Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Регульований блок живлення на lm317

Якось мені непосчастлівілось придбати універсальний блок живлення з перемикається вихідною напругою для батарейній апаратури. В принципі, блок виглядав вельми розумно, перемикач напруги з градацією через 1,5V, перемикач полярності, на кінці кабелю п'ять штекерів різного типорозміру. плюс колодка «Крони». Загалом, то що треба. Однак, під настільки красивою (але безіменною) личиною переховувався злісний шкідник.

Добре ще що я не став нічого до нього підключати, тому що вихідні напруги виявилися завищені в ДВА РАЗИ Добре ще що я не став нічого до нього підключати, тому що вихідні напруги виявилися завищені в ДВА РАЗИ! Обміркувавши ситуацію, я припустив, що блок живлення розрахований на мережу 120V, тому і видає при включенні в 220V подвоєне вихідна напруга. Але напис на корпусі стверджувала протилежне. Розтин показав, що всередині є трансформатор з перемикаються обмотками і випрямляч з конденсатором на виході. Стабілізатора немає. Довелося доопрацювати блок живлення в такий спосіб.

А саме, подати на його випрямляч найвище напруження, яке є на вторинній обмотці трансформатора, і між випрямлячем і перемикачем полярності включити регульований стабілізатор. Спочатку стабілізатор планувалося зробити на ІМС LM317 за схемою з плавним регулюванням, як на малюнку 1. Але потім вже в процесі від цієї ідеї довелося відмовитися, тому що при плавній регулюванню буде досить складно встановити точне вихідна напруга, або кожен раз доведеться користуватися мультиметром, що далеко не завжди можливо.

Але потім вже в процесі від цієї ідеї довелося відмовитися, тому що при плавній регулюванню буде досить складно встановити точне вихідна напруга, або кожен раз доведеться користуватися мультиметром, що далеко не завжди можливо

Втім, такий варіант теж можливий, якщо змінний резистор замінити підлаштування і не міняти надто часто вихідна напруга, або користуватися блоком живлення виключно в майстерні, де завжди є під рукою вільний мультиметр. Фінальна схема показана на малюнку 2. Це регульований стабілізатор з перемикається вихідною напругою. Величини вихідної напруги обрані так, щоб відповідали номінальній напрузі більшості батарейних джерел, що застосовуються в портативній апаратурі:

  • 1,5V (один елемент),
  • 3V (два елементи),
  • 4.5V (три елементи),
  • 6V (чотири елементи),
  • 9V ( «Крона» або імпортний аналог),
  • 12V (автомобільна апаратура).

Стабілізатор напруги виконаний на основі регульованого стабілізатора А1 типу LM317. Ця мікросхема є регульований інтегральний стабілізатор напруги від 1,25 до 33V при вхідній напрузі не більше 37V. Величина вихідної напруги залежить від співвідношення опорів двох резисторів, що утворюють дільник напруги на виході мікросхеми, для подачі на який регулює вхід. У схемі на малюнку 2 цей дільник складається з резистора R1 і резисторів R2R8. перемикаються перемикачем S1.

При зазначених на схемі величинах опору резисторів R1R8 фактичні вихідні напруги будуть наступними: 1,51V, 3,08V, 4,45V, 5,92V, 9,03V, 11,88V. Але це за умови, що опору резисторів R1R8 точно такі, як підписано на схемі. На ділі існує похибка опорів постійних резисторів. Тут може бути два виходи з положення, використовувати прецизійні резистори, що дорого і не завжди є, або з купи резисторів загального застосування за допомогою точного омметра вибрати відповідні, або набирати необхідні величини опору складаючи їх з декількох резисторів.

Є і третій варіант, не придатний для серійного виробництва, але цілком придатний для радіоаматорського творчості. Справа в тому, що опір резистора залежить від товщини його резистивного шару. Можна взяти резистор трохи нижчого опору, ніж потрібно, а потім за допомогою нульової шкурки підточити його поверхню. При цьому опір резистора буде збільшуватися.

Як показує практика, таким чином можна збільшити фактичний опір резистора в межах 810%, але не більше, так як при більш значному сточуванні резистивного шару може виникнути його розрив і опір стане нескінченно великою.
Після того як опір резистора підігнано до необхідної величини, його який оголосили резистивний шар потрібно захистити від впливу навколишнього середовища. Можна залити парафіном або замазати клеєм БФ6.

Монтаж додаткового стабілізатора виконаний частково об'ємним, частково друкованим способом в корпусі блоку живлення, використовуючи його корпус як елемент кріплення мікросхеми, а резистори змонтовані на доріжках перемикача, наявного на друкованій платі, стабілізації напруги вище 9V.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама