в висоту, де уступів немає. Ще доводиться листи обрізати і з'єднання теж виходять встик. Такі сполуки вимагають особливої ​​технології і про неї трохи нижче.

вертикальні стики

При шпаклівці вертикальних стиків гіпсокартону з нормальними фабричними краями їх спочатку ретельно заповнюють, після проклеюють.

Після заповнення, поки склад ще не висох, його проклеюють сіткою серпянкой або паперової армуючої стрічкою. Це необхідно щоб на стиках на утворювалися тріщини. Якщо використовують стрічку, її розривають на потрібні шматки, замочують в чистій воді хвилин на 10 (поки заповнюють шов).

Стрічка втоплена на потрібну відстань

Заповнивши шов, стрічку дістають, затиснувши між пальцями видаляють надлишки води, приклеюють на шов. Після беруть шпатель шириною 8 см (обов'язково такої) і вдавлюють стрічку нижче поверхні ГКЛ. Вона «сідає» на один з фабричних виступів. Вдавлювати починають від середини до країв. При вдавливании з-під стрічки видавлюється шпаклівка, її збираємо. В результаті якщо приставити до поверхні широкий жорсткий шпатель (шириною не менше 20 см), видно, що стрічка знаходиться нижче поверхні картону. Далі знову проходять шпаклівкою, вирівнюючи стик в рівень з поверхнею.

обрізні шви

Шпаклювати гіпсокартон в місцях горизонтальних стиків - де з'єднуються дві плити або на вертикальних, але без кромок краще після попередньої обробки. Спочатку поверхню змочують водою - пензлик занурити в воду і добре промазати місце з'єднання. Пройтися кілька разів - щоб гіпс намок. Потім гострим ножем прорізати канавки під кутом 45 °. Обробку цих стиків можна проводити перед ґрунтовкою. Це навіть зручніше.

Це навіть зручніше

Підготовка швів до шпаклівки

Підготовлені стики промазуємо грунтом. В цьому випадку зручніше користуватися пензликом. Після висихання, заповнюємо шов складом для шпаклівки стиків гіпсокартону. Зручніше працювати шпателями шириною 10 см і жорстким в 20 см. Маленьким наносимо склад, великим знімаємо надлишки. Заповнюємо добре, вдавлюючи склад в шов. Якщо зробили все правильно, утворюється невеликий валик, трохи випирає над поверхнею.

Ще раз проходимо шов, завдаючи свіжу шпаклівку товщиною близько 0,5 мм, беремо замоченную армуючу стрічку і клеїмо її до цього складу. Беремо шпателем шириною 8 см і добре притискаємо стрічку до поверхні, вичавлюючи надлишки шпаклівки з-під неї.

Беремо шпателем шириною 8 см і добре притискаємо стрічку до поверхні, вичавлюючи надлишки шпаклівки з-під неї

Шпаклівка обрізних швів на ГКЛ

При цьому утворюється хвиля з паперу (на фото видно), стежимо, щоб вона не заминає, наздоганяємо її до кінця, де вона розправляється. Знімаємо надлишки розчину в стрічки та прилеглої області листа. І останній етап - знову беремо шпаклівку і тонким шаром промазуємо наліплену стрічку зверху. Цей шар робимо якомога тонше, як кажуть - «на сдир». Власне, що залишилася шпаклівку розтягуємо дуже тонким шаром.

Друга технологія: спочатку стрічка потім шпаклівка

Є друга технологія - на гіпс спочатку наклеюють серпянку або паперову армуючу стрічку, потім її шпаклюють. Так виходить швидше, але недолік - порожнечі, які залишаються під стрічкою. У цих місцях може морщити шпалери або тріскатися шпаклівка, декоративна штукатурка.

У цих місцях може морщити шпалери або тріскатися шпаклівка, декоративна штукатурка

Так наклеюють серпянку на гіпсокартон

Ще замість паперової стрічки використовують сітку-серпянку. Cерпянкой працювати складніше - вона жорстка і її краю часто стирчать з розчину. Щоб було трохи простіше, сітку попередньо наклеюють, після повного висихання клею шпаклюють. Щоб не думати про клей і прискорити роботу, використовують самоклеющуюся серпянку (є й така).

Приклад шпаклівки шва з серпянкой

Але, все одно, шпаклювати гіпсокартон так складніше - її поверхня нерівна, шпатель «скаче» на волокнах і виходить дрібна хвиля, яку зовсім нелегко загладити.

Зовнішні та внутрішні кути

Зовнішні та внутрішні кути н а стінах і перегородках з гіпсоакртона роблять за допомогою:

  • армуючої паперу;
  • серпянки;
  • перфорованих алюмінієвих куточків;
  • спеціальних металевих куточків Шитрок з папером.

    Перфоровані куточки є різні, але зручніше працювати з металевим куточком Шитрок

Папером і серпянкой найчастіше обробляють внутрішні кути - місця з'єднання стін, а також стіни і стелі. Технологія схожа на закладення швів. На кут наноситься кілька шпаклівки, на неї наклеюється папір або серпянка, вузьким шпателем армована смуга вдавлюється до складу, надлишки шпаклівки знімаються. Після цього ще раз проходять кут, завдаючи шпаклівку тонким шаром зверху.

Перфоровані куточки використовують для оформлення зовнішніх кутів - укосів, виступів і т.д. Спочатку відрізається шматок потрібної довжини. Метал дуже тонкий, ріжеться навіть звичайними великими ножицями, але якщо є ножиці по металу працювати простіше. Краї обрізають під кутом 45 ° або менше, а не під 90 °. Так, при шпаклюванні гіпсокартону, край НЕ заверне.

Так, при шпаклюванні гіпсокартону, край НЕ заверне

Оформлення зовнішніх кутів гіпсокартонних стін за допомогою перфорованого куточка

На зовнішній кут з двох сторін наноситься шпаклівка невеликими острівцями приблизно через кожні 10 см (можна в шаховому порядку). У розчин вдавлюють перфорований, перевіряють вертикальності або горизонтальності його установки, коригують. Підбирають шпателем надлишки розчину, вирівнюючи краю в одну площину з поверхнею листа. Встановлений куточок залишають на деякий час - до висихання шпаклівки, після чого шліфують, знову шпаклюють при необхідності.

Чим відрізняється металевий куточок Шитрок (Sheetrock)? Тонкі смужки металу нанесені на паперову основу. Вони більш жорсткі ніж проста армована папір, але працювати з ними зручніше ніж зі звичайними перфорованими, так як за рахунок наявності паперу перехід в площину виходить більш плавний.

Шліфування швів і кутів

Якщо під час закладення швів на гіпсокартоні добре вирівнювати шар, шліфування можна звести до мінімуму. Чому краще шліфувати менше? Тому що по-перше, це довго, по-друге - пильно. Причому пил дуже дрібна, довго літає в повітрі і від будь-якого руху піднімається знову. Щоб зменшити кількість літаючої пилу, на підлогу можна укласти мокрі ганчірки, волога тирса і т.д. Двері, що ведуть з приміщення, закривають мокрим полотном воно повинно бути більше розміру двері - щоб пил не розліталася по інших кімнатах.

Для початку можна пройтися гострим рівним шпателем, зрізати всі найбільш виступаючі нерівності. Далі процес шліфування. Та як кути і шви на цьому етапі зачищати до ідеальної гладкості не потрібно, беруть сітку для шліфування з осередком на 180-200 і дерев'яний брусок. До бруска кріплять сітку (можна скобами з будівельного степлера , Але скоби не повинні стирчати). Цим пристосуванням вирівнюють поверхню. При роботі підсвічувати бажано косим світлом - так видніше всі нерівності. Але шпаклювати гіпсокартон під шпалери можна не настільки ретельно.

Є спеціальні держаки для сітки, але можна обійтися і бруском

Один момент - шліфувати краще в респіраторі і захисних окулярах. Не зайвими будуть рукавички. Пил дуже дрібна і проникає буквально скрізь. Після того як шви і кути зашліфовані, поверхня знову грунтують. Причому, всю повністю, так як і на необроблені ділянки теж осіла пил, а вона погіршує зчеплення.

Найбільш незручні місця для шпаклівки та шліфування - внутрішні кути. Секрети швидкої якісної шліфовки кутів дивіться в наступному відео.

Як шпаклювати гіпсокартон: вирівнюємо площині

Для шпаклівки поверхонь знадобиться великий шпатель - з лезом 40 см або більше і вузький - на 10 см. Перший шар наноситься стартовою шпаклівкою. Вона кладеться шаром близько 5 мм (максимум треба дивитися в інструкції до конкретної шпаклівки) і приховує всі нерівності. Розводять її водою до стану густої сметани, розмішують ретельно, щоб не було грудок.

Розводять її водою до стану густої сметани, розмішують ретельно, щоб не було грудок

Такі шпателі потрібні для шпаклівки гіпсокартону по всій поверхні

Техніка шпаклівки поверхні гіпсокартону нескладна: беремо великий шпатель, на його кінці за допомогою маленького шпателя, викладаємо валик з шпаклівки. Притискаємо лезо до поверхні і розтягуємо склад. Повторюємо кілька разів, заповнюючи деякий шматок стіни або стелі. Потім очищаємо лезо, і проводимо по щойно зашпакльованої поверхні, вирівнюючи її. Вирівнювати потрібно якомога ретельніше - менше буде потрібно часу на шліфування.

Коли шпаклювати гіпсокартон закінчили, чекаєте поки висохне. Потім берете вже знайоме знаряддя - брусок з сіткою і вирівнюєте всі огріхи. Шліфування закінчена, прибираєте пил, поверхня проходите знову ґрунтовкою глибокого проникнення. Після висихання приступають до нанесення другого шару.

Після висихання приступають до нанесення другого шару

Так тримають шпатель

Далі шпаклювати гіпсокартон треба фінішним складом. Як писали, він теж може бути на основі гіпсу, як і стартовий, а може бути на основі полімерів. Підходять і ті і інші, але з деякими працювати складніше - вони швидко починають скочуватися і застигати.

Фінішну шпаклівку роблять рідшою и завдаючи більш тонким шаром. Техніка Нанесення аналогічна, Нічого НЕ змінюється. Крім того, що працювати складніше - гірше розноситься, але треба розтягнути тонким шаром і швидко вирівняти. Грунтовою все набагато краще, а без неї нижній шар швидко витягує зі свіжої штукатурки вологу і вона починає скочуватися. Після нанесення фінішної шпаклівки знову чекають поки все висохне, потім починають вирівнювати. Але на цей раз використовують не сітку - від неї залишаються помітні борозенки, а наждачний папір з дрібним зерном. Нею працювати не так зручно - вона швидко забивається, але зате поверхню виходить гладкою. Якщо поверхню готуєте під фарбування, підсвічування робимо знизу або збоку і можна використовувати не лампу розжарювання, а світлодіодну - все огріхи видно. Навіть дуже дрібні.

Про те як шпаклювати гіпсокартон важко розповісти словами - руху описати складно. У відео можна підглянути як тримати шпатель, як їм рухати, як накладати або знімати розчин. Детально технологію дивіться у відео.

І ще.

Чи потрібно шпаклювати гіпсокартон?
Чи потрібно шпаклювати гіпсокартон?
Може при фінішній обробці можна обійтися і без неї?
Чим відрізняється металевий куточок Шитрок (Sheetrock)?
Чому краще шліфувати менше?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама